Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Podróże. Całkiem małe, średnie i duże. > Szpej turystyczny - Produkty i Porady > GPS > Zastosowanie praktyczne

Zastosowanie praktyczne Pytania i porady

Odpowiedz
 
Narzędzia wątku Wygląd
Stary 04.11.2013, 11:07   #1
Michal
 
Michal's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Warszawa
Posty: 606
Motocykl: LC8 1190ADV R, Husaberg 570FE i WFM
Michal jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 2 tygodni 16 godz 45 min 3 s
Domyślnie Montana- kabel do zasilania

Cześć
Chcialbym wyprowadzić sobie w moto kabel do zasilania montany. Nie chce gniazda zapalniczki i ładowarki do gniazda, bo połaczenie jest niepewnie i zajmuje duzo miejsca.
Wiem, że istnieje uchwyt z zasilaniem, mam taki w LC8, ale w Husabergu mam uchwyt Ram i chce zeby tak pozostało.
Czy istnieje możliwość zakupienia samego kabla ? Coś takiego dało się zrobic w starej 60csx, chciałbym tak samo.
__________________
Pozdrawiam
Michał

KTM LC8 1190ADV R '15, Husaberg 570FE, WFM M06 '56 i inne
Michal jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 04.11.2013, 13:02   #2
Miszel
Gość


Posty: n/a
Online: 0
Domyślnie

Prawie na pewno nie można kupić samego kabelka.
Jeśli chcesz koniecznie robić coś na własną rękę to czeka cię ciężkie rzeźbienie:

1. Montana jest zasilana z uchwytu przez piny łączące się z gładkimi stykami na obudowie gpsa. Nie bardzo widzę możliwość sensownego doprowadzenia 'prundu' do tych styków kabelkiem domowej roboty (czyli bez uchwytu). Jeśli jednak będziesz próbować to: z siedmiu pinów w uchwycie ten środkowy pin to '+' , a sąsiedni z prawej '-'

2. Można zasilać Montanę po USB. Ale po otwarciu gumowej zaślepki całość przestaje być wodoszczelna, a kabelek łatwo wysunie się przy wstrząsach. Całość trzeba by skutecznie uszczelnić i wzmocnić.

Jest inne rozwiązanie:
Oryginalny uchwyt motocyklowy do Montany jest tak zrobiony żeby można go łatwo dopiąć do RAMmount, więc z rzeźbienia zostaje ci tylko wykonać szybkozłączkę na kablu tuż pod uchwytem. Coś tak jak tutaj:
http://advrider.com/forums/showpost....postcount=9323
Można wtedy łatwo przenosić sam uchwyt między motocyklami.
Zdrówko,
Miszel
  Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 04.11.2013, 13:55   #3
Evvil
 
Evvil's Avatar


Zarejestrowany: Aug 2011
Miasto: Warszawa
Posty: 1,147
Motocykl: oby złodziej kulasy połamał
Przebieg: :(
Evvil jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 tygodni 1 dzień 18 godz 11 min 26 s
Domyślnie

Sprawdź jakie napięcie i natężenie jest potrzebne do ładowania montany. Domyślam się że podobne jak do innych nawigacji - wówczas możesz odciąć wtyk zapalniczkowy i dolutować kable z zasilacza który podpina się bezpośrednio do instalacji motocykla -np. w larku tak jest - w komplecie jest kabel który ma dzynks z którego kable idą wprost do instalacji 12V. Jeśli napięcie i natężenie prądu są takie same, możesz zalutować sobie coś takiego, przypiąć i po sprawie a całą instalacje możesz sobie schować gdzieś.
__________________
------------------------------------------------------
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
------------------------------------------------------
Evvil jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 04.11.2013, 14:13   #4
Miszel
Gość


Posty: n/a
Online: 0
Domyślnie

Racja, ale Michalowi chodzi raczej o drugi koniec tego interesu, czyli Montana<->kabel zasilający. I tu już tak prosto nie jest. To nie Lark, to Garmin
Długo jeździłem z Montaną podłączoną na sztywno kablem do klem akumulatora i nic jej nie było. Tu chodzi o co innego - Pytający ma jedną Montanę, jeden oryginalny uchwyt i dwa motocykle - co zrobić żeby łatwo/szybko/tanio przekładać nawigację z jednego moto do drugiego.

Zdrówko,
Miszel

Ostatnio edytowane przez Miszel : 04.11.2013 o 14:23
  Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 04.11.2013, 14:16   #5
zombi


Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Gdańsk
Posty: 1,166
Motocykl: exc 250 2T :)
zombi jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 4 dni 12 godz 2 min 37 s
Domyślnie

- Natężenie musi być niemniejsze niż wymagane (może być większe)
- co do napięcia to muzi się zgadzać. Niektóre urządzenia np. stary garmin, pracuja w dość dużym zakresie napięcia. Warto poszukać takiej informacji o instrukcji lub innej karcie produktu. Znacznie to ułatwi dopasowanie zasilacza
zombi jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 04.11.2013, 15:48   #6
Michal
 
