Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Warsztat AfricaTwin > Układ chlodzenia

Układ chlodzenia Montaż i demontaż elementów układu chłodzenia: termostat, pompa wodna, wiatraki, chłodnice, prowadzenie przewodów

Odpowiedz
 
Narzędzia wątku Wygląd
Stary 25.03.2008, 22:31   #1
7Greg
Administrator
 
7Greg's Avatar

Dział PiD

Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Trisiti
Posty: 5,075
Motocykl: HSQ 701
Przebieg: dowolny
Galeria: Zdjęcia
7Greg will become famous soon enough
Online: 3 miesiące 2 tygodni 6 dni 8 godz 37 min 58 s
Domyślnie Wymiana termostatu

Przyszedł czas na drobiazg, który sprawia sporo problemów. TERMOSTAT

Termostat w AT znajduje się pod bakiem przy główce ramy.

Aby się do niego dobrać należy odkręcić 3 śruby.







Są różne wersje zamiennika. Ja nabyłem z intercars model 4MAX.

click



Faktycznie rozmiary pasują, aż miło się go montuje

Jedyna moja uwaga to taka, że musiałem minimalnie zeszlifować 2 ranciki o około 1 mm. Zajęło to 15 sekund.



Bez spiłowania tego o ten milimetr wystawał ponad dolną część obudowy.

__________________
Poznasz głupiego po czynach jego
GregorTravel.com

Ostatnio edytowane przez 7Greg : 27.02.2009 o 03:37
7Greg jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 26.03.2008, 00:40   #2
Dzieju

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Warszawa
Posty: 6,368
Motocykl: RD03
Dzieju jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 miesiące 1 tydzień 2 dni 20 godz 59 min 47 s
Domyślnie

Należało by dodać że szczególnie w 03 gdy trafimy na termostat ciut wyższy trzeba się upewnić czy góra termostatu zmieści się w górnej pokrywce.
U siebie musiałem spiłować czubek o ok 2mm.
W niektórych termostatach w małym otworze (ok 1.5mm) siedzą tzw grzybki, można go usunąć ale równie dobrze może zostać.

03 mają płytszą pokrywkę górną termostatu.
Nie słyszałem żeby ktoś w 07 miał kłopot zmieścić termostat.
__________________
AT03

Ostatnio edytowane przez Dzieju : 12.07.2011 o 16:32
Dzieju jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 28.03.2008, 09:58   #3
Babel
 
Babel's Avatar


Zarejestrowany: Mar 2008
Posty: 2,065
Motocykl: EXC 400
Babel jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 6 dni 10 godz 50 min 20 s
Domyślnie

W RD03 ten 4 max wchodzi bez piłowania
A za to kupiłem jakiś inny na oko i nie dało rady włozyć nawet po spiłowaniu na max
__________________
EXC 400


Babel jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 02.04.2008, 08:37   #4
chinol
青年商會及台北縣警察局
 
chinol's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Poznań
Posty: 817
Motocykl: RD07a
Galeria: Zdjęcia
chinol jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 dni 10 godz 12 min 22 s
Domyślnie

czy trzeba spuścić płyn ze by wyjąc termostat, a co z air boxem ?
__________________
RD07a, 非洲是最好的
chinol jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 02.04.2008, 10:27   #5
7Greg
Administrator
 
7Greg's Avatar

Dział PiD

Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Trisiti
Posty: 5,075
Motocykl: HSQ 701
Przebieg: dowolny
Galeria: Zdjęcia
7Greg will become famous soon enough
Online: 3 miesiące 2 tygodni 6 dni 8 godz 37 min 58 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał chinol Zobacz post
czy trzeba spuścić płyn ze by wyjąc termostat, a co z air boxem ?
Je płyn spuszczałem bo go wymieniałem. Ale patrząc na miejsce zamontowania termostatu, jego wysokość, wydaje mi się, że obejdzie się bez. Co najwyżej parę kropli wyleci

