Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Podróże. Całkiem małe, średnie i duże. > Szpej turystyczny - Produkty i Porady > GPS > Zastosowanie praktyczne

Zastosowanie praktyczne Pytania i porady

Odpowiedz
 
Narzędzia wątku Wygląd
Stary 13.11.2017, 20:33   #1
beapre


Zarejestrowany: Nov 2017
Posty: 5
Motocykl: RD03
beapre jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 godz 27 s
Domyślnie Problem z wgraniem map Garmin

Hej,

Mam problem z aktualizacją mapy. Otóż po wgraniu odpowiedniego pliku do Garmiaka (nuvi 250/250w), ten plik z mapą nie jest wczytywany. I teraz nie wiem, czym to jest spowodowane: czy jest to problem z softem systemowym (jest z 2007), czy też problem z samym plikiem, czy jak

Za ok 2 tygodnie fajnie byłoby ruszyć do Belgii, ale mając bardzo nieaktualną mapę trochę się obawiam, czy trafię do określonej miejscowości.

Help! (zazwyczaj robił to kolega raz na kilka lat, ale tym razem jest on nieosiągalny ). Odp możecie kierować również na mejl... chciałabym jednak uzyskać jakąś pomoc w tym względzie.

Pozdrawiam
beapre jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 14.11.2017, 01:27   #2
Neo
Powrót z Powolniaka do starej ksywki: Neo
 
Neo's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: May 2012
Miasto: Łódź
Posty: 583
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Galeria: Zdjęcia
Neo jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 tygodni 6 dni 4 godz 5 min 37 s
Domyślnie

Napisz dokładnie co, gdzie wgrywasz i jak. Diabeł tkwi w szczegółach.
__________________
Zanim przesiądę się na coś większego ujeżdżam takie coś: http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=27491
Neo jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 14.11.2017, 02:07   #3
beapre


Zarejestrowany: Nov 2017
Posty: 5
Motocykl: RD03
beapre jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 godz 27 s
Domyślnie

- obecnie na garmiakach jest wgrana mapa NT na Centralną Europę 2014 (tzn. tak wyświetla się w sofcie)
- mam ściągnięty plik z rozszerzeniem *.img (mapa 2018.10 NT, również Centralna Europa, bądź cała Europa - to akurat chyba nie ma znaczenia; próbowałam z obydwoma plikami, które są odblokowane), ale po wgraniu go na kartę SD do głównego folderu "\Garmin" soft traktuje go po macoszemu, tzn. nie wyświetla jego zawartości jako mapy, w info-mapach w ogóle go nie wykrywa. Jest tak, jakby tego pliku w ogóle nie było...

Nie wiem, to wystarczy?
beapre jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 14.11.2017, 07:00   #4
Tank
 
Tank's Avatar


Zarejestrowany: Dec 2010
Miasto: Zgierz
Posty: 390
Przebieg: duży :)
Tank jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 tygodni 3 dni 23 godz 1 min 4 s
Domyślnie

Byc moze zbyt duzy plik. Starsze garminy "widzialy" karty SD i plki map , bodajze tylko do 2GB Na poczatek trzeba zrobic upgrade softu, o ile jest dostepny do tego urzadzenia, by obslugiwal wieksze karty.

Wysłane przy użyciu Tapatanka
__________________
GS über alles!!!
Tank jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 14.11.2017, 11:18   #5
Mallory
 
Mallory's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: May 2013
Miasto: Poznan
Posty: 777
Motocykl: RD04
Przebieg: kto wie
Galeria: Zdjęcia
Mallory jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 1 tydzień 2 dni 7 godz 3 min 24 s
Domyślnie

Czy plik nazywa się GMAPSUPP.IMG?
Czy jest w folderze GARMIN?
__________________
Marcin
Mallory jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 15.11.2017, 00:07   #6
beapre


Zarejestrowany: Nov 2017
Posty: 5
Motocykl: RD03
beapre jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 godz 27 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał Mallory Zobacz post
Czy plik nazywa się GMAPSUPP.IMG?
Czy jest w folderze GARMIN?
nie, plik z aktualną mapą (tą ściągniętą) nazywa się GMAPPROM.IMG i tak, jest w folderze GARMIN. i który nie działa

prócz niego mam jeszcze pliki, związane z tamtą starą mapą:

- gmappupdate.gsd
- gmapsup1.gma
- gmapsup1.img <- tu jest stara mapa z 2014 roku, NT i ona chodzi na Garmiaku
- gmapsup1.unl

Karta microSD, podłączona do adaptera SD ma pojemność 8 GB (7,40 GB w praktyce ), cała nowa Europa waży prawie 4 GB, Centralna Europa - prawie 3 GB. Obecnie na karcie jest i stara mapa i wspomniany, lżejszy plik który z wzajemnością nie lubi urządzenia...
beapre jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 15.11.2017, 10:39   #7
Mallory
 
Mallory's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: May 2013
Miasto: Poznan
Posty: 777
Motocykl: RD04
Przebieg: kto wie
Galeria: Zdjęcia
Mallory jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 1 tydzień 2 dni 7 godz 3 min 24 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał beapre Zobacz post
nie, plik z aktualną mapą (tą ściągniętą) nazywa się GMAPPROM.IMG i tak, jest w folderze GARMIN. i który nie działa

prócz niego mam jeszcze pliki, związane z tamtą starą mapą:

- gmappupdate.gsd
- gmapsup1.gma
- gmapsup1.img <- tu jest stara mapa z 2014 roku, NT i ona chodzi na Garmiaku
- gmapsup1.unl

Karta microSD, podłączona do adaptera SD ma pojemność 8 GB (7,40 GB w praktyce ), cała nowa Europa waży prawie 4 GB, Centralna Europa - prawie 3 GB. Obecnie na karcie jest i stara mapa i wspomniany, lżejszy plik który z wzajemnością nie lubi urządzenia...
To spróbuj podmienić i nazwać tak jak napisałem - zobaczymy co będzie...
__________________
Marcin
Mallory jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 15.11.2017, 10:54   #8
rumpel
 
rumpel's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: Jun 2008
Miasto: S-ec
Posty: 1,916
Motocykl: FE450, 950 ADV
Galeria: Zdjęcia
rumpel jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 miesiące 2 tygodni 2 dni 19 godz 17 min 49 s
Domyślnie

A nie zaduzo tych map? Nie powinny byc tylko 3
rumpel jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 15.11.2017, 23:48   #9
beapre


Zarejestrowany: Nov 2017
Posty: 5
Motocykl: RD03
beapre jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 godz 27 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał Mallory Zobacz post
To spróbuj podmienić i nazwać tak jak napisałem - zobaczymy co będzie...

Dziękuję! Zmiana nazwy pliku zdecydowanie jest rozwiązaniem mojego problemu. Mapa na urządzeniu została wykryta, ale w najbliższym czasie trzeba będzie ją przetestować w terenie Jak się mogę odwdzięczyć?

Cytat:
Napisał rumpel Zobacz post
A nie zaduzo tych map? Nie powinny byc tylko 3
Myślę, że wystarczy jedna. Właściwa. Ale przez problem z GPSem można zgłupieć i dlatego z jednej ściągniętej zrobiły się trzy...


Temat do zamknięcia (tak myślę).
beapre jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 18.11.2017, 22:23   #10
Hetman


Zarejestrowany: Apr 2013
Miasto: Polska
Posty: 16
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Hetman jest na dystyngowanej drodze
Online: 15 godz 8 min 19 s
Domyślnie

Przed zamknięciem dodam, że starsze garniaki czytają zawsze tylko jeden plik o oznaczeniu
GMAPSUPP.IMG. lub GMAPROP.IMG. Jesli nie macie w trasie kompa, żeby wejsc W GARMINA i zmieniać nazwy plików różnych map można ściągnąć darmowy program i łączyć sobie różne mapy w jedną.

Ostatnio edytowane przez Hetman : 18.11.2017 o 23:11
Hetman jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Tags
garmin

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.

Skocz do forum

Podobne wątki
Wątek Autor wątku Forum Odpowiedzi Ostatni Post / Autor
Ładowanie Garmin Zumo problem bouli Układ elektryczny i zapłonowy 1 01.07.2017 15:20
Garmin zumo 550 - problem rafał k Zastosowanie praktyczne 5 20.02.2015 15:04
Problem z CDP?! killjoy Przygotowania do wyjazdów 2 13.06.2014 11:56


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 04:53.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.