Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Warsztat AfricaTwin > Uklad paliwowy i wydechowy

Uklad paliwowy i wydechowy Montaż i demontaż baku, kraników , gaźników, , tłumiki , filtry powietrza i paliwa, linki, pompy paliwa elektryczne i podcisnieniowe, ustawienia gaźnika, poprowadzenie przewodów.

Odpowiedz
 
Narzędzia wątku Wygląd
Stary 27.03.2008, 13:09   #1
R2D2
ReGeNeRaToR
 
R2D2's Avatar


Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Olsztyn
Posty: 456
Motocykl: RD07
R2D2 jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 tygodni 1 dzień 12 godz 8 min 53 s
Domyślnie Przeróbka pompy paliwa

Wybebeszylem swoja pompe z mototcykla i jak obejrzalem styk
to zostalo mu nie wiele zycia , wiec poczynilem elektronike
z wykorzystaniem styku do sterowania pompą.
elektronika prosta bez zadnych wydumek , dziala podobnie jak przerobka opisana w dziale przerobki, ale nie trzeba zadnego przekaznika i zmiesci sie pod plastikowym dekielkiem od pompy.
Przeprowadze jeszcze testy zeby sobie caly dzien pompa pokatala
i zaprojektuje plytke bo narazie to pajaczek jest .

Update ...
pompa chodzila 5 godzin , wszystko ok , prad na styku 2mA zamiast 2,4A
Jezeli mechanizm styku przezyje to pompa pochodzi jeszcze dluuugo.
Jutro dam fotki z postepu prac.

Ostatnio edytowane przez podos : 27.03.2008 o 13:33 Powód: literowka
R2D2 jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 27.03.2008, 21:29   #2
Ropuch
 
Ropuch's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: Jan 2005
Miasto: Piotrków Trybunalski
Posty: 995
Motocykl: RD07a
Przebieg: 90101
Galeria: Zdjęcia
Ropuch jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 3 godz 2 min 25 s
Domyślnie

R2D2 i reszta...czy istnieje mozliwosc wymiany wypalonych stykow na nowe....zaznaczam, ze pompa chodzi ale styki wypalone sa pod katem 45 stopni każdy !!!!
jaki jest tego koszt ?
To moja druga zapasowa tak na wszelki wypadek - oryginal....ta w moto wyglada jak nowa....jest tez MIKUNI ale poki co na połce wiec zapas jest nie waski
YO
Ropuch jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 27.03.2008, 22:07   #3
R2D2
ReGeNeRaToR
 
R2D2's Avatar


Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Olsztyn
Posty: 456
Motocykl: RD07
R2D2 jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 tygodni 1 dzień 12 godz 8 min 53 s
Domyślnie

Same styki ciezko wymienic , trzeba by miec nowe styki i je zaprasowac w otworach .


A kontynyujac temat modyfikacji pompy zalaczam foty jak to zrobilem :
tak wyglada styk gorny w mojej pompie



a tak styk dolny ktorego z 1,5mm zostalo moze z 0,5mm albo mniej




elektronika sterujaca elektromagnes , jest sterowana praktycznie juz niezyjacym stykiem , ale jak go jeszcze troche jest to uklad podziala dlugo.
Bynajmniej powinien , poniewaz styk przewodzi bardzo maly prad.



Po wykonaniu elektroniki musialem ja zamocowac i podlaczyc.
To miejce w ktorym bedzie zamocowana elektronika



podlaczanie przewodow



Zamocowanie plytki i jej zalakierowanie , chroniace przed wilgocia



Uklad dziala bardzo dobrze pompa przepracowala w czasie testow jakies 12 godzin caly czas pompujac paliwko z kanisterka i z powrotem .
Trzeba jeszcze zrobic testy w motocyklu ale to juz jak wyjade z garazu a do tego czasu jeszcze troche roboty mnie czeka.
A i jeszcze jedna wazna sprawa zawsze jak bedziecie rozbierali pompe to warto przesmarowac smarem elementy ruchome w miejscach ich mocowan.
W mojej pompie bylo sucho i kupa rdzy . W miejscach gdzie wystepuje tarcie , elemety wykazuja slady zuzycia bo pracowaly na sucho.

Ostatnio edytowane przez R2D2 : 27.03.2008 o 22:12
R2D2 jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 27.03.2008, 22:47   #4
chomik
GNM - Grupa Nietrzymająca Moczu
 
chomik's Avatar


Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Swarzedz
Posty: 2,109
Motocykl: RD07a i RD03
Przebieg: 666...
Galeria: Zdjęcia
chomik jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 tydzień 4 dni 20 godz 57 min 10 s
Domyślnie

Czy styki się wymienia, czy czyści, czy co ?
A jak wymienia to gdzie można dostać ?
__________________
www.motopodroze.pl


chomik jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 27.03.2008, 23:14   #5
R2D2
ReGeNeRaToR
 
