Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Główny dział > GPS > Zastosowanie praktyczne

Zastosowanie praktyczne Pytania i porady

Odpowiedz
 
Narzędzia wątku Wygląd
Stary 15-10-2016, 22:09   #11
Emek
 
Emek's Avatar

Zapłaciłem składkę :) Dział PiD

Zarejestrowany: Aug 2015
Miasto: Scyzortown
Posty: 1,088
Motocykl: CRF1000L
Przebieg: Rośnie
Emek jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 4 tygodni 1 dzień 5 godz 6 min 49 s
Domyślnie

Karta 64GB. Sprawdziłem 2 sztuki i w dalszym ciągu nie widzi map na karcie. Na kompie karta jest widoczna. Nie wiem o co kaman .
__________________
CRF 450X/ Yamaha SR 500/DR 650 - Dziadek
Emek jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 15-10-2016, 23:10   #12
rety


Zarejestrowany: Aug 2014
Miasto: Piła
Posty: 6
Motocykl: TA XL 650V
rety jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 dni 38 min 58 s
Domyślnie

Zajrzałem na zagraniczne forum garmina, tak na szybko to wg. opisu
garmin64 ma problemy z kartami 64GB, czasem ponowne sformatowanie ich na system FAT32 rozwiązuje sprawę a czasami jedynym rozwiązaniem jest max. karta 32GB. System zapisu plików jedynie FAT32!
rety jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 15-10-2016, 23:20   #13
Powolniak
 
Powolniak's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: May 2012
Miasto: Łódź
Posty: 264
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Powolniak jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 tydzień 3 dni 12 godz 56 min 10 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał Emek Zobacz post
Panowie mam taki problem. Mam zrzucone na kompa mapy w plikach .img
Pliki o których piszesz są jakoś dostępne online żeby zrobić swoje próby, czy masz je kupione/prywatne?
Garminowe mapy składają się z małych fragmentów, czegoś w rodzaju kafelków czy puzzli, system Garmina potrafi obsłużyć jakieś 3000-4000 tysiące takich elementów łącznie na wszystkich mapach w urządzeniu i na karcie. Niestety nie znam dokładnej wartości, czytałem różne dane. Dodatkowo sprawę komplikuje fakt, że każdy twórca map dzieli je sobie na fragmenty według własnego widzimisię.

Jak rozumiem masz mapy w pamięci urządzenia. Czy kasujesz je wkładając kartę pamięci, czy w Garminie są jednocześnie mapy w urządzeniu i na karcie? Jeśli tak, to obstawiam przekroczenie wspomnianego limitu. Jeśli mapy w chwili sprawdzenia są tylko na karcie, będę dalej szukał przyczyny. Nie mam 64s ale postaram się zasięgnąć języka i coś doczytać. Począwszy od tego modelu Garmin zaczął zwalczanie pirackich map, widziałem przeróżne przypadki zachowania softu z odrzucaniem oryginalnych map Garmina włącznie. Ot, uroki stopniowej komplikacji urządzeń. Siłą rzeczy wraz z funkcjonalnością rośnie ilość rzeczy które mogą się spieprzyć
__________________
Nastąpiła zmiana nicka z Neo na Powolniak - dziękuję administratorom
Zanim nadejdzie AT mam "lekko" zmodyfikowanego Junaka 123TR czyli 125ccm turystycznej radości:
http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=27491
Powolniak jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 15-10-2016, 23:24   #14
rambo
 
rambo's Avatar

Zapłaciłem składkę :) Dział PiD

Zarejestrowany: Mar 2005
Miasto: Wrocław
Posty: 8,097
Motocykl: Cannondale R900
rambo jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 miesiące 3 tygodni 5 dni 24 min 32 s
Domyślnie

Od seri 64 i paru innych w tym zumo 590 czy Edge 78 Garmin uznał że urządzenia te mają pracować tylko z mapami wydanymi przez garmina. Nue wiem ile jest firm robiących mapy pod Garminy ale to był idiotyczny ruch Jankesów.
__________________
SKLEP TSZODA
GPS TSZODA
OEM części HONDA
MOTOCYKLE HONDA

kontakt
609033448
GPS4ADV@gmail.com
rambo jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 15-10-2016, 23:27   #15
rambo
 
rambo's Avatar

Zapłaciłem składkę :) Dział PiD

Zarejestrowany: Mar 2005
Miasto: Wrocław
Posty: 8,097
Motocykl: Cannondale R900
rambo jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 miesiące 3 tygodni 5 dni 24 min 32 s
Domyślnie

Za pomocą programów typu sdformat można zrobić z 64gb karty, pojemność np 8gb. Wtedy powinno być wszystko Ok
__________________
SKLEP TSZODA
GPS TSZODA
OEM części HONDA
MOTOCYKLE HONDA

kontakt
609033448
GPS4ADV@gmail.com
rambo jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 16-10-2016, 09:03   #16
zimny
trampkarz emeryt

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: Oct 2010
Miasto: Garwolin
Posty: 1,112
Motocykl: WR450F
zimny jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 tygodni 1 dzień 5 godz 21 min 27 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał rambo Zobacz post
Od seri 64 i paru innych w tym zumo 590 czy Edge 78 Garmin uznał że urządzenia te mają pracować tylko z mapami wydanymi przez garmina. Nue wiem ile jest firm robiących mapy pod Garminy ale to był idiotyczny ruch Jankesów.
Rambo - mógłbyś rozszerzyć o co dokładniej chodzi? Miałem 62s, mam 64s z różnymi mapami i nie zauważyłem ograniczeń.. Ale ja wiele w mapach nie grzebie.

