Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Warsztat AfricaTwin > Silnik, sprzęgło, skrzynia

Silnik, sprzęgło, skrzynia Montaż i demontaż elementów silnika: sprzęgła i skrzyni , wymiana łańcuszków rozrządu, demontaż głowic i zaworów, pomiary kompresji, ciśnienia oleju, serwisowanie zaworów i gniazd, tłoków i pierścieni.

Odpowiedz
 
Narzędzia wątku Wygląd
Stary 05.02.2012, 16:49   #11
Jaro-Ino
 
Jaro-Ino's Avatar


Zarejestrowany: Feb 2010
Miasto: Inowrocław/Poznań
Posty: 803
Motocykl: RD04
Jaro-Ino jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 6 dni 5 godz 1 min 42 s
Domyślnie

Kazmir, zagiąłeś mnie, co raczej wielce dziwne nie jest Bardzo chętnie dowiem się więcej Mógłbyś?
Jaro-Ino jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 05.02.2012, 17:16   #12
Misza
22.10.2006, DTN :)
 
Misza's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Kąty Wrocławskie
Posty: 3,403
Motocykl: RD07
Przebieg: IIszlif
Galeria: Zdjęcia
Misza jest na dystyngowanej drodze
Online: 6 miesiące 1 tydzień 1 dzień 18 godz 12 min 14 s
Domyślnie

Kaźmir tak se to tłumacze moim amatorskim podejściem. Jeżeli wiesz, że jest inaczej to nie pierdol tylko wykładaj wiedzę na forum.
__________________
Real adventure starts where road ends...

-AT RD07 Big Bore 'Troll Bagnisty, ziejący ogniem z regulatora Diabeł Pustynny'


http://www.youtube.com/user/Miszapoland
Misza jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 05.02.2012, 22:39   #13
Kazmir
 
Kazmir's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: Warszawa
Posty: 2,062
Motocykl: RD03
Kazmir jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 4 dni 14 godz 39 min 8 s
Domyślnie

Dobrze kombinujesz. Impulsy są z koła magnesowego, więc przełożenia nie ma jak w tradycyjnym aparacie zapłonowym napędzanym z wałka rozrządu. Iskra "skacze" na wydechu (co obrót). Ja zrozumiałem, że iskra skacze jednocześnie na dwóch garach stąd nieporozumienie

Mały OT.To jest lepsze!!! Chyba się skuszę na taki patent.
http://www.youtube.com/watch?v=P35JN...layer_embedded
http://www.youtube.com/watch?v=XJb1Q...layer_embedded

Ostatnio edytowane przez Kazmir : 06.02.2012 o 00:06
Kazmir jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 07.02.2012, 10:29   #14
grzegorz77


Zarejestrowany: Jan 2012
Posty: 24
Motocykl: RD07
Przebieg: 65000
grzegorz77 jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 dzień 18 godz 14 min 21 s
Domyślnie

No,ok koledzy ale przecież to czy zapłon nastąpi obydwu garach wjednym "obrocie "wału czy jak wcześniej pytałem ,zapłon na jedny póżniej obrót wału o 360st. i następny.Ma to chyba znaczenie jak motor bedzie chodził.Chodzi tu zamknięte zawory.Czy przy jednym obrocie wału będą zawory zamkniete na obu cylindrach? oczywiście zgodnie za znakami na kole magnesowym.
grzegorz77 jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 08.02.2012, 08:14   #15
maher
 
maher's Avatar


Zarejestrowany: Nov 2009
Miasto: sosnowiec
Posty: 353
Motocykl: exc 530,gs500
maher jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 tydzień 2 dni 13 godz 8 min 42 s
Domyślnie

Panowie w mojej TS350 jakieś 10 lat temu założyłem zapłon od cc900 bo wkurzała mnie ta ciągła regulacja młoteczków,a Jawka nabrała nowego powera.A jeśli chodzi o zapłon w dwóch cylindrach naraz to iskra ta jest tylko widoczna na wolnym powietrzu natomiast po wkręceniu świec w głowice występuje tylko i wyłącznie w tym cylindrze który napełniony jest miaszanką (środowisko o wiele korzystniejsze do przeskoku iskry)a jak wiadomo prąd chodzi najkrótszą drogą.
maher jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 12.02.2012, 17:50   #16
Vooytas
status-TAK stan cywilny-TAK....
 
Vooytas's Avatar


Zarejestrowany: Jun 2006
Miasto: Mikołów
Posty: 1,229
Motocykl: Vespa x 6
Przebieg: Tak,
Vooytas jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 tygodni 19 godz 50 min 10 s
Domyślnie

126p od któregoś roku też miał (dla uproszczenia układu) iskrę traconą

Zawsze waliło na 2 świece a odpalało tam gdzie jest mieszanka sprężona.
Vooytas jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 01.08.2012, 10:52   #17
Serdel


Zarejestrowany: Aug 2012
Posty: 4
Motocykl: RD03
Serdel jest na dystyngowanej drodze
Online: 33 min 47 s
Domyślnie

A czy wie ktoś jak odgadnąć który wałek rozrządu jest z którego cylindra bo cholera pomieszałem mimo starannego układania
Serdel jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 01.08.2012, 11:27   #18
Borewicz
 
Borewicz's Avatar


Zarejestrowany: Jun 2011
Miasto: Mińsk Mazowiecki
Posty: 549
Motocykl: KTM 990 adv
Borewicz jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 1 dzień 6 godz 37 min 21 s
Domyślnie

Wydaje mi się, że na wałkach jest oznaczenie F i R gdzieś nabite. F- przedni cylinder, R- tył.
__________________
Raz na wozie, raz w nawozie

CUinHell na forum TA
Borewicz jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 01.08.2012, 22:29   #19
Serdel


Zarejestrowany: Aug 2012
Posty: 4
Motocykl: RD03
Serdel jest na dystyngowanej drodze
Online: 33 min 47 s
Domyślnie

Jeden z wałków ma oznaczenia A oraz H a drugi nie ma nic. I jak to rozumieć A jak cylinder A pierwszy (przedni front) czy A a może ku.. ten drugi
Serdel jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 01.08.2012, 23:01   #20
Kazmir
 
Kazmir's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: Warszawa
Posty: 2,062
Motocykl: RD03
Kazmir jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 4 dni 14 godz 39 min 8 s
Domyślnie

Wałki są "gołe", czy z zębatkami?
Kazmir jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.

Skocz do forum

Podobne wątki
Wątek Autor wątku Forum Odpowiedzi Ostatni Post / Autor
silnik sizyrk Silnik, sprzęgło, skrzynia 5 13.05.2014 18:24
Honda XL 600R - kompletny rozrząd potrzebny JarekAT Wszystko co chciałbyś wiedzieć o motocyklach innych niż AT 9 06.09.2011 21:17
Zapłon, rozrząd. Czy zapali? Zet Johny Układ elektryczny i zapłonowy 13 19.01.2010 13:02


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 15:37.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.