Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Warsztat AfricaTwin > Układ elektryczny i zapłonowy

Układ elektryczny i zapłonowy Montaż, demontaż oraz kontrola elementów jak: alternator, akumulator, regulator napięcia, CDI, okablowanie, światła, bezpieczniki, przełączniki, światła stopu, czujnik nóżki bocznej, wiatraki, klaksony, tripmastery, kontrolki, rozruszniki i kierunkowskazy.

Odpowiedz
 
Narzędzia wątku Wygląd
Stary 24.06.2008, 17:09   #1
Harnaś
 
Harnaś's Avatar


Zarejestrowany: Jun 2008
Miasto: Częstochowa
Posty: 19
Motocykl: RD07a
Harnaś jest na dystyngowanej drodze
Online: 8 min 20 s
Domyślnie Brak prądu. Rd 07a

Mam taki dziwny problem. Szukamłem, ale nie znalazłem nic podobnego.
Jak odpalam motocykl to ładowanie jest w normie, ale zaraz po dodaniu gazu spada do 12,2v. Jak zgaszę i spowrotem odpale to sytuacja sie powtarza i tak w kółko. Mierzyłem napięcie na trzech żółtych kabelkach wychodzących z alternatora i dwa są takie jak powinny, a trzeci po odpaleniu jest ok, a po dodaniu gazu napięcie spada do 1,5v. Nie wiem czy przypadkiem szlak nie trafił alternatora ?
__________________
AT RD07 & kl250
Harnaś jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 18.07.2008, 14:19   #2
xtr
 
xtr's Avatar


Zarejestrowany: May 2008
Miasto: domem jest mój cały świat
Posty: 310
Motocykl: RD07a
xtr jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 tydzień 4 dni 3 godz 40 min 26 s
Domyślnie

umnie jest to samo tzn objawy takie same jeszcze nie mierzylem kabli od alternetora narazie zaloze inny regulator i zobaczymy
xtr jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 18.07.2008, 14:52   #3
R2D2
ReGeNeRaToR
 
R2D2's Avatar


Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Olsztyn
Posty: 459
Motocykl: RD07
R2D2 jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 tygodni 1 dzień 20 godz 2 min 7 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał Harnaś Zobacz post
Mam taki dziwny problem. Szukamłem, ale nie znalazłem nic podobnego.
Jak odpalam motocykl to ładowanie jest w normie, ale zaraz po dodaniu gazu spada do 12,2v. Jak zgaszę i spowrotem odpale to sytuacja sie powtarza i tak w kółko. Mierzyłem napięcie na trzech żółtych kabelkach wychodzących z alternatora i dwa są takie jak powinny, a trzeci po odpaleniu jest ok, a po dodaniu gazu napięcie spada do 1,5v. Nie wiem czy przypadkiem szlak nie trafił alternatora ?
Jak odlaczyles regulator i masz taki spadek na jedenj z faz to altek jest padniety , trzeba zdjac dekiel , wyjac altek i go dokladnie obejrzec .
Czesto zdaza sie ze druty ktorymi sa nawiniete uzwojenia sie gdzies krzyzuja na stojanie i jak padnie regulator i zrobi zwarcie to jeden z drutow traci izolacje i zwiera sie z innym. Ale sa tez przypadki totalnego sfajczenia jednego z uzwojen .Widac to po kolorze izolacji drutu.
__________________
END of TRANSMISSION
R2D2 jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 19.07.2008, 07:13   #4
Harnaś
 
Harnaś's Avatar


Zarejestrowany: Jun 2008
Miasto: Częstochowa
Posty: 19
Motocykl: RD07a
Harnaś jest na dystyngowanej drodze
Online: 8 min 20 s
Domyślnie

Ja już sytuację opanowałem. Okazało się, że całą winę ponosi regulator.
__________________
AT RD07 & kl250
Harnaś jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 07.05.2010, 16:30   #5
lukchol
 
lukchol's Avatar


Zarejestrowany: Jun 2008
Miasto: warszawa
Posty: 128
Motocykl: RD07a
Przebieg: 60000+
lukchol jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 3 dni 2 godz 45 min 28 s
Domyślnie

Odświeżę temat, dziś miałem sytuację z brakiem prądu tyle że nieco inna;
Zaparkowałem moto ale po chwili chciałem go przestawić w inne miejsce, przekręciłem kluczyk, włączyłem 'zasilanie' i rozrusznik zaczyna kręcić jakby miał akumulator rozładowany. Później nastąpił restart zegara i po chwili jakby nigdy nic silnik odpalił.

Sytuacja zdarzyła mi się po raz drugi. Za pierwszym razem jak wyciąłem glebę w błocie i parę minut moto wyciągałem też nastąpił restart zegara a rozrusznik gadał jakby mu się prąd kończył.

