Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Warsztat AfricaTwin > Rama, zawieszenia, napęd

Rama, zawieszenia, napęd Montaż i demontaż łańcucha, zębatek, zawieszenia przedniego i tylniego, centralki i bocznej podstawki, wahacza z ułożyskowaniem. Numery ram, kierownice, rodzaje łancuchów, podnóżki, półki.

Odpowiedz
 
Narzędzia wątku Wygląd
Stary 31.03.2020, 12:06   #1
CzarnyCzarownik
 
CzarnyCzarownik's Avatar

Zapłaciłem składkę :) Dział PiD

Zarejestrowany: Feb 2015
Miasto: Wrocław
Posty: 870
Motocykl: XRV750->XR400
Galeria: Zdjęcia
CzarnyCzarownik jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 tygodni 2 dni 22 godz 35 min 14 s
Domyślnie Problem z VIN na ramie

Czy ktoś, kiedyś miał problem z zatartym, zardzewiałym VIN?

Podczas piaskowania, malowania proszkowego VIN trochę stracił czytelności na środku, kilka cyferek w środku jest ledwo widocznych. Ostatnio facet przymknął oko na SKP, ale problem nadal istnieje. Tabliczka znamionowa jest ok.

Chciałbym uniknąć sytuacji gdy ktoś, gdzieś, kiedyś za granica uzna że mam kradzione moto i będę miał przez to problemy podczas wakacji.

Jedyna droga to wyrabianie NOWEGO numeru VIN (opinia rzeczoznawcy, wniosek o nadanie nowego VIN w WK, nabijanie numeru u diagnosty, wyrabianie nowych papierów) czy da się legalnie poprawić stary VIN na ramie?
__________________
Zapraszam na YouTube , Instagram oraz Stronkę.
Pozdrawaim, Dawid z DMMotoAdventures
CzarnyCzarownik jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 31.03.2020, 12:42   #2
Cezarus


Zarejestrowany: Feb 2012
Posty: 730
Motocykl: RD03
Cezarus jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 4 tygodni 1 dzień 22 godz 17 min 15 s
Domyślnie

Tak , idziesz do wydziału komunikacji z wnioskiem o nabicie nowych nr ze względu na korozję i ich nieczytelność . Dostajesz kwit do okręgowej stacji diagnostycznej gdzie diagnosta nabije nr ramy.
Cezarus jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 31.03.2020, 13:12   #3
Aras
 
Aras's Avatar


Zarejestrowany: Nov 2011
Miasto: Łódź
Posty: 111
Motocykl: RD02
Aras jest na dystyngowanej drodze
Online: 6 dni 8 godz 1 min 7 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał CzarnyCzarownik Zobacz post
(...) czy da się legalnie poprawić stary VIN na ramie?
Nie da rady. Sam miałem problem na ostatnim przeglądzie bo numer ledwo co widoczny (w samochodzie na ramie). Pytałem czy można go legalnie odświeżyć. Diagnosta mrugnął okiem i powiedział że nie można. Legalnie nie można.
Aras jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 31.03.2020, 13:36   #4
CzarnyCzarownik
 
CzarnyCzarownik's Avatar

Zapłaciłem składkę :) Dział PiD

Zarejestrowany: Feb 2015
Miasto: Wrocław
Posty: 870
Motocykl: XRV750->XR400
Galeria: Zdjęcia
CzarnyCzarownik jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 tygodni 2 dni 22 godz 35 min 14 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał Cezarus Zobacz post
Tak , idziesz do wydziału komunikacji z wnioskiem o nabicie nowych nr ze względu na korozję i ich nieczytelność . Dostajesz kwit do okręgowej stacji diagnostycznej gdzie diagnosta nabije nr ramy.
Bez papierka od rzeczoznawcy? Czytałem, że jest to wymagane bo on swoim okiem stwierdza czy to nie jest próba zalegalizowania kradzionego pojazdu.

