Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Główny dział > Hyde Park

Hyde Park Poza dwoma kółkami

Odpowiedz
 
Narzędzia wątku Wygląd
Stary 29.12.2016, 10:02   #1
Vooytas
status-TAK stan cywilny-TAK....
 
Vooytas's Avatar


Zarejestrowany: Jun 2006
Miasto: Mikołów
Posty: 1,229
Motocykl: Vespa x 6
Przebieg: Tak,
Vooytas jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 tygodni 19 godz 40 min 16 s
Domyślnie ustawianie zapłonu w silniku "klasycznym"

Cześć.

Jak prawidłowo powinno się ustawiać zapłon w silniku z klasycznym aparatem zapłonowym z podciśnieniowym układem wyprzedzenia zapłonu.

czy ważne jest aby był ustawiony na określonych obrotach jałowych ?
Zauważyłem, że podniesienie obrotów jałowych o nawet nieduże wartości ma duży wpływ na wyprzedzenie zapłonu (nawet przy odpiętym wężyku podciśnienia). Sądzę, że łopatki odśrodkowe zaczynają już się odchylać.

Czy jest jakaś zasada, że obroty przy ustawianiu zapłonu powinny być dokładnie takie a takie?

P.S. ustawiam lampą stroboskopową. Chodzi o silnik 1700 V4 z transita.
Vooytas jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 29.12.2016, 11:57   #2
MacGyver
 
MacGyver's Avatar


Zarejestrowany: Jul 2016
Miasto: Dubai
Posty: 76
Motocykl: RD07a
Przebieg: 104k
MacGyver jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 dni 12 godz 49 min 15 s
Domyślnie

o ile dobrze pamietam wiekszosc producentow podawala ustawienie na wolnych obrotach.
opcjonalnie ustawienie statyczne ("na zarowke")

osobna historia jest weryfikacja poprawnosci dzialania I regulacji (jesli taka wystepuje) przyspieszacza podcisnieniowego
MacGyver jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 29.12.2016, 13:37   #3
kuntakinte
 
kuntakinte's Avatar


Zarejestrowany: Jun 2010
Miasto: Tychy (PL) Hannover (D)
Posty: 286
Motocykl: RD04
Przebieg: 112000
kuntakinte jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 7 godz 17 min 43 s
Domyślnie

Przy starych fordach powinno sie ustawic zaplon przy odlaczanej "vacuum puszce" (nie wiem jak to sie nazywa) "Unterdruckdose" i obrotach bardzo niskich. Odlaczona puszka aby nie miala wplywu na przyspieszanie zaplonu. Przy ustawianiu 400-450 obrotow na minute.

http://www.taunus-m.ch/files/tm_p5_6...dzeitpunkt.pdf

Ale jeszcze inne pytanie. Jak tam gniazda zaworow dawaja sobie rade z bezolowiowa benzyna?

Ostatnio edytowane przez kuntakinte : 29.12.2016 o 13:41
kuntakinte jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 29.12.2016, 16:30   #4
Vooytas
status-TAK stan cywilny-TAK....
 
Vooytas's Avatar


Zarejestrowany: Jun 2006
Miasto: Mikołów
Posty: 1,229
Motocykl: Vespa x 6
Przebieg: Tak,
Vooytas jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 tygodni 19 godz 40 min 16 s
Domyślnie

Dzięki Kunta, przyjacielu.

Gniazda mam jeszcze z epoki.
Nie wiem czy lanie dodatku do benzyny to jest rozwiązanie czy tylko placebo....

Prędzej czy później przyjdzie czas na rozbiórkę silnika. Wiec gniazda do wymiany (jak to tylko możliwe).
Chyba że wcześniej zrobimy machniom na Econoline
Vooytas jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 29.12.2016, 16:42   #5
dżony
 
dżony's Avatar


Zarejestrowany: Jan 2013
Miasto: Złotów
Posty: 135
Motocykl: DR 650 SE
dżony jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 tygodni 6 dni 3 godz 47 min 46 s
Domyślnie

Cytat:
Jak tam gniazda zaworow dawaja sobie rade z bezolowiowa benzyna?
a tak zapytam z czystej ciekawości po za tematem. Jaka jest różnica w silnikach z epoki a współczesnych, że stosowanie bezołowiowej może być szkodliwe dla gniazd zaworowych? Na co wpływ ma ten ołów w benzynie?
dżony jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 29.12.2016, 17:02   #6
matjas
 
matjas's Avatar

Zapłaciłem składkę :) Dział PiD

Zarejestrowany: May 2008
Miasto: Brzezia Łąka
Posty: 4,115
Motocykl: R1100GS, FJ1200, KTM200EXC, WSK125 '70
matjas will become famous soon enough
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 23 godz 27 min 46 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał dżony Zobacz post
a tak zapytam z czystej ciekawości po za tematem. Jaka jest różnica w silnikach z epoki a współczesnych, że stosowanie bezołowiowej może być szkodliwe dla gniazd zaworowych? Na co wpływ ma ten ołów w benzynie?
Czteroetylek ołowiu był stosowany jako dodatek antydetonacyjny a przy okazji smarował połączenie przylgnia/zawór
Tak apropos tematu to można i na żarówkę ale nie polecam
Żeby sprawdzić rzeczywiste wyprzedzenie kup pan proste strobo
Jak grzebiesz przy starociach nie raz się jeszcze przyda

Aaaas widzę ze masz. Producent zawsze podaje wartości rpm do regulacji i jest to ważne
Z czasem Sprezyny w aparacie tracą wlasciwosci, Diafragma staje się twarda do tego jakieś nieszczelności itd dlatego statyczne ustawienie na żarówkę to imvho tylko środek do uruchomienia silnika

Za późno zawory dostaną po dupie za wcześnie korby dostaną za swoje

M
__________________
R1100GS '98, KTM200EXC '00, WSK125 '70, K1100LT '93

Experience is what you get when you don't get what you want.

