PDA

View Full Version : Kask enduro z szybą do 600 PLN - opinie, wnioski?

motormaniak
30.09.2011, 09:21
Chcę kupić kask enduro z szybą.
Moja głowa nie jest warta Shoei za 1800 - musi wystarczyć coś do 600 zł.
Do tej pory oglądałem , ale nie jeździłem, więc prosze o opinię:

1. NAXA COX- za ok 265 pln wydaje się najwygodniejszy, jest głęboki , ma miękką wyściółkę. Minus - nie ma białego , jest tylko czarny i moro
2. LS2 Enduro - cena podobna, środek zmniej przyjemnego materiały, szybka ma większe szpary niż w Naxie
3. ARC A708 ok 400 zł - płytki kask, mało wypełnienia w środku - twardy- wydaje się bardzo podobny do LS2
4 HJC Cl-XS - ok 330 - znośny, ale w egzemplarzach oglądanych na bajzlu szybki odstawały a miały tylko 2 położenia i zapadkę z gumki. Wnetrze troche drapało...
6. Airoch S4 - cena 630 zł - najdroższy i wydaje się najlepiej wykonany, ale nie miałem okazji go przymierzyc bo nie mieli XL-ki.

Do tej pory najlepsze wrażenie zrobił na mnie Naxa - jest to nowy model na 2011 - różni się dość znacznie od starszego kasku enduro z szybką tej firmy. proszę o Wasze opinie. kask nie ma służyć do crosu- do tego mam kask crossowy z goglami, ale do turystyki z elementami enduro.

Lepi
30.09.2011, 09:23
A uwex enduro? Powinien się w tej kwocie zmieścić. Na pewno wygodny i sprawdzony.

motormaniak
30.09.2011, 09:25
uwex enduro mi nie pasi - Obrywa mi uszy a mam je wielkie, zawadza pod brodą.... To był kask który chciałem dawno juz kupić , ale głowę mam nie typową.. chociaż to było jakiś czas temu, podjadę do sklepu jeszcze raz przymierzę..

puntek
30.09.2011, 09:27
LS2 - myślę że dość ciekawy wybór ...ale nie jeździłem i nie mam tylko z opinii słyszę

grucjano
30.09.2011, 09:42
temat też mi bliski :D czekam również na jakieś opinie i wieści :D

jkb^^
30.09.2011, 09:45
uwex enduro mi nie pasi - Obrywa mi uszy a mam je wielkie, zawadza pod brodą.... To był kask który chciałem dawno juz kupić , ale głowę mam nie typową.. chociaż to było jakiś czas temu, podjadę do sklepu jeszcze raz przymierzę..
też odnosiłem takie wrażenie jak pierwszy raz go założyłem w sklepie, co do zakładania i zdejmowania to trzeba opracować technikę nieobrywającą uszu :) i daje rade bo moje uszy też nie są małe. Jeśli chodzi o wygodę to jak mówię na początku miałem obawy, ale go kupiłem jest bardzo wygodny i jednocześnie elegancko przylega do głowy (może się jakoś dopasował) i jest jak dla mnie bardzo dobrze jakościowo wykonany.

jochen
30.09.2011, 09:45
Zapytaj o Naxę Vooytasa - on ma ten poprzedni model i bardzo narzeka, np. na szybę samoczynnie się otwierającą w trakcie jazdy, czy na odpadający daszek. Być może w tym nowym skorygowali to, ale lepiej dokładnie sprawdzić. Ja mam Marushina X-moto, kosztował dokładnie 600 i bardzo go lubię. Na łbie świetnie siedzi, nic nie odpada, nie jest za głośny, waży 1400 g, środek wyciągany do prania, solidnie wykonany, generalnie nie ma się do czego przyczepić. Gdy byłem na kupnie też porównywałem z Airohem o podobnej cenie i wtedy Airoh był zdecydowanie na :Thumbs_Down:.
Zapewne najfajniejszy byłby Arai Tour-X, albo Shoei, ale to jest cena Marushina x 3, a wcale nie ma wielkiej różnicy jakościowej. Araia kupił Krystek i po roku jazdy zachwycony nie był. Mój Marushin po kilku latach siedzi na głowie tak samo dobrze jak na początku.

rumpel
30.09.2011, 09:48
jest tez calkiem fajny kask z FLY'a nie pamietam modelu.

mam

http://www.revzilla.com/motorcycle/fly-trekker-ds-helmet

http://www.youtube.com/watch?v=XAp10sOM4B0&feature=player_embedded#!

Dzymy
30.09.2011, 10:06
Wiem,że Roberto w LS2 zjechał całą Azję na pewno coś więcej ci powie,z tego co pamiętam był zadowolony.

Bartasso
30.09.2011, 10:12

mam

wygląda całkiem całkiem i cena znośna.

rumpel
30.09.2011, 10:14
"macałem go" i wyglada calkiem znosnie, o niebo lepiej niz Naxa, ls2, Marushin czy hjc. Gdybym nie mial juz swojego to wszedlbym we Fly'a

Marcin-BB
30.09.2011, 10:15
Wiem,że Roberto w LS2 zjechał całą Azję na pewno coś więcej ci powie,z tego co pamiętam był zadowolony.
Miętus też używa LS2 - w tym roku Gruzja- 10 tyś km i chwalił sobie ten garnek.
Ja mam Uvexa Enduro i polecam- choć to górna granica limitu, to jednak wart tej ceny. Już dwa sezony i nic poza porysowaną szybą się nie dzieje!;)

grucjano
30.09.2011, 10:38
a znacie sklep jakis gdzie go można dopaść?

slafo
30.09.2011, 11:45

Witam

Ja też chcę kupić Uvex Enduro Flat. Czy wiesz gdzie można go przymierzyć w wawie ? Chce tylko zobaczyć, czy rozmiar jest dla mnie odpowiedni, a sam zakup robię w louisie. Jest on tam za 100 ojrasów !!

pozdrawiam

Lepi
30.09.2011, 12:15
Maniak, o uszy bym się nie bał. Bolą dopóki się nie urwą ;)
Na początku pomaga kominiarka, potem wchodzi bez. nie wiem co masz z brodą nie tak :) Ale faktycznie jak za nic w świecie nie pasuje to się nie pchaj.

Agent
30.09.2011, 12:15
Za 100 ojro też go chętnie przytulę.
Ktoś wie gdzie go można przymierzyć od ręki?

Witam

Ja też chcę kupić Uvex Enduro Flat. Czy wiesz gdzie można go przymierzyć w wawie ? Chce tylko zobaczyć, czy rozmiar jest dla mnie odpowiedni, a sam zakup robię w louisie. Jest on tam za 100 ojrasów !!

pozdrawiam

motormaniak
30.09.2011, 13:24
Warszawa - Goraszewska 18
Pojadę przymierzyc.
rzeczywiście są w luisie:
http://www.louis.de/_30ef0ebbab57b61221f91b50cf1718a38c/index.php?STATARTNRGR=215651

Ronin
30.09.2011, 13:31
Zobacz jeszcze Nexo X-tour.

http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=9227

Tomasa
30.09.2011, 21:38
Warszawa - Goraszewska 18
Pojadę przymierzyc.

Byłem dzisiaj. Mają rozmiar M, i XL - nie ma L. Podobno Uvex już nie robi tych kasków, więc z czasem będzie coraz większy kłopot ze znalezieniem odpowiedniego rozmiaru.

Wersja SLT jest w rozmiarze L, ale ten kask kosztuje 1070 zł.

Lepi
30.09.2011, 21:43
Uvex wycofuje się ze wszystkich kasków.

Tomasa
30.09.2011, 23:21
Uvex wycofuje się ze wszystkich kasków.

Dobra. Już go zamówiłem :D

grucjano
30.09.2011, 23:46
Ja dziś się dowiedziałem ze te garnki z szybami to całkowicie w teren się nie nadają...i koleś jak mi to powiedział po przemyśleniu sprawy ma racje...ale jak chcecie do jazdy takiej asfaltowej typowo to dają rade ... ja sie na typowo crossowy googlowy kask zdecydowałem raczej ;D

KML
01.10.2011, 00:23
A to niby czemu?

Jak ganiasz w traski to jeździsz z szybą , jak masz ochotę na endurzenie to ściągasz szybę, zakładasz gogle i masz typowo crossowy.

W typowo crossowym z goglami w trasie jest mniej komfortowo , szczególnie jak jest zimno i dodatkowo deszcz pada.

Taki kask jest dość uniwersalny, niektóre modele mają nawet tak że nie trzeba zdejmować szyby aby założyć gogle.

Lepi
01.10.2011, 08:19
Od crosowego różni się:
-krótszym daszkiem
-wyższą masą
-szybką :)
-mniejszym otworem na gogle
-dużo gorszą wentylacją

ogólnie to fajna sprawa ale do upalania w ciężkim terenie lepszy jest zwykły crossiak.

Mat
01.10.2011, 09:49
Byłem dzisiaj.

Goście byli w szoku. W ciągu 15 minut podjechały 3 Afryki :D

KML
01.10.2011, 12:29
Od crosowego różni się:

-krótszym daszkiem -- tu bym sie spierał zależy o jakim kasku mówimy
-wyższą masą -- ile waży przeciętnie crossowy kask? mój obecny z szybą jest o wiele lżejszy od typowo crossowego który miałem poprzednio (ale to stara konstrukcja była inne materiały)
-mniejszym otworem na gogle - tu też bym sie spierał (zależy od kasku) , w mój po odkręceniu szyby wczodzą normalne duże gogle
-dużo gorszą wentylacją - to potwierdzam , zazwyczaj crossowe mają więcej otworków wętylacyjnych i są one większe, za to nie da się ich pozamykać i na twardym przy większych prędkościach świszczą.

Tomasa
01.10.2011, 14:34
Ja dziś się dowiedziałem ze te garnki z szybami to całkowicie w teren się nie nadają...i koleś jak mi to powiedział po przemyśleniu sprawy ma racje...ale jak chcecie do jazdy takiej asfaltowej typowo to dają rade ... ja sie na typowo crossowy googlowy kask zdecydowałem raczej ;D

Trochę przesadasz, masz wyżej napisane dlaczego. Trzeba tylko wybrać taki kask, żeby można było do niego gogle założyć - w niektórych przeszkadza szyba i nie da rady wcisnąć.

Goście byli w szoku. W ciągu 15 minut podjechały 3 Afryki

Aha, no to już wiem kto jest tym 2-metrowym drabem na czarnej Afrze ;-)

deptul
01.10.2011, 19:46
Przeniosłem wątek bo tutaj bardziej pasuje.

yasiu71
02.10.2011, 09:14
"macałem go" i wyglada calkiem znosnie, o niebo lepiej niz Naxa, ls2, Marushin czy hjc. Gdybym nie mial juz swojego to wszedlbym we Fly'a

A gdzie go macałeś? Są dostępne w PL czy tylko US. Bardzo mnie zainteresował ten garnek :drif:

rumpel
02.10.2011, 09:44
macałem go w kraju ale gdzie został kupiony to nie mam pojecia, trzeba by zabytać w Intercarsie.

JarekAT
02.10.2011, 10:26
Fly-a ma Inter Cars

yasiu71
02.10.2011, 11:31
Właśnie sprawdziłem na stronie inter motors i tego kasku nie ma w ofercie. Są fly-aje ale crossowe.

elaiden
02.10.2011, 17:49
Ja bym prosil zeby ktos o LS2 batten cos napisal wiecej. Przymierzam sie do tego kasku ale z racji tego ze w poblizu miejsca gdzie mieszkam nie ma zadnego sklepu gdzie moglbym go przymiezyc itp to narazie musza wystarczyc mi obrazki na allegro ;p

edar
02.10.2011, 20:13
Ja mam wspomnianego na początku airoha s4 czarny mat dałem 590zł, drugi sezon w nim latam i prawie tylko w terenie. Na głowie leży dobrze nawet po całym dniu nic nie uwiera generalnie bardzo wygodny, szyba nie paruje.
Minusy to częściowo biała wyściółka szybko się brudzi ale rozbieralna do prania i przy całkowicie zamkniętej szybie gwiżdże ale jak uchylę dosłownie na milimetr jest cisza a do środka nie wieje.

motormaniak
03.10.2011, 20:41
z dwóch rożnych źródeł dostałem odpowiedz że FLY z szybką pojawi się w sprzedaży w PL wczesną wiosną.

Ronin
03.10.2011, 21:59
z dwóch rożnych źródeł dostałem odpowiedz że FLY z szybką pojawi się w sprzedaży w PL wczesną wiosną.

na allegro wiszą dwa ogłoszenia ;)
ale zakładam, że mówisz o intercars?

motormaniak
03.10.2011, 22:05
na allegro wiszą dwa ogłoszenia
O proszę - jeszcze 2 dni nie było żadnego.
Nie mówię o intecars...

grucjano
03.10.2011, 22:14
O proszę - jeszcze 2 dni nie było żadnego.
Nie mówię o intecars...

Też patrzyłem i nie było ... teraz sa :D ale mnie już na niego nie stać... będę musiał sie zadowolić czymś zwyklejszym na razie :) ale czym jeszcze nie wiem ...

hans
04.10.2011, 09:33
mam LS2 Enduro Batten - od 2 lat, przejechane ok 15 000km i bardzo sobie chwale.
wygodny, wnętrze wyjmowane, szybka dobrze spasowana, wentylacja ok, widocznosc b. dobra, ogólnie bardzo ok. Daszek da sie zdjąć i masz wtedy cos jak integral.
Z minusów to nie jest najcichszy (daszek robi swoje) ale tu temat zamykają zatyczki do uszu. Paruje w granicach akceptacji ; )

Mat
04.10.2011, 11:56
Zamówił ktoś tego Uvexa w Louisie?

Przy okazji mam prośbę do kolegi na afryce, który w piątek przyjechał do Motochallenge i od razu krzyczał od wejścia, że "on tylko będzie macać, bo na sieci są po 100 Euro", o rozwagę i ugryzienie się następnym razem w język :vis:

Miałem wczoraj mierzyć XXL, ale po takim wejściu mnie goście olali.
Zamówiłem w ciemno

elaiden
04.10.2011, 20:39
Dzieki hans ;d zdecyduje sie wiec na niego ;p dobrze ze o daszku tez napisalas bo interesowalo mnie to własnie. Najgorzej ze przymierzyc itp nie ma nigdzie blisko ;p

motormaniak
05.10.2011, 10:42
Zdecydowałem się zamówić bezpośrednio w Luisie choć mogłem zamówić przez Motoakcesoria (otworzyli nowe na Prymasa) - chcą 600 zł.
Najpierw założyłem konto w pay palu co zajęło mi 30 minut, potem je doładowałem z konta bankowego, potem dokonałem zakupu w Luisie.... to był mój pierwszy raz:) , więc 2 godziny mi zajęło...
Wyszło 502 zł z przesyłką za model FLAT w malowaniu czarno białym- jak po przejażdżce nie będzie mi pasował to go sprzedam - kupiłem w ciemno bo nigdzie w Wawie nie mogłem przymierzyć.

MarekM
05.10.2011, 15:29
Uvex Enduro jest OK, szczególnie w cenie 400 - 500 PLN. :Thumbs_Up:

Trochę urywa uszy przy zakładaniu / zdejmowaniu - warto nosić kominiarkę.

Uvex podobno wycofuje się z produkcji kasków moto, wiec te w Louise to pewnie już ostatnie sztuki.

motormaniak
14.10.2011, 10:38
Mam juz swojego Uvexa. Przy zakładaniu ok- dopiero przy ściąganiu urywa uszy..:)
Czy wasze Uvexy tez nie mają żadnych otworów w szczęce? Wlot powietrza w szczęce to tylko atrapa!! Dobrze że mam wiertarkę! Szczególnie że pod szczęką jest materiał żeby nie wiało- deflektor? W mieście przy zamkniętej szybce udało mi się go zaparować .... nie ma pin- locka więc tego się spodziewałem :(
podsumowując - za 500 zł wydaje się fajnie wykonany - najwyżej sam poprawię sobie cyrkulacje powietrza jak to mam w zwyczaju.

Lepi
14.10.2011, 10:47
Nie ma otworów ale sam już wiesz, że wiertarka czyni cuda. Pamiętaj, że potem będzie wiało zawsze....
ten podbrudek można ściągnąć bez problemu, może to wystarczy.

Jaskola
14.10.2011, 12:50
Mam juz swojego Uvexa. Przy zakładaniu ok- dopiero przy ściąganiu urywa uszy..:)
Czy wasze Uvexy tez nie mają żadnych otworów w szczęce? Wlot powietrza w szczęce to tylko atrapa!! Dobrze że mam wiertarkę! Szczególnie że pod szczęką jest materiał żeby nie wiało- deflektor? W mieście przy zamkniętej szybce udało mi się go zaparować .... nie ma pin- locka więc tego się spodziewałem :(
podsumowując - za 500 zł wydaje się fajnie wykonany - najwyżej sam poprawię sobie cyrkulacje powietrza jak to mam w zwyczaju.

