View Full Version : O co chodzi (chłodzenie)
Podczas wczorajszego ofiku stwierdziłem przegrzewanie sprzęta.
Po powrocie do domu okazało się że w chłodnicy pusto.
Dolałem płynu i po ściągnięciu osłony sinika okazało się że woda spiernicza małym otworkiem u podstawy pompy wody ...
Powolutku ale do rana znów było pusto.
Przyznam szczerze że pierwszy raz go widzę ?! Zgubiłem jakąś śrubę? Czy pompa się rozsypała?
HELP!
to śrupka do spuszczania płynu z układu. jak ją odkręcisz/zgubisz pamętaj potem o wymianie miedzianej podkładki uszczelniającej.
czy to na pewno "śrupka"? Jest gwint w otworze?
pewnie padł uszczelniacz a zestaw naprawczy jako taki nie występuje
ten otwór jest zupełnie od dołu w korpusie pompy
cieknie z niego pojedynczymi kroplami
kuna nie wiem co o tym sądzić, wygląda bardziej jak jakieś odpowietrzenie pompy ?
No więc to jest otwór technologiczny który odprowadza wodę w przypadku awarii uszczelnienia wałka napędzajęcego pompę. Gdyby go nie było woda przedostawała by się do oleju, ponieważ ma wyższe ciśnienie.
Dodam, że w kacie go niema ze względu na zwartą konstrukcję i awarię widać porównując poziom wody z poziomem oleju :)
czyli mam kupić owe uszczelnienie wałka
rozebrać pompę i wymienić?
da się to zrobić bez wyciągnięcia silnika z ramy?
prawdopodobnie wymiana całej pompy. Dealer hondy już się cieszy :D
Silnika nie trzeba wyciągać. Pamiętaj, że to twierdzę ja - nigdy nie miałem afryki
prawdopodobnie wymiana całej pompy. Dealer hondy już się cieszy :D
Silnika nie trzeba wyciągać. Pamiętaj, że to twierdzę ja - nigdy nie miałem afryki
Niestety nie mylisz się .
Tylko wymiana całej pompy coś pisali na forum TA że do 650 to kwota ponad 1 000 pln
Ewentualnie można próbować dopasować jakieś uszczelniacze domowymi sposobami
Transglobal
11.08.2011, 14:45
.......silnika nie musisz wyciągać bez paniki ........dwie.... trzy godziny roboty i po problemie .....reszta tutaj http://africatwin.com.pl/showthread.php?p=101495#post101495 .............jak sobie nie poradzisz to podjedz albo wyślij ...
ok pompę wyciągnąłem
cieknie pomiędzy uszczelniaczami na wałku napędzającym turbinę
zamówiłem nową którą pan Honda wycenił na 590 netto
jestem uziemiony na 2 tyg :/ a podobno Afryki się nie psują :))))
ok pompę wyciągnąłem
cieknie pomiędzy uszczelniaczami na wałku napędzającym turbinę
zamówiłem nową którą pan Honda wycenił na 590 netto
jestem uziemiony na 2 tyg :/ a podobno Afryki się nie psują :))))
Bo się nie psują :) tylko zużywają.
może trochę za późno pisze ale jakaś przyczyna musi być ze ciekło jak zmontujesz to sprawdź płyn chłodniczy na zawartość CO2 jeśli masz spaliny w płynie to pewnie poszła uszczelka bo o padnietych głowicach to nie słyszałem
wasilczuk
16.08.2011, 14:57
na 90% stawiam na pompę. wymienisz i powinno być ok. chyba że teraz na tym ofiku przegrzałeś.
pompa na 100%
co z tym przegrzaniem jakie będą objawy?
np wypalona uszczelka cos jak słynne kodi w lc8 spaliny wypychaja plyn chłodniczy i w kosekwecji nie masz chłodzenia
zbyszek_africa
17.08.2011, 12:20
pompa na 100%
co z tym przegrzaniem jakie będą objawy?
Nie chce krakać Xralf, mi w LC8 pod koniec piatkowego offa na Szuter p... wentylator pracował non stop, chłodnica cała zap... gliną..
Ja w sobotę pojechałem laif, Wy pojechaliście prawie całego offa. Kontrolowałeś wskaźnik temperatury czasami??
pozdr.
Wymień tą pompę i nie słuchaj krakania. Afra to pancerny sprzęt.
grr wskaźnik temperatury cały czas był ok
pan honda daje ciała na całego ... części nie ma i nie wiadomo kiedy będzie
mam ochotę kupić jakiś używany silnik ma ktoś co na zbyciu?
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.