Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Główny dział > Hyde Park > Dom forumowicza - wszystko do domu i o domu

Odpowiedz
 
Narzędzia wątku Wygląd
Stary 27.03.2017, 10:57   #21
Neo
Moderator
 
Neo's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: May 2012
Miasto: Łódź
Posty: 920
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Neo jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 1 dzień 16 godz 28 min 4 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał WojtekBBI Zobacz post
(...)
Chodzi mi tylko o odzyskanie danych z dysku
Powinno przekładać się elektronikę z takiego samego modelu dysku ale to też nie gwarantuje powodzenia operacji, szczególnie jeśli nie masz doświadczenia w temacie, a najlepiej nie zdobywać go na własnych danych.

Moim zdaniem powinieneś zdać się na diagnostykę (często bezpłatną) w firmach odzyskujących dane, na przykład tu: http://odzyskiwanie-danych.net/ceny.php

Sądzę że masz wówczas niemalże pewność że dane do Ciebie wrócą, a koszt sumarycznie da się przełknąć. Przy samodzielnych próbach może być różnie.
Neo jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 27.03.2017, 11:13   #22
Evvil
 
Evvil's Avatar


Zarejestrowany: Aug 2011
Miasto: Warszawa
Posty: 1,325
Motocykl: oby złodziej kulasy połamał
Przebieg: :(
Evvil jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 tygodni 1 dzień 18 godz 8 min 38 s
Domyślnie

Od roku wszystkie dane z laptopa synchronizuję z chmurą. W zasadzie dzieje się to automatycznie, synchronizuje nawet pulpity, zdjecia i filmy w oryginałach siedzą w chmurze a na dysku zostają tylko pliki o obniżonej jakości.

Dodatkowo, najważniejsze dane archiwizuję na.... kartach SD, które są totalnie niezniszczalne i niedrogie.

A dysk w laptopie to jedyne 128gb SSD. I w sumie wystarczy bo nie zapełniłem go nigdy ponad 40%.

Nawet gdyby laptop eksplodował to nie tracę ani jednego bajta z danych.
__________________
------------------------------------------------------
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
------------------------------------------------------
Evvil jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 27.03.2017, 11:16   #23
sebastian_j
 
sebastian_j's Avatar

Zapłaciłem składkę :) Dział PiD

Zarejestrowany: May 2010
Miasto: Kleszczele/Oslo
Posty: 91
Motocykl: CRF1000L Black
Przebieg: rośnie
sebastian_j jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 tydzień 4 dni 8 godz 39 min 47 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał Powolniak Zobacz post
Powinno przekładać się elektronikę z takiego samego modelu dysku ale to też nie gwarantuje powodzenia operacji, szczególnie jeśli nie masz doświadczenia w temacie, a najlepiej nie zdobywać go na własnych danych.

Moim zdaniem powinieneś zdać się na diagnostykę (często bezpłatną) w firmach odzyskujących dane, na przykład tu: http://odzyskiwanie-danych.net/ceny.php

Sądzę że masz wówczas niemalże pewność że dane do Ciebie wrócą, a koszt sumarycznie da się przełknąć. Przy samodzielnych próbach może być różnie.
Żeby to wszystko uściślić. Nie zawsze ten sam model dysku wystarczy,żeby przekładać elektronikę. Wszystko zależy jaki to dysk: model, rok produkcji itp.
Czasami zgadzać się musi też firmware i inne dane zapisane w EEPROM. Tak, trzeba tę kosteczkę przelutowac.
Tak, czy inaczej jak nigdy nie robiłeś to nie bierz się za to. Będzie kuku i płacz.
Jeśli bardzo zależy Ci na dancyh to oddaj komuś kto wie co z tym zrobić. Jest duża szansa że dane do odzyskania po tym co napisałeś.
Rada na przyszłość: backup.
sebastian_j jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 27.03.2017, 18:45   #24
ARG


Zarejestrowany: Dec 2012
Miasto: teraz to Stolica
Posty: 338
Motocykl: Suzuki DR-Z 400 E
ARG jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 tygodni 6 dni 2 godz 20 min 13 s
Domyślnie

