Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Podróże. Całkiem małe, średnie i duże. > Szpej turystyczny - Produkty i Porady > GPS > Zastosowanie praktyczne

Zastosowanie praktyczne Pytania i porady

Odpowiedz
 
Narzędzia wątku Wygląd
Stary 14.06.2012, 10:09   #1
cheniek
 
cheniek's Avatar

Zapłaciłem składkę :) Dział PiD

Zarejestrowany: Jul 2008
Miasto: Pszczyna
Posty: 722
Motocykl: Helga & XR650L
Przebieg: 30237
cheniek jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 miesiące 3 tygodni 20 godz 15 min 20 s
Domyślnie CompeGPS (TwoNav & Land 7)

Witam

Wiem, że temat TwoNav oraz Land 7 przewijał się już parę razy, ale może warto by było pozbierać te informacje w jednym wątku

Programik wygląda naprawdę ciekawie. Zainstalowałem go na GoClever Rider - współpraca z portem GPS bezproblemowa. Wyświetlanie map z geoportalu (pobrane jako free ze strony twonav) też działają wyśmienicie. Rastry Compassu skalibrowane pod soft mają mniejszą dokładność niż kafelki, ale myślę, że do nawigacji w terenie również będą OK.

Podzielcie się swoimi doświadczeniami - Louis wiem, że ty jeździsz z tą aplikacją.

Kolejna sprawa to stacjonarna wersja softu - Land 7.
Na chwilę obecną widzę, że kosztuje 89€ (trochę drogo ...) - może jakiś wspólny zakup (w pakiecie są 3 licencje)
cheniek jest online   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 14.06.2012, 12:20   #2
Louis
 
Louis's Avatar


Zarejestrowany: Dec 2009
Miasto: Międzyzdroje
Posty: 483
Motocykl: KTM 690/990
Louis jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 3 tygodni 2 dni 14 godz 28 min 31 s
Domyślnie

Na swoje potrzeby nie widzę obecnie alternatywy. Właśnie wróciliśmy z najwyższego pasma Karpat które znajduje się w Bułgarii. Korzystaliśmy z radzieckich map wojskowych i zeskanowanej mapy turystycznej. Szlaki raczej mamy specyficzne ale navi spokojnie dawała radę. Z tym że należy wcześniej sobie taki slad czy trasę przygotować, najlepiej w dwóch wariantach na wypadek niewykonalnosci planu A. Nawigowanie po samej mapie rastowej to nienajlepszy pomysł, mapy sa zbyt szczegółowe. Land jest doskonałym programem do wyznaczania takich szlaków na PC ale równiez da się to zrobic na samym urządzeniu.

Na konec łyżka dziegciu. To stosunkowo nowy soft. Nękają go choroby wieku dziecięcego. Nie wszystko idzie jak po maśle. Chodzi mi głównie o konwersje z innych formatów. Czasem sie cos powiesi. Czasem nie zadziała jak powinno ale i tak uważam ten program za najlepszy do offowej turystyki, przynajmniej tej w naszym wydaniu.





__________________
Louis, motocyklista niedoskonały.

Ostatnio edytowane przez Louis : 14.06.2012 o 12:33
Louis jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 14.06.2012, 15:46   #3
fxrider
Niepoprawny ideologicznie - XTZ/GS/LC4 ;)


Zarejestrowany: Jul 2008
Miasto: Józefów
Posty: 683
Motocykl: R1100GS, LC4
fxrider jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 tygodni 1 dzień 16 godz 29 min 20 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał Louis Zobacz post
Na swoje potrzeby nie widzę obecnie alternatywy. [..] map wojskowych i zeskanowanej mapy turystycznej. Szlaki raczej mamy specyficzne ale navi spokojnie dawała radę. Z tym że należy wcześniej sobie taki slad czy trasę przygotować, najlepiej w dwóch wariantach na wypadek niewykonalnosci planu A. Nawigowanie po samej mapie rastowej to nienajlepszy pomysł, mapy sa zbyt szczegółowe. Land jest doskonałym programem do wyznaczania takich szlaków na PC ale równiez da się to zrobic na samym urządzeniu.
[..]
Czasem nie zadziała jak powinno ale i tak uważam ten program za najlepszy do offowej turystyki, przynajmniej tej w naszym wydaniu.
Ja do tego używam OziExploreraCE na PPC + Garmina 62. Na PPC (lub w domu na PC) szykuję traski które potem mogę w terenie wrzucać na garmina, który jest wygodniejszy podczas samej jazdy (do wytyczania tras sama 62 jest za wolna,ma za mały ekran + problematycza obsługa rastrów - PPC z OziCE jest protezą mającą kompensować te problemy).
__________________
lc4.pl - nowa strona pomarańczy
fxrider jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 15.06.2012, 20:57   #4
Louis
 
