Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Warsztat AfricaTwin > Układ elektryczny i zapłonowy

Układ elektryczny i zapłonowy Montaż, demontaż oraz kontrola elementów jak: alternator, akumulator, regulator napięcia, CDI, okablowanie, światła, bezpieczniki, przełączniki, światła stopu, czujnik nóżki bocznej, wiatraki, klaksony, tripmastery, kontrolki, rozruszniki i kierunkowskazy.

Odpowiedz
 
Narzędzia wątku Wygląd
Stary 23.02.2011, 20:47   #1
Lewar
Niepozorny
 
Lewar's Avatar


Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Uć
Posty: 521
Motocykl: RD07a
Lewar jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 tygodni 3 dni 4 godz 23 min 33 s
Domyślnie Mam problem

Witam.
Nie za wiele odzywam się ostatnio na forum ( nie chcę być uważany za nabijacza postów, któremu się nudzi w zimie ) a już zwłaszcza w tematach technicznych, ale mam pewien problem.
Wprawdzie świta mi humanistycznej łepetynie jego rozwiązanie ale chciałbym się poradzić maniaków słaboprądowych bo fachowców od naprawdę dużych prądów to mam do obrzydzenia w pracy.
Otóż, czy istnieje na rynku jakieś urządzenie albo myk, który pozwoliłby na zmianę prądu stałego, czerpanego z akumulatora afri na prąd zmienny, najlepiej o napięciu 220V.
Czy to jest w ogóle możliwe ?
__________________
Moja jest tylko racja bo to Święta Racja.
A nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza niż twojsza bo moja racja jest najmojsza i tylko ja ją mam.
( Dzień Świra )
Zawsze płacę składki na forum
Lewar jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 23.02.2011, 20:49   #2
7Greg
 
7Greg's Avatar

Zapłaciłem składkę :) Dział PiD

Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Trisiti
Posty: 3,863
Motocykl: HSQ 701
Przebieg: dowolny
Galeria: Zdjęcia
7Greg will become famous soon enough
Online: 3 miesiące 3 tygodni 5 dni 10 godz 45 min 39 s
Domyślnie

Lewarku kochany, tysiące jest takich rozwiązań
Wpisz w googlach lub allegro "przetwornica 220"
__________________
Poznasz głupiego po czynach jego
GregorTravel.com
7Greg jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 23.02.2011, 20:54   #3
Bartasso


Zarejestrowany: Sep 2010
Miasto: Poznań/Złotów
Posty: 357
Motocykl: KTM990/DRZ
Bartasso jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 1 tydzień 15 godz 20 min 15 s
Domyślnie

ja tam na elektronice znam się również nie za dobrze i jeśli dobrze zrozumiałem twoje pytanie to czy chodzi o coś takiego:

http://allegro.pl/przetwornica-inwer...455750357.html
__________________

Bartasso jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 23.02.2011, 20:55   #4
sambor1965
 
sambor1965's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Warszawa
Posty: 3,257
Motocykl: RD04
Galeria: Zdjęcia
sambor1965 jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 1 tydzień 3 dni 23 godz 12 min 35 s
Domyślnie

Zalezy Lewar co chcesz zasilic. Ładowarke do paluszków czy spawarke.
Sprecyzuj a pomożemy.
__________________
Jeśli sądzisz, że potrafisz to masz rację. Jeśli sądzisz, że nie potrafisz – również masz rację.
sambor1965 jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 23.02.2011, 23:19   #5
rambo
 
rambo's Avatar

Zapłaciłem składkę :) Dział PiD

Zarejestrowany: Mar 2005
Miasto: Wrocław
Posty: 7,998
Motocykl: nie mam AT jeszcze
rambo jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 miesiące 1 dzień 13 godz 55 min 58 s
Domyślnie

Spytaj ELutki albo Artuditu
rambo jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 23.02.2011, 23:31   #6
bliźniak
droga jest celem
 
bliźniak's Avatar

Zapłaciłem składkę :) Dział PiD

Zarejestrowany: Oct 2010
Miasto: Wrocław
Posty: 1,032
Motocykl: RD07, LC8
Przebieg: X30.000
Galeria: Zdjęcia
bliźniak jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 1 dzień 10 godz 57 min 14 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał sambor1965 Zobacz post
Zalezy Lewar co chcesz zasilic. Ładowarke do paluszków czy spawarke.
Sprecyzuj a pomożemy.
Co by nie chciał, się da - tylko AKU odpowiednie trza mieć jak do spawarki
Miałem w sprinterku taką przetwornice 3kW 240V i rano suszarką odmrażałem szyby, bo zanim to pudło się nagrzeje przy poniżej -10' można dojechać do celu Ale się okazało, że mejd in czajna a i owszem dawała jakieś 1000W ale tylko parę minut, bo jak kiedyś szuszarka chodziła dłużej wentylatorki rady nie dały i z dymem poszła przetwornica oczywiście. Moja wina jednak, nie doczytałem w instrukcji że max mocy czyli 3kW tylko 10sec, 1,5kW coś koło 3 minuty i dopiero jakoś koło 600W bez ograniczeń. Także jak potrzebujesz do dużych obciążeń bierz z duuużym zapasem mocy w szczególności jeśli jest china
__________________
RideNow!
bliźniak jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 24.02.2011, 07:47   #7
Lepi


Zarejestrowany: Jun 2008
Miasto: Poznań
Posty: 5,566
Motocykl: 690 Enduro
Lepi jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 miesiące 1 tydzień 2 dni 4 godz 20 min 11 s
Domyślnie

