Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Warsztat AfricaTwin > Układ elektryczny i zapłonowy

Układ elektryczny i zapłonowy Montaż, demontaż oraz kontrola elementów jak: alternator, akumulator, regulator napięcia, CDI, okablowanie, światła, bezpieczniki, przełączniki, światła stopu, czujnik nóżki bocznej, wiatraki, klaksony, tripmastery, kontrolki, rozruszniki i kierunkowskazy.

Odpowiedz
 
Narzędzia wątku Wygląd
Stary 21.10.2017, 17:08   #21
szynszyll
 
szynszyll's Avatar


Zarejestrowany: Jul 2008
Miasto: Popapracie!
Posty: 4,549
Motocykl: RD04
szynszyll jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 miesiące 1 tydzień 6 dni 21 godz 19 min 13 s
Domyślnie

jezeli jest to uklad z kompensacja to moze byc tak jak piszesz.

kolego wojcik ile macie kabelkow wychodzacych z regulatora i jakie one maja kolory? jest tam cienki czarny?
__________________
buziaki
szynszyll jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 21.10.2017, 18:11   #22
Wójcik
 
Wójcik's Avatar

Zapłaciłem składkę :) Dział PiD

Zarejestrowany: Mar 2010
Miasto: Gdynia/Warszawa
Posty: 125
Motocykl: RD04
Przebieg: 70000
Wójcik jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 dni 13 godz 57 min 15 s
Domyślnie

Przekaznik rozrusznika przekladalem razem z przewodem do akumulatora i bylo to samo... a przewod od przekaznika dalej podmienialem wypinajac z kostek i wpinajac inny... tez nie bylo roznicy.

Regulator napiecia ma 2 czerowne, 2 zielone, 1 czarny i oczywiscie 3 zolte przewody.
__________________
;-)
Wójcik jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 21.10.2017, 20:05   #23
szynszyll
 
szynszyll's Avatar


Zarejestrowany: Jul 2008
Miasto: Popapracie!
Posty: 4,549
Motocykl: RD04
szynszyll jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 miesiące 1 tydzień 6 dni 21 godz 19 min 13 s
Domyślnie

Zmierz napiecie podczas pracy pomiedzy czarnym a masai i napisz ile jest i ile wtedy jest ladowanie
__________________
buziaki
szynszyll jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 23.10.2017, 17:13   #24
Wójcik
 
Wójcik's Avatar

Zapłaciłem składkę :) Dział PiD

Zarejestrowany: Mar 2010
Miasto: Gdynia/Warszawa
Posty: 125
Motocykl: RD04
Przebieg: 70000
Wójcik jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 dni 13 godz 57 min 15 s
Domyślnie

Bez obciazenia 0,08-0,1V ladowanie okolo 14,1V
Maks obciazenie (swiatla drogowe, kierunki, swiatlo stop) 1,11-1,35V ladowanie: nawet powyzej 15
__________________
;-)
Wójcik jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 26.10.2017, 13:58   #25
szynszyll
 
szynszyll's Avatar


Zarejestrowany: Jul 2008
Miasto: Popapracie!
Posty: 4,549
Motocykl: RD04
szynszyll jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 miesiące 1 tydzień 6 dni 21 godz 19 min 13 s
Domyślnie

mierzysz to przy spietych kostkach?

zerknij na schemat i przeanalizuj jaka role gra w tym ukladzie czarny przewod

podane przez bezpiecznik napiecie +12v obciazone kilkoma odbiornikami powraca do regulatora by 'poinformowac' go o sumie spadkow napiecia w obwodzie by regulator mogl je skompensowac.

nie ma takiej mozliwosci by przy spietym ukladzie pomiedzy masa a czarnym bylo 0V.

miernik masz na AC czy DC ustawiony?
Załączone Grafiki
Typ pliku: jpg schemat rd04.jpg (339.9 KB, 31 wyświetleń)
__________________
buziaki

Ostatnio edytowane przez szynszyll : 26.10.2017 o 19:23
szynszyll jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 27.10.2017, 21:35   #26
Wójcik
 
Wójcik's Avatar

Zapłaciłem składkę :) Dział PiD

Zarejestrowany: Mar 2010
Miasto: Gdynia/Warszawa
Posty: 125
Motocykl: RD04
Przebieg: 70000
Wójcik jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 dni 13 godz 57 min 15 s
Domyślnie

