Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Główny dział > Hyde Park

Hyde Park Poza dwoma kółkami

Odpowiedz
 
Narzędzia wątku Wygląd
Stary 30-12-2016, 09:28   #11
Vooytas
status-TAK stan cywilny-TAK....
 
Vooytas's Avatar


Zarejestrowany: Jun 2006
Miasto: Mikołów
Posty: 1,227
Motocykl: Vespa x 6
Przebieg: Tak,
Vooytas jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 tygodni 16 godz 55 min 2 s
Domyślnie

Rozumiem.
W starym escorcie miałem zworkę do regulacji na jakim paliwie się śmiga.
Może nie miał czujnika "stukowego".....
Vooytas jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 30-12-2016, 21:23   #12
matjas
 
matjas's Avatar

Zapłaciłem składkę :) Dział PiD

Zarejestrowany: May 2008
Miasto: Brzezia Łąka
Posty: 3,969
Motocykl: R1100GS, FJ1200, KTM200EXC, WSK125 '70
matjas will become famous soon enough
Online: 1 miesiąc 1 tydzień 6 dni 7 godz 46 min 28 s
Domyślnie

Ta zworką przedstawiałeś sobie właśnie punkt wyprzedzenia zapłonu - poźniejszy dla słabszego paliwa tj o niższej liczbie oktanowej.

Jeśli już o tym to kto mądry wie co faktycznie oznacza liczba 95 na przykład jak już tu o starociach gadamy?
__________________
R1100GS '98, FJ1200 '90, KTM200EXC '00, WSK125 '70
matjas jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 30-12-2016, 21:41   #13
Artek
 
Artek's Avatar


Zarejestrowany: Nov 2012
Miasto: Ze wsi jestem w ZMY
Posty: 408
Motocykl: RD03
Artek jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 4 tygodni 1 dzień 17 godz 49 min 6 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał matjas Zobacz post
Ta zworką przedstawiałeś sobie właśnie punkt wyprzedzenia zapłonu - poźniejszy dla słabszego paliwa tj o niższej liczbie oktanowej.

Jeśli już o tym to kto mądry wie co faktycznie oznacza liczba 95 na przykład jak już tu o starociach gadamy?
Mądry:
Artek jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 31-12-2016, 10:23   #14
Vooytas
status-TAK stan cywilny-TAK....
 
Vooytas's Avatar


Zarejestrowany: Jun 2006
Miasto: Mikołów
Posty: 1,227
Motocykl: Vespa x 6
Przebieg: Tak,
Vooytas jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 tygodni 16 godz 55 min 2 s
Domyślnie

Pytanie do Kazmira.
Czy 60 stopni ma być sumą odśrodkowego wyprzedzacza i podciśnieniowego?
Czy samych dwóch łopatek w aparacie?
Vooytas jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 31-12-2016, 21:04   #15
Kazmir
 
Kazmir's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: Warszawa
Posty: 1,911
Motocykl: RD03
Kazmir jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 1 dzień 18 godz 2 min 55 s
Domyślnie

Oczywiście sumą. Raczej te 60 stopni nie występuje w normalnym użytkowaniu silnika, bo jeśli ośrodkowy się otworzy na maksa przy wysokich obrotach to podciśnienie w gaźniku spadnie. 60 stopni może ( nie musi) wystąpić przy podrywce prze-gazowaniu.
__________________
Ale tu nie Politechnika, tu trzeba myśleć, jak mawiał pewien bosman ;-)
Przestań naprawiać jak zaczynasz psuć!
Ludzie, którzy twierdzą, że czegoś nie da się zrobić, nie powinni przeszkadzać tym, którzy właśnie to robią.
Kazmir jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 01-01-2017, 14:34   #16
Vooytas
status-TAK stan cywilny-TAK....
 
Vooytas's Avatar


Zarejestrowany: Jun 2006
Miasto: Mikołów
Posty: 1,227
Motocykl: Vespa x 6
Przebieg: Tak,
Vooytas jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 tygodni 16 godz 55 min 2 s
Domyślnie

Dziękuję za pomoc.
Znowu coś się nauczyłem.

Przy okazji życzę Wszystkim udanego 2017 roku !
Vooytas jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 01-01-2017, 20:52   #17
CzarnyEZG
 
CzarnyEZG's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: Aug 2013
Posty: 246
Motocykl: RD04
CzarnyEZG jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 tydzień 4 dni 11 godz 56 min 44 s
Domyślnie

Ja w starych fordach (nawet tych z turbo) ustawiałem następująco -

1.Rozgrzewałem auto do normalnej temperatury pracy.
2. Na biegu jałowym kręciłem aparatem zapłonowym tak aby uzyskać jak najwyższe obroty (podciśnienie i wszystko inne podłączone)
3. Podczas jazdy sprawdzłem na najwyższym biegu i przy małej prędkości czy nie ma stukowego (jeżeli się pojawiało odrobinkę cofałem zapłon)

Jeżeli auto ma LPG, to regulacja na benzynie!

