View Full Version : h4 w afri
witam, mam pytanie, zmieniłem lampy w RD 04 na H4 i czy jest potrzeba instalowania przekażnika do świateł? zakupiłem podwójny od malucha i ewentualnie jak go wpiąć w układ? może ktoś to robił?
http://faq.africatwin.com.pl/Reflektory_H4
to już wiem, zanim zabrałem się do pracy przejrzałem wszystko, ale słyszałem że dobrze jest zamontować przekażniki do świateł aby odciążyć przełączniki na kierownicy dlatego pytam czy jest taka potrzeba a jak można to zrobić to jak wpiąć się w instalację.
Ja też się chętnie dowiem. Po 15kkm po przeróbce pierwszy raz styki mi nie zwarły i musiałem przeczyścić przełącznik.
tutaj chyba mistrz R2D2 pomóc najdokładniej będzie mógł albo już ktoś kto to przerobił
A najlepiej jakby ktoś fotkę podesłał gdzie są oryginalne umieszczone :)
można zamontować magiczną płytkę R2D2 zamiat przekaźknika, mniejsza i taka w sumie fajna jest a działać będzie
ja mam tak jak napisałem bez przekaźnika i nic się nie dzieje. :oldman:
Wersja z jedną żarówą święcącą na mijania
W takim razie Kubo pewnie niedługo się zacznie.
Kazmir - dzięki :).
mam już patent jak wpiąć przekażniki w wersji na dwa światła mijania, jak podłączę to dam znać.
pamiętajcie, że płytka od R2D2 może za to działać, ale nie przeginajcie - ona nie ma chłodzenia więc może odparować. Jedna płytka na światelko i będzie git :)
Max obciążenie to o ile dobrze zrozumiałem R2D2 to 11A, ale brak dobrego chłodzenia i za duże obciążenie może spowodować uszkodzenie jej
W takim razie Kubo pewnie niedługo się zacznie.
Kazmir - dzięki :).
już nie mogę się doczekać :)
od marca narazie nic się nie stało.
wiem już jak podłączyc przekażniki i wszystko działa jak talala, sprawdziłem to na stole i działa, zaraz to opiszę bo nie mam możliwości zrobić fotek.
kupujemy w sklepie motoryzacyjnym przekażnik zespolony z podstawą i okablowaniem do małego fiata ( każdy sprzedawca będzie wiedział o co chodzi) koszt przekażnika 28zł oraz kostkę na cztery przewody.Odłączamy w afri za tripem wiązkę odświateł, cztery przewody mała kostka. Przecinamy wiązkę w odległości około 12 cm od kostki i montujemy kostkę samiczkę a na drugiej części wiązki z rozwidleniem przewodów na reflektory kostkę samca. przewody z afri zielony masa i brązowy pozycyjne łączymy ze sobą w dolnej części kostek przekażnika, przewody od świateł mijania i drogowych łączymy z kostkami przekażnika niebieski z niebieskim a biały z zielonym( przekażniki mają inną kolorystykę przewodów) masę przekażnika wpinamy w kostkę z przewodem zielonym masy reflektorów, czerwony przewód zasilający wpinamy za bezpiecznikiem świateł lub podłączamy do aku poprzez bezpiecznik. podłączenie zajmuje około 2 godzin. u mnie już działa i przekażniki ładnie robią cyk, cyk.
A powiedzcie mi czy na sylikonie sie te lampy trzymaja? Nie wypadna? Jakiego uzywaliscie?
nie wypadną, ja użyłem BLACK SILICONE typ 273 , produkt USA, zakres temperatury od -73 c do +315 celsjusza, a trzyma tak mocno że problem to zeskrobać, jest twardy jak kauczuk
banditos
01.03.2010, 23:52
Jakies nowe pomysly z tymi lampionami?
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.