Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Warsztat AfricaTwin > Układ chlodzenia

Układ chlodzenia Montaż i demontaż elementów układu chłodzenia: termostat, pompa wodna, wiatraki, chłodnice, prowadzenie przewodów

Odpowiedz
 
Narzędzia wątku Wygląd
Stary 09.07.2015, 18:47   #1
motomysz
 
motomysz's Avatar


Zarejestrowany: Jun 2013
Miasto: Białogard
Posty: 261
Motocykl: RD07
motomysz jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 tygodni 6 dni 11 godz 46 min 52 s
Domyślnie Wskaznik temp. A wentylator

Koledzy szynkie pytanie, pewnie juz bylo ale jestem za granica i w telefonie nie za bardzo grzebac a i czasu nie ma. Wskaznik w korkach w miescie wkrecil mi sie na czerwone a wentylator nir wlaczal. Moze byc ze to za mala wartosc jeszcze? Plynu jeszcze nie wyrzucal. Podpowiedzcie cos.
motomysz jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 09.07.2015, 19:13   #2
volks
 
volks's Avatar


Zarejestrowany: May 2015
Miasto: Gorzów Wlkp.
Posty: 25
Motocykl: RD07a
volks jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 dzień 11 godz 32 min 0
Domyślnie

Wentylator powinien włączyć się jakoś za połową. Wskazówka nie powinna wejść na czerwone. Sprawdź może bezpieczniki
volks jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 09.07.2015, 19:56   #3
fassi
Fazi przez Zet
 
fassi's Avatar


Zarejestrowany: Mar 2009
Miasto: Berlin
Posty: 2,397
Motocykl: RD07
Przebieg:
Galeria: Zdjęcia
fassi will become famous soon enough
Online: 5 miesiące 2 tygodni 1 dzień 20 godz 46 min 52 s
Domyślnie

Zrob test wiatraka. Przekrec stacyjke i sciagnij z prawej chlodnicy na dole, kabel z wlacznika termicznego i dotknij tym kablem chlodnicy. Jak nie zadziala to dotknij nim ramy. Jak nie zadziala w dwoch przypadkach to wentylator nie ma plusa albo sam jest spalony.

Jak zadziala po dotknieciu ramy a nie zadziala na chlodnicy to chlodnica nie ma masy.

A wlacza sie po polowie wskaznika
__________________
Za dwadzieścia lat
bardziej będziesz żałował
tego czego nie zrobiłeś,
niż tego co zrobiłeś.

Ostatnio edytowane przez fassi : 09.07.2015 o 19:59
fassi jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 10.07.2015, 06:48   #4
motomysz
 
motomysz's Avatar


Zarejestrowany: Jun 2013
Miasto: Białogard
Posty: 261
Motocykl: RD07
motomysz jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 tygodni 6 dni 11 godz 46 min 52 s
Domyślnie

Ok. Sprobuje, tylko powiedz w tym momecie temp. cieczy musi przekroczyc temp wlaczenia wentylatora. Tak na marginesie myslalem ze czujnik bierze mase z obudowy chlodnicy w miejscach styku poprzez jego wkrecenie w nia... dzieki Pozdro.
motomysz jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 10.07.2015, 07:27   #5
dubel
 
dubel's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: Mar 2009
Miasto: Krzyż Wielkopolski / Hjørungavåg (norwegia)
Posty: 2,532
Motocykl: Była Africa,KAT990,GS1200Adv, jest 1190 Adv. R
Przebieg: rosnący
dubel jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 2 tygodni 6 dni 9 godz 10 min 58 s
Domyślnie

Dobrze myslales ale jest mozliwosc ze cala chlodnica nie ma masy. Pr<zy tescie silnik nie musi byc nagrzany bo test o ktorym pisze Fassi powoduje odpalenie wentylatora z ominienciem czujnika

Pozdro
__________________
Nie boj sie jutra, niech jutro obawia sie Ciebie!!!
dubel jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 10.07.2015, 08:04   #6
Lepi