Ja kupiłem w Louisie wersję całą czarną za niecałe 90EUR.
Mam dokładnie takie same wrażenia. Uszy otarte od ściągania kasku, przy obecnych temperaturach szyba paruje na potęgę - brak nadmuchu przez szczękę. Też się zastanawiam nad nawierceniem tej gumy w środku w szczęce. Na dodatek trzeba uważać na szybę. Nie ociera się o daszek tylko jak daszek jest w najwyższym położeniu.

Jak za 90EUR to bardzo dobry kask:D

A jeszcze pytanie mam do doświadczonych użytkowników kasków dualowych. Co robicie z szybą jak jeździcie w konfiguracji zdjęta szyba+gogle (oczywiście gdzieś dalej od domu ;))?

Pzdr
Michał

majki
14.10.2011, 12:55
Co robicie z szybą jak jeździcie w konfiguracji zdjęta szyba+gogle (oczywiście gdzieś dalej od domu )?
Ja jeździłem z otwartą szybą na max. Gogle się mieszczą. ;) Szybę ciężko bezpiecznie zapakować...

Lepi
14.10.2011, 12:57
wkładam do szafki w garażu :) Albo wożę założoną.

Jaskola
14.10.2011, 13:00
Szybę ciężko bezpiecznie zapakować...

Właśnie o to mi chodzi. Instrukcja straszy, że jak się mocno pyli/brudzi to szybę trzeba zdjąć.

Gogle wytrzymały mi 1 niezbyt intensywny sezon. Zastanawiam się czy nie wierzyć instrukcji, żeby nie wymieniać co sezon gogli i szyby:D

majki
14.10.2011, 14:34
Instrukcja straszy, że jak się mocno pyli/brudzi to szybę trzeba zdjąć
PoPierwszePrimo: który facet czyta instrukcje?? :haha2: :hehehe:
PoDrugiePrimo: mi się z szybą nic nie działo jak się kurzyło. :D Fuckt, że lepiej bez szyby, ale na wyjeździe da radę. O ile gogle Ci wlezą bez problemu. ;)

Ja teraz i tak już Uvexa nie używam (za duży, za ciężki, szybko paruje, duszno, itp :p), tylko latam cały czas w lekkim enduro z goglami (nawet dziś przy +3st, bez kominiarki, tylko rękaw na szyję i paszczę naciagam :) )

Jaskola
14.10.2011, 16:07
Ja teraz i tak już Uvexa nie używam (za duży, za ciężki, szybko paruje, duszno, itp :p), tylko latam cały czas w lekkim enduro z goglami (nawet dziś przy +3st, bez kominiarki, tylko rękaw na szyję i paszczę naciagam :) )

A ja poszedłem w odwrotnym kierunku. Po paru kilkugodzinnych przelotach w lekkim enduraku w goglach w deszczu (a czasem bez gogli, bo się wyłopotały na wietrze i nic nie było widać) zapragnąłem czegoś z szybą:dizzy:.
No i mam kłopot co z tą szybą robić:haha2:.

Pzdr
Michał

Mat
18.10.2011, 12:46
Dostałem dzisiaj Uvexa. Po przymiarkach stwierdzam, że chyba mam za duży baniak :mur:
Będzie chyba do wzięcia XXL w kolorze pomarańczowym :Sarcastic:

emilxtz
18.10.2011, 13:12
Ja wlasnie kupilem w luisie uvexa enduro za 99 euro i uwazam ze za ta forse jest extra. Jutro jade do niemcow i dla kolegi bede kupowal to jak ktos chce to moge kupic tylko ze nie ma wyboru kolorow bo to koncowki sa juz niestety

Pawel_z_Jasla
18.10.2011, 13:12
Na priva Mat, na priva Waszeć luknij.

Michal
21.10.2011, 11:01

mam

Cześć
Jeśli kogoś interesuje to widziałem, że pojawił sie na stanie w IC.

Bartasso
21.10.2011, 11:46
Cześć
Jeśli kogoś interesuje to widziałem, że pojawił sie na stanie w IC.

średnio mogę znaleźć rzucisz ceną? albo linkiem?

ArturS
21.10.2011, 11:52
Wpisz w szukajce IC "fly 73-700". Na alegroszu pojawił się po 599zł (http://moto.allegro.pl/fly-trekker-kask-z-szyba-nowosc-2012-xs-xxl-i1850454176.html)

Bartasso
21.10.2011, 12:01
dzięki, dobra cena:)

ArturS
21.10.2011, 12:30
Jak ktoś będzie miał okazję przymierzyć, pomacać i ocenić jakość/cena itd to mile widziana ocena.

Michal
21.10.2011, 15:42
średnio mogę znaleźć rzucisz ceną? albo linkiem?

To początek indeksu FLY 73-700
Reszta zalezy od rozmiaru i koloru

Agent
24.10.2011, 22:52
Uvex prosto z luisa dotarł do mnie w weekend. Na bani siedzi idealnie. Jeśli użytkowanie będzie tak owocne jak większość pisze to będzie jeden z lepszych zakupów w tym roku.

emilxtz - jeszcze raz wielkie dzięki za fatygę :D

emilxtz
24.10.2011, 23:25
Nie ma za co, niech sie zdrowo nosi

simon1977
25.10.2011, 21:17
Jak ktoś będzie miał okazję przymierzyć, pomacać i ocenić jakość/cena itd to mile widziana ocena.
No właśnie. Na ostatnim motobajzlu, albo oślepłem, co możliwe :haha2:
albo kurde nie było ani jednej sztuki. A widzi mi się taki biały :Thumbs_Up:

aciu
03.11.2011, 17:58
kukacie czasem na alledrogo w kaskach?? Shoei dalej ma astronomiczną cenę ale za to Arai jest od niego tańszy!!!! a AGV AX-8 schodzi nawet do 800zła w Inter motors nawet za 787zł... A to jeszcze zimy nie ma panowie więc może na gwiazdkę pod choinką będę turlał się w jakimś Arai-ku ;)

emilxtz
04.11.2011, 11:12
W louisie w niemczech dalej mozna nabyc uvexa enduro za 99erasów uwazam ze za ta forse to rewela

Bartasso
04.11.2011, 11:16
kukacie czasem na alledrogo w kaskach?? Shoei dalej ma astronomiczną cenę ale za to Arai jest od niego tańszy!!!! a AGV AX-8 schodzi nawet do 800zła w Inter motors nawet za 787zł... A to jeszcze zimy nie ma panowie więc może na gwiazdkę pod choinką będę turlał się w jakimś Arai-ku ;)

spójrz tutaj:

http://www.agv-sklep.pl/index.php?k4,kaski-agv-off-road

Ronin
04.11.2011, 12:13
spójrz tutaj:

http://www.agv-sklep.pl/index.php?k4,kaski-agv-off-road

Dzięki za info! przeklejam do odpowiedniego tematu :)
Aż wybiorę się jutro do sklepu pomacać, może się zdecyduję :)

aciu
04.11.2011, 15:34
wow! fucktycznie lecą obniżki. Żeby tylko w grudniu na święta nie podbili ceny. Trza wybrac się do stolicy Wlkp pomacac i rozmiar dobrac :)

bukowski
04.11.2011, 16:21
W louisie w niemczech dalej mozna nabyc uvexa enduro za 99erasów uwazam ze za ta forse to rewela

za szybę żądają 50 EUR...następnym razem kupię coś tańszego w eksploatacji :D

kamilltee
04.11.2011, 16:36
chyba za 89 Euro w Luisie

oscarFire
04.11.2011, 17:25
za szybę żądają 50 EUR...następnym razem kupię coś tańszego w eksploatacji :D

Ja zakupić musiałem 2 sztuki na zapas po tym jak kamyk wyskakujący spod kółka TIRa połamał mi ją na dwie części. Miałem szczęście,dobrze że nie jechałem z podniesioną szybą :):vis:

aciu
04.11.2011, 18:10
to wyobraź sobie co czuje motocyklista w otwartej szczęce,wyprzedzany przez osobówkę przy prędkości 120km+ na drodze świeżo "połatanej" grysikiem...tym badziewiu na smole co oblepia nadkola i oponki...dwa tygodnie dochodziłem z facjatą do jako tako ludzkiego wyglądu

ciekawe ile do agv kosztuje przyciemniona szybka :)

emilxtz
04.11.2011, 18:13
chyba za 89 Euro w Luisie
sa za 89 i za 99 czyms sie tam roznia napewno kolorem

kamilltee
07.11.2011, 16:03
kupiłem w Polsce za 466 zł brutto uvex enduro

trzeba pytac u dilerów, bo w Louisie wyprzedaż końcowa, likwidacja produkcji
jak szybe szlag trafi to pozostaną gogle :)

aciu
07.11.2011, 17:08
:) Ja natomiast jutro jadę zakupić AGV AX-8, cena w inter motors 737zł, mam nadzieje jeszcze uszczuplić chociaż o te 37zł. Tak więc cały wieczór będę sklejał bajer ;) Pewnie w styczniu będą jeszcze stówkę tańsze, ale równie dobrze patrząc to mogłem AT kupić też za 20lat bo będzie tańsza. Jakieś sugestie co do tego modelu?

czosnek
07.11.2011, 17:27
466 zł za kask uvexa ? to trzeba brać po 5 sztuk na zapas :) Używam i szczerze polecam.

MarekM
07.11.2011, 18:48
sa za 89 i za 99 czyms sie tam roznia napewno kolorem

Podaj info (link) gdzie szyby do kasków Uvexa są w takich cenach.

Ronin
07.11.2011, 19:49
Podaj info (link) gdzie szyby do kasków Uvexa są w takich cenach.

to są ceny kasków w ojro ;)

simon1977
08.01.2012, 20:57
A takie coś ktoś ma?
http://www.4ride.pl/index.php/kaski-i-akcesoria/offroad/kask-kenny-extreme.html
Ciężko coś w necie wyczytać.
Będę musiał wybrać się na zwiady i oblukać helmet.

simon1977
24.01.2012, 22:54
No i zakupiłem.
Całkiem coś innego
http://www.yamaha-motor.it/it/prodotti/Bye/Adventure-Cross/Desert.aspx
Na zaprzyjaźnionym forum
http://forum.transalpclub.pl/viewtopic.php?f=71&t=8829
Cena poniżej 600 :Thumbs_Up:
Pierwsze wrażenie :Thumbs_Up:
Zobaczemy na wiosnę :at:

Rodezjan
25.01.2012, 13:55
No i zakupiłem.
Całkiem coś innego
http://www.yamaha-motor.it/it/prodotti/Bye/Adventure-Cross/Desert.aspx
Na zaprzyjaźnionym forum
http://forum.transalpclub.pl/viewtopic.php?f=71&t=8829
Cena poniżej 600 :Thumbs_Up:
Pierwsze wrażenie :Thumbs_Up:
Zobaczemy na wiosnę :at:
A jak z parowanie szkła?

simon1977
25.01.2012, 19:59
A jak z parowanie szkła?

Raczej antyfoga tam nie ma.
Myślę, że będzie to słabsza strona tego kasku.
Ale zobaczymy jak wyjadę (na razie moto na klockach)
Chyba, że na rowerze :D

KML
25.01.2012, 20:46
Agv AX8 ma antyfoga a w wilgotny dzień jak stanę na światłach i tak nic nie widzę, więc nie ma czego żałować.

Miklaz
26.01.2012, 23:12
Nie wiem czy już i tym pisano ale..... w ostatnim Świecie Motocykli zaraz na pierwszych stronach był opis kasku. Kask enduro z szybką a na dodatek i blenda była, co mnie zdziwiło bo jeszcze nie widziałem czegoś takiego. Firma z tego co pamiętam to IXS ale jak ktoś ma zakupiony ten numer może zweryfikować. Podana cena to ok 420 zł, ciekaw jestem jak to się może sprawować.

bliźniak
27.01.2012, 00:34
LS2 - dobrze przylega - przynajmniej do mojej łepetyny, szyba lekko zniekształca po bokach, ale to kwestia przyzwyczajenia. Daszek mogłby być ciut dłuższy. Paruje tylko w desczówce. Wentylacja dobra. Generalnie jest git :)

krzeszu
27.01.2012, 14:52
Nie wiem czy już i tym pisano ale..... w ostatnim Świecie Motocykli zaraz na pierwszych stronach był opis kasku. Kask enduro z szybką a na dodatek i blenda była, co mnie zdziwiło bo jeszcze nie widziałem czegoś takiego. Firma z tego co pamiętam to IXS ale jak ktoś ma zakupiony ten numer może zweryfikować. Podana cena to ok 420 zł, ciekaw jestem jak to się może sprawować.

Jest reklama. Model to HX 279. Tyle że na stronie którą podają:
http://www.ixs-moto.pl/?d=katalog&k=1, takiego modelu wśród oferowanych kasków niet...
Szukam właśnie czegoś takiego - ale warunek - musi byc blenda. macie inne pomysły w podobnej cenie?

Miklaz
28.01.2012, 23:57
Co do tego kasku IXS z szybą i blendą to jest w sieci parę zdjęć:
http://www.google.pl/search?hl=pl&q=ixs+HX+279&gs_sm=s&gs_upl=53317l53838l2l56726l2l2l0l0l0l0l185l366l0.2 l2l0&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.,cf.osb&biw=1366&bih=575&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=qHwkT97UFIug-Ab0s4ywCA

http://www.lequipement.fr/produit/casque/ixs/hx-279/photos

dla mnie blenda to "zbawienie" bo jestem okularnik, więc nosząc zwykłe bryle podczas jazdy jak mi zaświeci słońce w oczy to pyk blenda w dół i po sprawie, a takie udogodnienie w kasku enduro zachęca mnie do kupna. Ale ciekaw jestem jak będzie z wykonaniem, szczerze mówiąc to chyba bardzo rzadko widuje się kaski tej firmy, w naszym kraju chyba są jeszcze mało popularne.

a nawiązując do wcześniejszych wypowiedzi dotyczących antyfoga- to nawet jeśli go nie ma to nie jest tak strasznie. Osobiście mam możliwość zamontowania pinlocka (czy jak tam się to pisze) bo tak to się chyba nazywa, mam w szybie takie "dinksy" to nie interesowałem się nabyciem tegoż antyfoga, jak szybka paruje to lekko uchylam i po sprawie, w oczy nie wieje, para szybko wtedy schodzi i git malina. No ale muszę się przyznać, że jak jechałem ruskiem na WOŚP przy padającym śniego-deszczu to szybka parowała i przy nawet minimalnym uchyleniu trochę w twarz zawiewało, no ale to są warunki ekstremalne, których częstotliwość jest tak nikła, że to tylko szukanie dziury w całym, a opisane sytuacje działy się w kasku szczękowym g-mag liberty.....chyba lekko zbłądziłem z głównego wątku kasku enduro ale było to uzasadnione zboczenie.

KML
29.01.2012, 10:01
Z blendą macie jeszcze HJC Multi
Jak kupowałem swój kask to ten kosztował coś ok 600pare zł

http://www.advrider.com/forums/attachment.php?attachmentid=261423&stc=1&d=1303673209

Lepi
30.01.2012, 21:07
A nie uważacie, że kask z blendą, szybą i lisim ogonem z enduro ma wspólny tylko daszek?
Założenia enduro znacznie odbiegają.

motormaniak
30.01.2012, 21:15
A nie uważacie, że kask z blendą, szybą i lisim ogonem z enduro ma wspólny tylko daszek?
Założenia enduro znacznie odbiegają.

niestety.
To taka moda, której sam uległem. Fajnie wyglądaję te enduro z szybką, ale ani to enduro, ani szosowe..

madafakinges
01.02.2012, 19:20
HJC Multi
widzieliście na żywo ten kask... jak wziąłem go do ręki, to bałem że się rozpadnie. Daszek jest zrobiony z gównolitu i na dodatek bardzo cienkiego to samo szczęka. Podejrzewam, że przy prędkości powyżej 80 poszczególne elementy odpadną i z 7 zrobi się 1

Sub
01.02.2012, 20:50
Szukam właśnie czegoś takiego - ale warunek - musi byc blenda. macie inne pomysły w podobnej cenie?

