Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Główny dział > Hyde Park > Elektoronika - poza motocyklowa

Odpowiedz
 
Narzędzia wątku Wygląd
Stary 28.03.2017, 15:32   #31
WojtekBBI
 
WojtekBBI's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: Dec 2010
Miasto: Bielsk i Akalice
Posty: 1,023
Motocykl: Była ST, była DR, była RD03 Rejli. Czas na LC8 Ładwenczer
WojtekBBI jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 2 dni 7 godz 37 min 56 s
Domyślnie

Dziękuję wszystkim za podpowiedzi Każde info jest cenne a to wszystko w kupie to już wogole
System jest był legalny. Aktualnie jesteśmy na etapie ściągania go.
Trafiła mi się HDD 500 Baracuda w Komputroniku 2lata gwarancji. Na początku będzie to dysk główny, ale jak się trochę odkuje i będę miał zbędna kasę na pierdoły to kupię SSD 120 który będzie dyskiem głównym a HDD będzie zapasowym oraz magazynem skopiowanych danych.
Będę też próbował odzyskać dane z tego dysku. Są to głównie zdj mototycklowe z ostatnich 7 lat i inne pierdoly. Na dysku pozatym nie było nic bardzo ważnego. Jeszcze raz dziekuje za wszystkiego typu podpowiedzi
WojtekBBI jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 29.03.2017, 10:32   #32
Evvil
 
Evvil's Avatar


Zarejestrowany: Aug 2011
Miasto: Warszawa
Posty: 1,461
Motocykl: oby złodziej kulasy połamał
Przebieg: :(
Evvil jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 tygodni 1 dzień 18 godz 7 min 33 s
Domyślnie

Jorge - a ja właśnie w firmie dostałem najpierw laptopa z hybrydą. I owszem, było lepiej niż z klasycznym dyskiem ale.... w 12 miesięcy hybryda powiedziała bye bye i zdechła. Zamiast tego dostałem samo ssd i jest dużo szybciej niz na hybrydzie i bez żadnych awarii.
__________________
------------------------------------------------------
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
------------------------------------------------------
Evvil jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 29.03.2017, 13:48   #33
jorge
Sprzątacz.
 
jorge's Avatar

Zapłaciłem składkę :) Dział PiD

Zarejestrowany: Feb 2009
Miasto: Wawa
Posty: 4,946
Motocykl: Tesco
Przebieg: 42 222
jorge jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 3 dni 18 godz 48 min 58 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał WojtekBBI Zobacz post
Dziękuję wszystkim za podpowiedzi Każde info jest cenne a to wszystko w kupie to już wogole
System jest był legalny. Aktualnie jesteśmy na etapie ściągania go.
Trafiła mi się HDD 500 Baracuda w Komputroniku 2lata gwarancji. Na początku będzie to dysk główny, ale jak się trochę odkuje i będę miał zbędna kasę na pierdoły to kupię SSD 120 który będzie dyskiem głównym a HDD będzie zapasowym oraz magazynem skopiowanych danych.
Będę też próbował odzyskać dane z tego dysku. Są to głównie zdj mototycklowe z ostatnich 7 lat i inne pierdoly. Na dysku pozatym nie było nic bardzo ważnego. Jeszcze raz dziekuje za wszystkiego typu podpowiedzi
Pewnie wiesz - ale jakby co: ściągasz Windę z forum - legalnie, klucz zaciągnie sama z BIOS.
__________________
This is your life and it's ending one minute at a time.

Chromolę Afrykę wolę ...Hobbysta Afrykański.

]
jorge jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 29.03.2017, 16:41   #34
WojtekBBI
 
WojtekBBI's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: Dec 2010
Miasto: Bielsk i Akalice
Posty: 1,023
Motocykl: Była ST, była DR, była RD03 Rejli. Czas na LC8 Ładwenczer
WojtekBBI jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 2 dni 7 godz 37 min 56 s
Domyślnie

Czy można prosić o namiar bo na taczmajfonie wyszukiwanie mi nie działa
A co do awarii to pan powiedział że na 99% głowica poszła w .....

