Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Warsztat AfricaTwin > Układ elektryczny i zapłonowy

Układ elektryczny i zapłonowy Montaż, demontaż oraz kontrola elementów jak: alternator, akumulator, regulator napięcia, CDI, okablowanie, światła, bezpieczniki, przełączniki, światła stopu, czujnik nóżki bocznej, wiatraki, klaksony, tripmastery, kontrolki, rozruszniki i kierunkowskazy.

Odpowiedz
 
Narzędzia wątku Wygląd
Stary 11.06.2018, 21:55   #61
Kazmir
 
Kazmir's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: Warszawa
Posty: 2,102
Motocykl: RD03
Kazmir jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 6 dni 21 godz 14 min 45 s
Domyślnie

Cytat:
Może jedynym i słusznym wyjściem jest zamontować jakieś ledowe, mniej prądożerne świecidełka
Jesteś w błędzie! Będzie jeszcze gorzej. Nie słuchasz tu dobrych głosów
__________________
Ale tu nie Politechnika, tu trzeba myśleć, jak mawiał pewien bosman ;-)
Przestań naprawiać jak zaczynasz psuć!
Ludzie, którzy twierdzą, że czegoś nie da się zrobić, nie powinni przeszkadzać tym, którzy właśnie to robią.
Kazmir jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 11.06.2018, 22:05   #62
Widmo80
 
Widmo80's Avatar


Zarejestrowany: Mar 2015
Miasto: Dzierżoniów
Posty: 383
Motocykl: RD03
Przebieg: 12 000
Widmo80 jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 tygodni 39 min 18 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał Kazmir Zobacz post
Jesteś w błędzie! Będzie jeszcze gorzej. Nie słuchasz tu dobrych głosów
Nie mam już pomysłów co może być nie tak. Regulator sprawny podłączyłem( taki bez kabelka do kompensacji) i dale lipa , inne aku i dalej lipa.
Może moja trójka się mści za przemalowanie
Widmo80 jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 11.06.2018, 23:04   #63
Adampio


Zarejestrowany: Mar 2013
Miasto: Warszawa
Posty: 226
Motocykl: Trampek XL600V
Adampio jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 tydzień 35 min 5 s
Domyślnie

Skoro zamontowałeś regler od 600tki to im mniejsze dasz obciążenie tym się bardzie będzie grzał i tym szybciej zdechnie. Bo on nie steruje wzbudzeniem alternatora jak w automobilu tylko - w przypadku nadmiaru napięcia - puszcza je przez siebie (zwiera) do masy. Jedyna zaleta takiego reglera to jaśniejsze światła, ale kosztem silniejszego gazowania aku (ja dolewam wody destylowanej co kilka miesięcy).
Z forum TPC wiadomo, że prostym i tanim wyjście jest wymiana na regler od TA 650.
Adampio jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 12.06.2018, 09:12   #64
Mallory
 
Mallory's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: May 2013
Miasto: Poznan
Posty: 959
Motocykl: RD04
Przebieg: kto wie
Galeria: Zdjęcia
Mallory jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 5 dni 15 godz 30 min 3 s
Domyślnie

Jeszcze pomysł dorzucę kolegi mojego... miał podobnie w Hoindzie VFR 750 i winne były kable świateł - zestarzały się.... puścił nowe kable bezpośrednio do lamp przez przekaźnik a stare kable tylko dają zasilanie na przekaźnik po przełączeniu włącznika świateł... objawy ustąpiły...
__________________
Marcin
FB: FACEBOOK
Mallory jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 12.06.2018, 09:36   #65
dawid8210
 
dawid8210's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: Oct 2011
Miasto: Kiełczygłów
Posty: 459
Motocykl: RD07a
Przebieg: 00000
dawid8210 jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 2 dni 23 godz 19 min 28 s
Domyślnie

Widmo, spróbuj tak jak Mallory pisze. Pisałem o tym pare postów wyżej. To 20 minut roboty. Byle grubszy, nie zmęczony zyciem, a najlepiej nowy przewod od aku do przekaznika swiateł podłącz

Ostatnio edytowane przez dawid8210 : 12.06.2018 o 09:43
dawid8210 jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 12.06.2018, 09:57   #66
Kazmir
 
