Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Główny dział > Hyde Park > Dom forumowicza - wszystko do domu i o domu

Odpowiedz
 
Narzędzia wątku Wygląd
Stary 04.04.2018, 19:17   #31
Mallory
 
Mallory's Avatar


Zarejestrowany: May 2013
Miasto: Poznan
Posty: 957
Motocykl: RD04
Przebieg: kto wie
Galeria: Zdjęcia
Mallory jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 6 dni 19 godz 26 min 12 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał Vee Zobacz post
To może mój problem ktoś zdiagnozuje.

Staruszek dysk 2,5" jeszcze na złączu ATA. Kupiłem obudowę zewnętrzną.
Po podłączeniu do komputera:
1) Dioda na obudowie się świeci.
2) Dysk pracuje jednostajnie na niskich obrotach.
3) Na monitorze nie ma jakiegokolwiek komunikatu o podłączeniu.
4) W menedżerze urządzeń nic się nie pojawia.

Próby podłączenia pod win7 i debiana nie przyniosły rezultatu.
Cytat:
Napisał Kazmir Zobacz post
Jak jest sformatowany? Ma aktywne partycje? Jaki rozmiar?

Formatowanie i partycje to kolejny etap... najpierw system musi zobaczyć urządzenie.
Procedura:
1. Sprawdź czy to wina obudowy lub sterowników zewnętrznego kontrolera itp... - czyli wyjmuj dysk i podłącz do płyty głównej bezpośrednio - jak będzie go widać to podłącz w obudowie do innego komputera lub podłącz inny dysk (na 100% sprawny) w tej obudowie itd...
Po takim sprawdzeniu będziesz wiedział więcej.


Jeżeli jesteś pewny, że obudowa jest sprawna oraz że dysk jest sprawny i że zewnętrzny kontroler jest obsługiwany przez system to:
2. W Windows sprawdź zarządcę dysków czy jest dysk widoczny i czy są na nim jakieś partycje - jeżeli w Windows są to spróbuj przypisać im litery i system powinien je pokazać w Moim Komputerze (znaczy Twoim::)))
Możesz też włączyć wiersz poleceń w trybie administratora i wylistować dyski w systemie programem konsolowym diskpart - następnie list disk itd itp... info znajdziesz w googlu.
3. W linux (Debian to najbardziej kultowy z nich) możesz od razu w trybie tekstowym lub konsoli terminala na poziomie root wydać polecenie:
fdisk -l
jeżeli pokaże Ci urządzenia typu:
/dev/sda
/dev/sdb
...
itd... to masz już listę dysków - powinieneś mić ich tyle ila masz wewnątrz jednostki centralnej plus dysk zewnętrzy..
Jeżeli dodatkowo pokaże Ci na każdym z urządzeń partycje - można je rozpoznać po numerach końcowych:
/dev/sda1
/dev/sda2
..
/dev/sdb1
/dev/sdb2
/dev/sdb3
...
to partycje masz.
W Linux trzeba je tylko pod-montować pod katalog... znajdziesz w googlu.

Jeśli nie pokaże Ci partycji to należy je albo założyć od nowa albo odzyskać tablicę partycji jeżeli zostały usunięte a Ty chcesz odzyskać z nich dane - wtedy proszę o - pomogę.

Jeżeli nie pokaże Ci nawet szukanego urządzeń - czyli tych bez numerków /dev/sdb... trzeba próbować dowiedzieć się w czym problem - czy to kwestia kontrolera czy dysku...
Masz wtedy dostępna narzędzia: lsblk i dmesg ... dalsze tłumaczenie to dłuższa sprawa - wtedy możesz próbować na .
__________________
Marcin
FB: FACEBOOK
Mallory jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 04.04.2018, 19:50   #32
Vee
BRAAP BRAAP
 
Vee's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: Nov 2015
Miasto: ZK
Posty: 174
Motocykl: była AT RD07a jest XTeresa i DL
Przebieg: rosnący
Vee jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 tydzień 1 dzień 2 godz 8 min 35 s
Domyślnie

@Kazmir
Dysk trochę czasu leżał nieużywany, ale z tego co pamiętam była jedna partycja na której był zainstalowany XP i było trochę danych.
Problemem jest właśnie to, że żaden komp nie widzi tego urządzenia.