Zarejestrowany: Jun 2008
Miasto: Poznań
Posty: 5,586
Motocykl: 690 Enduro
Lepi jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 miesiące 1 tydzień 2 dni 3 godz 54 min 35 s
Domyślnie

A jak zadziała to znaczy, że masz popsuty czujnik temperatury. Ten który załącza wentylator. Ale wskaźnik źle pokazuje
__________________
"A jeśli nie znajde w swej głowie rozumu to paszport odnajde w szufladzie..."
Lepi jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 10.07.2015, 10:04   #7
dubel
 
dubel's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: Mar 2009
Miasto: Krzyż Wielkopolski / Hjørungavåg (norwegia)
Posty: 2,532
Motocykl: Była Africa,KAT990,GS1200Adv, jest 1190 Adv. R
Przebieg: rosnący
dubel jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 2 tygodni 6 dni 9 godz 10 min 58 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał Lepi Zobacz post
A jak zadziała to znaczy, że masz popsuty czujnik temperatury. Ten który załącza wentylator. Ale wskaźnik źle pokazuje
Chyba albo
__________________
Nie boj sie jutra, niech jutro obawia sie Ciebie!!!
dubel jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 10.07.2015, 10:12   #8
Lepi


Zarejestrowany: Jun 2008
Miasto: Poznań
Posty: 5,586
Motocykl: 690 Enduro
Lepi jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 miesiące 1 tydzień 2 dni 3 godz 54 min 35 s
Domyślnie

Fakt, miało być albo ale ale pasuje do afryki (Każda pokazuje co innego)
__________________
"A jeśli nie znajde w swej głowie rozumu to paszport odnajde w szufladzie..."
Lepi jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 10.07.2015, 21:04   #9
motomysz
 
motomysz's Avatar


Zarejestrowany: Jun 2013
Miasto: Białogard
Posty: 261
Motocykl: RD07
motomysz jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 tygodni 6 dni 11 godz 46 min 52 s
Domyślnie

Wiec podanie masy z ramy i chlodnicy nie wzbudzilo wentylatora. Wiec cos z zasilaniem albo wentylator padl. Sprawdze juz w Polsce upaly ustaly, a przez wieksze miasta juz nie bedziemy raczej jechac. Dzieki za ppdpowiedzi. Pozdro!
motomysz jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 29.03.2016, 23:18   #10
motomysz
 
motomysz's Avatar


Zarejestrowany: Jun 2013
Miasto: Białogard
Posty: 261
Motocykl: RD07
motomysz jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 tygodni 6 dni 11 godz 46 min 52 s
Domyślnie

Wracajac do tematu. Dzisiaj sciągnąlem zbiornik i przy okazji mówie, sprawdze ten wentylator (na wymiane juz na półce) i jego zasilanie. Wypiąłem kostke, sprawdzam faktycznie brak zasilania! Co jest. Przewód wygląda ok. Ruszam, szukam, nic. A może bezpiecznik? Nie wiem dalczego odrazu go wykluczyłem, w sumie wiem. Pomyślałem sobie że, jakby spalił się bezpiecznik to nie działało by coś innego. Więc patrze na bezpieczniki, wygladaja ok. Nie dało mi to spokoju. Do chaty po schemat inst. patrze, no jest jeden bezpiecznik na wentylator. Wracam, podmieniam bezpiecznik jest prąd! Oj głupi JA!
Wystarczało posłuchać VOLKSA.
Jest nauczka!Zaczynaj od spraw najprostszych, rzeczywistych!
motomysz jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.

Skocz do forum

Podobne wątki
Wątek Autor wątku Forum Odpowiedzi Ostatni Post / Autor
Płyn chłodniczy temp. wrzenia 180 st. płock1964 Wszystko dla Afryki 19 17.06.2016 13:27
PAJERO II wentylator nawiewu pałeł 4x4 6 08.03.2012 21:48


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 07:24.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.