View Full Version : dziwne odg³osy na 3,4 i 5-tym biegu
Witam wszystkich.
Mam pytanie odno¶nie skrzyni biegów. Kilka dni temu odpala³em silnik pierwszy raz po remoncie, a dok³adnie wymianie wa³ka zdawczego. Silnik pracuje bez zarzutów, natomiast podczas jazdy testowej zauwa¿y³em dziwne odg³osy dochodz±ce ze skrzyni biegów po wrzuceniu trzeciego, czwartego i pi±tego biegu. Co¶ w rodzaju "cykania". Na pierwszym oraz drugim biegu wszystko dzia³a bez zarzutu. Nie mam pojêcia na jakim etapie da³em "cia³a". Poza tym dziwnym odg³osem wszystko dzia³a idealnie. Skrzynia dzia³a precyzyjnie.
Macie jakie¶ pomys³y co to takiego Bracia afrykañczycy?
Dla informacji: wymieni³em równie¿ wszystkie ³o¿yska a skrzynia w ¶rodku wygl±da³a ok.
A choinki dobrze posk³ada³e¶? Mo¿e co¶ poprzestawia³e¶?
Jest tam trochê elementów, przek³adek itp.
Trudno co¶ wywnioskowaæ przez internet :Sarcastic:
Hipis, ja w innej sprawie. Sprzedasz mi stary wa³ek? P³acê po cenie z³omu i za przesy³kê. No dobra, dok³adam na flaszkê. Nie chcê go broñ bo¿e montowaæ do motocykla. Im bardziej zu¿yty tym lepiej bo potrzebujê go do testów.
Sorki za OT
pzdr.
Wszystko montowa³em w/g rys. tech. Hondy. Choinki te¿ dopasowa³em jak trzeba. Wiêc powinno byæ ok. Dzisiaj ponownie zrobi³em kilkadziesi±t km i mam wra¿enie, ¿e zrobi³o siê trochê ciszej. Muszê jeszcze dodaæ, ¿e po remoncie wymieni³em ca³y napêd na DIDa. Czy to mo¿liwe aby nowy ³añcuch z now± zêbatk± wydobywa³ podejrzane dzwiêki? A je¿eli tak to czy jest to mo¿liwe, ¿e nasila siê na 3,4 i 5-tym biegu?
Ch³opaki, sam nie wiem. Polatam kilka dni i zobaczê czy z czasem co¶ siê zmieni.
A co do wa³ka LEPI. To nie ma sprawy, z tym, ¿e mój by³ potraktowany szlifierk± bo zêbatka by³a przyspawana do wa³ka, wiêc musia³em j± odci±æ.
Tak, ³añcuch po zmianie lubi tak cykaæ, sam kiedy¶ szuka³em co jest nie tak. Jak wa³ek jest mocno skatowany szlifierk± to raczej odpada. Zreszt± mo¿esz zrobiæ fotkê.
ok, jutro pstryknê fotkê i sam zobaczysz czy ci siê przyda czy nie.
Artuditu
20.03.2012, 22:36
Kiedy¶ po zmianie napêdu ( pierwszej zmianie) denerwowa³o mnie takie wlasnie cykanie. Bo poza szumem wiatru, tylko je s³ysza³em. Ucich³o wszystko inne. Stawiam na napêd chocia¿ jak wiadomo, d¼wiêk nale¿y us³yszeæ a nie przeczytaæ.
Mam nadziejê, ¿e jest to kwestia dopasowania siê ca³ego napêdu. Poje¼dzimy - zobaczymy. Za kilka dni napiszê co siê zmieni³o b±d¼ nie.
Wa³ek morderca:
http://africatwin.com.pl/picture.php?albumid=103&pictureid=671
http://africatwin.com.pl/picture.php?albumid=103&pictureid=670
http://africatwin.com.pl/picture.php?albumid=103&pictureid=669
kto tak potrafi? Rêka w górê... :)
Stan agonalny, niestety nie bêdzie z niego po¿ytku ale dziêki za chêci!
pzdr.
Wiesz - stawia³bym na napêd z tymi d¼wiêkami - ³añcuch jak masz po starym wa³ku to jest inaczej "u³o¿ony" mo¿e czy powycierany, a teraz na nowym wa³ku musi siê dotrzeæ trochê. Jak chcesz mieæ pewno¶æ to za³ó¿ inny ³añcuch na chwilê i zobacz czy d¼wiêk jest "inny". Jak jest trochê inny to mam racjê. Jak taki sam to nie mam i trzeba szukaæ dalej :))).
No ale ja siê z regu³y nie znam na takich tematach :)
Sytuacja wygl±da tak. Zrobi³em oko³o 1500 km i tajemnicze cykanie na 3,4,5-tym biegu nie ucich³o. Ale jest i dobra wiadomo¶æ: skrzynia ci±gle dzia³a a motocykl dzielnie pokonuje kolejne zakrêty. Tak wiêc zamykam ten w±tek, ewentualnie co¶ napiszê jak co¶ siê zmieni w tej sprawie. Teraz zamierzam rozkoszowaæ siê jazd±. Szeroko¶ci Wam i sobie.. :)
Mój te¿ przez jakie¶ 4 tysi±ce kilometrów dzielnie pokonywa³ zakrêty a¿ nie popêka³y obydwa cylindry , korbowód , t³oki ;) Lepiej dmuchaæ na zimne:Thumbs_Up:
Rozumiem jaki jest Twój przekaz, ale co mam zrobiæ? Rozebraæ na nowo silnik na czynniki pierwsze? Je¶li da³em cia³a, to na etapie sk³adania skrzyni. Na chwile obecn± sytuacja siê nie pogarsza. Je¿eli ha³as sie zwiêkszy, to wstawiê silnik na stó³. Nie mam innego pomys³u.
po prostu moje odg³osy d³ugo siê nie nasila³y , wszystko w sumie by³o w porz±dku wiêc ola³em , i sta³o siê jak siê sta³o :) Nie twierdze ¿e u Ciebie bêdzie to samo ale nie zawsze warto olewaæ dziwne odg³osy .
Pozdeo!
Kumam Bracie. Polatam. Jak co¶ walnie, to sie pochwalê. Narka!
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.