A obudowa filtra, no cóż, ciężko się tam dostać nie ściągając jej.
__________________
Poznasz głupiego po czynach jego
GregorTravel.com
7Greg jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 02.04.2008, 10:43   #6
newrom
heu ?
 
newrom's Avatar


Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Kraków
Posty: 939
Motocykl: RD07
newrom jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 tydzień 20 godz 17 min 46 s
Domyślnie

Khem, raczej nie parę kropli tylko dużo więcej
Wiem bo zalałem wczoraj podłogę w garażu wymieniając na "oryginał" do tico (16,5 PLN). Wystarczy zlać z litr płynu i będzie dobrze :-]
Przy okazji zerknąłem w gazniki i stwierdziłem typową dla chądy nude, wszystko działa, nic nie jest popsute/zużyte. Nic sie nie dzieje, jak w polskim filmie ;>

Pozdrawiam
newrom
__________________
RD07 & DRZ
newrom jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 02.04.2008, 11:07   #7
7Greg
Administrator
 
7Greg's Avatar

Dział PiD

Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Trisiti
Posty: 5,075
Motocykl: HSQ 701
Przebieg: dowolny
Galeria: Zdjęcia
7Greg will become famous soon enough
Online: 3 miesiące 2 tygodni 6 dni 8 godz 37 min 58 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał newrom Zobacz post
Khem, raczej nie parę kropli tylko dużo więcej

newrom
Niestety, ale termostat nie jest najwyższym punktem układu i stąd w nim płyn. Ale litr... hm. nie wiem. Odkręć termostat i podnieś go wyżej, to już pewnie z pól litra będzie mniej. Ew z chłodnicy wężykiem i strzykawką ściągnij tyle aby wyrównać poziom.
__________________
Poznasz głupiego po czynach jego
GregorTravel.com
7Greg jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 02.04.2008, 12:14   #8
Babel
 
Babel's Avatar


Zarejestrowany: Mar 2008
Posty: 2,065
Motocykl: EXC 400
Babel jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 6 dni 10 godz 50 min 20 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał 7greg Zobacz post
Ew z chłodnicy wężykiem i strzykawką ściągnij tyle aby wyrównać poziom.
Ale panowie po co to - spuszczenie całego płynu jest banalne i szybsze - odkrecasz jedną srubke przy pompie wodnej i podstawiasz jakies wiadro minuta roboty - po co kombinowac
__________________
EXC 400


Babel jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 02.04.2008, 16:25   #9
7Greg
Administrator
 
7Greg's Avatar

Dział PiD

Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Trisiti
Posty: 5,075
Motocykl: HSQ 701
Przebieg: dowolny
Galeria: Zdjęcia
7Greg will become famous soon enough
Online: 3 miesiące 2 tygodni 6 dni 8 godz 37 min 58 s
Domyślnie

Noo, nie tak do końca. Bo pierw trzeba zdjąć osłonę z alu, a to już kilka śrubek i poza tym niektórzy maja obawy przed wkręcaniem i wykręcaniem czegokolwiek z bloku silnika.
__________________
Poznasz głupiego po czynach jego
GregorTravel.com
7Greg jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 03.04.2008, 01:32   #10
Dzieju

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Warszawa
Posty: 6,368
Motocykl: RD03
Dzieju jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 miesiące 1 tydzień 2 dni 20 godz 59 min 47 s
Domyślnie

No bo nigdy nie wiadomo co może wylecieć jak sie coś odkręci
A jeśli nawet trochę się uleje przez termostat to będzie okazja do małej dolewki
świeżego płynu, myślę że więcej jak ok 0.25 nie powinno wylecieć.
__________________
AT03
Dzieju jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.

Skocz do forum

Podobne wątki
Wątek Autor wątku Forum Odpowiedzi Ostatni Post / Autor
Wymiana przewodów WN wieczny Układ elektryczny i zapłonowy 26 17.06.2016 00:08
Wymiana wydechu teddy-boy Uklad paliwowy i wydechowy 7 15.05.2014 10:53
Czy takie wskazanie termostatu są normalne? unicron Układ chlodzenia 34 10.09.2011 21:13


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 03:27.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.