A jakieś sugestie co do programu robiącego kopie zapasowe? Tzn. najlepiej żeby nie zapisywał danych w jakimś dziwnym formacie. No i darmowy żeby był
ARG jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 27.03.2017, 20:03   #25
Kazmir
 
Kazmir's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: Warszawa
Posty: 2,090
Motocykl: RD03
Kazmir jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 1 tydzień 10 godz 1 min 29 s
Domyślnie

Cytat:
Tzn. najlepiej żeby nie zapisywał danych w jakimś dziwnym formacie.
Dziwne masz zachcianki? To czy po kropce będzie dop / par/ tib i jeszcze cały alfabet w różnej maści to co to ma za znaczenie?
Program ma być dobry i uratować tyłek jak przyjdzie godzina "W"
Żadne tam win - kopie zapasowe, bo jak nie odpalisz systemu do taką kopią można sobie posmarować......
Ja używam Acronis True Image i kilka razy stawiałem system na sformatowany dysk i to działa.
Wiele jest tego typu programów poczytaj opinie w necie.
__________________
Ale tu nie Politechnika, tu trzeba myśleć, jak mawiał pewien bosman ;-)
Przestań naprawiać jak zaczynasz psuć!
Ludzie, którzy twierdzą, że czegoś nie da się zrobić, nie powinni przeszkadzać tym, którzy właśnie to robią.
Kazmir jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 27.03.2017, 21:45   #26
Mallory
 
Mallory's Avatar


Zarejestrowany: May 2013
Miasto: Poznan
Posty: 970
Motocykl: RD04
Przebieg: kto wie
Galeria: Zdjęcia
Mallory jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 15 godz 4 min 34 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał ARG Zobacz post
A jakieś sugestie co do programu robiącego kopie zapasowe? Tzn. najlepiej żeby nie zapisywał danych w jakimś dziwnym formacie. No i darmowy żeby był
Cytat:
Napisał ARG Zobacz post
A jakieś sugestie co do programu robiącego kopie zapasowe? Tzn. najlepiej żeby nie zapisywał danych w jakimś dziwnym formacie. No i darmowy żeby był
Jest kilka problemów w tym temacie.
Problem 1 - na ile chcesz się wgłębić w temat i na ile jesteś biegły w kwestiach systemowo-sprzętowych. Jeżeli słabo lub nie masz zbytnio ochoty się w te tematy wgłębiać lub nawet masz ochotę, ale nie masz czasu tego przećwiczyć i co jakoś czas sprawdzić tego - to po prostu: skopiuj swoje dane czyli - zdjęcia, własne filmy oraz prezentacje, pity i inne powieści nad którymi pracujesz od 12 lat na inny dysk. Po prostu kopiuj-wklej. I niech ten dysk lub karta SD nie będą na stałe podłączone - bo przy wirusach szyfrujących dyski zaszyfrują ci oba:))
System postawisz zawsze - czy z recovery czy z płytki czy nawet flaszkę z sąsiadem przy okazji zrobicie - dane będą ławo i bez problemu dostępne.
Problem 2 - jeżeli masz czas na poznawanie tych tematów to najpierw wykonaj kopię jak w pkt. 1. Potem testuj rozwiązania. Jak coś skopiesz i pomylisz partycję source z destination to sąsiada na flaszkę zaprosisz i po postawieniu systemu ciągle będziesz miał dane na drugim dysku dostępne w najprostszy sposób::)) Możesz je zipować ale niewiele to da dla danych mulimedialnych (zdjęcia i filmy) , wiec sztuka dla sztuki...
Jeżeli się zdecydujesz to rozwiązań jest kilka:
Darmowe:
a) przy systemie Windows możesz skorzystać z możliwości kopii zapasowej wbudowanej w system - to świetne narzędzie. Pozwoli stworzyć płytkę bootowalną naprawczą, pozwoli wykonać obraz całkowitego odzyskiwania dysku oraz kopie przyrostowe cykliczne. Najlepszy scenariusz: na idealnym systemie, czystym i pięknie działającym: 1) wykonujesz dysk naprawy systemu, 2) wykonujesz obraz systemu 3) robisz kopie własnych plików np. raz na miesiąc wykonujesz na zewnętrznym dysku, który trzymasz normalnie w szafie i wyciągasz tylko na czas wykonywania kopii przyrostowych metodą: kopiuj-wklej pliki po prostu. Po awarii (nawet po wymianie dysku): odpalasz system z pena lub dvd naprawy systemu - można ją zrobić później na innym kompie i wykonujesz odzyskiwanie narzędziem tam zawartym - odzyskiwanie systemu z obrazu. Pliki własne kopiujesz z dysku z szafy. Dodatkowo możesz własne dane (jako opcja) bakupować też tym narzędziem.
b) przy systemie Linux - możesz wykonać obraz dysku systemowego narzędziem dd lub partimage - świetne narzędzia stosowane nawet na serwerach, ale tu obsługa nie jest taka prosta i trochę trzeba wiedzieć. Zasada z plikami własnymi jest podobna: albo po prosu pliki kopiuj-wklej na inny, normalnie nie używany dysk albo jakieś narzędzie prosty tar+gz lub inna bakula... temat rzeka.
c) dd i partimage np. z darmowej dystrybucji LinixSystemRescuCD - możesz użyć dla dowolnego systemu - jest jeszcze problem partycji GPT i secure-boot, trzeba zgłębić ten temat - tutaj nie do wyjaśnienia, potrzeba jednak trochę doświadczenia.
d) można użyć darmowych programów (są świetne) typu: Paragon Backup and Recovery czy Easeus ToDo Backup.
Jeszcze raz powtórzę - temat rzeka można np. postawić własny serwer plików na podłączonym dużym pendrivie do domowego routera (taki tani NAS), można kupić dedykowany system NAS - domowy system z dyskami to koszt od. 600 do 1000 PLN około - zaleta - włączasz podczas backupu, cały czas nie musi chodzić, robisz backup z różnych urządzeń z pecta z notebooków przez sieć itd. bardzo wygodne. Po awarii, po ewentualnym postawieniu systemu - odzysk też jest łatwy.

