Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Główny dział > Inne tematy

Inne tematy Motocyklowo

Odpowiedz
 
Narzędzia wątku Wygląd
Stary 28.12.2014, 20:33   #1
betu
wolny strzelec
 
betu's Avatar


Zarejestrowany: Mar 2012
Miasto: Slubice
Posty: 730
Motocykl: RD07a
Przebieg: 61000
betu jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 tygodni 5 dni 12 godz 21 min 21 s
Domyślnie Czy jest tu jakiś elektryk prądu zmiennego ?

Bo miałbym pytanie-mianowicie:

-zamierzam kupić generator prądotwórczy do domu.
Jako ze mamy czasami braki w dostawach prądu,a mieszkam w swoim domu i mam piec na drewno z pompa wody potrzebuje miedzy innymi do tego stałego źródła prądu.
Chciałbym podłączyć generator w razie W do domu,ale...co się stanie jeżeli znów wróci prąd z sieci? Czy nie będzie to podwójne napięcie-co będzie zagrażać wszystkim podłączonym odbiornikom?

Chciałem mieć włączoną lodówkę,pompę do wody,światło i ewentualnie TV.

Co zastosować żeby wyeliminować (moim zdaniem) ten problem?
Czy są takie regulatory napięcia i jak sie dokładnie nazywają?
Czy jak będę chciał podłączyć również TV muszę mieć generator inventorowy?

Jakieś konkretne odpowiedzi by mnie ucieszyły.
__________________
Bo do niektorych rzeczy trzeba dorosnac,a do innych jest sie juz po prostu za starym.
betu jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 28.12.2014, 21:16   #2
Lepi


Zarejestrowany: Jun 2008
Miasto: Poznań
Posty: 5,515
Motocykl: 690 Enduro
Lepi jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 miesiące 1 tydzień 2 dni 5 godz 25 min 23 s
Domyślnie

Do pracy pieca lepszy będzie zasilacz awaryjny. Sam się włączy, gdy zaniknie napięcie i sam wyłączy. Energię czerpie z akumulatorów. Piec nie zauważy różnicy. Na cały dom takie rozwiązanie byłoby strasznie drogie.

Jeśli masz długie zaniki to do tego możesz dokupić generator. Ale wtedy to Ty decydujesz, kiedy z którego źródła czerpiesz energię.
Do urządzeń elektronicznych najlepszy invertorowy z pełną sinusoidą.

pzdr.
__________________
"A jeśli nie znajde w swej głowie rozumu to paszport odnajde w szufladzie..."
Lepi jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 28.12.2014, 21:38   #3
Scorpi
 
Scorpi's Avatar


Zarejestrowany: Oct 2011
Miasto: Koszalin
Posty: 1,030
Motocykl: LC8 ADV była rd07
Przebieg: do uzgo
Scorpi is an unknown quantity at this point
Online: 2 tygodni 2 dni 16 godz 37 s
Domyślnie

A jak by wpiąć przekażnik w instalacje któy by przełączał żrudło zasilania w razie braku napięcia w sieci z elektrowni i przełączał na zasilanie z generatora i na odwrót?
Scorpi jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 28.12.2014, 21:44   #4
Lepi


Zarejestrowany: Jun 2008
Miasto: Poznań
Posty: 5,515
Motocykl: 690 Enduro
Lepi jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 miesiące 1 tydzień 2 dni 5 godz 25 min 23 s
Domyślnie

Przekaźnik przełączy a kto wystartuje generator? Korba? rozrusznik? Ile czasu to zajmie?
W elektronicznych zasilaczach awaryjnych nie ma przerwy zasilania.
__________________
"A jeśli nie znajde w swej głowie rozumu to paszport odnajde w szufladzie..."
Lepi jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 28.12.2014, 21:51   #5
Dren
 
Dren's Avatar


Zarejestrowany: Aug 2014
Miasto: Wwa
Posty: 176
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Dren jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 tydzień 1 dzień 8 godz 45 min 16 s
Domyślnie

Podłączasz piec do UPS-a z dużym akumulatorem. Po zaniku napięcia w sieci UPS podtrzymuje piec. Masz czas na odpalenie generatora i przełączenie hebla z sieci na generator. To najprostsza wersja manualna.
__________________
DL 650 K5
Dren jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 28.12.2014, 21:52   #6
Scorpi
 
Scorpi's Avatar


Zarejestrowany: Oct 2011
Miasto: Koszalin
Posty: 1,030
Motocykl: LC8 ADV była rd07
Przebieg: do uzgo
Scorpi is an unknown quantity at this point
Online: 2 tygodni 2 dni 16 godz 37 s
Domyślnie

Start takiego generatora mozna by zrobić również na przekazniku czasowym z tym ze faktycznie instalacja juz ise troszke komplikuje noi niestety przerwa w dostawie energi jest nieunikniona.
Scorpi jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 28.12.2014, 22:40   #7
krakus
 
krakus's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: Mar 2010
Miasto: Sulejówek
Posty: 781
Motocykl: xtz660
krakus jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 miesiące 3 tygodni 2 dni 16 godz 45 min 55 s
Domyślnie