Niebawem ma się pojawić Acerbis Active - http://acerbis-polska.iai-shop.com/product-pol-417-helmets-ACTIVE.html

simon1977
01.02.2012, 21:52
widzieliście na żywo ten kask... jak wziąłem go do ręki, to bałem że się rozpadnie. Daszek jest zrobiony z gównolitu i na dodatek bardzo cienkiego to samo szczęka. Podejrzewam, że przy prędkości powyżej 80 poszczególne elementy odpadną i z 7 zrobi się 1

O tym modelu było już dużo pisane.
Wg mnie zasadniczą wadą jest brak wlotu powietrza w "ryju" :Thumbs_Down:

ArturS
01.02.2012, 22:19
Niebawem ma się pojawić Acerbis Active - http://acerbis-polska.iai-shop.com/product-pol-417-helmets-ACTIVE.html
Z wyglądu identyczny jak IXS HS 279
http://www.motostrailadventure.com/motoristas/img/p/1829-7499-thickbox.jpg
http://images.denniswinter.com/images/products/1319800591-56089100.jpg
ciekawe czym się będzie różnił. Skorupa, inne wykończenie?

Ronin
01.02.2012, 22:53
Z wyglądu identyczny jak IXS HS 279
http://www.motostrailadventure.com/motoristas/img/p/1829-7499-thickbox.jpg
ciekawe czym się będzie różnił. Skorupa, inne wykończenie?

ta sama fabryka, inny branding?

aciu
01.02.2012, 22:56
Może Acerbis wykupił IXS? Fajny nawet. Dużym plusem jest blenda choć na wertepach lubi sama opaść to jednak fajny duperel.

majo
01.02.2012, 23:11
kupiłem Fly-a Trekkera wizualnie ok, wygodny z wyjmowanym środkiem...łudziłem się, że będzie uniwersalny i w ogolę przefajny. Szybka paruje, jest za ciężki i przy głębszym osadzeniu na głowie wypina się jedno z mocowań gąbki centralnej(wewnątrz). Nast razem będzie lekki kask + nieparujące gogle i alternatywa na szosę kask integralny. Więcej info po dłuższym zapoznaniu z pacjentem:)

ArturS
02.02.2012, 07:56
A już tak się na Trakkera napaliłem :Sarcastic: A cudowne folie, jak np FogCity, nadają się do takich kasków, czy wizjer jest do tego za duży? :confused:

krzeszu
02.02.2012, 09:47
Mówisz o tym konkretnym kasku czy ogólnie? Mam teraz HJC z blendą - przez 3 lata nigdy nie opadła sama... I nie wydaje mi się, aby wogóle była taka możliwość (w tym konkretnym kasku).
Niestety dla okularnika blenda jest nieodzowna - nie wyobrażam sobie nie mieć jej pod ręką...
A te kaski to chyba jakaś pieśń przyszłości? Bo nigdzie nie moge znaleźć informacji gdzie kupić lub chociaż przymierzyć.

Może Acerbis wykupił IXS? Fajny nawet. Dużym plusem jest blenda choć na wertepach lubi sama opaść to jednak fajny duperel.

aciu
02.02.2012, 10:37
Ogólnie, miałem dwa kaski, pierwsza Naxa :) pozostawmy bez komentarza...blenda super ale na dziurach sama się zapodaje, a w LS2 Ride była trwała ale wyświechtała się i też zdarzało się samej zapodać...a może to poprostu wada materiału, promocyjne ceny.
Noszę szkła kontaktowe ale przyznam że blenda to super sprawa! W okularach ciężko się jeździ...wygodniej niż w szkłach bo na wietrze oczy tak nie łzawią i nie męczą ale za to pole widzenia gorsze :(
Acerbis fajny kask...ciekawe jak wykonanie.

Sub
02.02.2012, 12:56
Za 2 tygodnie rusza ich sklep internetowy. Aktualnie mają wersję w kolorze czarnym, niebawem mają też mieć w białym...
Może ktoś ma po drodze i podjechałby zobaczyć co to warte...?

Moto Ars

Spółdzielców 31D ( teren Cemotu)
Mierzyn - Szczecin

KML
02.02.2012, 18:32
A już tak się na Trakkera napaliłem :Sarcastic: A cudowne folie, jak np FogCity, nadają się do takich kasków, czy wizjer jest do tego za duży? :confused:

Ja próbowałem założyć FogCity do AX8 - nie dało się , szyba jest wygięta jakby w dwóch płaszczyznach i na dodatek zwęża w taki stożek.
Pod folią powstawały na brzegach duże pęcherze powietrza, nie dało się nakleić jest tak aby przylegała dokładnie do szyby.

KML
22.02.2012, 20:57
Nitro , chyba coś nowego.

http://moto.allegro.pl/nitro-mx450-xl-turystyk-enduro-bmw-suzuki-honda-i2113967629.html

Ronin
23.02.2012, 11:16
Wygląda na to, że kiedyś wszyscy producenci celowali w szczękowce z blendą, a teraz mamy modę na kaski "dual".
Dobrze :D będzie w czym wybrać ;)

KML
14.04.2012, 10:15
Biały Acerbis
http://moto.allegro.pl/kask-offroad-cross-enduro-z-szyba-acerbis-activ-i2274882194.html

Sub
14.04.2012, 13:46
Pomacam białego Acerbisa za tydzień...
A tymczasem kolejny wynalazek z tej półki cenowej: NOX N731

http://moto.allegro.pl/kask-nox-n731-czarny-l-promocja-w-wa-i2257192164.html

aciu
14.04.2012, 14:16
blenda super sprawa :Thumbs_Up:

szkoda tylko że nic z Poznania...kask zawsze trzeba przymierzyć :(

irekafrica
15.04.2012, 12:30
Jeżdżę w Naxa wszystko ok tylko wg mnie za głośny od 80 w górę i biorę zatyczki na trasę. To czarny mat więc idzie do malowania zresztą i tak podrapany od gałęzi w lesie. Za te pieniądze warto

Daroo
15.04.2012, 12:38
ja mam uvex i jest super, cena niestety na allegro 800 z przesylką jednak w louis de w promocji za 100euro kupisz.

ltd454
15.04.2012, 12:45
Zastanawia mnie po co blenda jeżeli jest daszek? Zwiększa tylko masę kasku, oprócz tego jest więcej rzeczy do zepsucia jak np. zabrudzi się błotkiem mechanizm tej blendy. Jak z opcja jazdy w goglach? Moze blendę na gogle? ;)

simon1977
15.04.2012, 18:39
Ja już trochę pojeździłem w moim BYE więc:
- szyba paruje, przy delikatnym rozszczelnieniu schodzi,
- dość głośny (w porównaniu do otwartej Naxy S1 myślałem, że będzie ciszej)
- łba nie urywa do około 140km/h, szybciej nie jechałem,
- wentylacja OK, zobaczymy jak będzie przy wyższych temp. Na razie to max
18st było,
- szyba szczelna,
- super wygodny, szybko się ułożył, nic nie uwiera w czachę,
- nic się nie odkręca.

Jak na razie, za tą kasę to jestem zadowolony.
Chodzi oczywiście o ten model http://www.yamaha-motor.it/it/prodotti/Bye/Adventure-Cross/Desert.aspx

Rebel
20.04.2012, 22:12
Właśnie odebrałem kask zakupiony z tej aukcji:
http://moto.allegro.pl/kask-offroad-cross-enduro-z-szyba-acerbis-activ-i2292603896.html
Jakość materiałów oraz precyzja wykonania po pierwszych oględzinach wypada pozytywnie.
Na razie nie mogę nic napisać co do wrażeń podczas jazdy ale po pierwszych testach postaram się napisać parę słów.
Pozdrawiam

lulejkos
23.04.2012, 21:46
Rebel może posiadasz już jakieś opinie na temat tego Acerbisa bo jestem nim poważnie zainteresowany, a nie chciał bym kupować kota w worku.

KML
28.04.2012, 09:09
Miałem na bani wczoraj tego FLY-a
http://img98.imageshack.us/img98/2966/photo3ar.jpg

Ogólnie ok ale jak dla mnie daszek zdecydowanie za krótki, jak miałem kask na głowie to podnosząc wzrok do góry nie widziałem daszka, co za tym idzie nie spełnia on swojego zadania.

Nie zwróciłem uwagi czy był na maksa opuszczony ale rant skorupy kasku zasłaniał mi ten daszek.

Rebel
29.04.2012, 06:41
Wklejam jeszcze tutaj :)

Pierwsze wrażenia z jazdy w kasku Acerbis Active. Pierwsze "wciągnięcie" na głowę i zaskoczenie. Leży dobrze, ucisk znośny (mam nadzieje że się ułozy), nawet mniejszy niz w moinm poprzednim kasku (Nolan N70). Fajne zapięcie, opierwszy raz je "obsługuje" i od razu jest to obsługa intuicyjna. Jak chyba większość tego typu kasków do cichych nie należy ale korki w uszach załatwiają temat na dobre :) . Jazda w nim przyjemna i spokojna. Nie telepie głową (może po prostu za wolno jeździłem ;) ) . Daszek nie za duzy, nie za mały. Proporcjonalny a mimo to, dobrze spełnia rolę osłony przed słońcem. Tutaj mamy jeszcze do dyspozycji blende p/słoneczną. Fajny wynalazek ale jazda z podniesiona szybą i opuszczona blendą daje niemiłe odczucia zawirowania powietrza. Oczy łzawiły mi i jazda nie była przyjemna ( tym razem może za szybko jeździłem ;) ). Wentylacja chyba działa bo głowa i kominiarka była sucha. To mój pierwszy kask tego typu i wydaje mi się, ze moja broda tylko niewiele chowa się za "szczęką". Nolan jest troszkę bardziej...jakby powiedzieć "pełny" . W Nolanie mam jeszcze wsunieta osłonę brody, w Acerbisie nie wiem czy jest wogóle taka opcja.
Wentylacja na przodzie szczęki jest i nie jest to atrapa. Łatwe i szybkie manipulowanie. Nie jeździłem jeszcze w deszczowa pogodę więc nic nie napiszę odnośnie parowania szybki. Szybka nie posiada pin-lock'ów. Nie próbowałem jej wyjmować więc nie wiem czy jazda w googlach jest możliwa. Ma wyczuwalne 3 położenia i dość łatwo i szybko się ja ustawia. Zapewne jakieś wady i mankamenty wyjdą w "praniu" ale jak na razie jestem zadowolony. Niestety nie mam skali porównawczej do innych kasków więc nie napiszę, ze w tym kasku jest to a w tamtym tego brak.
Pewnie jeszcze cos skrobnę jak dowiem się więcej na temat tego kasku. Nikogo nie zachęcam ani nie zniechęcam do spróbowania jazdy w tym "garnku". Kupiłem bo był dostępny od ręki i był......biały :D
Pozdrawiam

lulejkos
05.05.2012, 09:26
Koledzy mam dylemat w poniedziałek muszę kupić kask i zostały mi dwie opcje Fly Trekker i Acerbis Active pomóżcie który bo ja mam w głowie :dizzy::dizzy::dizzy:

ArturS
05.05.2012, 10:47
Oba kaski na razie mało znane. Trakkera ma kumpel i tyle co udało mu się pojeździć (będzie z 3tys.km) to bardzo zadowolony. Najlepiej jakbyś miał gdzie przymierzyć, bo niekoniecznie to co jednemu pasuje, Tobie również podejdzie.

mirkoslawski
05.05.2012, 12:34
mam trekkera od jakiś 2 tyś km i na dzisiaj mogę powiedzieć o nim tyle:
PLUS:
- można latać z goglami i z szybką:Thumbs_Up:
- cicho
- z daszkiem na czarnym w trasie nawet za tirami jest ok - nie targa głową do zerwania kręgów:D
- daszek jak dla mnie spełnia zadanie - opuszczony na maksa
- wentylacja ok jak na duala
- szyba dobrze spasowana z uszczelką - nie leciałem w ulewie ale w deszczu nic nie przeciekło:Thumbs_Up:

MINUS
- parująca szyba
...yyy - na razie tyle

darmusz
09.05.2012, 11:45
i ja dodam 3 grosze od siebie :P
dzisiaj zamówiłem IXS - HX 279, protestuje i opisze,
wcześniej latałem w LS2 AIRFORCE 2 - tylko quadem

lulejkos
12.05.2012, 11:43
No i kupiłem białego Acerbisa zobaczymy jak się będzie sprawował narazie jest OK.

majo
05.07.2012, 23:06
To kilka słów ode mnie na temat Fly-a Trekkera. Ja wybredny jestem trochę więc opinia może być tylko jedna:)
Plus:
- wygląd:)
-kolor biały
-wyjmowany środek
-cena

Minus:
-głośny, w porównaniu do Shoei Raida z 1996r mega głośny
-szybka paruje mimo otwartego na szczęce
-szybka po kilku przelotach zaczęła się otwierać pod naporem wiatru (pomogło dokręcenie śrub mocujących)
-wentylacja bardzo słaba
-aby zdjąć kask trzeba za każdym razem odpinać zapięcie UU (nie wystarczy poluzować)
-mocowanie przednie wyściółki wypina się przy gwałtownym dociśnięciu kasku na głowę
-brak możliwości jazdy bez daszka (w instrukcji jest jakaś fiszka z zaślepkami na wypadek jazdy bez daszka ale ja takich elementów nie otrzymałem w paczce)
-największa wada to jego masa!!!
-daszek powyżej 100km/h wpada w wibrację i zaczyna hałasować

Zastanawia mnie po co są te kaski Dual? Na dłuższy przelot trzeba daszek zdejmować aby się nie męczyć, są ciężkie, parują w terenie. Fakt wyglądają kozacko ale to chyba ich największa zaleta.

Teraz szukam kasku do gogli:)
Mój typ:

1.http://allegro.pl/acerbis-kask-off-road-on-way-white-r-m-nowosc-i2407702494.html
2.http://allegro.pl/promocja-kask-nolan-n52-spammer-032-m-i2471361234.html

mieliście styczność?

struk
16.08.2012, 21:20
Od paru dni mam Trekkera. Na razie jestem miło zaskoczony, kask bardzo mi pasuje. Wadą może być waga, ale jest to dual i posiada homologację amerykańską DOT, a kaski a ichniejszy rynek są trochę mocniejsze od wersji europejskich. Co do parowania to zobaczymy jak się zrobi zimniej. Duży PLUS cena.

martinhead
16.08.2012, 23:01
Zrobiłem w Trekkerze jakieś 4 tyś i podzielam opinię Majo jest głośny szczególnie powyżej 100km/h (polecam stopery do uszu lub słuchawki na dłuższe wypady) . Jeśli chodzi o jazdę bez daszka zawsze zdejmuję w trasę, bo nie mogę utrzymać głowy w pionie. Szybka faktycznie paruje nawet przy otwartych nawiewach. Ogólnie nie narzekam, ale w przyszłości kask pod gogle a drugi w traskę.
A i nie rozleciał się przy szlifie na asfalcie.

Logan
16.08.2012, 23:42
Czy może ktoś miał styczność z Acerbisem Active? Jak to się spisuje? Mieści się w podanej cenie, ma szybę i nawet blendę. Jestem ciekawy opinii, bo rozważam nabycie go dla siebie.

Sub
17.08.2012, 09:18
Jako że użytkuję Acerbisa od 2 miesięcy - wrzucam FAQ. Mam nadzieję, że okaże się pomocne w podjęciu decyzji...