Louis's Avatar


Zarejestrowany: Dec 2009
Miasto: Międzyzdroje
Posty: 483
Motocykl: KTM 690/990
Louis jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 3 tygodni 2 dni 14 godz 28 min 31 s
Domyślnie

Jeśli uzywasz Oziego, to TwoNav powinien Cie zauroczyć.
__________________
Louis, motocyklista niedoskonały.
Louis jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 16.06.2012, 19:50   #5
Marcin.111
 
Marcin.111's Avatar


Zarejestrowany: Sep 2010
Miasto: Podkarpacie
Posty: 417
Motocykl: raczej juz nie bede mial
Marcin.111 jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 tygodni 5 godz 12 min 43 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał Louis Zobacz post
Jeśli uzywasz Oziego, to TwoNav powinien Cie zauroczyć.
Masz racje. Ja używam Oziego i po tym co zobaczyłem na TwoNav jestem zauroczony

http://sklep.twonav.pl/twonav-aventu...-bezdroza.html

Tylko ta cena . Muszę przyznać że moim zdaniem ta nawigacja ma wszystko czego oczekuje od outdoorowej navi i na dodatek bez kombinowania ze ściąganiem map z Geoportalu zdjęć satelitarnych itp.... Od dziś już nie chce kupić Garmina
Marcin.111 jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 16.06.2012, 20:28   #6
Louis
 
Louis's Avatar


Zarejestrowany: Dec 2009
Miasto: Międzyzdroje
Posty: 483
Motocykl: KTM 690/990
Louis jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 3 tygodni 2 dni 14 godz 28 min 31 s
Domyślnie

Możesz kupić sam soft. Ok 250 zł za licencję na 3 urządzenia. Poszukaj 2 chętnych to bedziesz miał program za 80zł. Czasem mozna trafić na promocję nawet do 50% (Boże Narodzenie, Walentynki).
Przyznaję jednak że komfort pracy na urządzeniu z guzikami jest znaczny.
__________________
Louis, motocyklista niedoskonały.
Louis jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 20.06.2012, 14:54   #7
czoko86
 
czoko86's Avatar


Zarejestrowany: Oct 2009
Miasto: Warzno
Posty: 248
Motocykl: RD07
Przebieg: 61 tyś
czoko86 jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 1 tydzień 6 dni 7 godz 33 min 21 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał Louis Zobacz post
Poszukaj 2 chętnych to bedziesz miał program za 80zł.
Ja byłbym jednym z takich chętnych
czoko86 jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 20.06.2012, 16:25   #8
Marcin.111
 
Marcin.111's Avatar


Zarejestrowany: Sep 2010
Miasto: Podkarpacie
Posty: 417
Motocykl: raczej juz nie bede mial
Marcin.111 jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 tygodni 5 godz 12 min 43 s
Domyślnie

Ja próbowałem to zainstalować na moim 5.0CE ale narazie się nie udało. Jak zainstaluje i przetestuje to napiszę opinie i wtedy może się zakupi
Marcin.111 jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 20.06.2012, 17:04   #9
czoko86
 
czoko86's Avatar


Zarejestrowany: Oct 2009
Miasto: Warzno
Posty: 248
Motocykl: RD07
Przebieg: 61 tyś
czoko86 jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 1 tydzień 6 dni 7 godz 33 min 21 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał Marcin.111 Zobacz post
Ja próbowałem to zainstalować na moim 5.0CE ale narazie się nie udało. Jak zainstaluje i przetestuje to napiszę opinie i wtedy może się zakupi
To czekam na wyniki testów, bo u mnie miałoby to na tym samym chodzić.
czoko86 jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 20.06.2012, 19:39   #10
Louis
 
Louis's Avatar


Zarejestrowany: Dec 2009
Miasto: Międzyzdroje
Posty: 483
Motocykl: KTM 690/990
Louis jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 3 tygodni 2 dni 14 godz 28 min 31 s
Domyślnie

Ja używam na m.in. 5.0 CE (Navroad NR320BM), chodzi bez problemów.

__________________
Louis, motocyklista niedoskonały.
Louis jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.

Skocz do forum

Podobne wątki
Wątek Autor wątku Forum Odpowiedzi Ostatni Post / Autor
Twonav delta nawigacja uniwersalna? Nalewa Hardware 7 02.04.2014 20:04
TwoNav Sportiva i mapy do tegoż. naomi_dahmer Mapy 0 23.08.2012 17:01


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 22:20.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.