Zdjąłem dziś boczek i przejrzałem wszystkie styki - pomyślałem ze na skutek przekrzywienia motocykla przy glebie/stawianiu na stopkę coś dynda i wskutek poluzowania i traci prąd ale wszystkie styki wyglądają ok.

Może być tak że się aku po prostu kończy bądź coś z regulatorem?
Czy jest jakiś czujnik czy coś co po położeniu motocykla odłącza zasilanie?
Miał coś podobnego kto?
lukchol jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 07.05.2010, 16:39   #6
JuIo
 
JuIo's Avatar


Zarejestrowany: Apr 2009
Miasto: Centrum Sterowania Kosmosem
Posty: 531
Motocykl: RD07
Przebieg: słuszny
JuIo jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 tydzień 5 godz 24 min 13 s
Domyślnie

Sprawdź klemy na aku, czy są dobrze dokręcone. Ja miałem tak przez dłuższy czas, nim się zorientowałem aku był do wyrzucenia.

Ostatnio edytowane przez JuIo : 07.05.2010 o 22:09
JuIo jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 08.05.2010, 06:21   #7
raf
 
raf's Avatar


Zarejestrowany: May 2008
Miasto: Za zielonymi górami, za lasami
Posty: 891
Motocykl: czarny, pomarańczowe ladaco
raf jest na dystyngowanej drodze
Online: 5 miesiące 1 tydzień 4 dni 17 godz 46 min 58 s
Domyślnie

Może walnięta jedna cela w aku?. Kiedyś miałem tak w samochodzie i objawy były identyczne.
raf jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 08.05.2010, 20:52   #8
lukchol
 
lukchol's Avatar


Zarejestrowany: Jun 2008
Miasto: warszawa
Posty: 128
Motocykl: RD07a
Przebieg: 60000+
lukchol jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 3 dni 2 godz 45 min 28 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał JuIo Zobacz post
Sprawdź klemy na aku, czy są dobrze dokręcone. Ja miałem tak przez dłuższy czas, nim się zorientowałem aku był do wyrzucenia.
klemy dziś sprawdziłem - nie było żadnego luzu

Cytat:
Napisał raf Zobacz post
Może walnięta jedna cela w aku?. Kiedyś miałem tak w samochodzie i objawy były identyczne.
dziś nakukałem koło 3 stów, odpalałem moto parę razy i ani razu się objaw nie powtórzył ale chyba trzeba się powoli za nowym aku zacząć rozglądać.

dzięki panowie za odzew
lukchol jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 15.08.2016, 21:52   #9
redneck
 
redneck's Avatar


Zarejestrowany: Jan 2016
Miasto: Nowy Tomyśl
Posty: 104
Motocykl: RD07a
redneck jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 tydzień 3 dni 10 godz 48 min 13 s
Domyślnie

Podepnę się pod elektryczny temat, chociaż mam trochę inny problem.
Dziś miałem dziwny , chwilowy zanik prądu. Po krótkiej trasie ok 180 km i postoju ok 1,5 h, motocykl po opaleniu zgasł. Przy kolejnej próbie odpalenia okazało się że jest całkowity Black out.
Kontrolki martwe, rozrusznik nie kręci, światła nie świecą, trip leży.
Już myślałem o demontażu boczków i sprawdzaniu bezpieczników i całej reszty ale po kilku próbach włączenia zapłonu moto ożyło, trip trzymał wszystkie ustawienia.
Czy ktoś miał taki przypadek?
redneck jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 15.08.2016, 21:58   #10
raf
 
raf's Avatar


Zarejestrowany: May 2008
Miasto: Za zielonymi górami, za lasami
Posty: 891
Motocykl: czarny, pomarańczowe ladaco
raf jest na dystyngowanej drodze
Online: 5 miesiące 1 tydzień 4 dni 17 godz 46 min 58 s
Domyślnie

Obstawiam że masz walniętą celę w aku.
raf jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.

Skocz do forum

Podobne wątki
Wątek Autor wątku Forum Odpowiedzi Ostatni Post / Autor
DRZ 400 mało prądu Andrzej_Gdynia Wszystko co chciałbyś wiedzieć o motocyklach innych niż AT 10 15.09.2013 23:42
Brak luzu ferolo Silnik, sprzęgło, skrzynia 17 10.07.2011 07:53
Pobór prądu w spoczynku, Glass Układ elektryczny i zapłonowy 4 26.04.2011 14:56
brak prądu, regler, spalone wszystkie zarowki premislauss Układ elektryczny i zapłonowy 11 27.03.2009 11:48
Przerwy w dostawie prądu orfi Układ elektryczny i zapłonowy 17 29.08.2008 15:24


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 05:35.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.