to może odpowiem na Twoje pytanie. prawidłowo montuje się potocznie zwany w Polsce SZR (samoczynne załączanie rezerwy). Jest to układ dwóch styczników (raczej nie polecam), lub przełącznik. Ewentualnie może być taniej bez automatyki przełącznik ręczny. Układ musi być wyposażony w blokadę elektryczną i mechaniczną przeciw powrotowi napięcia z agregatu na sieć. Montaż takiego układu wymaga wystąpienia do zakładu energetycznego o wydanie warunków. Trzeba zrobić projekt, mieć instrukcję współpracy itp. W zależności już od zakładu energetycznego.
Agregat musi mieć zdalny start, czyli po otrzymaniu sygnału z SZR następuje rozruch.
Jeśli chcesz zasilać elektronikę agregat musi być wyposażony w AVR. Jakbyś miał jakiekolwiek pytania, postaram się pomóc.
krakus jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 29.12.2014, 02:28   #8
betu
wolny strzelec
 
betu's Avatar


Zarejestrowany: Mar 2012
Miasto: Slubice
Posty: 730
Motocykl: RD07a
Przebieg: 61000
betu jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 tygodni 5 dni 12 godz 21 min 21 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał Lepi Zobacz post
Jeśli masz długie zaniki to do tego możesz dokupić generator. Ale wtedy to Ty decydujesz, kiedy z którego źródła czerpiesz energię.
pzdr.
Własnie o takie rozwiązanie mi chodzi. Jeżeli rozwiązanie z tym "regulatorem napięcia" jest zbyt skomplikowany to może być zwykła wajcha która odcina mi dopływ prądu z sieci a dostarcza prąd z generatora który ja włączam ręcznie.

Cytat:
Napisał krakus Zobacz post
Montaż takiego układu wymaga wystąpienia do zakładu energetycznego o wydanie warunków. Trzeba zrobić projekt, mieć instrukcję współpracy itp. W zależności już od zakładu energetycznego.
Agregat musi mieć zdalny start, czyli po otrzymaniu sygnału z SZR następuje rozruch.
Jeśli chcesz zasilać elektronikę agregat musi być wyposażony w AVR

Strasznie to wszystko skomplikowane-a ja z natury jestem taki,ze lubię proste rozwiązania.Zero biurokracji-to najlepsze wyjście.
Jeżeli nie ma czegoś-co odcina "nadmiar" prądu (już po podłączeniu prądu z sieci) to wystarczy mi zwykły wyłącznik ,bo kiedy prąd w wiosce się już pojawi-ja zgaszę generator i przełączę się na siec.


Generator który mam na oku ma AVR-ale czy to wystarczy do zabezpieczenia
mojego zresztą nowego jeszcze TV?
__________________
Bo do niektorych rzeczy trzeba dorosnac,a do innych jest sie juz po prostu za starym.
betu jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 29.12.2014, 13:21   #9
PARYS
Mam przerąbane :)
 
PARYS's Avatar


Zarejestrowany: Oct 2008
Miasto: WTA
Posty: 1,661
Motocykl: RD07a
Przebieg: stoi
Galeria: Zdjęcia
PARYS jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 9 godz 54 min 24 s
Domyślnie

Generatory mają teraz automatykę rozruchową, która je uruchamia po zaniku napięcia na zasilaniu głównym także nie ma potrzeby wajchować. Rozruch powinien trwać do kilkunastu sekund także jeżeli mowa o piecu i zwykłej pompie bez specjalnej elektroniki to można bez UPSa zrobić.
Jeżeli jednak jest jakieś sterowanie to ten obwód należałoby zagwarantować. To samo TV i inna elektronika.
Pozostałe obwody typu oświetlenie i gniazda zwykłe nie ma moim zdaniem potrzeby UPSować. Walnij sobie może po jednym obwodzie gwarantowanym na piętro, tak żeby jedną lampkę można było zaświecić.
Żeby koszta nie były jakieś mega to rozejrzałbym się za gensetem do 4 max 5 kW ale myślę, że do zapewnienia podstawowych funkcji to i 2 kW wystarczy.
__________________
Motto nr 1: Uważać na mokre pieńki i siekiery
PARYS jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 29.12.2014, 13:25   #10
lortprodisz
LOŻA SZYDERCÓW
 
lortprodisz's Avatar


Zarejestrowany: Mar 2012
Miasto: LEGNICA
Posty: 373
Motocykl: RD07a
Przebieg: 9999999
Galeria: Zdjęcia
lortprodisz jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 tygodni 6 dni 10 godz 45 min 52 s
Domyślnie

do samego pieca powinien wystarczyc mały UPS 400W, w srodku ma aku 7Ah troche to mało , mozna do tego dołozyc np 17Ah co na jakis czas da rade , do tego prosty progowy przełacznik napiecia (kiedy nap na aku spadnie ) a którego sygnał posłuzy do automatycznego odpalenia agregatu rozrusznikiem ,zeby nie bawic sie w przełacznie fazy z generatora z faza sieciowa przed UPSem za generatorem dałbym trafo z mostkiem greatza i zasilił tym akumulatory . cały algorytm sterowania mozna by wykonac na LOGO siemensa - minimum skomplikowania ,
__________________
Dobre bo Sowieckie ,mimo że wciąż nie w modzie....
Станция тропосферной радиорелейной связи


lortprodisz jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.

Skocz do forum

Podobne wątki
Wątek Autor wątku Forum Odpowiedzi Ostatni Post / Autor
Czy jest na FAT jakiś psychiatra 4x4piotr Hyde Park 31 18.12.2014 20:34
Jest tu jakiś Twardziel(ka)?? Zenon Hyde Park 9 15.04.2012 04:59
Pytanie: czy jest jakis zamiennik tripmastera.. JareG Wszystko dla Afryki 2 22.04.2008 17:53


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 21:03.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.