R2D2's Avatar


Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Olsztyn
Posty: 456
Motocykl: RD07
R2D2 jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 tygodni 1 dzień 12 godz 8 min 53 s
Domyślnie

samych stykow nie da sie dokupic , bynajmniej nie widzialem w sprzedazy.
jezeli styk jest "gruby" tzn jest go duzo mozna przeczyscic paieren sciernym.
R2D2 jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 28.03.2008, 14:27   #6
PiotrVN
 
PiotrVN's Avatar


Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Gdańsk
Posty: 109
Motocykl: RD04
Przebieg: 136000
PiotrVN jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 tydzień 5 dni 17 godz 17 min 40 s
Domyślnie

Przy odrobinie wprawy lub chęci można taki zanikający styk "napawać" choć to
dumne słowo raczej nazwał bym to lut twardy z mosiądzu (działa ) choć ja zrobiłem ze srebra tech . (też działa) i wyprofilować płaszczyznę styku pilniczkiem

zapolerować i nasmarować wazelinką tech

o dziwo działa

pozdrówki
__________________
PiotrVN ( 3City )

XRV 750 Africa Twin
Discovery 2.5 Td5
Christian Centaur Chapter Poland
N 54'21.175"
E 18'40.690"
PiotrVN jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 28.03.2008, 17:26   #7
podos
 
podos's Avatar


Zarejestrowany: Jan 2005
Miasto: Kraków
Posty: 4,029
Motocykl: RD07a
Galeria: Zdjęcia
podos jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 tygodni 6 dni 14 godz 1 min 3 s
Domyślnie

mam w pdfie po angielsku opis wymiany wypalonych styków wzietych z jakiegos przemysłowego przekażnika. ALe niestety brak szczegółow z jakiego.
__________________
pozdrawiam, podos
AT2003, RD07A
------------------
Moje dogmaty
0. O chorobach Afryki: (klik)
1. O Mikuni: Wywal to.
2. O zębatce: Wypustem na zewnątrz!!!
3. O goretexie: Tylko GORE-TEX
4. O podróżach: Jak solo to bez kufrów
5. O łańcuszkach rozrządu: nie zabieram głosu.
6. Lista im. podoska Załącznik 10655
7. O BMW: nie miałem, nie znam się, nie interesuję się, zarobiony jestem.
8. O KN: Wywal to.
9. O nowej Afripedii: (klik)
podos jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 29.03.2008, 22:19   #8
wieczny
Common Rejli
 
wieczny's Avatar


Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Warszawa
Posty: 3,765
Motocykl: R650GS Adventure & LC6 750 Adventure
Przebieg: dupa
wieczny jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 1 dzień 5 godz 38 min 28 s
Domyślnie

Rzeczywiście, spotkałem to gdzieś w internecie. Chyba Szwed to sporządził. Ale nie dam sobie niczego uciąć... Z drugiej jednak strony jak to są wypalone styki, to ja mam mnóstwo mięsa, nówka sztuka wręcz
__________________
BRW 1991
I tak wszyscy skończymy na mineralnym. | Powroty są do dupy. | Trzy furie afrykańskie: pompa, moduł, regulator. Czy jakoś tak... | Pieprzyć owiewki . I stelaże.
NIE SPRZEDAM!

wieczny jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 29.03.2008, 22:26   #9
hubert
Jaki świeży jaki świeży ??
 
hubert's Avatar


Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Warszawa
Posty: 2,777
Motocykl: RD07a
hubert jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 tygodni 5 godz 51 min 41 s
Domyślnie

Tu jest jakaś instrukcja po angielskiemu

fuelpumpXRV750.pdf

Ostatnio edytowane przez ramires : 29.03.2008 o 22:44
hubert jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 29.03.2008, 23:49   #10
motormaniak
mistrzu
 
motormaniak's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Warszawa
Posty: 1,910
Motocykl: RD03
Przebieg: ?
Galeria: Zdjęcia
motormaniak jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 2 tygodni 3 dni 15 godz 38 min 4 s
Domyślnie

Myśle czy nie można by wziąść styku z przerywacza zapłonu WSk czy MZ i wlutować go. W przerywaczu WSK który oglądałem styk jest wlutowany chyba mosiądzem ... Cyna by nie dała rady? Szczególnie po zastosowaniu Układu lub przekażnika.
R2D2 - Świetny pomysł - kiedyś kumpel zrobił dla mnie do Junaka układ z tranzystorem do przerywacza zapłonu- ale nie wyrabiał - za duże obroty- pompa jednak pracuje powoli....
Kiedy mi zrobisz Taki PIERWSZY!
__________________
MZ 660 Baghira Black Panther
EXC 400 ADV
KTM EXC 250 2t
Beta rev3
WSK 125
motormaniak jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.

Skocz do forum

Podobne wątki
Wątek Autor wątku Forum Odpowiedzi Ostatni Post / Autor
Przeróbka pompy paliwa bez przekaźnika, 2 elementy, działa :) pekos1988 Uklad paliwowy i wydechowy 23 19.03.2013 21:26
O-ring pompy paliwa banditos Uklad paliwowy i wydechowy 1 26.03.2011 12:05
czy to przekaźnik pompy paliwa? MChmiel Układ elektryczny i zapłonowy 4 04.05.2010 22:33


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 13:34.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.