Co z tabliczką znamionową? Robię też nową, dostaję nową czy zostaje stara i mam tam stary, oryginalny VIN, a nowy VIN jest tylko na ramie? Ale 2 VINy na jednym motocyklu nie brzmią zbyt mądrze


Co do odświeżania VIN to w DR350 się zachował dużo lepiej, po malowaniu proszkowym jest tylko płytki. Nakleiłem na niego taśmę 3M przeźroczystą, ochronną aby coś się nie wytarło. Przy okazji miejsce gdzie taśma się nie przykleiła (pod wybitą literką/cyferką) powstał jakby bąbel powietrza i teraz są fajnie widoczne literki/cyferki.

Ale w XR trochę malarz zdupił sprawę i jest jak jest.
__________________
Zapraszam na YouTube , Instagram oraz Stronkę.
Pozdrawaim, Dawid z DMMotoAdventures
CzarnyCzarownik jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 31.03.2020, 14:16   #5
pałeł
gsm: 512242193
 
pałeł's Avatar


Zarejestrowany: Jul 2006
Miasto: racibórz
Posty: 3,865
Motocykl: RD11a
Przebieg: rośnie
Galeria: Zdjęcia
pałeł jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 miesiące 1 tydzień 6 dni 4 godz 47 min 30 s
Domyślnie



dziś robi sie to tak praktycznie w każdym ciupkę większym zakładzie zajmującym sie produkcja stalowa stosuje sie znakowarki wielkość Trzcionki i jej krój jest w pełni regulowany
pałeł jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 31.03.2020, 21:59   #6
drat_wa


Zarejestrowany: Apr 2009
Posty: 36
Motocykl: RD03
drat_wa jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 tydzień 3 dni 5 godz 39 min 10 s
Domyślnie

Jako pierwszy rzeczoznawca, później do urzędu gdzie wystawią odpowiednie kwity na podstawie których zostanie naniesiony nowy nr. NIE BĘDZIE TO NUMER VIN, a jakiś tam identyfikacyjny.
Tabliczkę zrobią nową, ma opis zastępcza lub coś takiego, stara zostanie ale numer będzie przekreślony. Na stacji otrzymasz kwity że numer został naniesiony i na ich podstawie wyrobisz nowy dowód rejestracyjny.

Znakowarki na 99% nie mają i zrobią to zwykłym numeratorem.
drat_wa jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 31.03.2020, 22:09   #7
NaczelnyFilozof
 
NaczelnyFilozof's Avatar


Zarejestrowany: Sep 2008
Miasto: Jeleśnia - Żywiec
Posty: 1,063
Motocykl: CZ 350/XL 600
NaczelnyFilozof jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 3 dni 23 godz 39 min 37 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał CzarnyCzarownik Zobacz post
Czy ktoś, kiedyś miał problem z zatartym, zardzewiałym VIN?
Miałem kiedyś Forda. Znikło tam kilka cyfr VIN bo Ford słynie ze znikających cyferek. 200zł opinia rzeczoznawcy. Robi zdjęcia i dokumentacje. Z tymi papierami do urzędu a później z urzędu skierowanie na okręgową stacje kontroli pojazdu i nabijają nowy VIn.
__________________
Naczelny Filozof
Cezet 350 '83 [z dwoniącym tłokiem] [bez kilku podkładek] [w kolorze Zielonego Trabanta]
Malaguti SpiderMax GrandTour500 [kredens]
Kymco Activ 50 ADV
NaczelnyFilozof jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 31.03.2020, 22:19   #8
CzarnyCzarownik
 
CzarnyCzarownik's Avatar

Zapłaciłem składkę :) Dział PiD

Zarejestrowany: Feb 2015
Miasto: Wrocław
Posty: 870
Motocykl: XRV750->XR400
Galeria: Zdjęcia
CzarnyCzarownik jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 tygodni 2 dni 22 godz 35 min 14 s
Domyślnie

Dzięki Panowie.
Jakby ktoś miał namiar na takiego gościa z Wrocka to byłoby spoko. Pewnie i tak temat jeszcze chwilę poczeka z powodu korony... .