Ostatnio edytowane przez WojtekBBI : 29.03.2017 o 17:03
WojtekBBI jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 29.03.2017, 17:05   #35
adoado0


Zarejestrowany: May 2015
Miasto: Chojnice
Posty: 231
Motocykl: RD07a
adoado0 jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 dni 5 godz 36 min 2 s
Domyślnie

Niekoniecznie będzie legalnie. Jeżeli Windows jest OEM, to według polityki MS musi być tylko system OEM odzyskany poprzez odzsykiwanie systemu. Zainstalowanie Windowsa z iso oraz użycie klucza z uefi jest niezgodnie z licencją.

Jeżeli miałbym wybrać dysk tradycyjny to raczej Hitachi. Teoretycznie dzisiaj wszystko jeden pies, padają na potęgę, ale te jeszcze trochę trzymają jakość, choć to zależy i tak od szczęscia.

Obecnie pada więcej talerzowych niż SSD, więc problematyczne SSD to przeszłość, poza paroma niechlubnymi wyjątkami.

Jak już kupujesz talerzowy to koniecznie 7200 RPM, róznica w cenie niewielka, a komfortowo - spora.

Dziwne, że głowica - dysk powinień być wykrywany w takim przypadku. Wątpliwe by padła na raz i głowica i elektronika.
adoado0 jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 30.03.2017, 00:02   #36
jorge
Sprzątacz.
 
jorge's Avatar

Zapłaciłem składkę :) Dział PiD

Zarejestrowany: Feb 2009
Miasto: Wawa
Posty: 4,946
Motocykl: Tesco
Przebieg: 42 222
jorge jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 3 dni 18 godz 48 min 58 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał adoado0 Zobacz post
Niekoniecznie będzie legalnie. Jeżeli Windows jest OEM, to według polityki MS musi być tylko system OEM odzyskany poprzez odzsykiwanie systemu. Zainstalowanie Windowsa z iso oraz użycie klucza z uefi jest niezgodnie z licencją.

Jeżeli miałbym wybrać dysk tradycyjny to raczej Hitachi. Teoretycznie dzisiaj wszystko jeden pies, padają na potęgę, ale te jeszcze trochę trzymają jakość, choć to zależy i tak od szczęscia.

Obecnie pada więcej talerzowych niż SSD, więc problematyczne SSD to przeszłość, poza paroma niechlubnymi wyjątkami.

Jak już kupujesz talerzowy to koniecznie 7200 RPM, róznica w cenie niewielka, a komfortowo - spora.

Dziwne, że głowica - dysk powinień być wykrywany w takim przypadku. Wątpliwe by padła na raz i głowica i elektronika.
Ciekawe co prawisz. Ja mam system ze strony MS z kluczem z BIOS wg ich instrukcji...liczy sie wszak nr licencji
__________________
This is your life and it's ending one minute at a time.

Chromolę Afrykę wolę ...Hobbysta Afrykański.

]
jorge jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 30.03.2017, 09:16   #37
Neo
 
Neo's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: May 2012
Miasto: Łódź
Posty: 710
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Neo jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 4 dni 22 godz 29 min 46 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał jorge Zobacz post
Ciekawe co prawisz. Ja mam system ze strony MS z kluczem z BIOS wg ich instrukcji...liczy sie wszak nr licencji
Uważaj z aktualizacjami BIOSu bo jak producent nadpisuje tą informację, to Microsoft zaleca... zakup kolejnej licencji.

Temat licencjonowania jest tak szeroki, że mało prawdopodobne abyśmy to tutaj wyjaśnili dogłębnie. Podam jeden przykład: w pracy klonowaliśmy stacje robocze żeby nie tracić czasu na stawianie kilkudziesięciu identycznych maszyn po zakupie i konfiguracji. Niedawno, po audycie legalności z Microsoftu, okazało się że takie kopiowanie całej maszyny i odtwarzanie na drugiej jest niezgodne z licencją (o ile kopiowanie nie zostało wykonane dedykowanym, drogim narzędziem Microsoftu). W praktyce będziemy musieli przeinstalować każdą z maszyn automatyzując proces ale nie wolno nam robić kopii 1:1.