Jak wyglądało "spasowanie", siedzi idealnie, czy może raczej przeprowadzałeś customizacje kształtu, gąbek do swojej głowy?
L była za mała XL ciasno spasowana - napompowałem piłkę na 3 godziny... teraz jest giciacho

Active jest typem miękkim jak np. Nolan czy raczej twardym jak np. Schubert?
nie wiem nie miałem nigdy nolana ani schuberta - miałem głośnego, trzeszczącego Airoha TR1 i szczękowego Uvexa 350gt z którego byłem ogólnie zadowolony - trudno mi porównać

Jak wygląda system wentylacji? Ile jest wlotów i jak obiegają głowę? Czy da się w tym kasku jechać w offie jak jest ciepło?
jest wlot zamykany na usta oraz 6 wlotów (policzki, brwi, czubek głowy) oraz 4 szczeliny wylotowe na tyle w skorupie. No Gruzję przejechałem sporo offem i skwar po czarnym w Rosji też - momentami było ciężko... ale ogólnie wentylacja dawała radę

Z drugiej strony czy jak jest zimno da się wentylacja sensownie zminimalizować?
sądzę, że tak, jechałem przez 2 godziny na ok. +4 i nie marzłem

Nie ma problemu z parowaniem szybki?
nie ma Pin-Locka - paruje tylko nieznacznie przy szczelnie zamkniętej szybce jak stoję na światłach - wystarczy minimalnie rozszczelnić

Czy mechanizm blendy jest stabilny? Nie ma problemów z opadaniem blendy? Otwarcie blendy wymaga dużej siły?
nie opada, jest stabilna, suwak wygodny (w uvexie jest do dupy w porównaniu z Acerbisem) - jak dla mnie mogłaby być nieco ciemniejsza

Czy system wentylacji nie powoduje zakurzenia blendy?
nieznacznie

Czy wewnętrzne gąbki, stelaże są dobrze wykonane? Nie prują się?
dość solidne wykonanie - już prałem i wszystko wchodzi na miejsce

O ile dobrze pamiętam zapięcie to DD. Dzieła bez problemu z zastosowanym paskiem? Nie wrzyna się w szyje, podbródek?
nie, pasuje ok, nie uwiera

Waga katalogowa M-ki to 1650g. Lekki nie jest. Ważyłeś?
waży dość sporo ale tyle co mój poprzedni uvex więc jestem przyzwyczajony

Jak oceniasz jakość wykonania? Nic nie trzeszczy, nie odpada?
są 4 śrubki montujące daszek, po dokręceniu wszystko jest git

Czy lakier ma tendencję do rysowania?
nie bardzo, dość dbam o sprzęt i po 2 m-cach użytkowania nie zauważyłem jakiejś dewastacji

Jak oceniasz widok z kasku? Poziom widoczności?
nie narzekam, spokojnie ogarniam okolicę ;)

Jak oceniasz poziom hałasu?
dość głośny - szczególnie tak powyżej 110-120 km/h

Czy ma podbródek? Czy podwiewa od dołu?
jest jakby trochę krótki, nieco podwiewa

Dostrzegasz jakieś wady?
jedynie ten poziom hałasu oraz waga - mógłby być tak ze 300g lżejszy
ogólnie relacja ceny do jakości b. dobra
kupiłbym jeszcze raz

Pozdrawiam -
Sub

ArturS
17.08.2012, 09:40
Ekran mi się zepsuł? Może wirus? Chyba, że wszystkim wyświetla się "dobrze spasowany, wcale nie lekki" murzyn? :hehehe:

NUROFEN
17.08.2012, 09:57
ogólnie relacja ceny do jakości b. dobra

jest jakby trochę krótki,
nie opada
co widać :-)
Nie no przeszedłeś samego siebie...

laska
17.08.2012, 10:18
Wyczyściłem. To linki do buziek :) na advrider.pl.
pozdr,
laska

Sub
17.08.2012, 21:21
Znaczy się czarny wirus z advrider.pl znowu daje o sobie znać... ;)

Kobra
24.08.2012, 16:57
Szukam cosik budżetowego i znalazłem takie coś http://allegro.pl/kask-nox-n731-m-szyba-blenda-pompka-gratis-brubeck-i2545358823.html Ma ktoś? A jak ma, to jakie opinie może wyrazić.

puntek
24.08.2012, 17:25
Szukam cosik budżetowego i znalazłem takie coś http://allegro.pl/kask-nox-n731-m-szyba-blenda-pompka-gratis-brubeck-i2545358823.html Ma ktoś? A jak ma, to jakie opinie może wyrazić.

się pojawił mogę go trochę taniej mieć - ale nie ma pojęcia jak i co wygląda że nie koniecznie pod gogle

Kobra
24.08.2012, 17:31
Szukam coś z szybą, a ten prezentuje sie ciekawie.Oczywiscie wygląd to tylko wygląd, ważne walory uzytkowe.

Thorgal77
24.08.2012, 22:57
Zakupiłem Fly -Trekkera przed wyjazdem do Albanii i głównie tam w nim jeździłem, ponad 4 tyś zrobione.
JAk dla mnie:
Jest w miarę cicho/ głośno - szum powietrza jak to szum - szumi... miałem wolny wydech- głowa nie bolała, w uszach nie piszczało - miałem ze sobą stopery ale nie użyłem.
Zapięcie DD nie stanowiło żadnego problemu ( tylko na początku jak się człowiek musiał przyzwyczaić) Można poluzować i wyciągnąć czerep.
Daszek - powyżej prędkości ~90 trzeba trochę głowę pochylić ku dołowi żeby daszek stał się " bardziej opływowy" bo inaczej zadziera kaskiem ku górze.- Nie odnotowałem grama wibracji ( może dlatego ze jechałem bez szyby)
Waga dla mnie nie była zbytnio odczuwalna bo poprzedni kask był podobnej masy.
Wentylacja dobra.
Szybka mi raz zaparowała - ale pewnie w niższych temp. częściej i bardziej by parowała.
Nic sie samo nie otwierało ani nie zamykało, nic nie trzeszczało.
Można jeździć w goglach. (wynika z instrukcji)

rubin
27.08.2012, 18:59
Można jeździć w goglach. (wynika z instrukcji)

Jezdzilem z zamknieta szybka w goglach progrip 3470, jest ok.
Jak zamkne szybke jest spoko z szumem.
W lato z otwarta szyba i w goglach wentylacja nieco gorsza niz ls2 crossowym

Thorgal77
27.08.2012, 22:18
ja nie jeździlem w googlach bo niemam na motka, w LS2 też nie jeździlem wiec niemam porównania :)

mikelos
28.09.2012, 15:59
się pojawił mogę go trochę taniej mieć - ale nie ma pojęcia jak i co wygląda że nie koniecznie pod gogle

Oglądałem ten kask (czyli NOX N731) bardzo dokładnie na jesiennym motobajzlu.

Na plus:
- blenda
- tył kasku profilowany pod stabilizator karku
- profil skorupy pod gogle

Na minus:
- dostępny tylko w czarnym macie (dystrybutor sprowadził taką serię na próbę, więc kiedyś pewnie będą i białe)
- zapięcie pod szyją - listwa z ząbkami. Wiem że wygodne, ale wolę DD.
- mało otworów wentylacyjnych
- daszek bez regulacji
- ciężki - ok 1700 g

Bajer:
- pompowana wyściółka wokół policzków (w szczęce od środka są dwa guziki, jednym pompujesz powietrze, drugim spuszczasz). Nie umiem ocenić czy to plus czy minus. Jak działa to pewnie plus (dobre dopasowanie), jak się zepsuje, będzie luźny.

Ostatecznie kupiłem Fly Trekkera (zapięcie DD, bez blendy i bez bajerów) ale za to z dobrą wentylacją i białego !!!

PARYS
30.09.2012, 14:20
Ja tam akurat uważam że DD jest wygodniejsze. Cyk i zaciągnięte, drugi cyk i luźne i można zdjąć.
Odnośnie tych kasków - są jakieś stronki gdzie by można było sobie porównać np. bezpieczeństwo tych kasków?
Bo zastanawia mnie czym się różni np. Hornet za 2kpln od tego Noxa za 0,5kpln.

Kobra
14.03.2013, 14:18
Odświeże temat, w niedziele zaliczyłem Oldtimerbazar w Sosnowcu celem pomacania i przymiarki kasków. Po oblukowaniu Nox n-731 odeszła mnie ochota na ten kask, niby wszystko ok poza kolorem ( tylko czarne ) ale dziwnie na głowie leżał. Ale mam faworyta, Acerbis Active- biały i leży na głowie fajnie. Mam zatem pytanie czy mozna gogle założyć do tego modelu, chciałbym w ciepłe dni z goglami pośmigać?

rubin
10.10.2013, 14:21
też zastanawiam się nad Acerbis Active'm - przymierzyłem google progripa i pasowały 3470

Lepi
12.10.2013, 09:27
Ja szukałem czegoś ze średniej półki. Ale albo nie leżały na głowie albo były czarne. Przymierzyłem LS2 i wszystko pasowało. Wziąłem. Wkurza mnie jedynie zapięcie DD ale ja jestem z tych co wolą zapalniczkę od zapałek. W terenie paruje jak się dyszy :) Uvex enduro miał specjalną osłonę coby nie dyszeć bezpośrednio na szybę i trochę to pomagało.

kulka
12.10.2013, 21:53
eeeetam , kaski jakies tanie :D

moj to dopiero daje rade :bow:
:mur: i NIC :dizzy:
:D
http://lh4.googleusercontent.com/-gCGhlq4N0Lk/Ud2Xcpw0meI/AAAAAAAAQlA/_BYyql9gOOA/s720/DSC05484.JPG

MaRP
12.10.2013, 22:16
Acerbisa przymierzałem i ...nie pasował. Nie jeździłem.
Posiadam Uvexa Enduro, M-ę. W tym jeżdżę.
Chociaż Acerbis którego ubierałem to ten sam rozmiar, to odczucia w środku są dramatycznie inne, niż w Uvex-e. Za cholerę nie chciał dobrze leżeć. Nie była to kwestia rozmiaru (jak sądzę), tylko wypełnienia. Czyli jak zawsze, przymierzać, przymierzać i jeszcze raz przymierzać.
Za to szybę ma w/g mnie lepszą.

Wiem już o czym nie napisałem:D
Uvex Enduro waży 1470 g z szybą (tolerancja +/- 50 g) i tak jest, kiedyś ważyłem go na dokładnej wadze.
Acerbis Active to 1600g (tego nie ważyłem, więc tylko podaję co jest na naklejce).

rubin
13.10.2013, 08:54
Kupilem acerbisa activa. Porownujac do ls2 battena i fly trekkera: lzejszy, lepszy daszek, szybka nie znieksztalca i przy 160 mozna latwiej spogladac lewo-prawo i nie ma walki z powrotem glowy do pozycji prostej. Daszek robi dobra robote, a jeszcze blenda do dyspozycji :)
Cos z ta rozmiarowka/albo wypelnieniem maja na rzeczy bo mi luzniej bylo w "L" niz "Xl" :)
Pasuje do neck'a leatta sprowadzanego przez mirmila.
Pasuja tez google progripa.
Co do parowania i wentylacji dam znac w przyszlym sezonie.

pozdrawiam Rubin now Free ('http://tapatalk.com/m?id=10')

Piotr_As
07.11.2013, 22:34
Rozglądam się również za innym kaskiem i dzisiaj miałem w ręce i na głowie owego Acerbisa i ..... nie polecam.
Jeżdżę w Uwex-ie L-ce, a Acerbis jakoś tak wszędzie mnie uwierał w tym rozmiarze.
Tak jak pisał MaRp wypełnienie jakieś takie dziwne, a może to i wina skorupy.
I jakiś taki dziwny plastykowy mi się wydawał.
W cenie do 6-ciu stów wybór niewielki, pomiędzy NITRO ,Airoh i ew LS2(moim zdaniem wykonanie lepsze od Acerbisa).
Pozostaje tylko kwestia parowania szyby.

Pozdro
Piter

piotreklodz
13.01.2014, 20:03
Czy ktoś ma, albo słyszał cos dobrego/złego o garnku oneal sierra adventure?

http://enduro-cross.pl/kask-enduro-z-szyba-o-neal-sierra-adventure-bialy,id461.html

Wygląda bardzo zachęcająco, lżejszy niż konkurencja...

Balugass
13.01.2014, 21:08
podłączam się do pytania bo kask wygląda zacnie i jest lekki w porównaniu z fly czy acerbisem active :)

Sub
13.01.2014, 21:53
Pewnie wiele informacji zwrotnych jeszcze nie znajdziecie... w końcu to nowość :) Tutaj krótka wymiana na forum ADV: http://www.advrider.com/forums/showthread.php?t=915069, tutaj opis "brata bliźniaka" czyli AFX FX-41: http://www.youtube.com/watch?v=LCjwgVYZGS4, a tu na fb: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10151677135559859.1073741826.62516344858&type=3

karlos
15.01.2014, 12:41
Czy ktos miał - użytkował Nitro MX630 Titanium ??
Szukam opinii na jego temat :confused:

Miedziany
15.01.2014, 14:07
Czy ktoś ma, albo słyszał cos dobrego/złego o garnku oneal sierra adventure?

http://enduro-cross.pl/kask-enduro-z-szyba-o-neal-sierra-adventure-bialy,id461.html

Wygląda bardzo zachęcająco, lżejszy niż konkurencja...

wygląd ok, waga ok, kolor biały, cena znośna.. :drif:

jeszcze żeby opinie miał spoko od kogoś kto >20k km na nim przelata i forumowe zamówienie zbiorowe się szykuje!

motormaniak
15.01.2014, 14:46
Podoba mi się ten Nitro. Wypatrzyłem go wcześniej. Tylko na nazwie Nitro mi nie zależy - zresztą drukują dowolną. No i cena przystępna.
http://www.aliexpress.com/item/Free-shipping-Eternal-helmet-motorcycle-helmet-helmet-YH-630-cross-country-road-dual-running-off-road/862802844.html
ps. nie chcę więcej kasku z wypukłą szybą jaka mam w Uvexie Enduro - żaden pin lock nie pasuje a paruje jak cholera.

sulik
15.01.2014, 17:23
Sprawdz to,ja kupilem i jestem zadowolony.o niebo lepszy od naxy. http://allegro.pl/kask-nox-n731-cross-quad-enduro-blenda-ro-xl-wys-0-i3879643438.html

piotreklodz
15.01.2014, 18:35
Z tego co mi się o uszy obiło to ten Oneal będzie dostępny dopiero w drugiej połowie lutego.

Ten Nox to nie jest bliźniak Fly-trekkera przypadkiem?
Czy dasek jest wystarczająco długi żeby spełniał swoja funkcję, czy jak w większości tylko taki pic na wodę?

JarekAT
15.01.2014, 19:48
A taki był już w tym temacie??
http://www.aliexpress.com/item/Original-DOT-Sol-automobile-race-motorcycle-helmet-motorcycle-safety-full-face-helmet-fordpointer/1567702935.html
Wygląda ciekawie

mishieck
15.01.2014, 20:13
Gdyby ten Nox był dostępny w białym kolorze to już bym go kupił.

karlos
15.01.2014, 22:23
Ten nitro u angoli zaczyna się cenowo +/- od 300zł w górę:
http://www.ebay.co.uk/itm/Nitro-MX630-Motorcycle-Helmet-/221245055413?pt=UK_Motorcycle_Helmets&var=&hash=item33833ba1b5

motormaniak
15.01.2014, 22:56
No i? Ten sam kask Kosztuje 74 dolce z przesyłką w linku który podałem.

karlos
16.01.2014, 15:53
No ogólnie to nic, szukałem opinii na temat tego kasku, dzieki że wyraziłeś zdanie, że ci się podoba :D

motormaniak
18.01.2014, 19:18
Dziś na giełdzie w Łodzi obejrzałem sobie parę tych tanich kasków. Nitro niestety w modelu z szybą nie było. Oprócz jakiś zupełnie mi nieznanych i niefajnych był wymieniony przez Sulika NOX z nazwą NOX i również z nalepką LS2. Niestety rozczarował mnie "średnim" wykonaniem, twardym i niewygodnym wnętrzem, ponadto przy obwodzie głowy 61 rozmiar XXL był zbyt mały i mocno uwierał. Z drugim - tańszym modelem LS2 enduro z szybą było jeszcze gorzej. Narzekam na Uvexa enduro , ale w stosunku do tych kasków wydaje się 2 klasy wyżej...

kojotuse
20.02.2014, 11:40
Też szukam kasku dual sport. Niestety nie mam żadnych doświadczeń z tym związanych, lata temu jeździłem w pierwszym lepszym Tigerze, ale tutaj nie ma porównania.
Zależy mi na cebrzyku do jazdy turystycznej. Mierzyłem ostatnio Nitro MX630, ale nic więcej nie mogę powiedzieć, wydawał się ok.

Moje typy to:
1. Nitro MX630
2. Nitro MX650
3. Airoh S4 - lecz ostatnio go skreśliłem
4. O'Neal Sierra

Za pierwszą pozycją przemawia cena, lecz kask nie ma blendy. Sprzedawca w sklepie powiedział mi że blenda obniża bezpieczeństwo w kasku. Czy to prawda ?

#edit
Mam obwód głowy 58 cm.

ARG
28.02.2014, 19:28
"(...) Sprzedawca w sklepie powiedział mi że blenda obniża bezpieczeństwo w kasku. Czy to prawda ? (...)

Zależy od konstrukcji kasku. Tzn. jeżeli zastosowanie blendy skutkuje tym, że warstwa styropianu w części czołowej kasku jest cieńsza to można powiedzieć, że w jakimś stopniu obniża bezpieczeństwo. Oczywiście na ile ciężko powiedzieć, bo nie spotkałem się z wynikami żadnych badać a i podczas testów nie praktykuje się sprawdzenia odporności na uderzenie od frontu.