Ale wolę już to zrobić i spać spokojnie.

Sent from my SM-J600FN using Tapatalk
__________________
Zapraszam na YouTube , Instagram oraz Stronkę.
Pozdrawaim, Dawid z DMMotoAdventures
CzarnyCzarownik jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 01.04.2020, 09:18   #9
greenman
 
greenman's Avatar


Zarejestrowany: Jul 2017
Miasto: Ostrowiec Św.
Posty: 217
Motocykl: KTM LC4 640
greenman jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 1 tydzień 3 dni 12 godz 14 min 22 s
Domyślnie

Kolega yesh z innego forum przerabiał ten temat bo w Romecie ADV 125 linki są tak poprowadzone, że po prostu ścierają numer. Jako, że tam trzeba się zalogować żeby przeczytać to zacytuję jego wypowiedzi.


yesh - Lipiec 05, 2018
Byłem na stacji diagnostycznej w celu zrobienia przeglądu i zacząłem od pokazania stanu numeru VIN. Diagnosta stwierdził, że od biedy można przeczytać znaki na ramie ale co będzie za rok? Zdecydowałem się na nabicie nowego numeru. Teraz akurat mam na to czas.
W Wydziale Komunikacji mojego Starostwa Wołomińskiego dowiedziałem się co mam zrobić. Ponieważ niewiele jest na ten temat w sieci opiszę co robiłem i ile mnie to kosztowało (koszt zależny od Starostwa).

Krok 1 - znalezienie Certyfikowanego Rzeczoznawcy Samochodowego który ma stwierdzić czy nie było ingerencji w polu VIN.
Dostałem namiar na rzeczoznawcę od diagnosty z Okręgowej stacji. Niestety był z Wyszkowa - czyli ok. 40 km od Wołomina. Zacząłem więc szukać w necie. Ceny w Wołominie za opinię od 250 do 400 PLN!!!! i nie ma że od ręki. Opinia po tygodniu albo i dłużej. Okazało się, że rzeczoznawca z Wyszkowa ceni się na 200 PLN a ocenę techniczną daje w ciągu dwóch godzin. Tyle tylko, że trzeba motocykl dostarczyć na miejsce.
Dziś pojechałem do Wyszkowa (mimo, że nie mam aktualnych badań technicznych) i po godzinie od oględzin dostałem ocenę rzeczoznawcy.
Koszt: 200 PLN

Krok 2 - pierwsza wizyta w Wydziale Komunikacji - nadanie numeru
Potrzebne dokumenty to: ocena rzeczoznawcy (z kroku 1), dowód rejestracyjny, dowód osobisty.
Wskazałem Okręgową Stację Diagnostyczną w której chciałbym nabić nowe numery i tak otrzymałem nowy VIN:
WWLxxx xxxxxx, gdzie pierwsza część to numer stacji diagnostycznej a kolejne 6 cyfr to kolejny numer.
Koszt: 10 PLN

Na jutro umówiony jestem w Okręgowej Stacji Diagnostycznej na nabijanie numeru na ramie. Jutro też opiszę ile to trwało i ile kosztowało.

yesh - Lipiec 05, 2018
Ponieważ nie chcę mieć problemów przy ewentualnej kontroli drogowej zdecydowałem się przejść całą tę procedurę z nabiciem nowego numeru. Choć tak się zastanawiam, że przez trzy lata tylko raz policjanci kazali mi dmuchać w alkomat i było to jak na początku jeździłem po nocy, żeby oswoić się z motocyklem zanim wyruszyłem na ulice. Ale jeszcze nigdy nie miałem kontroli dokumentów na motorze.
Nie mniej zrobiłem:

KROK 3 - nabicie numerów
w wybranej Okręgowej Stacji Diagnostycznej stawiłem się o wyznaczonej porze. Dostarczyłem decyzję z urzędu, dowód rejestracyjny oraz zostałem poproszony o opinię rzeczoznawcy (do skopiowania).
Panowie diagności zastanawiali się gdzie nabić numery i gdzie umieścić tabliczkę znamionową. W końcu zaproponowałem, że zdejmę bak żeby im ułatwić pracę. Faktycznie ułatwiłem im sprawę. Sam numer nabili szybko i umieścili nową tabliczkę w widocznym miejscu.
Sądziłem, że nabijanie numeru robi się jakąś super specjalną maszyną, a okazało się, że tradycyjnie młotek + numeratory są nieśmiertelne .
Czas trwania 30 minut
KOSZT: 85 PLN

Przy okazji diagnosta dał mi zaświadczenie o przeglądzie do 2020 roku. Nie wiedziałem jak przegląd się odbędzie. Wymieniłem nawet wszystkie żarówki LED na włóknowe. A okazało się, że kazali mi tylko zapłacić 62 PLN za przegląd i już... Na dwa lata spokój. Być może stwierdził, że jak potrafię zdjąć bak w niespełna 5 minut i w takim samym czasie go później założyć to potrafię też zadbać o stan techniczny motorka. Nie wnikam - przegląd załatwiony.

Czyli póki co kosztowało mnie wszystko 295 PLN i przede mną jeszcze dwie wizyty w Wydziale komunikacji - pierwsza to złożenie wniosku o nowy dowód rejestracyjny i ok. dwa tygodnie później odbiór twardego dowodu. Do zapłaty będzie jeszcze 68,5 PLN za nowy dowód, a jak nie znajdę karty pojazdu (bo gdzieś mi wsiąkła), to jeszcze dojdzie kolejne coś ok. 60 PLN za jej duplikat.

Teraz zaczynam wakacje (czyli naprawy, remonty, porządki w domu i na podwórku, może mały wypad na rybki ). Do urzędu pojadę pod koniec tygodnia. Jeszcze nie wiem co z ubezpieczeniem (zmiana VIN) - ale to też za tydzień.


yesh - Lipiec 09, 2018
Tak stary numer zostaje na ramie w takim stanie jakim jest. Zostaje nawet oryginalna tabliczka znamionowa. Po prostu ten numer VIN znika z oficjalnej ewidencji pojazdów. Mój Romecik występuje już tylko pod tym nowym numerem.
Zmianę VIN muszę zgłosić również ubezpieczycielowi - ale to na szczęście już bez dodatkowych kosztów.

Tutaj link do całej dyskusji: https://kompania-adv.pl/index.php/topic,842

Ostatnio edytowane przez greenman : 01.04.2020 o 10:38
greenman jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 01.04.2020, 09:47   #10
CzarnyCzarownik
 
CzarnyCzarownik's Avatar

Zapłaciłem składkę :) Dział PiD

Zarejestrowany: Feb 2015
Miasto: Wrocław
Posty: 870
Motocykl: XRV750->XR400
Galeria: Zdjęcia
CzarnyCzarownik jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 tygodni 2 dni 22 godz 35 min 14 s
Domyślnie

Dzięki!

Sent from my SM-J600FN using Tapatalk
__________________
Zapraszam na YouTube , Instagram oraz Stronkę.
Pozdrawaim, Dawid z DMMotoAdventures
CzarnyCzarownik jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.

Skocz do forum

Podobne wątki
Wątek Autor wątku Forum Odpowiedzi Ostatni Post / Autor
Rdza na ramie Afry 2017??? jaja czy co? Birtka NAT - Warsztat 227 25.09.2019 11:01
Gdzie jeszcze moze stukac w ramie? kuntakinte Rama, zawieszenia, napęd 25 16.09.2018 14:52
Problem z CDP?! killjoy Przygotowania do wyjazdów 2 13.06.2014 10:56
silnik transalpa 92r. w ramie RD03 piotrek Silnik, sprzęgło, skrzynia 6 26.02.2010 09:20


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 19:57.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.