Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Warsztat AfricaTwin > Układ elektryczny i zapłonowy

Układ elektryczny i zapłonowy Montaż, demontaż oraz kontrola elementów jak: alternator, akumulator, regulator napięcia, CDI, okablowanie, światła, bezpieczniki, przełączniki, światła stopu, czujnik nóżki bocznej, wiatraki, klaksony, tripmastery, kontrolki, rozruszniki i kierunkowskazy.

Odpowiedz
 
Narzędzia wątku Wygląd
Stary 31.07.2018, 09:25   #11
CzarnyCzarownik
 
CzarnyCzarownik's Avatar


Zarejestrowany: Feb 2015
Miasto: Wrocław
Posty: 126
Motocykl: RD07
Przebieg: 006937
Galeria: Zdjęcia
CzarnyCzarownik jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 dni 10 godz 51 min 41 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał luźno kieta Zobacz post
jeżeli przy zwiększaniu obrotów prąd ładowania minimalnie spada to jest objaw działania sprawnego regulatora (ale niech mnie ktoś poprawi jeżeli się mylę)
Prawdopodbnie chodziło o napięciu ładowania?

Z tego co się orientuję to w samochodach na jałowym biegu alternator nie uzyskuje pełnej sprawności i nie generuje tyle mocy ile mógłby. Dlatego napięcie na jalowym jest niższe niż jak kręcimy silnik na obrotach i gdy alternator może wygenerować pełną moc. Myslałem, że z magnetem i motocyklem jest tak samo.

Baterię kupiłem - dziś sprawdzę miernikiem co jest na aku.
__________________
Zapraszam na kanał YT mojego autorstwa:
https://www.youtube.com/channel/UCuwxtaf0k_1fI8S3fgoRBmA
CzarnyCzarownik jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 31.07.2018, 09:46   #12
luźno kieta
Odi Profanum Vulgus
 
luźno kieta's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: Jun 2017
Miasto: FZG/SRB
Posty: 221
Motocykl: RD04
Przebieg: 60 +
luźno kieta jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 tydzień 2 dni 13 godz 12 min 29 s
Domyślnie

Owszem, ale nie może rosnąć w nieskończoność. Do tego właśnie służy regulator. Nie jestem mega elektrykiem, ale tego nauczono mnie w szkole, ze do pewnego zakresu obrotów silnika napięcie wzrasta i koniec, a niejednokrotnie bywa tak że po przekroczeniu górnej wartości ładowania minimalnie spadnie. Sprawę dobrego ładowania poruszano już tu hooooo razy a może i więcej .
__________________
luźno kieta jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 31.07.2018, 13:58   #13
krzysiek_m
HONDZIARZ
 
krzysiek_m's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: Apr 2012
Miasto: Gdynia
Posty: 316
Motocykl: RD04 / NAT
Przebieg: 50000km
krzysiek_m jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 tygodni 5 dni 22 godz 14 min 56 s
Domyślnie

W samochodach i motocyklach są zazwyczaj trochę inne układy ładowania. Tu jest opisana zasada działania samochodowego:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Regulator_napi%C4%99cia
W motocyklach nadmiar mocy jest oddawany na regulatorze (dlatego się grzeje).

Dodatkowo jak zmierzycie napięcie na alternatorze motocyklowym to będzie miało po około 50-70V między przewodami (w XRV chodzi o te żółte) i nie spadnie przy wyższych obrotach .
__________________
stary nick: soulsick
krzysiek_m jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 31.07.2018, 20:01   #14
szynszyll
 
szynszyll's Avatar

Zapłaciłem składkę :) Dział PiD

Zarejestrowany: Jul 2008
Miasto: Popapracie!
Posty: 4,496
Motocykl: RD04
szynszyll jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 miesiące 1 tydzień 5 dni 17 godz 6 min 7 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał luźno kieta Zobacz post
Sprawdź na akumulatorze jak będziesz miał sprawny miernik. Jeżeli będzie różnica rzędu 0,5-0,8 volta pomiędzy miernikiem a zamontowanym voltomierzem to ja bym się już nie przejmował. jeżeli przy zwiększaniu obrotów prąd ładowania minimalnie spada to jest objaw działania sprawnego regulatora (ale niech mnie ktoś poprawi jeżeli się mylę)
mylisz sie nie prad a napiecie ale zachowanie reglera jest prawidlowe. pomiary TYLKO na klemach + remont instalacji zeby zminimalizowac spadki.
__________________
buziaki
szynszyll jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 31.07.2018, 22:54   #15
luźno kieta
Odi Profanum Vulgus
 
luźno kieta's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: Jun 2017
Miasto: FZG/SRB
Posty: 221
Motocykl: RD04
Przebieg: 60 +
luźno kieta jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 tydzień 2 dni 13 godz 12 min 29 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał szynszyll Zobacz post
mylisz sie nie prad a napiecie
u mie od małego był prond, a na pięcie to mieli my odciski
__________________

Ostatnio edytowane przez luźno kieta : 05.08.2018 o 14:36
luźno kieta jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 02.08.2018, 07:56   #16
CzarnyCzarownik
 
CzarnyCzarownik's Avatar


Zarejestrowany: Feb 2015
Miasto: Wrocław
Posty: 126
Motocykl: RD07
Przebieg: 006937
Galeria: Zdjęcia
CzarnyCzarownik jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 dni 10 godz 51 min 41 s
Domyślnie

Dałem się trochę "strollować". Podłączylem woltomierz pod oliwiarkę - idą do niej 2 kable przez bezpeicznik i stacyjkę, a wychodzą 2 do elektromagnesu zaworka.

No i jak sobie jadę to nagle spadek napięcia do 10 wolt, a za chwile powrót do 13. I tak cyklicznie. Już miałem w głowie walnięty regulator... ale potem zauważyłem dziwną zależność, że spadek napięcia jest zawsze w czasie podawania oliwy
__________________
Zapraszam na kanał YT mojego autorstwa:
https://www.youtube.com/channel/UCuwxtaf0k_1fI8S3fgoRBmA
CzarnyCzarownik jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.

Skocz do forum

Podobne wątki
Wątek Autor wątku Forum Odpowiedzi Ostatni Post / Autor
Dodatkowe oświetlenie jak podłączyć polifoska NAT - Wyposażenie / Gadżety 23 13.02.2018 13:48
Scotoiler - jak podłączyć? CzarnyEZG Rama, zawieszenia, napęd 35 03.12.2017 11:37
Przerywacz kierunków - jak podłączyć. Zet Johny Układ elektryczny i zapłonowy 4 02.07.2015 07:37
gdzie podłączyć woltomierz i gps Wójcik Układ elektryczny i zapłonowy 5 13.02.2014 21:07
Metromierz Explona - jak podłączyć smiglo Układ elektryczny i zapłonowy 6 15.06.2010 15:14


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 00:17.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.