Powyższy sposób pozwalał w miarę dobrze ustawić zapłon, czego przy starym i zużytym silniku (i osprzęcie) nie zrobisz na lampę (bo cuda wychodzą)
__________________
2014: Żatki Bolek na promie kosmicznym
2015: Veni Vidi Wypici
2016: Muflon na latającym gobelinie
CzarnyEZG jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 01-01-2017, 21:46   #18
Kazmir
 
Kazmir's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: Warszawa
Posty: 1,911
Motocykl: RD03
Kazmir jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 1 dzień 18 godz 2 min 55 s
Domyślnie

Cytat:
Powyższy sposób pozwalał w miarę dobrze ustawić zapłon, czego przy starym i zużytym silniku (i osprzęcie) nie zrobisz na lampę (bo cuda wychodzą)
Każdy ma prawo do swoich przemyśleń, ale w tym wypadku nie zgodzę się z tobą. Tak ustawiony zapłon z reguły jest ustawiony jako za wczesny. Przestawienie na oko, czy słuch jest mylne. Za dużo silników przekręciłem w życiu na hamowniach, żeby w tym temacie przyznać ci rację. Zapłon statyczny i dynamiczny (i regulatory odśrodkowe, podciśnieniowe, czy elektroniczne) jest dobrany do silnika, jego parametrów, paliwa i najważniejsze obciążeń. O ile dla obciążeń krótkotrwałych silnik "przełknie" źle ustawiony zapłon to dla obciążeń stałych i długotrwałych (np próba olejowa na stanowisku hamowni = długotrwała jazda z załadowaną przyczepą na autostradzie). Takie ustawienie zapłonu to najczęściej wypalenie denka tłoka, lub w najlepszym przypadku nadmierne zużycie innych części.
Tym bardziej w starych silnikach trzeba wpierw doprowadzić do wyremontowania zużytego osprzętu, a dopiero potem zacząć regulować! Nie odwrotnie. W WSK 125 (młode to to nie jest) zawsze ustawiałem zapłon na lampę stroboskopową. W Syrence 104 też. Oba wymienione sprzęty nie posiadają fabrycznie znaków. Wyznaczenie takich znaczników jest dziecinnie proste, a potem gdy są problemy bardzo szybko bezinwazyjnie można sprawdzić "gdzie jesteśmy" Dla przykładu. Ustawiony prawidłowo zapłon w kultowej WSK 125 na lampę. Po jakimś czasie sprawdzamy i okazuje się że znaki już się nie pokrywają w błyskach lampy. Trudno przypuszczać, żeby podstawa iskrownika się obróciła dokręcona trzema wkrętami? Wiec diagnoza jest prosta! Zużyte styki przerywacza, zużyta "fibra" młoteczka i to wszystko do sprawdzenia w 10 sekund!!!
__________________
Ale tu nie Politechnika, tu trzeba myśleć, jak mawiał pewien bosman ;-)
Przestań naprawiać jak zaczynasz psuć!
Ludzie, którzy twierdzą, że czegoś nie da się zrobić, nie powinni przeszkadzać tym, którzy właśnie to robią.
Kazmir jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 01-01-2017, 22:03   #19
CzarnyEZG
 
CzarnyEZG's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: Aug 2013
Posty: 246
Motocykl: RD04
CzarnyEZG jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 tydzień 4 dni 11 godz 56 min 44 s
Domyślnie

Kazmir - Zgadzam się z tobą, odnośnie prawidłowości drogi postępowania (doprowadzamy osprzęt i silnik do dobrego stanu i wtedy regulujemy), jest to jednak sytuacja laboratoryjna, która w przyrodzie praktycznie nie występuje.

Trzydziestoletni silnik z osprzetem w tym samym wieku to suma małych błędów i niedociągnięć, których usunięcie będzie polegało praktycznie na wymianie wszystkiego na nowe (bądź regeneracji)

Na sposobie, który przytoczyłem jeździło sporo aut, które miałem ja i paru kumpli.
Jeżeli umiesz wychwycić odgos spalania stukowego, to zapłon ustawisz prawidłowo.
Co wtedy ma wypalić dziurę w toku?
__________________
2014: Żatki Bolek na promie kosmicznym
2015: Veni Vidi Wypici
2016: Muflon na latającym gobelinie
CzarnyEZG jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 01-01-2017, 22:30   #20
Kazmir
 
Kazmir's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: Warszawa
Posty: 1,911
Motocykl: RD03
Kazmir jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 1 dzień 18 godz 2 min 55 s
Domyślnie

Cytat:
Podczas jazdy sprawdzłem na najwyższym biegu i przy małej prędkości czy nie ma stukowego (jeżeli się pojawiało odrobinkę cofałem zapłon)
Mam Poloneza. Jechałeś nim kiedyś na minimalnych obrotach na V biegu? Lubie muzykę nawet zagram kilka akordów na gitarze (wychowałem się na The Dark Side of the Moon) , ale w tym przypadku nie podejmuje się ustawiać zapłonu na słuch, a co dopiero w szarpaninie gdzie wszystko co ma pukać w aucie będzie pukało wychwycić spalanie stukowe. Wolę lampę stroboskopową
Oczywiście nie jestem też absolutnym ortodoksem zapatrzonym w twarde dane, ale wolę korektę zapłonu na +/- od wartości, którą mam pewną, czyli ustawioną na lampę. W kanciaku 125p też wprowadziłem swoja korektę zapłonu od tej zalecanej przez fabrykę
__________________
Ale tu nie Politechnika, tu trzeba myśleć, jak mawiał pewien bosman ;-)
Przestań naprawiać jak zaczynasz psuć!
Ludzie, którzy twierdzą, że czegoś nie da się zrobić, nie powinni przeszkadzać tym, którzy właśnie to robią.
Kazmir jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.

Skocz do forum

Podobne wątki
Wątek Autor wątku Forum Odpowiedzi Ostatni Post / Autor
"MoToGascar 2016" - motocyklem przez Madagaskar" SUb Trochę dalej 50 09-08-2016 14:20
"Oranżada"dla przyszłego "zdrajcy". MOTOMYSZA Wszystko dla Afrykańczyka 7 29-10-2012 20:21
Knajpa "Dwa koła" czy "Route 66" ? arturro007 Inne tematy 11 14-08-2011 13:26


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 17:49.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.