Jak do moto o ogródka szukaj hasła przetwornica, jak przemysłowe to falownik. Wszystko już wymyślono
__________________
"A jeśli nie znajde w swej głowie rozumu to paszport odnajde w szufladzie..."
Lepi jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 24.02.2011, 18:33   #8
Lewar
Niepozorny
 
Lewar's Avatar


Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Uć
Posty: 521
Motocykl: RD07a
Lewar jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 tygodni 3 dni 4 godz 23 min 33 s
Domyślnie

Jak zwykle jesteście wspaniali i można na Was liczyć.
Przepraszam, że nie odpowiadałem wcześniej ale nie mam dostępu do netu w pracy bo moja firma ma problemy z płynnością i nagle odłączono nam prąd ( nomen -omen ) a tego nie załatwi żadna przetwornica, na skutek tego walnęła Pompa Habermanna i efekt był taki, że siedziałem cały dzień bez prądu i ogrzewania.
Ale do rzeczy. Myślę, że wystarczy mi ok. 300W. Mniejsza moc zawęzi mi nadmiernie pole magnetyczne i zmniejszy przepływ i będę musiał wydłużyć czas procesu a tego prawdopodobnie moja 4-letnia Jułasa nie wytrzymie.
Co o tym sądzicie?
__________________
Moja jest tylko racja bo to Święta Racja.
A nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza niż twojsza bo moja racja jest najmojsza i tylko ja ją mam.
( Dzień Świra )
Zawsze płacę składki na forum
Lewar jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 24.02.2011, 19:31   #9
Łysy
Wciąż negocjacje z Królową
 
Łysy's Avatar


Zarejestrowany: Jan 2009
Miasto: Łódź
Posty: 190
Motocykl: RD04
Przebieg: 100 kkm
Łysy jest na dystyngowanej drodze
Online: 6 dni 6 godz 14 min 35 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał Lewar Zobacz post
Jak zwykle jesteście wspaniali i można na Was liczyć.
Przepraszam, że nie odpowiadałem wcześniej ale nie mam dostępu do netu w pracy bo moja firma ma problemy z płynnością i nagle odłączono nam prąd ( nomen -omen ) a tego nie załatwi żadna przetwornica, na skutek tego walnęła Pompa Habermanna i efekt był taki, że siedziałem cały dzień bez prądu i ogrzewania.
Ale do rzeczy. Myślę, że wystarczy mi ok. 300W. Mniejsza moc zawęzi mi nadmiernie pole magnetyczne i zmniejszy przepływ i będę musiał wydłużyć czas procesu a tego prawdopodobnie moja 4-letnia Jułasa nie wytrzymie.
Co o tym sądzicie?
Lewarze, a cóż za pomysły po Twojej głowie się plączą ? Kino objazdowe na Afri ?
Ps. no jak już w EC wyłączają prąd - to czas umierać ze śmiechu
__________________
Mam 50 i nie jeżdżę 50
Łysy jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 25.02.2011, 13:52   #10
Lewar
Niepozorny
 
Lewar's Avatar


Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Uć
Posty: 521
Motocykl: RD07a
Lewar jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 tygodni 3 dni 4 godz 23 min 33 s
Domyślnie

No tak, nie napisałem jaki to problem.
Otóż, jak trzymam Afrykę w nieogrzewanym garażu to kierunkowskazy działają z dużym opóźnieniem albo nie działają mi wcale. Jak włączę migacz to najsamprzód słychać ciszę , potem długo, długo nic, potem słychać dwa cyknięcia przerywacza i dopiero po tym pojawia się światełko. Dotyczy to lewego jak i prawego migacza. Jak przestawię do ciepłego to problem znika. Zakupiłem nowy oryginalny przerywacz o smaku i zapachu P. Hondy ( 200PLN ), przejrzałem i oczyściłem wszystkie styki ( za czachą, pod prawym boczkiem, bezpieczniki, masę itp ) bez pozytywnych rezultatów.
Nie mogę zakładać, że będę jeździł tylko do ciepłych krajów bo lubię podróżować motocyklem z Andrewem z Gdyni (choć On ze mną niekoniecznie ) a Andrew jak wiadomo jeździ tam gdzie jest tania gorzała, która najczęściej ożywia ciało i umysł w krajach chłodnych.
Metodą dedukcji i organoleptyki doszedłem, że przyczyna tkwi w przełączniku.
Postanowiłem więc z właściwą sobie dezynwolturą a nawet nonszalancją rozwiązać problem w sposób może nieco niekonwencjonalny ale pierwsze próby wypadły wielce zachęcająco.
Opis i zdjęcia zamieszczę wkrótce jak tylko zakupię potrzebne komponenty i zmontuję całość.
Zapewniam, że instalacja będzie cechować się eleganckim, inżynierskim podejściem i prostotą oraz schludnością wykonania.
A może ktoś z Was spotkał się z podobną usterką ?
Drogi Pawle, ja wiem, że brak prądu i ogrzewania w EC może być szokujący ale jak się firma dzieli to sytuacje mogą przypominać te z PKP w czasie Świąt.
Tak to...
__________________
Moja jest tylko racja bo to Święta Racja.
A nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza niż twojsza bo moja racja jest najmojsza i tylko ja ją mam.
( Dzień Świra )
Zawsze płacę składki na forum
Lewar jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.

Skocz do forum

Podobne wątki
Wątek Autor wątku Forum Odpowiedzi Ostatni Post / Autor
Problem z CDP?! killjoy Przygotowania do wyjazdów 2 13.06.2014 10:56
Problem z serduchem RD 07a Belfegor Silnik, sprzęgło, skrzynia 6 16.04.2012 11:37
problem z kolorystyka ferolo Inne tematy 4 31.05.2011 21:37
Problem z temperaturą. 7Greg Inne tematy 43 24.01.2011 20:25


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 07:26.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.