JarekAT
28.02.2014, 20:50
Ktoś już macał tego O'Neala Sierra??
Wygląda ciekawie, ale nigdzie nie można go obejrzeć. O'neal Polska może bez problemu wysłać, ale kupowanie kasku bez przymiarki to słaby lans.

strobus1
28.02.2014, 22:29
Blenda obniża bezpieczeństwo kasku?? Proponuje zastanowić się nad tym bezpieczeństwem. Czym ono jest, z czym się je je i jak się dzieli. Może funkcjonuje coś takiego jak zabezpieczenia bierne i czynne. I które dla Ciebie mają większe znaczenie?
Ja kask z blendą kupiłem po przejażdżce do kraju tuneli - Norwegii. Walka z okularami słonecznemi na wjeździe w czarną d... była niebezpieczna, na wylocie powtórka z rozrywki. Uruchomienie blendy jednym ruchem jak dla mnie bezcenne. Tak samo jak mikro szprej do mycia szyby w kasku, czy mała gumowa wycieraczka wszyta w lewy paluch wskazujący rękawicy, świeże opony, dobre klocki ham, itd.
Zdrowia

Evvil
01.03.2014, 08:46
Bodaj w dwóch sklepach w których można kupić wysyłkowo Sierrę (też planuję) zapewniano mnie, że można zwrócić albo wymienić na inny rozmiar bezproblemowo. Byłem wczoraj w Larrsonie, MotoAkc. i MotoX - nigdzie Sierry nie mają.

piotreklodz
01.03.2014, 09:12
Znalazlem i ogladalem. Kask robi swietne wrazenie. Jest bardzo przemyslany i duzo bardziej enduro niz dualowa konkurencja. W poniedzialek odbiore swoj bo L-ki biale schodza jak swieze buleczki
Jesli sa chetni to moge zapytac o jakas oferte zbiorcza. Rozmiarowka jest dobra, nie zanizona jak a acerbisie wiec rozczarowan byc nie powinno.

antitank
01.03.2014, 10:09
Tez rozgladam sie za nowa skorupa a ten sierra powiem najbardziej mnie intrygujeB-) . Jedna rzecz to czy nie bedzie problemow z montazem kamerki gopro z boku kasku, bo taka chce pomknac na Kaukaz w tym roku!
P.s. Oczywiscie jestem chetny na zbiorowy purchasing:-) Biala Mka

skarp
01.03.2014, 10:20
Caberg Tourmax Kozak z blendą :drif:
http://www.youtube.com/watch?v=_g0RtFCbGYw
http://www.youtube.com/watch?v=_g0RtFCbGYw

megi
01.03.2014, 14:04
PIOTREKLODZ Gdzie w realu znalazłeś jeśli można wiedziec?

piotreklodz
01.03.2014, 14:40
U przedstawiciela Oneala w Lodzi na ul Cyprysowej
enduro-cross.pl

Evvil
02.03.2014, 22:15
Będę zamawiał Sierrę. Jakieś zbiorcze zamówienie?

Słuchajcie, widzę że jest tu sporo chętnych na ten garnek a myślę że sklep jak będzie miał zamówienie na 3-4 kaski to można z nimi ponegocjować jakiś rabat.
Zapytam ile by udzielili w sklepie rabatu na kilka kasków to dam znać.

majki
06.03.2014, 20:40
Macałem dziś kask Złomiastego. Pierwsze wrażenie spoko, ale...
- szyba nie dolega do uszczelki między obydwoma uchwytami do otwierania szyby i dziura jest na jakieś 2-3mm na dystansie kilku cm,
- kask jest chyba przewidziany głównie pod neck brace'a, bo jest mocno płytki (mi idzie po linni żuchwy lekko poniżej ucha i po górnej części potylicy ),
- waga jest delikatnie mówiąc przegięta: 1732g (o'neal podaje 1350 +-50 dla Lki, 25% różnicy !!!!:Thumbs_Down:https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10152029214728679.1073741855.368333608678&type=3, ważyliśmy go na wadze z dokł do 1gr, zwykły NOX szczękowy ważył ok. 1680g),
- wnętrze jest trochę szorstkie...w Airohu Stelt easy jest lepiej, Aviator to zupełnie inna bajka, nawet uvex enduro jest przyjaźniejszy,
- wentylacja wydaję się być sensowna, większośc otworów zamykana, choć chodzą dośc topornie (możliwe, że się ułożą).
- numeracja jest chyba lekko zawyżona, Mka na mnie była luźnawa (normalnie mam M w np. Airoh'u, Arai'u)
- fajne są nakładki na mechanizm szyby, po jej zdjęciu i założeniu gogli i to że szyba jest dość płaska, więc powinno się dać wkleić np. fogcity

Ogólnie kask mnie nie przekonał, za tą kasę pewnie nie mogłem się spodziewać więcej. :dizzy: Najbardziej mnie odstrasza 'płytkość' i waga. :Sarcastic: Zostaję przy Airoh'ach. :Thumbs_Up:

Evvil
06.03.2014, 20:56
Ponieważ napędziłem trochę zakupów Sierry i sam kupiłem to również obowiązany jestem pewną obiektywną opinię wydać. Otóż faktycznie - szybka ma 1-2 mm luzu na wysokości powiedzmy nosa. Natomiast nie wiem czy to nie jest trochę tak, że to się powinno ułożyć. I z kolei ja to z reguły i tak uchylam zawsze trochę szybkę w kasku, bo mi to zawsze jest w kaskach duszno :). No co kto lubi, tutaj mam to technologicznie rozwiązane że będę miał klimatyzację. I fakt - jest on płytki, chociaż ja mam porównanie z AGV K4, który chyba jest jeszcze płytszy. Nakładam oba na zmianę i widzę że Sierra leży głębiej. Co do rozmiarówki, to mam caban 61 cm i XL Sierry mnie trochę pije w okolicach skroni, natomiast to akurat na bank jest kwestią "ułożenia", więc powinno być git.

Niezmiernie cieszy mechanizm blendy, natomiast zastanawiam się ile czasu on wytrzyma. Chodzi dość twardo. Szyba mi się bardzo podoba bo jest w przeciwieństwie do AGV dość solidna. Co do wagi natomiast - cholernie ciężka jest Sierra i tutaj troszkę okłamują faktycznie.

Suma summarum - jest to jakość odpowiadająca kwocie którą się zapłaciło. Dokładnie tyle jest wart ten kask ile kasy na niego poszło :).

Zastanawiam się jak by to wypadło w porównaniu ze Sierry chyba bezpośrednim konkurentem czyli Acerbis Active który prawie kupiłem.

Żeby nie było - ja tam jestem bardzo zadowolony. Chciałem do 600 pln kupić kask z blendą który będzie wszechstronny, nie będzie kaskiem szczękowym i będzie jak najbliżej kasków enduro. Mam enduro adventure z blendą i demontowaną szybą.

Biały w dodatku :D

mishieck
06.03.2014, 20:59
To ile w końcu waży?

Evvil
06.03.2014, 21:24
No, to jest pierwsza blizna. Ale rycerz bez blizn to pipka.

Mechanizm szyby jest maksymalnie tandetny. Powiem tak - uważajcie przy regulacji. Ten "zawias" na którym chodzi szyba jest przytrzymywany w jednej pozycji plastikową śrubką. PLASTIKową. Powiem tak - nie ma już śrubki. Pękła ponieważ troszkę za mocno dokręciłem, natomiast wcale nie uważam aby było mocno. Moim zamiarem było wyeliminowanie luzu no i mam za swoje.

Trzeba będzie przerobić to trochę i dać tam troszkę mocniejsze śruby. Na szczęście średnica dość standardowa więc powinno dać się to czymś zastąpić. Sam gwint jest zdaje się aluminowy, więc wypadałoby dać tam do środka troszku jakiegoś smaru i wkręcić coś albo plastikowego albo aluminiowego. Jeśli ktoś będzie miał taką przygodę jak ja - raczej nie zwykłe stalowe śruby, bo będzie po gwintach.

Przy okazji przy inspekcji - w okolicach zawiasu, po ich zdemontowaniu, wokół gwintu tyci pajączki na lakierze. Też tak macie?.

JarekAT
06.03.2014, 21:25
Dwa posty wstecz.
Czy tam cztery ;)

- waga jest delikatnie mówiąc przegięta: 1732g (o'neal podaje 1350 +-50 dla Lki, 25% różnicy !!!!:Thumbs_Down:https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10152029214728679.1073741855.368333608678&type=3, ważyliśmy go na wadze z dokł do 1gr, zwykły NOX szczękowy ważył ok. 1680g),

mishieck
06.03.2014, 21:50
Sorry, umknęlo mi.

JarekAT
06.03.2014, 21:58
Do tego GoPro i może jeszcze gogle. Ciekawe ile by wyszło?? :)

jaro
06.03.2014, 22:00
Tyle co nolan n103 bez GoPro i gogli:D:haha2:

majki
07.03.2014, 09:00
To ile w końcu waży?
Tak dla pewności:
46547

Aha, kask ważony w pełnym komplecie wyjętym z pudełka, z folią na szybie i metkami i plastikowymi osłonkami zawiasu (całość pewnie te 32g ważyła właśnie...), rozmiar M.

redrobo
07.03.2014, 09:29
jesli producent napisalby 1750g to wogole ktos bylby zainteresowany? przez kilka lat uzytkowania bez dodatkowej podpory (jakiegos ochraniacza) to strefa szyjna kregoslupa padnie i trzeba bedzie sie rehabilitowac... nie chce nawet myslec co bedzie jak podczas ladowania za mocno sie dupskiem w kanape przywali... :(

piotreklodz
07.03.2014, 10:57
Starsze kaski byly ciezsze i ludziom kregoslupy wytrzymywaly... Ale faktycznie producent robi ludzi w ....uja. W tej cenie to bylo nie realne.

mishieck
07.03.2014, 11:13
Waga była powodem mojego zainteresowania tym kaskiem. Ale jak widać szału nie ma ;D

Blazimir
10.03.2014, 22:46
Powertowałem alledrogo i pod hasłem "daszek blenda" w kategorii kaski, możemy znaleźć:
1) Airoh S5, 900 - 1000 zł
2) O'neal Sierra Adventure ~ 629 zł
3) Acerbis Active od 430 do 550 zł
4) Nox N731 od 449 do 489 zł
5) Noc 770 od 399 do 449 zł

O Airoh S5 brakuje informacji, o S4 - mało pochlebne.
O'neal - w fazie testów forumowych, choć czytając wątki odniosłem wrażenie, że póki co lepiej wygląda na zdjęciu i szau ni ma.
Acerbis - tu się zasadniczo niewielu miało do czego przyczepić. Jak na taką cenę, to podobno daje radę.
Pozostałych nawet nie sprawdzałem. Takie moje 3 grosze w temacie kasków enduro z szybą na podst. przeczytanych opinii. Wniosek - sprawdzić to co nas interesuje samemu ;)

borys609
11.03.2014, 00:56
A jak na tle powyższych wypada LS2 Batten? Pomijając fakt że nie ma blendy...

Łokciu
13.03.2014, 11:31
Takie po 1 sezonie robią się o rozmiar za duże wyściółka to porażka.No i wieje bokami szyby.

Generalnie dookoła domu ok w trasie zwłaszcza w zimne dni Qpa...

http://allegro.pl/kask-ls2-mx433-4-enduro-z-szyba-rozmiar-xs-legnica-i4000275442.html

Lepi
13.03.2014, 11:53
Mam jakiś LS2 i nic takiego nie zauważyłem.

qbz
19.03.2014, 17:20
Od dobrych 2 lat używam kasku Fly Trekker, za tą cenę całkiem niezły kask.
Jakość wykonania na 4+, zapięcie typu DD.
Kupiłem biały i utrzymanie go w czystości zajmuje trochę czasu, ale jak to z białymi bywa.
Nie rozszedł się przez czas użytkowania.
Jeździłem nim też na nakedzie i do 160 km/h dało się wytrzymać, więc głośno nie jest.
Co ciekawe na nowej tenerze 660 było o wiele głośniej, choć to pewnie kwestia szyby.
Na afrze przy standardowej szybie jest trochę głośno (przy ok 185 wzrostu).
Ostatnio na deszczu trochę parowała szyba, ale pewnie antifog to załatwi.

Evvil
22.03.2014, 15:13
Pokuszę się o dodatkowy opis do O'neal Sierra bo dzisiaj troszkę pojeździłem w tym. Po mieście bo po mieście ale zawsze:

1. zapięcie - DD. Mniej wygodne od "plug&ride", ale trzyma dość solidnie. Rozwiązywanie trochę upierdliwe.

2. blenda - no bajka

3. szyba - troszkę irytuje to, że w dolnej części jest pogrubiona i załamuje światło, przez co troszkę inaczej patrzy się na GPS na przykład, no ale to myślę kwestia nauczenia się "obsługi".

4. hałas - jest głośno, ale znośnie. Bez przesady

5. ciężar - waży swoje, ale szczerze mówiąc osobiście tego nie czuję za bardzo. Dobrze leży na głowie i nie czuję zmęczenia na szyi po całym dniu.

6. daszek - no przy prędkości kilkudziesięciu kmh odchylenie głowy powoduje że trochę ściąga głowę na boki, ale z daszkiem zawsze tak będzie.

Generalnie z jazdy w tym garnku jestem póki co bardzo zadowolony. Szczególnie jeśli chodzi o wentylację - moim zdaniem jest świetna i nawet w taki dzień jak dziś (24C) stojąc w korku nie czułem potrzeby unoszenia szybki.

Rebel
22.03.2014, 16:03
Pozwolę sobie zadać pytanie do kolegów, którzy użytkują kask Acerbis Active. Sam też go posiadam i jestem zadowolony ale chciałem się dowiedzieć czy ktoś lata w tym kasku w goglach. Wymontowanie szybki nie jest problematyczne ale nie wszystkie gogle "wchodzą" w jej miejsce. Możecie podać przykład takich gogli?
Dziękuje i pozdrawiam.

PARYS
30.03.2014, 11:47
A czemu kto pisał niepochlebnie o Airoh S4? Majki pisał że zostaje przy tej marce
Czy ktoś już może coś powiedzieć o S5? Bo zamierzam ewentualnie ten nabyć właśnie.
No i czy jest gdzieś w wawie oprócz na Modlińskiej?

maho
04.04.2014, 09:52
Panowie przyznać się kto ma duży rondel i jeździ w rozmiarze XXL. Szukam kasku na mój wielki pusty łeb. Chciałem Noxa N731 ale nie robią już XXL. Zastanawiam się nad Nenki NK311 http://sklep.almot.eu/product/show/19885.html lub ewentualnie nad tym flayem trekker. Nie mam zbytnio gdzie przymierzyć w rozmiarze 2xl, zwykłe xl mierzyłem i mimo że wchodzą są ciasnawe. Przyznać się w czym jeździcie posiadacze głów XXL.

motormaniak
04.04.2014, 10:51
ja mam łeb 62cm. Uwexa mam XL i się mieści i jest ok, LC2 z blendą nawet w rozmiarze 2xl był za mały, kupiłem Yohe630 czyli Nitro 630 rozmiar XXL dokładnei o ten: http://www.aliexpress.com/snapshot/6025509704.html Jeśli chodzi o rozmiar - jest na mnie ok, kask bardzo wygodny.
Wady:
1.Szyba jest płaska (to akurat zaleta) ale w środkowej części gdzie jest największe wygięcie mocno zniekształca. Z tego co patrzyłem to jest to w większości kasków enduro z płaską szybą - LS2, Naxa.
2.Szyba paruje mocno - tak jak w uwexie. Przy temperaturze +5 tak jak dzisiaj stojąc na światłach trzeba otworzyć szybę, bo nic nie widać.
3. Przy prędkości około 90 do 100 w kasku słychać gwizd, powyżej tylko szum - jest głośniejszy nawet od kasku crosowego z goglami.
4. Szyby nie da się uchylić - ma 3 położenia - zamknięta , do połowy otwarta i otwarta - do dupy.
5. Daszek nie ma regulacji położenia.
Zalety
1Da się złożyć pin - locka bo szyba płaska i jest to wg mnie konieczne tu wygrywa z uwexem który ma szybę półokrągłą i też parującą
2 Mniej szarpie głową niż uwex - daszek ma znośną aerodynamikę
3. środek przyjemny - nie tak jak w uvexie , ale akceptowalnie i o niebo lepiej niż w starszych LS2 czy Box-ach
4. Szyba w maxymalnym otwarciu nie rysuje się o daszek, co zdarza się w uwexie , jak daszek jest ustawiony nisko.
5 Zapięcie z listwą zębatą jak w uwexie - dla mnie to duży plus, zawsze jest właściciwe napięty pasek czy w kominiarce czy bez.

Podsumowując: Wszystkie kaski enduro z szybą są wg mnie do dupy, i oprócz tego że mają daszek i wyglądają rejli przegrywają w każdej kategorii (aerodynamika, cichość, parowanie szyby, codzienna funkcjonalność) z kaskami integralnymi -ja mam taniego Nolana n62 i go uwielbiam..