Wszystkie swoje troski powierz Bogu - on i tak nie śpi całą noc.

Ostatnio edytowane przez matjas : 29.12.2016 o 17:06
matjas jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 29.12.2016, 17:33   #7
Kazmir
 
Kazmir's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: Warszawa
Posty: 1,993
Motocykl: RD03
Kazmir jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 3 dni 13 godz 16 min 45 s
Domyślnie

Cytat:
Jak prawidłowo powinno się ustawiać zapłon w silniku z klasycznym aparatem zapłonowym z podciśnieniowym układem wyprzedzenia zapłonu.
Zdecydowanie przy odłączonym podciśnieniu!!! Ustaw wolne (nawet niższe niż zalecane) i ustaw na lampę znaki. Nie podłączaj dalej podciśnienia - sprawdź przy jakich obrotach zaczyna działać odśrodkowy i jaki ma maksymalny zakres. Może tak być, że jedna sprężynka jest słabsza od drugiej co nadaje odpowiednią charakterystykę wyprzedzenia zapłonu w funkcji obrotów. Potrzebny szablon. Kup w papierniczym lub wydrukuj sobie. Suma tych dwóch "wyprzedzaczy" np w Fiat 125p to prawie 60 stopni.
Uwaga! Jeśli silnik ma ustawione wolne obroty (fabryczne) i po podpięciu wężyka z podciśnieniem obroty rosną to nie jest to normalne zjawisko. Ale to już zupełnie inny temat.
Jak życzysz sobie to ci narysuje szablon do wydrukowania Tylko daj mi e-maila na 'a
__________________
Ale tu nie Politechnika, tu trzeba myśleć, jak mawiał pewien bosman ;-)
Przestań naprawiać jak zaczynasz psuć!
Ludzie, którzy twierdzą, że czegoś nie da się zrobić, nie powinni przeszkadzać tym, którzy właśnie to robią.
Kazmir jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 29.12.2016, 18:28   #8
Vooytas
status-TAK stan cywilny-TAK....
 
Vooytas's Avatar


Zarejestrowany: Jun 2006
Miasto: Mikołów
Posty: 1,229
Motocykl: Vespa x 6
Przebieg: Tak,
Vooytas jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 tygodni 19 godz 40 min 16 s
Domyślnie

Dziękuje za podpowiedzi cenne.

A czy fakt, że etylina w tamtych czasach była o dużo niższej liczbie oktanowej niż dzisiaj ma znaczenie dla ustawienia zapłonu?
Vooytas jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 29.12.2016, 21:33   #9
nicek27
 
nicek27's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: Oct 2009
Miasto: Frankfurt/M
Posty: 1,013
Motocykl: Elefant 944ie
Przebieg: 54420
Galeria: Zdjęcia
nicek27 jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 tygodni 15 godz 7 min 58 s
Domyślnie

Jeśli dobrze zrozumiałem to w szkole, to można na dzisiejszym paliwie starsze auto na odrobinkę wcześniejszy dać.
Testując na dużym Fiacie z dwoma podwójnymi gaźnikami najlepiej dyga na niemal maksymalnie "wyprzedzonym" ustawieniu. Im bardziej późny tym okropniejsze dźwięki silnik wydaje przy obciążeniu.



__________________
Cagiva Elefant 944ie - jedyne co się może popsuć podczas jazdy to pogoda!
nicek27 jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 29.12.2016, 22:16   #10
kuntakinte
 
kuntakinte's Avatar


Zarejestrowany: Jun 2010
Miasto: Tychy (PL) Hannover (D)
Posty: 286
Motocykl: RD04
Przebieg: 112000
kuntakinte jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 7 godz 17 min 43 s
Domyślnie

Czym wiecej oktanow, tym paliwo bardziej odporne na samozapalenie nie kontrolowane (efekt podobny jak w dieslu). Przy wysokim ROZ silnik moze np miec wieksze sprezanie byz obawy, ze paliwo same przed iskra sie zapali. Dzisiejsze nowoczesne silniki sa w stanie rozpoznac ROZ i odpowiednie komputer ustawia zaplon. W starym oplu ojca pamietam ze byl przy silniku taki przelacznik "normal/super" i mozna bylo zmienic zaleznie od zatankowanej benzyny.
Czym bardziej przestawisz zaplon na przod, tym bardziej silnik sie bedzie grzal.
kuntakinte jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.

Skocz do forum

Podobne wątki
Wątek Autor wątku Forum Odpowiedzi Ostatni Post / Autor
"MoToGascar 2016" - motocyklem przez Madagaskar" Sub Trochę dalej 50 09.08.2016 13:20
"Oranżada"dla przyszłego "zdrajcy". MOTOMYSZA Wszystko dla Afrykańczyka 7 29.10.2012 19:21
Knajpa "Dwa koła" czy "Route 66" ? arturro007 Inne tematy 11 14.08.2011 12:26


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 15:06.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.