Na DC. Mierzylem na wpietej kostce.
Tak mi wyszlo z pomiarow...
__________________
;-)
Wójcik jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 27.10.2017, 22:14   #27
szynszyll
 
szynszyll's Avatar


Zarejestrowany: Jul 2008
Miasto: Popapracie!
Posty: 4,549
Motocykl: RD04
szynszyll jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 miesiące 1 tydzień 6 dni 21 godz 19 min 13 s
Domyślnie

no to cos masz bracie grubo nie tak. popatrz - czarny dostaje +12v za bezpiecznikiem C. potem jest zasileniem dla kilku ukladow ktore przez rozne styczniki zwieraja sie do masy powodujac np. swiecenie swiatla Stop.

tak jak wspomniale wyzej - jest to uklad pozwalajacy regulatorowi reagowac na spadki napiec w ukladzie.

zostal on porzucony bo zawiera w sobie 'grzech pierworodny' - usprawiedliwia niedomagania instalacji przeciazajac ja wzrostem napiecia. i dlatego zostal porzucony. dzis sie go nie stosuje.

cala instalacja do duzej inspekcji i szukaj przyczyny spadkow napiec.

p.s. taki uklad leczy syfa pudrem
__________________
buziaki
szynszyll jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 28.10.2017, 10:21   #28
Wójcik
 
Wójcik's Avatar

Zapłaciłem składkę :) Dział PiD

Zarejestrowany: Mar 2010
Miasto: Gdynia/Warszawa
Posty: 125
Motocykl: RD04
Przebieg: 70000
Wójcik jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 dni 13 godz 57 min 15 s
Domyślnie

A jakie powinny byc prawidlowe wartosci na tym czarnym kablu?
__________________
;-)
Wójcik jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 28.10.2017, 14:19   #29
szynszyll
 
szynszyll's Avatar


Zarejestrowany: Jul 2008
Miasto: Popapracie!
Posty: 4,549
Motocykl: RD04
szynszyll jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 miesiące 1 tydzień 6 dni 21 godz 19 min 13 s
Domyślnie

zblizone do tego jakie jest na czerwonym. popatrz na uklad skad ono sie bierze. opisalem to wyzej.
podstawowy uklad w automatyce
__________________
buziaki

Ostatnio edytowane przez szynszyll : 28.10.2017 o 14:45
szynszyll jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 10.04.2018, 15:44   #30
Zet Johny
 
Zet Johny's Avatar

Zapłaciłem składkę :) Dział PiD

Zarejestrowany: May 2008
Miasto: Limanowa
Posty: 1,309
Motocykl: RD 07 HRC
Galeria: Zdjęcia
Zet Johny jest na dystyngowanej drodze
Online: 5 miesiące 2 tygodni 5 dni 7 godz 12 min 23 s
Domyślnie

@Wójcik no i jak rozwiązałeś problem?
Mam też problemik z napięciem.
Regulator mam rzeszowski.
Styki w kostkach w ładnym stanie.
Mój problem przedstawia się tak że podczas jazdy na światłach i halogenach 10W każdy, ładowanie utrzymuję się na początku około 14,3 V ale po kilku godzinach jazdy systematycznie się podnosi i np w niedzielę po około 200 km na voltomierzu pojawiała się momentami już liczba 15,0/15,1.
Sprawdziłem po jeździe czy akumulator nie jest gorący ale wszystko w porządku.
Zauważyłem też że na moim liczniku Acewell gdzie wskaźnik obrotomierza jest cyfrowy pod koniec dnia (jak już było około 15 V) zaczął wariować i wyskakiwały wartości maksymalne tzn jakieś 8 tys. obr/min ale te wskazania wyskakiwały na chwilę ale cały czas wariowały w zakresie 3-8 tys. obr. /min.
Robiłem też test akumulatora pożyczając od brata taki sam i historia z podnoszącym się napięciem się powtórzyła.
__________________
LISTA
Zet Johny jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.

Skocz do forum

Podobne wątki
Wątek Autor wątku Forum Odpowiedzi Ostatni Post / Autor
Wydolność alternatora/układu ładowania. CzarnyEZG Układ elektryczny i zapłonowy 7 22.04.2014 21:37
gniazdko ładowania - z przekaźnikiem czy bez? Evvil Układ elektryczny i zapłonowy 8 01.08.2013 01:44
napięcie międzyfazowe na regulatorze napiecia Grucha Układ elektryczny i zapłonowy 12 21.06.2013 13:25
Zbyt Duże Zużycie Oleju WiesiekM Silnik, sprzęgło, skrzynia 51 26.07.2012 15:12
Znika napięcie w tripmasterze ToSt Układ elektryczny i zapłonowy 5 19.06.2011 00:06


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 10:58.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.