@Mallory
Popróbuję tego co podsunąłeś i dam znać. Dzięki.
Vee jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 04.04.2018, 20:17   #33
Kazmir
 
Kazmir's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: Warszawa
Posty: 2,086
Motocykl: RD03
Kazmir jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 1 tydzień 4 godz 18 min 34 s
Domyślnie

Cytat:
Formatowanie i partycje to kolejny etap... najpierw system musi zobaczyć urządzenie.
System nie zobaczy dysku np: GPT
Odpaliłbym z botowalnej płytki np: Acronis Disk Director i zobaczył czy jest widoczny. Jeśli tak to dalej prosta sprawa.
Jeśli nie da się go uruchomić pod PC-tem to wygląda na uszkodzony dysk. Jeśli będzie działać pod PC-em trzeba wtedy go uruchomić z obudowy.
__________________
Ale tu nie Politechnika, tu trzeba myśleć, jak mawiał pewien bosman ;-)
Przestań naprawiać jak zaczynasz psuć!
Ludzie, którzy twierdzą, że czegoś nie da się zrobić, nie powinni przeszkadzać tym, którzy właśnie to robią.
Kazmir jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 04.04.2018, 21:00   #34
Mallory
 
Mallory's Avatar


Zarejestrowany: May 2013
Miasto: Poznan
Posty: 957
Motocykl: RD04
Przebieg: kto wie
Galeria: Zdjęcia
Mallory jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 6 dni 19 godz 26 min 12 s
Domyślnie

Kazmir nie brnijmy, bo nic nie wnosi... jakikolwiek system najpierw musi zobaczyć urządzenie... wszystko co dalej: partycje w stylu MBR, GPT, dyski dynamiczne, LVMy... to etap kolejny...::))
Obaj myślimy, że kolega jezli cokolwiek ma to zwykłe partycje w stylu MBR.
Niech najpierw sprawdzi dalej wg. porad. i da znać co wykrył.
__________________
Marcin
FB: FACEBOOK
Mallory jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 04.04.2018, 21:16   #35
Dymkaaa
 
Dymkaaa's Avatar


Zarejestrowany: Mar 2017
Posty: 407
Motocykl: XR650R
Dymkaaa jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 tygodni 9 godz 17 min 13 s
Domyślnie

Jeśli podpiął pod TV to jak najbardziej może mieć GPT i dysku nie wykryje, robiłem już taki dysk koledze gdzie serwis się tego nie podjął.. 5min zeszło zmienić partycje.
Dymkaaa jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 05.04.2018, 10:11   #36
Kazmir
 
Kazmir's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: Warszawa
Posty: 2,086
Motocykl: RD03
Kazmir jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 1 tydzień 4 godz 18 min 34 s
Domyślnie

Cytat:
Kazmir nie brnijmy, bo nic nie wnosi... jakikolwiek system najpierw musi zobaczyć urządzenie...
Ano...wystarczy wcisnąć klawisz na klawiaturze: Pause/Break na procedurze uruchamiania biosu płyty, lub wejście do biosu i już jest coś na start tego problemu
__________________
Ale tu nie Politechnika, tu trzeba myśleć, jak mawiał pewien bosman ;-)
Przestań naprawiać jak zaczynasz psuć!
Ludzie, którzy twierdzą, że czegoś nie da się zrobić, nie powinni przeszkadzać tym, którzy właśnie to robią.
Kazmir jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 05.04.2018, 11:40   #37
chemik
 
chemik's Avatar


Zarejestrowany: Nov 2010
Miasto: Wrocław
Posty: 977
Motocykl: Triumph Tiger 800XC
chemik jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 20 godz 16 min 34 s
Domyślnie

To ja, może pozostając w temacie, opiszę dręczący mnie problem:

