Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Warsztat AfricaTwin > Układ elektryczny i zapłonowy

Układ elektryczny i zapłonowy Montaż, demontaż oraz kontrola elementów jak: alternator, akumulator, regulator napięcia, CDI, okablowanie, światła, bezpieczniki, przełączniki, światła stopu, czujnik nóżki bocznej, wiatraki, klaksony, tripmastery, kontrolki, rozruszniki i kierunkowskazy.

Odpowiedz
 
Narzędzia wątku Wygląd
Stary 09.06.2015, 11:34   #21
zimny
trampkarz emeryt


Zarejestrowany: Oct 2010
Miasto: Garwolin
Posty: 972
Motocykl: Kiedyś były dwie RD07a..
zimny jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 2 dni 22 godz 25 min 5 s
Domyślnie

Przejechałem na nowym aku i zmienionym reglerze 1200km. Wszystko jest OK tylko to ładowanie 14,4-14,5V jakieś spore.

Podsumowanie:
- bezpośrednia przyczyna awarii - regulator.
- pośrednia, żródłowa przyczyna - reanimowany akumulator który jednak już niedomagał pojemnością.

Teraz zamierzam sobie zorganizować regler z 650-tki i podpiąć, poobserwuję jakie ładowanie (bo jest nowszy i w lepszej technologii ponoć), a ten obecny będzie w trasy na zapas.

Dzięki wszystkim, problem rozwiązany jak zmienię regler na taki z 650 dam znać jak ładowanie.

Pozdrawiam
zimny
__________________
Suzuki DL1000 V-Strom
zimny jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 09.06.2015, 11:50   #22
Złom
601493080
 
Złom's Avatar


Zarejestrowany: Mar 2009
Posty: 1,325
Motocykl: XL600
Złom jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 5 dni 3 godz 6 min 8 s
Domyślnie

Według mnie poziom ładowania nie określa się w V ale w A, wielkość przepływu prądu determinuje prędkość ładowania i jego sprawność. Regler jest do utrzymania stałej wartości napięcia przy różnych prędkościach obrotowych.
U mnie w PD10 w okolicach obrotów 5k jest nawet 4A ładowania.
Złom jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 09.06.2015, 16:55   #23
Miras Sc
SOmalijczyk
 
Miras Sc's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: Oct 2011
Miasto: SOsnowiec
Posty: 781
Motocykl: RD07a
Przebieg: rośnie
Miras Sc jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 3 dni 11 godz 46 min 23 s
Domyślnie

Ale zwróć uwagę, że w momencie kiedy akumulator jest naładowany na full to jego prąd ładowania spada praktycznie do zera, a regulator oprócz zasilania odbiorników przejmuje również zadanie regulatora prądu. Tzn. tradycyjne zwierają nadmiar prądu do masy (wtedy czym mniejsze obciążenie regulatora tym bardziej się grzeje), lub jeżeli elektroniczny to nagrzewa się wraz ze wzrostem obciążenia (stąd zjawisko zwiększenia napięcia ładowania przy wysokich obrotach - to chyba jedyny "minus"). Oczywiście max. moc określa wydolność prądnicy, czyli w Afryce to chyba 350W.

Przynajmniej ja tak to rozumiem.

PS. U mnie po wymianie aku na nową vartę, na elektronicznym reulatorze napięcie ładowania to stabilne 13,6V. Na starym aku napięcie pływało jak chciało

Ostatnio edytowane przez Miras Sc : 09.06.2015 o 16:57
Miras Sc jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 10.06.2015, 21:34   #24
qbaRD07


Zarejestrowany: May 2014
Miasto: Szczecin
Posty: 402
Motocykl: RD07
qbaRD07 jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 tygodni 5 dni 16 godz 40 min 39 s
Domyślnie

U mnie na światłach 13,6 a bez 14,2
Hough
qbaRD07 jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 25.06.2018, 16:35   #25
Polski
 
Polski's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: Apr 2016
Miasto: Warszawa
Posty: 42
Motocykl: RD04
Polski jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 dni 14 godz 36 s
Domyślnie

Kurcze panowie mam problem, rok temu jak zmienilem regulator(juz nie mialem ladowania) i po wymianie, mialem stale 15.2V(teraz jak czytam okazuje sie ze mam za wysokie) ale w czym problem jezdzilem tak od poprzedniego sezonu nic mi sie nie po palilo i wszystko wydalo soe byc okey, do teraz jade mam caly czas 15.2-15.4V przy obortach 3-5tys. I przy wlaczeniu kierunkowskazu ppdchodzi mi do 15.6-15.8, a znowu jak wlacze dlugolie to spada na chwile do14.5 i wraca zaraz na 15.2 V pomiary pradnicy pokazaly mi tak przewody 1-2 okolo 70v, 1-3 tez okolo 70v natomiast 2-3 mam jhz tak 50-60v,(moze wina alternatora)i tak przejzalem wszystkie kostki i wydaja sie byc w dobrym stanie, przewody od reglera zlutowane, i dalej nie wiem co mam zrpbic z tym?

Wysłane z mojego Lenovo K10a40 przy użyciu Tapatalka
__________________
Teraz Polski kiedyś kosz552
Polski jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 26.06.2018, 16:45   #26
dawid8210
 
dawid8210's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: Oct 2011
Miasto: Kiełczygłów
Posty: 501
Motocykl: RD07a
Przebieg: 00000
dawid8210 jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 5 dni 17 godz 34 min 10 s
Domyślnie

Kolejne moto ze zmęczoną wiązką od świateł?
Poczytaj ten temat do końca, może coś pomoże http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=26349&page=8
dawid8210 jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.

Skocz do forum


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 18:38.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.