Kazmir's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: Warszawa
Posty: 2,102
Motocykl: RD03
Kazmir jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 6 dni 21 godz 14 min 45 s
Domyślnie

O!!! To są mądre głosy Już jedną tak zdiagnozowałem.
Przewód ten działa jak rezystor i nie mając obciążenia regler dostaje furii.
Ale sprzęgła nie wymieniaj!!!
__________________
Ale tu nie Politechnika, tu trzeba myśleć, jak mawiał pewien bosman ;-)
Przestań naprawiać jak zaczynasz psuć!
Ludzie, którzy twierdzą, że czegoś nie da się zrobić, nie powinni przeszkadzać tym, którzy właśnie to robią.
Kazmir jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 12.06.2018, 10:12   #67
Mallory
 
Mallory's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: May 2013
Miasto: Poznan
Posty: 959
Motocykl: RD04
Przebieg: kto wie
Galeria: Zdjęcia
Mallory jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 5 dni 15 godz 30 min 3 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał dawid8210 Zobacz post
Byle grubszy, nie zmęczony zyciem, a..
Dawid: dokładnie.
Można udać się gdzieś do warsztatu samochodowego - mają najczęściej dużo kabli ze starych instalacji (przynajmniej u mnie w sąsiedztwie tak jest) ... łatwo wybrać odpowiedni.

Cytat:
Napisał Kazmir Zobacz post
O!!! To są mądre głosy Już jedną tak zdiagnozowałem.
Przewód ten działa jak rezystor i nie mając obciążenia regler dostaje furii.
Ale sprzęgła nie wymieniaj!!!
Kazmir - uściślijmy - stary kabel działa jak rezystor... bardziej.
A co do sprzęgła - jak już będzie tak blisko... to warto wynmienić
__________________
Marcin
FB: FACEBOOK
Mallory jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 12.06.2018, 10:18   #68
dawid8210
 
dawid8210's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: Oct 2011
Miasto: Kiełczygłów
Posty: 459
Motocykl: RD07a
Przebieg: 00000
dawid8210 jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 2 dni 23 godz 19 min 28 s
Domyślnie

Miałem to samo Mallory co Twój kolega. Puściłem nowy kabel 2,5mm w miedzi od baterii do przekaznik mijania i spokój.
dawid8210 jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 12.06.2018, 14:34   #69
Widmo80
 
Widmo80's Avatar


Zarejestrowany: Mar 2015
Miasto: Dzierżoniów
Posty: 383
Motocykl: RD03
Przebieg: 12 000
Widmo80 jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 tygodni 39 min 18 s
Domyślnie

Dzięki za podpowiedzi. Nowe grubsze przewody na pewno nie zaszkodzą .
Jeszcze pytanie do bardziej doświadczonych - gdzie trójka ma ten przekaźnik od świateł
Widmo80 jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 12.06.2018, 14:46   #70
dawid8210
 
dawid8210's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: Oct 2011
Miasto: Kiełczygłów
Posty: 459
Motocykl: RD07a
Przebieg: 00000
dawid8210 jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 2 dni 23 godz 19 min 28 s
Domyślnie

Nie tyle nie zaszkodzą, co najpewniej są lekarstwem. Macaj lapami przekazniki jak bedziesz zapalał światła. Jak poczujesz tykanie w przekaźniku to będzie właśnie ten. Przekaźniki na logike powinny być blisko lamp

Ostatnio edytowane przez dawid8210 : 12.06.2018 o 14:58
dawid8210 jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.

Skocz do forum

Podobne wątki
Wątek Autor wątku Forum Odpowiedzi Ostatni Post / Autor
Wydolność alternatora/układu ładowania. CzarnyEZG Układ elektryczny i zapłonowy 7 22.04.2014 20:37
gniazdko ładowania - z przekaźnikiem czy bez? Evvil Układ elektryczny i zapłonowy 8 01.08.2013 00:44
napięcie międzyfazowe na regulatorze napiecia Grucha Układ elektryczny i zapłonowy 12 21.06.2013 12:25
Zbyt Duże Zużycie Oleju WiesiekM Silnik, sprzęgło, skrzynia 51 26.07.2012 14:12
Znika napięcie w tripmasterze ToSt Układ elektryczny i zapłonowy 5 18.06.2011 23:06


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 09:09.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.