Na jakie byś się nie zdecydował rozwiązanie - a nie o wszystkich tu napisałem - zasady są podobne:
1) System postawisz zawsze jakoś - najłatwiej jeżeli masz dysk odzyskiwania z gołej blachy czy wykonany Acronisem czy Ghostem czy dd czy Paragonem to rzecz wtórna,
2) Twoje dane masz tylko Ty i one są najważniejsze - muszą być na innym sprzęcie dostępne, w ekstremalnych przypadkach (dla paranoików) nie może to być nawet inny dysk w tym samym kompie zdarzają się spalenia, przepięcia, zaszyfrowanie partycji rensomwarem itp.Czyli najlepiej dysk dostępny sieciowo lub nie używany podczas normalnej pracy.
3) I nie wolno popełnić częstego błędu, że RAID 1 czy inny tego typu system to system bakupowy - jak po pijaku usuniesz dane albo złośliwa kochanka wykasuje ci Twoją genialną powieść pisaną od ćwierćwiecza to zrozumiesz Bo wyleci Ci ta powieść ze wszystkich dysków macierzy RAID ma za zadanie zapewnić ciągłość dostępu do danych ale przy awarii sprzętowej oraz lepszą wydajność.

No tyle no
__________________
Marcin
FB: FACEBOOK

Ostatnio edytowane przez Mallory : 27.03.2017 o 21:53
Mallory jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 27.03.2017, 22:18   #27
rambo
 
rambo's Avatar

Zapłaciłem składkę :) Dział PiD

Zarejestrowany: Mar 2005
Miasto: Wrocław
Posty: 7,998
Motocykl: nie mam AT jeszcze
rambo jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 miesiące 1 dzień 13 godz 58 min 48 s
Domyślnie

Ja robie w Windowsie za pomocą ichniego narzędzia, tj Kopi zapasowej systemu.
Tzn sama się robi, co piątek o 24:00 se ustawiłem.
rambo jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 27.03.2017, 22:29   #28
ARG


Zarejestrowany: Dec 2012
Miasto: teraz to Stolica
Posty: 338
Motocykl: Suzuki DR-Z 400 E
ARG jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 tygodni 6 dni 2 godz 20 min 13 s
Domyślnie