Do tego dochodzą kwestie różnic pomiędzy licencjami domowymi, biznesowymi i wersjami systemu... Rozmawiałem przy okazji audytu ze specjalistą od licencjonowania Microsoftowych pakietów, wyszło na to, że bez doktoratu z prawa ani rusz

Ostatnio edytowane przez Neo : 30.03.2017 o 09:28
Neo jest online   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 30.03.2017, 09:42   #38
Mallory
 
Mallory's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: May 2013
Miasto: Poznan
Posty: 909
Motocykl: RD04
Przebieg: kto wie
Galeria: Zdjęcia
Mallory jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 1 dzień 15 godz 55 min 53 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał Powolniak Zobacz post
Uważaj z aktualizacjami BIOSu bo jak producent nadpisuje tą informację, to Microsoft zaleca... zakup kolejnej licencji.

Temat licencjonowania jest tak szeroki, że mało prawdopodobne abyśmy to tutaj wyjaśnili dogłębnie. Podam jeden przykład: w pracy klonowaliśmy stacje robocze żeby nie tracić czasu na stawianie kilkudziesięciu identycznych maszyn po zakupie i konfiguracji. Niedawno, po audycie legalności z Microsoftu, okazało się że takie kopiowanie całej maszyny i odtwarzanie na drugiej jest niezgodne z licencją (o ile kopiowanie nie zostało wykonane dedykowanym, drogim narzędziem Microsoftu). W praktyce będziemy musieli przeinstalować każdą z maszyn automatyzując proces ale nie wolno nam robić kopii 1:1.

Do tego dochodzą kwestie różnic pomiędzy licencjami domowymi, biznesowymi i wersjami systemu... Rozmawiałem przy okazji audytu ze specjalistą od licencjonowania Microsoftowych pakietów, wyszło na to, że bez doktoratu z prawa ani rusz
A darmowy i wdydowany systprep + klon + rozpuszczenie po końcówkach takiego klona (w jakikolwiek sposób, wds, pendrivy, multicast serwer)?
How Sysprep Works?
Sysprep Executable
Sysprep Processes
Using an Answer File with Sysprep
Resetting Windows Activation
Detecting the State of a Windows Image
Sysprep Log Files
szczegóły
https://technet.microsoft.com/en-us/...(v=ws.10).aspx
do 10 tutaj
https://msdn.microsoft.com/pl-pl/win...s-installation
__________________
Marcin
FB: FACEBOOK

Ostatnio edytowane przez Mallory : 30.03.2017 o 09:46
Mallory jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 30.03.2017, 10:04   #39
jorge
Sprzątacz.
 
jorge's Avatar

Zapłaciłem składkę :) Dział PiD

Zarejestrowany: Feb 2009
Miasto: Wawa
Posty: 4,946
Motocykl: Tesco
Przebieg: 42 222
jorge jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 3 dni 18 godz 48 min 58 s
Domyślnie

wychodzi na to że następne będzie Jabłko. W dupie mam takie podejście do konsumenta.
__________________
This is your life and it's ending one minute at a time.

Chromolę Afrykę wolę ...Hobbysta Afrykański.

]
jorge jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.

Skocz do forum

Podobne wątki
Wątek Autor wątku Forum Odpowiedzi Ostatni Post / Autor
Czy ktoś naprawia dysk twardy? ignac Hyde Park 7 10.03.2014 09:38
Wypadł dysk i co dalej z moto ??? ArtiZet Inne tematy 20 24.01.2012 23:44
Zewnętrzny dysk twardy miroslaw123 Inne tematy 15 02.09.2010 12:04


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 13:08.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.