Pozdrawiam
Zimny
__________________
Brak pomysłu na podpis.
zimny jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 16-10-2016, 10:29   #17
Powolniak
 
Powolniak's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: May 2012
Miasto: Łódź
Posty: 264
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Powolniak jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 tydzień 3 dni 12 godz 56 min 10 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał rambo Zobacz post
Od seri 64 i paru innych w tym zumo 590 czy Edge 78 Garmin uznał że urządzenia te mają pracować tylko z mapami wydanymi przez garmina.
Nie chcę się wymądrzać, nie miałem żadnego z tych urządzeń, bazuję tylko na wiedzy z forów typu gpsmaniak. Według tego co wyczytałem Garmin zmienił sposób weryfikacji map jedynie po to aby wyeliminować piracenie ich produktów, czyli dodatkowych map oferowanych zarówno przez nich, jak i przez dystrybutorów. W pewnej chwili ilość ofert kopii map na przeróżnych portalach aukcyjnych zaczęła rzucać się mocno w oczy. W znakomitej większości przypadków były to pirackie kopie.

Mapy tworzone i udostępniane online w projektach typu OSM czy UMPpl przez pasjonatów tematu, zgodne z oficjalnym formatem nadal powinny być i według mnie są akceptowane przez nowsze urządzenia Garmina.
__________________
Nastąpiła zmiana nicka z Neo na Powolniak - dziękuję administratorom
Zanim nadejdzie AT mam "lekko" zmodyfikowanego Junaka 123TR czyli 125ccm turystycznej radości:
http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=27491

Ostatnio edytowane przez Powolniak : 16-10-2016 o 10:32
Powolniak jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 16-10-2016, 12:12   #18
Emek
 
Emek's Avatar

Zapłaciłem składkę :) Dział PiD

Zarejestrowany: Aug 2015
Miasto: Scyzortown
Posty: 1,088
Motocykl: CRF1000L
Przebieg: Rośnie
Emek jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 4 tygodni 1 dzień 5 godz 6 min 49 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał Neo Zobacz post
Pliki o których piszesz są jakoś dostępne online żeby zrobić swoje próby, czy masz je kupione/prywatne?
Garminowe mapy składają się z małych fragmentów, czegoś w rodzaju kafelków czy puzzli, system Garmina potrafi obsłużyć jakieś 3000-4000 tysiące takich elementów łącznie na wszystkich mapach w urządzeniu i na karcie. Niestety nie znam dokładnej wartości, czytałem różne dane. Dodatkowo sprawę komplikuje fakt, że każdy twórca map dzieli je sobie na fragmenty według własnego widzimisię.

Jak rozumiem masz mapy w pamięci urządzenia. Czy kasujesz je wkładając kartę pamięci, czy w Garminie są jednocześnie mapy w urządzeniu i na karcie? Jeśli tak, to obstawiam przekroczenie wspomnianego limitu. Jeśli mapy w chwili sprawdzenia są tylko na karcie, będę dalej szukał przyczyny. Nie mam 64s ale postaram się zasięgnąć języka i coś doczytać. Począwszy od tego modelu Garmin zaczął zwalczanie pirackich map, widziałem przeróżne przypadki zachowania softu z odrzucaniem oryginalnych map Garmina włącznie. Ot, uroki stopniowej komplikacji urządzeń. Siłą rzeczy wraz z funkcjonalnością rośnie ilość rzeczy które mogą się spieprzyć
Neo, mapy są stąd http://garmin.openstreetmap.nl
Dla przykładu Ukraina w pliku .img
Mam Zumo 590 LM, które bez problemu czyta mapy z karty pamięci. 64S już tych map nie widzi. Wgrałem najpierw mapy na microSD i garmin ich nie widział. Po transferze do urządzenia wsio w pariadkie i mapy są czytane. Nie mam już miejsca na wgranie Rosji do pamięci urządzenia a w podróży raczej komp będzie zbytecznym balastem stąd chciałbym aby mapy z karty były widoczne w 64.
Spróbuję tak jak sugeruje Rambo wgrać mapy na kartę o mniejszej pojemności i zobaczymy czy będzie OK.
__________________
CRF 450X/ Yamaha SR 500/DR 650 - Dziadek
Emek jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 16-10-2016, 13:51   #19
PawelM.

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: Oct 2013
Miasto: Marki
Posty: 798
Motocykl: nie mam AT jeszcze
PawelM. jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 tygodni 1 godz 28 min 28 s
Domyślnie

Ja mam karte 8gb i nie dalo rady
__________________
Byl 950 adv
Jest 640 adv
PawelM. jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 16-10-2016, 14:11   #20
Emek
 
Emek's Avatar

Zapłaciłem składkę :) Dział PiD

Zarejestrowany: Aug 2015
Miasto: Scyzortown
Posty: 1,088
Motocykl: CRF1000L
Przebieg: Rośnie
Emek jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 4 tygodni 1 dzień 5 godz 6 min 49 s
Domyślnie

A u mnie sukces. Format karty FAT32 - karta 4GB. Stworzyłem katalog Garmin na karcie, mapa wgrana i wszystko działa jak należy.
Wniosek nasuwa mi się taki że karty 64GB nie są obsługiwane przez GPSMAP64. Próbowałem na mniejszych 2GB i 4GB i obie współpracują czyli urządzenie czyta mapy zapisane na microSD.
Cytat:
Ja mam karte 8gb i nie dalo rady
Spróbuj sformatować i potem wgrać mapy. Skoro u mnie poszło to i u ciebie musi działać.
__________________
CRF 450X/ Yamaha SR 500/DR 650 - Dziadek
Emek jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.

Skocz do forum

Podobne wątki
Wątek Autor wątku Forum Odpowiedzi Ostatni Post / Autor
Wgrywanie map do garmina krok po kroku. Prośba o instrukcję. Miklaz Zastosowanie praktyczne 17 26-02-2012 17:57


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 07:27.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.