View Full Version : Regulacja, ustawianie swiatel
Czy jest jakis patent na ustawianie swiatel? Wiem ze np w osobowkach jest taki myk, ze trzeba stanac samochodem iles tam metrow od sciany poswiecic, a pozioma linia swiatla ma byc wtedy na okreslonej wysokosci.
W Afri tez tak jest?
Pytam bo zmienilem swiatla na H4 i jutro bede to zakladal.
mysle ze tak samo ale regulacja nie jest jakos tak super dostepna. ja dzis o 21tej jadąc ul. stawki gdzie nie działały latarnie podciagnałem lekko w góre.
Masz dwie takei same te h4..? czy takie oryginalne HR i HCR?
Rozwazania dokonczylismy z Rambo na gygy wiec podsumuje czego sie dowiedzialem:
1. swiatla maja dawac na okolo 50 m (tam maja sie konczyc)
2. ustawiamy najpierw jedno, a potem drugie swiatlo (odpinajac wtyczki)
3. podjezdzamy pod sciane i sprawdzamy czy poziome linie swiatla pokrywaja sie w obu lampach
4. nie bedzie idealnie wiec bez stresu
Sposób ustawienia świateł jest w serwisówce bodajże w pierwszym dziale.
pozdr
newrom
Ja ustawiałem światła w ten sposób żeby złapać granicę, w której światło widoczne na ścianie podczas oddalania moto od od niej zaczyna opadać zamiast się podnosić (mam nadzieję że w miarę zrozumiale to opisałem). Oczywiście sprawdzałem na moto obciążonym mną samym :) Trzeba też zostawić pewien margines (czyli ustawić trochę niżej) na wypadek jazdy z plecaczkiem i bagażami.
Byłem ostatnio na przeglądzie gdzie miałem sprawdzane ustawienie świateł i facet się nie przyczepił, więc chyba ta metoda jest OK.
Niestety w motocyklach różnica między obciążeniem jedną i dwoma osobami jest duża.
Dlatego tak naprawdę nie ma uniwersalnego ustawienia i należało by za każdym razem zmieniać stosownie do ładunku.
Szkoda że nie ma takiego dwu pozycyjnego pokrętła " 1 osoba" i " 2 osoby" , ewentualnie jak w autkach korektora wys. świateł.
Jako że częściej jeżdżę sam to mam ustawione pod siebie, ale jadąc w 2 to rzeczywiście nieco świeci po oczach osobówkom zwłaszcza że reflektory mamy sporo nad drogą umiejscowione.
hmm, mnie dzisiaj czeka regulacja, bo wale po oknach na pierwszym piętrze ...
Zresztą, jade zaraz na przegląd to się dowiem
Niestety w motocyklach różnica między obciążeniem jedną i dwoma osobami jest duża.
Szkoda że nie ma takiego dwu pozycyjnego pokrętła " 1 osoba" i " 2 osoby" ,
W GS1150 jest taka wajcha. W starym GS100 nie ma ale jak kiedyś się zdenerwię, to spróbuję ten patent przeszczepić (jak tylko dowiem się na czym on dokładnie polega).
w waradero tez jest ale to forum Afryki :p
To jak swiatla maja byc ustawione reguluje Dziennik Ustaw i o ile dobrze pamietam jest to okolo 10% w dol.
Ustawianie jest proste.
1) podjechac do sciany i zaznaczyc na niej pozioma kreska granice swiatla i cienia
2) odjechac od sciany 10m
3) granica swiatla i cienia powinna byc byc ok 10cm ponizej kreski
To bylo jakos tak, ale glowy nie dam
A z tymi 50-cioma metrami to chodzi tu o moc swiatla.
e tam, pan Mietek pokrecil, przystawil magiczne pudelko, potem znowu pokrecil i ... pieczątka wbita
Zdziwił się tylko, że sam z siebie mu o tym powiedzialem :D
Opowiadał mi więcej o takim kolo, bo na Shadow 750 gania, ze tam, na miejscu, podczas przegladu skubaniec chcial jeszcze opony wymieniac i klocki :D
Gostek wsiadl, aby na sprawdzanie hamulcow podjechac to mu ... kierownica prawie w reku została.
Do mnie sie przyczepił tylko o to, że mam okopcony kierunkowskaz, ale cos tam sprawdzil, i stwierdzil, ze nie jest tak zle i "te lansery na szlifierkach" mają jeszcze ciemniejsze.
Dopytywal sie jak o cud motor, ile to ciagnie i temu podobne.
te 50m to przykrótko, no chyba że prędkość zostanie ograniczona do ok 60-70km /h
a to z tego powodu że ta odległość przy np 75km/h przelatujemy w ciągu ciut ponad 2 sekund......
licząc przyjęty do pomiarów średni czas reakcji 1 sek oznacza że hamowanie rozpoczniemy po 21m , czyli na zatrzymanie pozostanie 29m, .....z grubsza wyrabiamy się na styk......
a przecież czasem sie jeździ szybciej niż 75km/k.......
Ja mam ustawione na ok 80-90m i to wydaje sie optymalne ponieważ po przełączeniu na drogowe światło również dobrze sie rozkłada ( ale podniesienie jeszcze wyżej spowoduje zbyt wysokie świecenie drogowych).
W GS1150 jest taka wajcha. W starym GS100 nie ma ale jak kiedyś się zdenerwię, to spróbuję ten patent przeszczepić (jak tylko dowiem się na czym on dokładnie polega).
Se możesz popaczyć u mnie w krowie :cool:
Zdrv
:hello:
Paczyłem i nie widziałem. To przez tą świecąco/migającą dyskotekę:dizzy:, która odwraca uwagę od wszystkiego wyświetlając jakieś cyferki, fifraczki i kreseczki. Zresztą czort wie co i po co :haha2:. No to ja se teraz na 100% stosowną wajchę zrobię. I znowu dzięki Koledze odpadnie mi robota czaszkowa. Nie ma to jak przyjść na gotowe ;).
daniel_87
29.08.2008, 11:33
Moze jakieś foto tej wajchy ??
Moze jakieś foto tej wajchy ??
ale co beemwe se chcesz kupic?
daniel_87
02.09.2008, 15:02
nie chce zrobic patencik do ustawiania swiatel w afri bo mam za duze dlonie zeby tymi motylkami ustawiac, jakis kluczyk czy cos na przegubie
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.