Aras
04.04.2014, 11:18
Coś co jest uniwersalne nigdy nie będzie ideałem, zawsze będzie do D.

krzeszu
04.04.2014, 11:44
Własnie dotarł do mnie ROCC 770 - cena 449 zł.
http://shop.buese.com/media/images/popup/437713.png
Wymacałem go sobie na motor show w Poznaniu i mi przypasował. Dziwna numeracja - poprzedni kask (HJC) miałem XXL, ten idealna była L-ka...
No nic - idę potestować :) Poki co fajnie siedzi, wygodny, ale dość ciężki. Blenda działa bardzo fajnie, materiały nie wydają się być gównolitem...

maho
04.04.2014, 13:11
Daj znać jak się spisuje przy większych prędkościach, wychylając się nad owiewkę. Bo kupując kask "duo" miałem nadzieję, że uda mi się ciszej niż w crossowym i goglach pośmigać.
Gdzie go kupowałeś?

madafakinges
04.04.2014, 13:54
Mam airoha s4 dlamnie jest bez sensu. Jest głośny paruje szyba więc ją wywaliłem założyłem gogle ale teraz daszek jest za krótki i nie chroni przed słońcem... Trzeba mieć dwa kaski jeden na asfalt ja mam sharka s900c a w teren typowo crossowy.
Jak mówili przedmówcy wszystko co jest uniwersalne jest ujowe-nie dotyczy to tylko africy;)

bicio
04.04.2014, 14:05
Też bym drugi raz nie kupił Uvexa Enduro. Nie dlatego, że jest jakiś chujowy, po prostu i tak robi u mnie za kask crossowy + gogle (odkąd szybka straciła swoje właściwości). A taki zestaw można kupić 200 zł taniej niż kosztował Uvex. Fakt, że z zaciągniętą szybą jest sporo ciszej niż w goglach, ale mi to nie przeszkadza i tak gdzieś dalej jeżdżę ze stoperami.

krzeszu
04.04.2014, 14:39
Daj znać jak się spisuje przy większych prędkościach, wychylając się nad owiewkę. Bo kupując kask "duo" miałem nadzieję, że uda mi się ciszej niż w crossowym i goglach pośmigać.
Gdzie go kupowałeś?

Wróciłem z testowania - ok 100 km. Pierwsze wnioski:

DO tej pory od 5 sezonów używałem szczękowca HJC z blendą (jeżdże w okularach), więc tylko z tym kaskiem pogę porównac ten model. Jeśli chodzi o hałas - jest podobnie. Dośc mocno podwiewa od dołu. Blenda - bardzo fajna, działa 0/1, ale ustawienie jest dla mnie optymalne. Okulary wchodzą bez problemu. Kask jest wygodny - pewnie kwestia dobrania rozmiaru - przymierzałem na targach w Poznaniu L i XL - praktycznie bez różnicy było. Kask kupiony w motoakcesoria.com - w ich sklepie na www nie widziałem tego konkretnego modelu - zamawiałem to emailowo (wziałem kontakt i oznaczenie modelu na tagrach). Daszek praktycznie nieodczuwalny - mam wysoki deflektor, więc pewnie to też zasługa tego, ale przy ok 100 km/h wstałem i głowy nie urywało. W polu widzenia jest sama końcówka - wogóle nie przeszkadza. Duże pole widzenia - większe niż w moim szczękowcu. Szyba (póki co) fajnie spasowana na uszczelkach - parowanie mniejsze niż w HJC - pewnie z czasem (brud, gorsza pogoda) będzie większe. Kask prawie tak cięzki jak szczękowiec.
Za ta kasę (449 zł) nie spodziewałem się cudów i cudów nie ma, ale pierwsze wrażenia mam pozytywne - pewnie na dłuższych trasach będe śmigał w wysłużonym HJC, ale na latanie do pracy i po okolicy jak dla mnie (póki co) strzał w dziesiątke.

nev
04.04.2014, 14:44
A jakiego masz HJC?

krzeszu
04.04.2014, 14:50
A jakiego masz HJC?

http://online4-biker.com/pl/p/HJC-IS-MAX-BT-z-blenda-czarny-Mat-150zl-gratis/472
Ten wygląda tak samo - nie mam pod ręka, żeby dokładnie spisać model.

Kisiel
05.04.2014, 11:28
Witam,

Kupiłem w zaszłym roku coś takiego na niemieckim e-bayu, nówkę sztukę, za całe 30 euro, w komplecie wymienialne boczki do zdjęcia szyby / pod gogle, plus pokrowiec materiałowy na kask. Producent włoski BYE, robi OEM-owe kaski dla Yamahy, sprzedawane w ich salonach pod marką Yamaha.
Wykonanie bardzo dobre, zapięcie DD, kask stabilny i dość lekki. Pojawiają się od czasu do czasu na e-bay.

Miedziany
05.04.2014, 13:51
nie chciałbym żeby mój kask nazywał się "żegnaj"..

sorry za offtop, nie mogłem się powstrzymać :haha2:

Kisiel
05.04.2014, 14:02
:) to "żegnaj" mam nadzieję jest dla tych, co jadą za mną, nie dla mojej głowy, ale nie chcę tego sprawdzać :mur:

Niemniej jeśli to OEM dla Yamahy, to przy relatywnie dobrym stosunku ceny do jakości, można się pokusić o korzystanie. Na co dzień jeżdżę w Cabergu, ten jest do ciorania.

karlos
07.05.2014, 18:57
Czy ktoś już testuje kask kappa KV10???
http://www.sklep.olekmotocykle.pl/kappa-kask-kv10-trail-bialy,403043.html

ablos78
07.05.2014, 19:59
Mialem go w rekach,wykonanie i wyglad zacny,ale nie jezdzilem w nim.

panzer0873
27.06.2014, 01:25
Ktoś użytkuje lub miał w łapkach kask GIVI TOURER X.01
http://overlandmag.com/features/givi-x-01tourer-helmet/

spider2you
09.08.2015, 16:16
Panzer0873 czytaleś? http://www.motocykl-online.pl/testy/Test-kasku-Givi-X-01-Tourer,9318,1

Evvil
11.08.2015, 16:40
Kisiel - obawiałbym się trochę o jakość materiałów w kasku za 30 euro. Uważaj z tym pls.

jaro5000
11.08.2015, 17:55
Jeżdżę od jakiegoś czasu w czymś takim: klik (http://sklep.olekmotocykle.pl/roleff-romer-kask-dual-offroad-z-szyba-blenda-dmuchane-policzki-model-n731-kolor-zolty-fluo,461825.html). Cudów może i nie ma, ale wykonanie o niebo lepsze niż Acerbis Active, porównywalne z Fly Trekker, tyle że ma blendę. Bałem się początkowo o wentylację, bo te otwory jakieś małe, ale nawet teraz przy upałach wyciągam głowę względnie suchą (choć duża w tym zasługa kominiarki zapewne), nie mam uczucia przegrzania. Szyba chodzi płynnie, delikatnie zniekształca przy samej krawędzi dolnej z powodu podwinięcia całości. Co istotne: szyba jest tak wycięta, że gogle wchodzą bez demontażu tejże. Mam wersję fluo i robi robotę - duża poprawa widoczności motocyklisty. Jeżeli ktoś szuka budżetowego duala, to śmiało polecam - stosunek cena-jakość wyjątkowo korzystny wg mnie.

zaczekaj
11.08.2015, 19:25
Jeżdżę od jakiegoś czasu w czymś takim: klik (http://sklep.olekmotocykle.pl/roleff-romer-kask-dual-offroad-z-szyba-blenda-dmuchane-policzki-model-n731-kolor-zolty-fluo,461825.html). Cudów może i nie ma, ale wykonanie o niebo lepsze niż Acerbis Active, porównywalne z Fly Trekker, tyle że ma blendę. Bałem się początkowo o wentylację, bo te otwory jakieś małe, ale nawet teraz przy upałach wyciągam głowę względnie suchą (choć duża w tym zasługa kominiarki zapewne), nie mam uczucia przegrzania. Szyba chodzi płynnie, delikatnie zniekształca przy samej krawędzi dolnej z powodu podwinięcia całości. Co istotne: szyba jest tak wycięta, że gogle wchodzą bez demontażu tejże. Mam wersję fluo i robi robotę - duża poprawa widoczności motocyklisty. Jeżeli ktoś szuka budżetowego duala, to śmiało polecam - stosunek cena-jakość wyjątkowo korzystny wg mnie.
Jaka waga?

jaro5000
12.08.2015, 19:06
1600g czyli standard w tej klasie. Nie ma lekko ;)

borys609
17.08.2015, 11:13
Czy ktoś widział, macał czy używał tego wynalazku o nazwie Ispido Desert dostępnego w Intermotors?
http://intermotors.pl/product-pol-126423-kask-enduro-ISPIDO-DESERT-kolor-bialy.html

Wysłane z ajfona..

madafakinges
17.08.2015, 11:29
Mój kuzyn to ma to jest do samo co acerbis active tylko inna nazwa. Trochę trzeszczą plastiki ale ogólnie za tą cenę ok.

spider2you
18.08.2015, 23:03
Miałem go w ręce, bo na głowę nie mogłem wcisnąć, noszę XXL, i ich XXL wlazł tak ciasno, że myślełem, iż mi gały wylezą przez szybkę :) a o wkładaniu jeszcze okularów nie było mowy. Cena Czyni Cuda, ale wolę mojego LS2. Dokupiłem szybkę lustrzaną i jest super.

http://images54.fotosik.pl/789/bfc356aaeb402935gen.jpg

borys609
19.08.2015, 22:21
A jak się ma kwestia zniekształceń obrazu przez wizjer w tym LS2?

Przymierzyłem tego Ispido, taki jakiś średni :-). Na łeb mi wlazł ale z okularami był problem. Wizjer nie zniekształcał obrazu, ale po zamknięciu nie przylegał do uszczelki zbyt dokładnie.
Blenda na mój gust tandetna, ale wiadomo CCC...
Twarda wyściółka... Sam nie wiem, w necie po 300zł chodzą... Nie wiem czy gogle w niego wejdą...

Kiedyś było sporo pisane o Fly Trekker, teraz tego kasku nigdzie nie mogę namierzyć. Potrzebuję czegoś bez blendy, możliwie lekki, żeby gogle weszły i żeby szyba nie zniekształcała...
Coraz mocniej myślę po prostu nad zwykłym kaskiem crossowym...

Wysłane z ajfona..

spider2you
20.08.2015, 01:14
Borys, obraz jest zniekształcony, ale jak patrzysz w dół, bo szybka jest dziwnie profilowana.
Ja się przyzwyczaiłem. Pewno wielu to nie odpowiada, więc najlepiej podskocz do jakiegoś sklepu gdzie mają LS2 i sam sprawdzisz.
Są droższe kaski dual, jednak ja mając w garażu szczekowca HJC, zawsze wybieram mojego Battenka.
Jutro będę testował O'neal-a Sierra Adventure z blendą.
Pierwsze wrażenie fajne.
Jak chcesz tani kask crossowy XXL z goglami to zapraszam na priv.

qbaRD07
20.08.2015, 13:18
Hej, mam taki kast bliźniaczy produkcji acerbis (być może to jest to samo).
http://intermotors.pl/product-pol-12...lor-bialy.html
Jestem zadowolony, latam w nim w ofie i po czarnym, zrobione jakieś 3 tkk, wszystko działa i generalnie jest ok.

Do czego można sie przyczepić.
- nieco skrzypi szybka na zawiasach przy większych prędkościach jak jest otwarta
- jest duży

Plusy
- blenda
- zapięcie automat
- wygodny

Pozdro Qba

jakubu85
31.01.2016, 20:36
Przymierzał ktoś nowy kask LS2 MX436 Pioneer? :)
Jestem ciekaw rozmiarówki, poziomu hałasu i tej wagi-1300g.
https://motor-x.pl/thumbs/754x392x1/images/33/66ab8742ebeb4558252f951539a10ae0.jpg

zaczekaj
31.01.2016, 21:02
Też jestem ciekawa. Mam nadzieję, że jest lepiej wykonany od mx433, który po trzech sezonach się nieco rozsypal.

wytapatalkowano

jakubu85
31.01.2016, 21:14
Trochę info i obrazków:
http://ls2helmets.com/pioneer
Taka cena?
http://www.e-riders.pl/pl/akcesoriamotocyklowe/kask-ls2-mx436-pioneer-rozne-kolory,24843.html

jakubu85
16.03.2016, 23:30
Odświeżam temat kasku LS2 MX436. Ktoś przymierzał, testował, jakieś opinie? :)

zaczekaj
17.03.2016, 01:08
Również się nad nim zastanawiam.

wytapatalkowano

herni
17.03.2016, 08:23
Hej, mam taki kast bliźniaczy produkcji acerbis (być może to jest to samo).
http://intermotors.pl/product-pol-12...lor-bialy.html
Jestem zadowolony, latam w nim w ofie i po czarnym, zrobione jakieś 3 tkk, wszystko działa i generalnie jest ok.

Do czego można sie przyczepić.
- nieco skrzypi szybka na zawiasach przy większych prędkościach jak jest otwarta
- jest duży

Plusy
- blenda
- zapięcie automat
- wygodny

Pozdro Qba

to są identyczne kaski tyle ,ze Acerbis droższy jest o 150 zł :haha2:
A zapięcie "automat" to jak dla mnie wielki minus !!
Blenda również jest zbędna w kasku z daszkiem ...

zaczekaj
18.03.2016, 19:12
Oglądałam dziś Ls2 Mx436 Pioneer.
Niestety nie mieli mojego rozmiaru, przymierzylam większy.
Cena 399 zł, waga 1350, daszek, szyba, blenda,dużo otworów wentylacyjnych, fajny kształt, wygodna wyściółka. Mimo za dużego rozmiaru kask całkiem fajnie i przyjemnie przylegał do głowy. Wykonanie całkiem dobre, wszystko dość podobne do Ls2 Mx433. Lepiej wyprofilowana szyba, blenda sprawnie się otwiera i zamyka, szyba to samo.
Stosunek cena-jakosc na plus.
Nie zwróciłam uwagi na mocowanie daszku, na pewno zamocowany jest w czterech punktach. http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160318/3b35ecaa513f39205e3ba3657765f9ad.jpghttp://uploads.tapatalk-cdn.com/20160318/7b28331eb0c35319116de70d45419e3b.jpghttp://uploads.tapatalk-cdn.com/20160318/1216e6b20d1fde3b6a175cc7670eb3b0.jpghttp://uploads.tapatalk-cdn.com/20160318/d74ff5ec3a3bf9c8d7aef60f4a185433.jpg

wytapatalkowano

jakubu85
18.03.2016, 20:48
Dzięki Asia:Thumbs_Up:.
Powiedz mi jeszcze czy przedni nawiew można zamknąć, czy blenda chowa się cała czy zostaje trochę jak zna zdjęciu, szybka otwiera się skokowo/płynnie i jaki jest rodzaj zapięcia? Różnie piszą DD i szybki mechanizm.
Najważniejsze, jesteś zdecydowana na zakup?:D

zaczekaj
18.03.2016, 21:53
Dzięki Asia:Thumbs_Up:.
Powiedz mi jeszcze czy przedni nawiew można zamknąć, czy blenda chowa się cała czy zostaje trochę jak zna zdjęciu, szybka otwiera się skokowo/płynnie i jaki jest rodzaj zapięcia? Różnie piszą DD i szybki mechanizm.
Najważniejsze, jesteś zdecydowana na zakup?:D

Przedni nawiew można zamknąć, w środku był suwak. Blenda chowa się całkiem, nie wiem dlaczego w białym tak jest.(co na zdjęciu) macalam czarny a przymierzyłam biały i w tym blendy nie ruszałam. Blenda otwierala się płynnie, dość lekko. Szyba również otwiera się płynnie, ale dość ciężko, sama na pewno nie opadnie. W kasku było szybkie zapięcie.
Ja na razie czekam na swój rozmiar, wtedy przymierze i będę decydować. Może w międzyczasie pojawi się z powrotem Nishua w promocji bo ten spodobał mi się najbardziej.

wytapatalkowano

Paweł - K
21.03.2016, 18:23
Za 399 zł to on chyba do bezpiecznie chroniących głowę nie należy. Wie ktoś coś o jego jakości w kwestii bezpieczeństwa?

borys609
22.03.2016, 17:04
A to nie jest tak, że kaski posiadające homologację europejską, a więc dopuszczone do legalnej sprzedaży, spełniają warunki bezpieczeństwa?
Tak, widziałem filmik porównujący traktowanie ciężkim młotkiem taniego chińskiego kasku i kasku markowego.
LS2 jest firmą europejską, ich wyroby są względnie tanie ale wcale nie skrajnie tandetne, przynajmniej jak dotychczas. Można się czepiać jakości wykonania poszczególnych elementów ich wyrobów (mnie na przykład nie pasowała bardzo twarda, uwierająca uszy wyściółka i krzywa blenda w kasku, który przymierzałem), ale trudno by mi było zarzucić, że ich kaski będą niebezpieczne.