Michal's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Warszawa
Posty: 606
Motocykl: LC8 1190ADV R, Husaberg 570FE i WFM
Michal jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 2 tygodni 16 godz 45 min 3 s
Domyślnie

Wiem o fabrycznym uchwycie, mam taki w lc8, dziala super, ale tam jest zamontowany na stale, cala nawigacja jest schowana za szybą, nie straszne jej tam gałęzie, itp.
Na Husabergu ma być wpieta w Ram, tak mam od dawna i jestem zadowolony.
Na bateriach ona daje radę dosć długo ( jeśli jest wyłączone podświetlenie), ale chciałbym mieć mozliwośc podładowania jej chociaż raz na jakiś czas, nie musi byc podłączona w czasie jazdy. Zostaje wiec wtyk mini usb.
Pytanie brzmi jak wyprowdzić przewód usb, tak abym nie musiał stosować ładowarki do gniazda zapalniczki i samego gniazda ?
Garmin chyba wymaga jakos wiecej prądu (A) niż normalne urządzenia na mini usb, bo większość uniwersalnych ładowarek go nie ładuje.
__________________
Pozdrawiam
Michał

KTM LC8 1190ADV R '15, Husaberg 570FE, WFM M06 '56 i inne
Michal jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 04.11.2013, 16:58   #7
Evvil
 
Evvil's Avatar


Zarejestrowany: Aug 2011
Miasto: Warszawa
Posty: 1,147
Motocykl: oby złodziej kulasy połamał
Przebieg: :(
Evvil jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 tygodni 1 dzień 18 godz 11 min 26 s
Domyślnie

Otóż, wtyk mini usb podaje zdaje się max 5V przy natężeniu 0,9A, czyli zasilisz urządzenie o poborze mniejszym niż 5*0,9(W). Sprawdź ile pobiera w trybie pracy Garmin (pewnie w papierach jest). Jeśli mniej niż powiedzmy 4W to przez mini usb jesteś w stanie doładowywać je w trakcie użytkowania. Jeśli więcej - to tylko żeby doładować w czasie nieużywania (chodzi o bilans).

Natomiast skoro wiemy już to, to mozemy wyjść założenia że wystarczy na przewód mini usb podać taki właśnie woltaż. Dowolną ładowarką wpinaną w układ elektryczny motocykla. Kabelek mini usb pociąć, zlutować np. z ładowarką larka czy podobną i przed próbami podpięcia do garmina zmierzyć kontrolnie czy się zgadza napięcie i natężenie (porty mini usb są chyba delikatniejsze trochę niż gniazdka ładowania).

Tu masz schematy wtyczek usb:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Universal_Serial_Bus

Polutowanie plusa i minusa powinno wystarczyć do zasilania garmina.

Teoretycznie powinno zadziałać. W praktyce - można zaryzykować.
__________________
------------------------------------------------------
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
------------------------------------------------------
Evvil jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 05.11.2013, 07:57   #8
Rychu72
 
Rychu72's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: Oct 2010
Miasto: wilidż Opole
Posty: 2,484
Motocykl: RD07a+DR650SE
Przebieg: 55 kkm
Rychu72 jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 18 godz 54 min 26 s
Domyślnie

Mam zrobione tak jak pisze Miszel w drugim poście. Przerzucam sobie między Afryką, a DRką i nie ma problemu. Demontaż i montaż to kwestia trzech minut. W DRce i Afrze mam wyprowadzone kable za czachą.
Jak jadę DRką na jeden dzień to w DRce mam uchwyt montany bez ładowania i to spokojnie starcza.
__________________
Afryczka RD07a 1997r + DR 650 SE 1997r + żonka pojmana w 1997r ... stare, ale jare
Rychu72 jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 05.11.2013, 09:49   #9
Michal
 
Michal's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Warszawa
Posty: 606
Motocykl: LC8 1190ADV R, Husaberg 570FE i WFM
Michal jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 2 tygodni 16 godz 45 min 3 s
Domyślnie

Czyli najprościej będzie kupić jakąś ładowarke samochodową i ja pociąć, wykorzystać sam zasilacz. Dzieki.
__________________
Pozdrawiam
Michał

KTM LC8 1190ADV R '15, Husaberg 570FE, WFM M06 '56 i inne
Michal jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 05.11.2013, 10:04   #10
Evvil
 
Evvil's Avatar


Zarejestrowany: Aug 2011
Miasto: Warszawa
Posty: 1,147
Motocykl: oby złodziej kulasy połamał
Przebieg: :(
Evvil jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 tygodni 1 dzień 18 godz 11 min 26 s
Domyślnie

Dokładnie. Multimetr i lutownica do ręki i można klecić i kombinować.
__________________
------------------------------------------------------
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
------------------------------------------------------
Evvil jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.

Skocz do forum

Podobne wątki
Wątek Autor wątku Forum Odpowiedzi Ostatni Post / Autor
Garmin Montana 650t Boski-Kolasek Hardware 48 22.07.2012 12:36
brak zasilania pompy bartol Układ elektryczny i zapłonowy 42 09.06.2010 21:53


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 18:30.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.