@Mallory, dzięki za info. Prawdopodobnie wybiorę wersję 1 . Jakoś nie mam zaufania do obrazów systemu, które jak będą potrzebne to okażą się skopane.
ARG jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 27.03.2017, 23:09   #29
Neo
Moderator
 
Neo's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: May 2012
Miasto: Łódź
Posty: 920
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Neo jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 1 dzień 16 godz 28 min 4 s
Domyślnie

Do świetnego opisu Mallory'ego dorzucę tylko podstawową zasadę tworzenia kopii danych:
3 - 2 - 1 czyli dowolną metodą tworzymy trzy kopie danych na dwóch różnych typach nośników, a jedną kopii przechowujemy poza miejscem przetwarzania czyli zwykle poza domem lub pracą.

Dzięki zachowaniu tej zasady eliminujemy 99% powodów dla których tracimy dane.
Neo jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 28.03.2017, 13:35   #30
jorge
Sprzątacz.
 
jorge's Avatar

Zapłaciłem składkę :) Dział PiD

Zarejestrowany: Feb 2009
Miasto: Wawa
Posty: 1,982
Motocykl: Tesco
Przebieg: 42 222
jorge jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 5 dni 2 godz 53 min 18 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał mygosia Zobacz post
Ekspertem nie jestem, ale na moje oko dysk jest uszkodzony fizycznie i to dośc mocno, bo nawet w biosie go nie widać

Przekładaliśmy dyski między laptopami, więc spokojnie wymianę ogarniemy.

System stawiałam wielokrotnie, ale rzadko windowsa, a gdy już to robiłam, to coś się sypało i tutaj widzę potencjalne źródło problemów
Niestety Wojtek na słowo Linux dostaje wysypki


Generalnie zapytanie dotyczyło JAKI DYSK.
Czli mówicie, żeby nie skupiać się na Samsungu. I ok.
Widzę, że pierwszym z najtańszych, które nie są noname, to Seagate Barracuda. Polecacie? Odradzacie?
Ogólnie SSD jest super, ale prawie podwoiłby wartość laptopa.

Całego laptopa wymienić super, ale kurcze - jeśli tylko 1 część jest popsuta, to szkoda wywalać kasę na nowego Szczególnie, że sprzęt jest ok i użytkownikowi jak na razie odpowiada. Teraz na nim pracuję te kilka dni od popsucia - i całkiem miło śmiga

Dodam co nie co:

1. Jeśli Winda była oryginał na dysku w partycji BIOS - to możesz nie widzieć dysku póki nie przestawisz ustawień w BIOS. Proponuję podpiąć go do zewnętrznego opakowania z portem USB, zmienić odpalanie z USB w BIOS i zobaczyć czy go zobaczy. U mnie zadziałało.

2. Jeśli zobaczy - niestety po nadpisaniu nie odzyskasz - jak nie nadpisany darmowe programy wyciągną zdjęcia i parę innych rzeczy.

3. Jak nie da się - próbujcie formatu na twardo.

4. SSD - mega szybciej działa, ale pracowałem 8 miesięcy w IT i w okresie tym (4 lata temu) padały wyłącznie SSD. Kompy nowe - zarządów.

5. Ja stosuję hybrydę SSD i Magneto - tanio i dobrze czyli dwa.

6. Instalując z BIOS wywalić wsio co dał producent kompa.

7. Jakbyście potrzebowali - mam Dell Vostro bez dysku - może służyć jako baza do następnego lapka.
__________________
This is your life and it's ending one minute at a time.

Chromolę Afrykę wolę ...Hobbysta Afrykański.

]
jorge jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.

Skocz do forum

Podobne wątki
Wątek Autor wątku Forum Odpowiedzi Ostatni Post / Autor
Czy ktoś naprawia dysk twardy? ignac Hyde Park 7 10.03.2014 09:38
Wypadł dysk i co dalej z moto ??? ArtiZet Inne tematy 20 24.01.2012 23:44
Zewnętrzny dysk twardy miroslaw123 Inne tematy 15 02.09.2010 12:04


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 23:43.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.