Emek
22.03.2016, 18:34
A to nie jest tak, że kaski posiadające homologację europejską, a więc dopuszczone do legalnej sprzedaży, spełniają warunki bezpieczeństwa?
Tak, widziałem filmik porównujący traktowanie ciężkim młotkiem taniego chińskiego kasku i kasku markowego.
LS2 jest firmą europejską, ich wyroby są względnie tanie ale wcale nie skrajnie tandetne, przynajmniej jak dotychczas. Można się czepiać jakości wykonania poszczególnych elementów ich wyrobów (mnie na przykład nie pasowała bardzo twarda, uwierająca uszy wyściółka i krzywa blenda w kasku, który przymierzałem), ale trudno by mi było zarzucić, że ich kaski będą niebezpieczne.
To jest tak że LS2 nie jest firmą europejską tylko chińską założoną przez Pana Artura Liao wystarczy trochę poczytać.
Kaski posiadające homologację spełniają warunki bezpieczeństwa - hmmm. Akurat zawodowo zajmuję się trochę certyfikacją i powiem tak jak coś nie przejdzie certyfikacji w PL, to przejdzie w Czechach a jak nie to w Chinach na bank przejdzie i tak odpowiedzialność spada na producenta a nie na jednostkę notyfikowaną wydającą dany certyfikat. Reasumując model testowy przeszedł badania wymagane homologacją i to tyle. Czy reszta jest produkowana zgodnie z egzemplarzem wzorcowym tego nie wiem ale znając mentalność i podejście do interesów większości chińskich producentów - szczerze wątpię. Każdy 1$ zaoszczędzony przy produkcji na czymkolwiek w skali daje miliony dodatkowego zysku.
Ile kosztuje ten LS2? 399-vat-marża sklepu-marża dystrybutora-cło-transport-marża producenta = koszt średniej jakości kasku rowerowego markowego producenta.
Jeśli ktoś ma ochotę wkładać swój najcenniejszy organ do czegoś takiego to pozostaje życzyć zdrowia i nie upadać na głowę.
Czego oczywiście wszystkim jak i sobie życzę.
Wiadomo, że markowe produkty są faktycznie testowane przez wewnętrzne firmowe laboratoria, które poddają kaski zdecydowanie bardziej rygorystycznym badaniom niż wskazują wymagane prawem normy homologacyjne.
Na głowę kupujcie produkty markowe. Amen.

borys609
22.03.2016, 18:43
Możliwe, że jest tak jak mówisz... Z drugiej jednak strony czy fakt, że Mercedes S-klasse produkowany jest w Chinach stanowi o niebezpieczeństwie jego użytkowania?
Również jestem zdania, że co tanie i tandetne, to dziadowskie i niewarte uwagi. Choć bywają też przecież produkty drogie i tandetne, co by tu daleko nie szukać handbary i plastiki nowej CRF 1000... I to nie produkowane w Chinach tylko przez Japońców.
Czy wszystko co produkowane w Chinach, nie nadaje się do użytku?
W kaskach LS2 lecieli zdaje się Dakarowcy. Czy były to egzemplarze z tej lepszej, testowej serii?
Głowa boli od tych dywagacji :).

Ypsi
22.03.2016, 19:05
Porównanie handbarów do kasków wg. mnie lekko nie trafione, handbary mają chronić chyba tylko przed krzaczorami, czy czymś takim tak? :)
Mercedes z Chin będzie kosztował dalej jak mercedes, a to co jeździ i jest używane w rajdach, nijak się ma do "cywilnych" produktów.

borys609
22.03.2016, 19:19
Zgadzam się, jednak ciężko znaleźć bliższe porównanie. Trudno się jednak nie zgodzić z powyższym..
Pytanie jednak, gdzie leży granica kask bezpieczny - kask niebezpieczny.
Jeśli sugerować się tylko ceną, to okaże się, że wszystkie kaski tańsze niż Hornet to produkty rangi nocnika, nie nadające się nawet na miskę dla psa.
Z drugiej strony jak popatrzymy na technologię produkcji skorupy, materiały, to okaże się, że kaski termoplastyczne za te 300zł nie różnią się praktycznie niczym od kasków za 1000zł. Wyższą ligą są dopiero powszechne kaski ze skorupą z włókna węglowego i tutaj faktycznie spory skok cenowy można wytłumaczyć kosztem materiałów, technologii itd...
Nikt mi nie wmówi jednak, że przeprowadzenie kilku testów wytrzymałościowych dla takiego produktu w perspektywie kilku lat sprzedaży danego modelu w milionowych nakładach, powoduje trzy-czterokrotny-pięciokrotny wzrost jego wartości w detalu w stosunku do podobnego technologicznie produktu zmotanego w Chinach, wprowadzonego na rynek europejski zgodnie z jego wymogami.
Reasumując, czy powyższy kask LS2 to właśnie taka wydmuszka?

Insekt
22.03.2016, 21:00
Moja głowa wolna jest od takich rozkminek, gdyż chroni ją właśnie włókno węglowe 😈

papko
22.03.2016, 21:14
Moja głowa wolna jest od takich rozkminek, gdyż chroni ją właśnie włókno węglowe 😈
Mam to samo i polecam, raz mocno w ziemię, drugi raz jeszcze mocniej w asfalt przylozylem i dopiero rysa na skorupie, a głowa nawet nie bolała. Kask NUVO.. Skończyli produkcje, a szkoda, bo kaski tanie i dobre mieli, swój za ok 500zl na wyprzedaży trafiłem.

wysłano z Nokia 3310

krakus
22.03.2016, 22:31
Mam to samo i polecam, raz mocno w ziemię, drugi raz jeszcze mocniej w asfalt przylozylem i dopiero rysa na skorupie, a głowa nawet nie bolała. Kask NUVO.. Skończyli produkcje, a szkoda, bo kaski tanie i dobre mieli, swój za ok 500zl na wyprzedaży trafiłem.

wysłano z Nokia 3310

przypominam, że po każdym uderzeniu powinno się kask wymienić

papko
22.03.2016, 23:18
Dlatego po drugim zdarzeniu kask mam do wymiany ;)

wysłano z Nokia 3310

barthelemi1
22.03.2016, 23:39
Jako, ze kupilem swoj 1 kask nie chcialem przeznaczac na ten cel mnostwa srodkow. Spotkalem sie z mnostwem opinii nt LSów. Zdecydowalem sie nabyć KASK LS2 MX436 PIONEER WHITE.
Na pewno zaraz ktoś powie, ze dla początkujacego lepiej kupic super hiper bezpieczny kask. Ja pomyslalem jakby w druga strone. Na poczatek zwykly kask bez bajerow. Nie chce szalec i szarzowac. Ale zdaje sobie sprawe, ze moze zdarzyc mi sie jakas delikatna gleba... I co wtedy? Kask nalezy wymienic. Oczywiscie nikomu ani sobie nie zycze.

voxan69
23.03.2016, 08:12
Sam dojdziesz po czasie do tego co dla Ciebie będzie najlepsze. Po latach uzbierasz kilka, kilkanaście kasków i nie będziesz chciał się z nimi rozstać

next22
23.03.2016, 13:01
Kupiłem dziecku LS2 szczękowca sobie kupię ls2 cross-owy .
Kaski b ładnie wykonane materjały przyzwoite
Przewyższają wiele modeli za około 1000 pln

Paweł.

barthelemi1
29.03.2016, 21:14
Przetestowalem eLeSa! W wielkanoc mialem okazje nakrecic ok. 100 km. Jesli chodzi o komfort jazdy. Pierwsza moja jada w nim fajnie dopasowany, nie lata. Blenda przesuwa sie bardzo plynnie. Zapiecie dziala rowniez plynnie. Szyba jest szczelna, wlot powietrza na szczeke jest regulowany, kask nie paruje. Jest sporo wlotow powietrza. Temp byla ok 16 stopni, sporo jazdy w cieniu, nie zakladalem kominiarki ale w ogole nie zmarzlem. Prezentuje sie batrzo fajnie,

RAVkopytko
02.04.2016, 20:22
Miał,Ma Ktoś takie cudo na głowie ? Kask Acerbis X-Pro

http://pierceimages.imgix.net/ProdImages/prod_56867/p56867.jpg?ver=1459548000&auto=format&lossless=false&q=35&sharp=10&h=640

materna
12.04.2016, 16:15
barthelemi1, a da się zdjąć szybę w tym LS i założyć gogle? Przymierzam sie do jakiegoś kasku i ten wydaję się ok.

barthelemi1
12.04.2016, 19:55
Zaraz zejde do garazu i sprawdze.

barthelemi1
12.04.2016, 20:13
Tak, mozna zdemontowac daszek jak i sama szybka.

MotoGdyniaMariusz
12.04.2016, 20:29
Do samej firmy LS2 mogę napisać tylko tyle że kaski bardzo dobre jeśli chodzi o bezpieczeństwo, wyrżnąłem kaskiem w szynę, zadziałał poprawnie.
Natomiast wykonanie woła o pomstę do nieba, totalna tandeta, wszystko wykonane z jakby najgorszego plastiku. W kasku LS2 przejeździłem pół roku i był w gorszym stanie niż aktualnie AGV po 2 latach. Warto zaznaczyć że kask dla mnie to kask, a nie jajko.

edit:
Ojej, to post z 2011r :D

materna
12.04.2016, 21:07
barthelemi1 , dzięki za informację:)

barthelemi1
13.04.2016, 00:09
barthelemi1 , dzięki za informację:)

Nie ma problemu:)

zaczekaj
21.04.2016, 18:41
Barthelemi czy Ciebie po pochyleniu głowy w przód równiez uwiera zapięcie w szyję?

wytapatalkowano

Paweł - K
24.04.2016, 13:40
A jak w praktyce wentylacja w tym LS i czy szyba dobrze przylega, czy są jakieś gwizdy itp.

zaczekaj
24.04.2016, 14:40
A jak w praktyce wentylacja w tym LS i czy szyba dobrze przylega, czy są jakieś gwizdy itp.
Testowałam w weekend.
Przez szybę się patrzy dobrze, nie ma takiego załamania jak poprzedni model. Dobrze przylega, gwizdow nie zauważyłam ale nie jeździłam za dużo po asfalcie.

wytapatalkowano

Zeus
25.04.2016, 15:39
Ja zakupiłem niedawno kask LS 2 metro szczękowy na dłuższe przeloty po czarnym. Kask całkiem fajny, dobra wentylacja. Polecam.

Paweł - K
25.04.2016, 19:46
Wie ktoś gdzie w W-wie można takiego LSA obejrzeć?

spider2you
25.04.2016, 21:32
Popatrzcie na O'neal Sierra Adventure. Mam taki, duża szyba, blenda, kozacki wygląd, są nowe malowania, cena ponad 750 zł, ale widziałem na olx.pl rozmiar XXL za 450 zł biały i czarny. Może mniejsze też będą.
Czytałem test i wyszedł bardzo pozytywnie.
Mam też starszego LS2 Batten i lubię ten kask, choć nie ma blendy, ale dokupiłem szybkę lustrzankę i na latanie po mieście jest super.
Ostatnio ustrzeliłem używanego Horneta DS bez blendy, ale jeszcze na łbie nie miałem.
Choruję natomiast na Arai lub Nexx X.D1, ale to kaski za ponad 1500 dukatów.

Insekt
25.04.2016, 23:18
Sierra może i wygląda kozacko, ale waży tyle co wiadro ziemniaków... i w tym miejscu przegrywa z nowym LS2. Cenowo też jest w czarnej d...

zaczekaj
26.04.2016, 00:05
Jest dużo fajnych kasków ale wagę mają z dupy :-P
Kupiłam Ls2 i jestem zadowolona.

wytapatalkowano

barthelemi1
27.04.2016, 10:20
Barthelemi czy Ciebie po pochyleniu głowy w przód równiez uwiera zapięcie w szyję?

wytapatalkowano

Nie odczuwam jakiegokolwiek dyskomfortu w tym kasku. Ze wzgledu na moj wzrost musze dokupic jedynie deflektor zeby mi tak nie wialo bo i szum automatycznie jest duzy.

krakus
27.04.2016, 10:27
Wie ktoś gdzie w W-wie można takiego LSA obejrzeć?

456 mieli w 4bike na prymasa.

Ja jeszcze raz zwrócę uwagę na pasek w kaskach ls2. Przy przymierzaniu, radzę zapiąć pasek, pokiwać głową i sprawdzić czy nie uwiera.
Osobiście z tego powodu kask zwróciłem.

Paweł - K
28.04.2016, 01:04
Chyba się starzeje, przestałem zwracać uwagę na kozacki wygląd a wygodę i bezpieczeństwo. Przymierzyłem kilka kasków i wybór padł na Neoteca. Jeszcze chodzi po głowie Schubert E1 ale jakiś taki ciut twardawy. Używa już ktoś E1-jedynke? co by mógł powiedzieć jak to cudo się sprawuje.

borys609
28.04.2016, 07:20
Pewnie podobnie jak inne kaski enduro do 600zł :-)

Wysłane z ajfona..

krakus
28.04.2016, 08:04
Chyba się starzeje, przestałem zwracać uwagę na kozacki wygląd a wygodę i bezpieczeństwo. Przymierzyłem kilka kasków i wybór padł na Neoteca. Jeszcze chodzi po głowie Schubert E1 ale jakiś taki ciut twardawy. Używa już ktoś E1-jedynke? co by mógł powiedzieć jak to cudo się sprawuje.

Dla mnie prosta sprawa, kiedyś kupowałem kask szosowy. Pojechałem do sklepów, shoei kompletnie nie pasował na moją głowę. Schuberth leżał idealnie. Bierz to w czym lepiej się czujesz.

wątek jest o kaskach do 600zł, nie do 600e :)

spider2you
28.04.2016, 15:36
wątek jest o kaskach do 600zł, nie do 600e :)

Może myśli o używanym, to wtedy pewno można coś wyszukać.

Widmo80
03.05.2016, 19:35
Sam jestem bliski zakupu tego nowego LS2 ( mx436 ) Jak przyjdzie zdam relację jak się użytkuje .
Szkoda że nie ma malowania pod moją afre biało , czerwono ,niebieskiego .:Sarcastic:

zaczekaj
03.05.2016, 19:55
Sam jestem bliski zakupu tego nowego LS2 ( mx436 ) Jak przyjdzie zdam relację jak się użytkuje .
Szkoda że nie ma malowania pod moją afre biało , czerwono ,niebieskiego .:Sarcastic:
Najpierw byłam mega zadowolona z tego kasku a teraz po 2 jazdach mam mieszane uczucia.
Blenda działała fajnie ale chyba zaszkodził jej kurz na Nysie bo już się nie otwiera. Nawet nie zdążyłam z nią pojeździć. Po prostu raz sprawdziłam czy działa a za drugim razem chciałam użyć. I nie użyłam. Doszłam do wniosku, że poprzednie modele są lepiej wykonane.
Chyba będę reklamować.
Po raz kolejny się sprawdza, że chytry dwa razy traci.

wytapatalkowano

spider2you
04.05.2016, 01:21
Kurczaki, a miałem dobre zdanie o LS2.
Mój Batten przeżyl już wiele i rozlecieć się nie chce, ale on blendy nie ma, dlatego mam O'neal'a, co może i ciężki jest, ale działa.

zaczekaj
04.05.2016, 10:29
Mój Batten przeżyl już wiele i rozlecieć się nie chce, ale on blendy nie ma, dlatego mam O'neal'a, co może i ciężki jest, ale działa.
W batten mi tylko uszczelki poodpadały. A ogólnie spoko. Nawet do szyby byłam przyzwyczajona.

wytapatalkowano

spider2you
04.05.2016, 13:28
Ja jak malowałem Battena, to potem uszczelki poprzyklejałem jakim silikonem czy inną klejącą mazią i odpaść nie chcą.

borys609
04.05.2016, 18:25
Kumpel nabył tego nowego LS2, więc zrobiłem przymiarki..
Szyba faktycznie mniej ale jednak zniekształca obraz. Pewnie kwestia przyzwyczajenia. Mój Ispido też nieco przekłamuje rzeczywistość zza szyby :-).
Za to sam mechanim ruchu szyby w tym nowym LS2 jest moim zdaniem przekombinowany. Nie sposób ustawić jej tak, by była lekko rozszczelniona bo albo otwiera się gdzieś na 1/3 zakresu, albo zamyka całkowicie...
Kijowa sprawa w warunkach ekstremalnej temperaturowej duszności albo niskich temperatur, kiedy to paruje wszystko łącznie z okularami na nosie :-)

Wysłane z ajfona..

szpila82
04.05.2016, 22:49
Ktoś ma, używa w/w kask? Ciekaw jestem opini.

spider2you
04.05.2016, 23:17
No to jednak nie ma szału, a mój O'Neal wychodzi lepiej za tego porównania, choć cena prawie 2 x wyższa.