Komputer złożony na początku 2015, raczej średnia pólka. Wykorzystane dwa starsze dyski, oba na SATA: Seagate 500GB oraz WD 750GB. Poza dyskami, monitorem, klawiaturą i myszą reszta komponentów nowa.
Jakoś na przełomie 2016 i 2017 padły oba dyski, tak mniej więcej w odstępie miesiąca. Objawy były takie same: komputer startował, jednak podczas pracy zawieszał się na kilkadziesiąt sekund. Objawy były takie, jakby na ten czas wstrzymał odczyt z dysku. Monitor systemu pokazywał wtedy 100% użycia dysków.
System przeinstalowany, objawy nie ustąpiły, a wręcz zaczęły nasilać się z czasem - komputer więcej wisiał niż pracował, system zaczął się samoczynnie resetować.
Stwierdziłem uszkodzenie dysków podłączając je do innego komputera.
Acha - może niejasno się wyraziłem - każdy dysk padł, gdy był dyskiem systemowym. Jak padł Seagate to użyłem WD jako systemowego.
Wymieniłem dyski (dane udało się odratować w całości). Jako dysk systemowy zastosowałem Seagate 1TB, jako magazyn danych dwa dyski WD po 1TB każdy, skonfigurowane w matrycę RAID 1.
Po miesiącu padł dysk systemowy. Objawy jak opisane wyżej. Wymieniłem w ramach gwarancji, wierząc, że miałem pecha. Nowy (wymieniony) dysk pochodził dokładnie rok i padł. Objawy jak opisane wyżej.
Dyski w matrycy chodzą bezproblemowo.
Mam dwie teorie na ten temat:
1. Mam pecha i padają mi dyski, głównie Seagate.
2. Któryś z komponentów komputera psuje mi dysk systemowy. Zasilacz? Płyta główna?
Jakieś inne teorie na ten temat? Jak i co zdiagnozować? Jak zabezpieczyć się nie przyszłość? Obecnie padnięty dysk jest reklamowany, ale pewnie dostanę nowy i nie chcę za rok powtarzać procedury.
chemik jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 05.04.2018, 12:57   #38
Kazmir
 
Kazmir's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: Warszawa
Posty: 2,086
Motocykl: RD03
Kazmir jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 1 tydzień 4 godz 18 min 34 s
Domyślnie

Od wielu lat używam dysków Seagate (fakt ostatnio straciłem dysk, ale to był dysk pracujący w kieszeni do TV) i nic się nie dzieje.
Cytat:
Poza dyskami, monitorem, klawiaturą i myszą reszta komponentów nowa.
Zasadnicza sprawa to porządny markowy zasilacz i markowa płyta główna.
Jak te komponenty wyglądają u ciebie?
__________________
Ale tu nie Politechnika, tu trzeba myśleć, jak mawiał pewien bosman ;-)
Przestań naprawiać jak zaczynasz psuć!
Ludzie, którzy twierdzą, że czegoś nie da się zrobić, nie powinni przeszkadzać tym, którzy właśnie to robią.
Kazmir jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 05.04.2018, 13:03   #39
chemik
 
chemik's Avatar


Zarejestrowany: Nov 2010
Miasto: Wrocław
Posty: 977
Motocykl: Triumph Tiger 800XC
chemik jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 20 godz 16 min 34 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał Kazmir Zobacz post
Zasadnicza sprawa to porządny markowy zasilacz i markowa płyta główna.
Jak te komponenty wyglądają u ciebie?
Zasilacz - nie pamiętam, ale jakaś średnia pólka, 400W (przewymiarowany z zapasem mocy).
Płyta główna - Gigabyte, dokładnie symbolu nie pamiętam, ale GA-970-i-coś-jeszcze
chemik jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 05.04.2018, 14:39   #40
Kazmir
 
Kazmir's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: Warszawa
Posty: 2,086
Motocykl: RD03
Kazmir jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 1 tydzień 4 godz 18 min 34 s
Domyślnie

Płyta OK. Zastanowiłbym się nad wymiana zasilacza?
Może warto zainstalować jakiś program monitorujący pracę dysku płyty? Może ktoś coś doradzi. Ja nie miałem nigdy takich problemów.
__________________
Ale tu nie Politechnika, tu trzeba myśleć, jak mawiał pewien bosman ;-)
Przestań naprawiać jak zaczynasz psuć!
Ludzie, którzy twierdzą, że czegoś nie da się zrobić, nie powinni przeszkadzać tym, którzy właśnie to robią.

Ostatnio edytowane przez Kazmir : 05.04.2018 o 14:50
Kazmir jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.

Skocz do forum

Podobne wątki
Wątek Autor wątku Forum Odpowiedzi Ostatni Post / Autor
awaria ST 750 Tolecki Wszystko co chciałbyś wiedzieć o motocyklach innych niż AT 21 06.01.2016 20:41
Blokada XENA - awaria matjas Inne tematy 6 29.06.2012 12:57
awaria balczezzz Układ elektryczny i zapłonowy 15 11.07.2011 21:40


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 23:17.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.