Widmo80
05.05.2016, 06:57
To dobrze, że w sklepie którym zamawiałem nie mają go jednak na stanie :D:D ( mx436) się szczęśliwie złożyło .. Trzeba za innym się rozejrzeć - mnie by coś trafiło gdyby sie zepsuło po 2 wyjazdach , do tego reklamacje , paczki odsyłki , czekanie ,,,,

zaczekaj
05.05.2016, 07:07
No trochę słabo. Kask dwa razy użyty. Jeszcze gdybym chociaż jakąś glebę miała albo w błocie jeździła...
Najgorsze, że w tej wadze, i rozsądnej cenie to chyba tylko Nishua enduro carbon jest. Wszystkie inne kaski ważą więcej.
wytapatalkowano

borys609
05.05.2016, 12:40
Aśka, nie ma co biadolić. Daj mu jeszcze szansę. To w końcu tylko skorupa, a że się jakiś duperel od blendy urwał... Cóż, może to po prostu gównolit jak wszystkie inne plasticzane zabawki.
Kask jest lekki, sprawia wrażenie wygodnego i nowoczesnego. Szczęka jest na tyle daleko wysunięta, że nie powinna udusić w terenie (przytoczona Nishua enduro to w zasadzie zwykły kask szosowy z dekoracją w formie daszka).
LS2 ma bogatą sieć dystrybucji w Polsce, są dostępne do niego części zamienne w dobrych cenach, więc zakup uszkodzonej szyby czy blendy nawet z własnej kieszeni nie powinien być kłopotliwy ani bolesny.

W moim szosowym Lazer Revolution (kask niegdyś z górnej półki) urwało się mocowanie blendy do suwaka a także pękła już ramka podwójnej szyby przyłbicy. Za cholerę nie można do niego dostać żadnych elementów zamiennych, a jak gdzieś trafiłem na używkę, to była w cenie kasku...

Kasku się używa a nie na niego patrzy. Zwłaszcza jeśli dotyczy to kasku enduro, który nieraz sporo znosi. Można kupić kask za 2,5kPLN i obchodzić się z nim jak z jajkiem, a można wydać 4 stówy na LS2 i ciorać nim w lewo i w prawo, czerpiąc przyjemność z samej jazdy!

shadow87r
17.05.2016, 09:49
A używał ktoś lub może podzielić się opinią na temat kasku CYBER UX-33

Piki
26.05.2016, 17:46
Czy ta sierra o'neal i afx fx-41 to to samo(różne nazwy na różne rynki)? Kaski wyglądają identycznie. Spotkałem się jeszcze z thh o'neal...

africanero
09.02.2017, 12:15

Masz taki kask?

http://enduro-cross.pl/img/products/86/2/10_max.jpg

Zastanawiam się nad kupnem ale mało jest opinii o nim :/
Cały czas chciałem szczękowca (hjc is-max II ) ale ten dał mi do myślenia :-P

spider2you
09.02.2017, 12:58
Mam białego O'neala. Kask wygląda kozacko, ma dobrą wentylację, choć przy +30 to chyba w żadnym szału nie ma, wyściółka spoko. Ja kupiłem używanego, a ściślej to chyba użytego ze 3 razy.
Fajną sprawą jest daleko idąca blenda, bo na nos nie wchodzi, a tak miałem przy szczękowcu od HJC.
Minusem jest dość długa szczęka, bo przy wietrze nosi głowę na boki, daszek to osobna sprawa, ale z tym trzeba się liczyć przy dualu.
Ta długa szczęka, to także wiatr pod kask, choć jest deflektor pod szczenę w zestawie, ale przy lataniu po mieście ja nie zakładam tego szpeju.
Kask jest głośny, więc na długie trasy trzeba stopery zakładać.
Kupiłem go bo bardzo mi się podobał, taki jak z Gwiezdnych Wojen trochę.
W tamtym roku trafiłem Nexx'a duala i zakochalem się w tym garnku. Różnica jest mega na plus, ale cena także 2 x większa. Mnie udało się upolować go w Niemczech, u nas tych kasków w używce prawie nie ma, bo zapewne jak ktoś kupi, to sprzedawać nie chce.

Dla mnie dual to najlepsza opcja, bo noszę okulary, a szczękowce jakoś mnie nie zachwyciły, takie jakieś okrągłe za bardzo na Królową.

Podsumowując O'neala, to fajny kask, lekki nie jest, trochę głośny, ale to malowanie ze zdjęcia jest dla mnie najładniejsze. Jakbyś trafił używkę za 3-4 stówki, to warto brać, masz kasę, to bierz nowego, jak chcesz pomacać i poużywać, to mogę Ci swojego wysłać, tylko to rozmiar XXL, ale zawsze na test będzie.

Aaaa inne kaski mam XXL i są dobre, ten jest lekko większy, więc trzeba moim zdaniem sprawdzić rozmiar mniejszy. No chyba, że masz wielką dyńkę, to bierz największy.

Jak masz pytania, to dzwoń lub pisz.

Mallory
09.02.2017, 13:12
Mam białego o'neala od roku. Nie zamienię na żadnego innego:) Mi pasuje bo jest głęboki, inne kaski nie pasowały na moją głowę - szeroka z tyłu i na górze, cisnęły mnie. Mierzyłem z 10 innych i nie pasowały.
O'neal sierra - za tę cenę dla mnie świetny - dużo regulowanych wentylacji, szyba podnoszona, blenda działa super. Fajne jest to, że można podnieść szybę i założyć google - często tak robię w offie (nie trzeba odkręcać szyby).
Jakość wykonania - dla mnie 5+.
Przymierzyć ofcourse każdy kask trzeba wcześniej.

africanero
09.02.2017, 17:39
spider2you: http://images54.fotosik.pl/789/bfc356aaeb402935gen.jpg co to za ls2? fajna szyba ^^ Poczytałem trochę ten wątek i zacząłem się zastanawiać nad tym LS2 Mx436. Polecacie go? Można do niego też taki wizjer kupić?

zaczekaj
09.02.2017, 17:59
Kupiłam tego ls2 mx 436 i żałuję.
Dawałam go ma reklamację bo po jednej jeździe przestała działać blenda. Kask został wymieniony na nowy i co? Znowu jedna jazda i o działaniu blendy można zapomnieć.
Na plus jest waga. 1250 w rozmiarze XS.
Miałam poprzedni model ls2 i jego wykonanie było dużo solidniejsze, ten wydaje mi się jednak gorsze.
Zapięcie wbija się w szyję. Trza mieć albo kominiarke albo luźno zapięty. Drugi raz nie pcham się w ls2. Co tanie to drogie :-P

wytapatalkowano

barthelemi1
09.02.2017, 18:13
jak wiadomo opinie podzielone...
mam eLSa i jestem zadowolony, blenda działa i nie było momentu, żeby się zająknęła. Co do szumów, hm każdy musi sam to ocenić. Dla mnie na tak

Kupiłam tego ls2 mx 436 i żałuję.
Dawałam go ma reklamację bo po jednej jeździe przestała działać blenda. Kask został wymieniony na nowy i co? Znowu jedna jazda i o działaniu blendy można zapomnieć.
Na plus jest waga. 1250 w rozmiarze XS.
Miałam poprzedni model ls2 i jego wykonanie było dużo solidniejsze, ten wydaje mi się jednak gorsze.
Zapięcie wbija się w szyję. Trza mieć albo kominiarke albo luźno zapięty. Drugi raz nie pcham się w ls2. Co tanie to drogie :-P

wytapatalkowano

spider2you
09.02.2017, 18:57
Africanero, to LS2 Batten. Mój pierwszy dual. Trochę porzeźbiłem styropian, aby okulary wchodziły, blendy to to nie ma, więc wyczaiłem lustrzaną szybę, kolega prysnął lakierem na biało, naklejki to moja twórczość i jest do tyrania.
Byłem w nim na Białorusi i było git. Mało wentylacji w tym kasku, łeb przy wyższych temperaturach poci się jak diabli.
Kupiłem kilka lat temu tego LS-a chyba za 120-130 zł, szyba 60 zł, malowanie za flaszkę i byłem zadowolony.
Wtedy takich kasków dualowych w przystępnej cenie nie było, ten był jedyny, więc zakupiłem.

africanero
09.02.2017, 20:29
I hrc jak się patrzy ^^ zajedwabiście wyszedł :) mam dzięki Asi mieszane uczucia co do tego Pioneera... chociaż cena kusi by,jak to mówisz, był do tyrania później w razie co ;) kusi mnie ten o'neal, tylko w okolicach Grudziądza nie ma go gdzie przymierzyć :/ :-P

spider2you
09.02.2017, 22:55
Powiem tak, jakbym miał dać 799 za O'neal'a, to wolałbym dorzucić trochę i na raty w Intermotors wybrałbym Nexx X.D1.
Jak masz u siebie Intermotors, to wybierz się zobaczyć. Jest mega zajefajny, ale kosztuje 2 x tyle :( Jednak warto, bo różnica duża.
Jak nie masz kasy, to zobacz sobie nowego LS2 z blendą, wygląda ciekawie, ale go nie oglądałem, a cena chyba niższa od Sierra Adventure.
Poszukaj używek.

Gawrys
09.02.2017, 23:29
Za 800zł to mam dla was taki zestaw
Kask Icon Variant
http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=27991
i jest naprawdę zaje...isty

spider2you
09.02.2017, 23:42
Na Alledrogo znalazłem Nexxa za 899 zł. Czarny niestety, ale nowy.

Boski-Kolasek
10.02.2017, 12:56
Na Alledrogo znalazłem Nexxa za 899 zł. Czarny niestety, ale nowy.

to zaje-dobra cena!!!!!!!!

africanero
10.02.2017, 16:12
Byłem w Iławie przymierzyć tego NEXXa i powiem tak: fajny kask, dzięki za podpowiedź chłopaki, ale dla mnie L za luźny, a M nie dałem rady na głowę wcisnąć. Przymierzałem też kask NISHUA , który w rankingu motocykla pokonał wszystkich konkurentów...

http://allegro.pl/kask-motocyklowy-na-motor-cross-enduro-carbon-i6590133216.html?reco_id=750a1026-ef4e-11e6-856f-0260dcc6b878&ars_rule_id=201&ars_socket_id=30&ars_source=ars#thumb/5

leżał idealnie, ale nie na blendy. Cena też atrakcyjna bo 849 zł. Jeszcze takiego lekkiego garnka w rozmiarze L to nie miałem na głowie. Bajka ^^

spider2you
11.02.2017, 18:37
Nexx ma skorupę od L do XXL tą samą. Kolega co nosi L, wkładał mój kask i był idealny na niego. Może być, że ten co mierzyleś jakiś rozklepany był.
Nishua fajowska, ale......bez blendy i pinlocka. Jak się na karbon nachodzi, to chyba najlepsza opcja, ale dla mnie brak blendy, to kolejny kłopot z zabieraniem okularów przeciwsłonecznych.
Po O'neal'u i Nexx'ie wygodny się zrobiłem, a w LS2 mam tą lustrzaną szybkę i jest super....póki zmrok nie zapadnie, bo wtedy g..no widać.
Rozwiązanie z blendą najwygodniejsze. Kolega kiedyś na wyjazd zabrał 2 szybki i wymieniał sobie, ale to upierdliwie i musisz uważąć, aby tej schowanej nie rozpierdykać.

Decyduj brachu, bo ceny za obie propozycje markowych kasków są naprawdę uczciwe i zdecydowanie wygrywają z jakością O'Neal'a.
Jak wybierzesz Nishue, to sprawdź ile dodatkowa szybka kosztuje, ale obawiam się, że worek dukatów.

Tutaj masz temat o tym kasku http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=24920.
Wychodzi na to, że pinlocka ma w komplecie, a możesz napisać do chłopaków, co piszą w temacie, więc Ci wszystko o nim opowiedzą.

Rojek
02.12.2017, 18:17
Brat chce opylić Acerbis Active po jednym sezonie, 6000km po asfalcie, bez gleby. Biały, "M"ka. Ile można za to wołać?

voxan69
02.12.2017, 19:34
Wg. Mnie max. 300 PLN, mam takiego z kilkoma obcierkami i pęknięciem daszku i za 150 Pln pewnie oddałbym bo mi zajmuje miejsce na półce

Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka

herni
03.12.2017, 13:33
Brat chce opylić Acerbis Active po jednym sezonie, 6000km po asfalcie, bez gleby. Biały, "M"ka. Ile można za to wołać?

Acerbis Activ to identyczny i bliźniaczy kask Inspido Desert ,który nowy możesz już wyhaczyć w Intermotors za max 300zł Wiec takiego Acerbisa to max 150-200zł

https://intermotors.pl/kaski-off-road/5166-kask-enduro-ispido-desert-kolor-bialy-D0B313.html
i identyczny Acerbis ale z ceną juz wyższą... http://www.e-riders.pl/pl/akcesoriamotocyklowe/kask-acerbis-active-rozne-kolory,16855.html

Rojek
03.12.2017, 15:07
Na Alle widzę Acerbisy w zależności od rozmiaru od 270 do 500 zł. Nówki oczywiście. No mocno potaniały.

Prince
03.12.2017, 18:08
No bo mają juz kilka lat. Od jakiś trzech-czterech lat mam takiego acerbisa.

PawelM.
04.12.2017, 17:29
Czy jest więcej osób z nowym LS2 z szybą? Warto za tą kasę czy olać to i dołożyć?

zaczekaj
04.12.2017, 17:38
Czy jest więcej osób z nowym LS2 z szybą? Warto za tą kasę czy olać to i dołożyć?
Nowym tzn LS2 pioneer?

Ja mam i niby cena jest spoko, jakość jak do tej ceny też ale żałuję zakupu. Ostatni raz kupuję kask z niższej półki.

polly
14.12.2017, 12:48
Czy jest więcej osób z nowym LS2 z szybą? Warto za tą kasę czy olać to i dołożyć?Ja kupiłem ostatnio LS2 Pioneer. Przetestuję i zobaczę jak się w tym jeździ. Jak mi nie spasuje, to strata 330zł nie będzie bolała.

Lucky Luke
14.12.2017, 17:58
Ale rozbity łeb już będzie bolał.
Wybacz ale śmieszy i przeraża mnie oszczędzanie na kasku. ls2 wystarczy dotknąć ręką żeby przekonać się, że to gówno zrobione z gówna...

Tomas_XRV
14.12.2017, 18:24
A w jakim kasku łeb rozbity nie boli?

PawelM.
14.12.2017, 19:54
Sory ale kto narzekający tutaj na jakość LS2 rozwalił głowę w nim? Miałem go na lc8 i lc4 i nie raz walnąłem łbem o ziemię czy obilem się o drzewo przy prędkości większej jak emeryt w niedzielę. Poza odpryskami mój kask mx456 nie mial żadnych problemów. Później sprzedałem go i teraz dalej mam 456 ale już bez obijania było o twarde. Tak więc więcej problemów z głową nie zauważam niż przed ls2 :)

Baza
21.02.2021, 14:02
Kappa KV30.
Czy ktoś używał dłużej? Nie mam specjalnych wymagań. Mam integrala Bell Star i potrzebuję coś na lato/miasto i okazjonalnie quada. Czy kask coś sobą reprezentuje?Czy nie rozpada się w rękach? Nie znalazłem nigdzie opinii.Może to jest coś lepszego od LS2 chociaż?

sysiek300
13.09.2021, 20:16
Ten LS2 Pioneer z szyba nie ma miejsca na okulary, ktoś moze zna modele tak w przedziale 400-800 co mają takie miejsce?

rumpel
13.09.2021, 20:22
Ten LS2 Pioneer z szyba nie ma miejsca na okulary, ktoś moze zna modele tak w przedziale 400-800 co mają takie miejsce?
ja w nim smigam w okularach

Bałtrok
13.09.2021, 20:29
Ten LS2 Pioneer z szyba nie ma miejsca na okulary, ktoś moze zna modele tak w przedziale 400-800 co mają takie miejsce?Ale pionier ma miejsce na okulary

https://www.xlmoto.pl/wyposazenie-motocyklowe/kaski-off-road_c1746/kaski-adventure_c1842/kask-adventure-ls2-mx436-pioneer-evo-czarno-fluo-zolty_pid-PM-4907824

sysiek300
13.09.2021, 21:16
To chyba nie porozumienie i różnica w modelu o jakąś literkę i cenę, ja w sklepie mierzyłem taki:

https://allegro.pl/oferta/ls2-mx436-pioneer-evo-czarny-mat-kask-cross-enduro-9567289236?bi_s=ads&bi_m=listing%3Adesktop%3Aquery&bi_c=ODliMzIxMzQtMmEyOS00MzA2LWE1MjAtOWZhNTdmMjhmZ jQzAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=74041dd2-4eb3-4c7e-8902-fb2a85385840

i raczej miejsca na okulary nie było tzn. mierzyłem po chwili drugi taki dokładnie https://allegro.pl/oferta/kask-ls2-ff397-vector-black-gloss-rozm-l-7188918254

gdzie wycięcie na okulary było, wchodziły jakbym nie miał kasku na głowie, a przy tym pionierze to musiałem się trochę męczyć jednak