Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Podróże. Całkiem małe, średnie i duże. > Szpej turystyczny - Produkty i Porady > GPS > Zastosowanie praktyczne

Zastosowanie praktyczne Pytania i porady

Odpowiedz
 
Narzędzia wątku Wygląd
Stary 19.04.2015, 10:10   #1
PszemekADV
 
PszemekADV's Avatar

Zapłaciłem składkę :) Dział PiD

Zarejestrowany: Apr 2014
Miasto: Zabrze
Posty: 473
Motocykl: nie mam AT jeszcze
PszemekADV jest na dystyngowanej drodze
Online: 5 dni 7 godz 5 min 25 s
Domyślnie Google maps i moje trasy, ogarnia to ktoś?

Witam, póki co nawiguję przy pomocy telefonu, mam google maps i wersję ograniczona tom toma. Zapisałem sobie mapkę w googl maps pobrałem ją na pc w formacie kmz, jak zrobić teraz żeby otworzyć mapkę na telefonie?
__________________
jak latać to z głową...
PszemekADV jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 19.04.2015, 10:48   #2
sluza
 
sluza's Avatar


Zarejestrowany: Nov 2010
Miasto: Bialystok I Akalice
Posty: 1,088
Motocykl: AT RD07a; XR600R
sluza jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 1 tydzień 5 dni 21 godz 30 min 8 s
Domyślnie

wszystko zależy jaki format odtwarza tomtom. Ściągnij GPS Babel i konwertuje kmz czy kml na odpowiednie rozszerzenie. A tak w ogóle to lepiej planowac sobie chyba przez gpsies.com a nie google maps
sluza jest online   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 29.04.2015, 21:43   #3
Poncki
 
Poncki's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: Warszawa
Posty: 1,800
Motocykl: RD03
Przebieg: ły
Poncki jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 4 tygodni 1 dzień 7 min 51 s
Domyślnie

To ja mam dwa pytania w temacie.

Stworzylem swoja mape google i zaznaczylem na niej kilka punktow i tras.
Chcialbym teraz z tego skorzystac.
Niestety nie udalo mi sie znalezc sposobu na skopiowanie na raz wiekszej ilosci punktow.
Jedynym rozwiazaniem jest kopiowanie pojedynczo?
Mam tego sporo...

A drugie pytanie: jest chyba platna wersja map.
Co dostane jak zaplace
Poncki jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 29.04.2015, 22:00   #4
fassi
Fazi przez Zet
 
fassi's Avatar


Zarejestrowany: Mar 2009
Miasto: Berlin
Posty: 2,376
Motocykl: RD07
Przebieg:
Galeria: Zdjęcia
fassi will become famous soon enough
Online: 5 miesiące 1 tydzień 6 dni 8 godz 57 min 30 s
Domyślnie

No google zrobilo apdejt i jest ta dziadowska mapa. Niweiem jak wy, ale ja jak wyznacze trase z A do B to nie umiem dodac punktu posredniego. Kiedys mozna bylo przeciagnac trase na dowolny punkt i po sprawie. Teraz nie idzie :/
__________________
Za dwadzieścia lat
bardziej będziesz żałował
tego czego nie zrobiłeś,
niż tego co zrobiłeś.
fassi jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 30.04.2015, 07:03   #5
cheniek
 
cheniek's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: Jul 2008
Miasto: Pszczyna
Posty: 745
Motocykl: RD07A & XR650L
Przebieg: 30237
cheniek jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 miesiące 1 tydzień 5 dni 13 godz 9 min 15 s
Domyślnie

Joł

Jest coś takiego jak "google moje mapy"

https://www.google.com/maps/d

Jak dla mnie działa bez problemu. To prawda, że mapy pomieniały się i wg mnie te standardowe są do dupy aczkolwiek "my maps" jest lepsze (ma obsługę warstw i parę innych dodatków).

Sprawdźcie
Załączone Grafiki
Typ pliku: jpg google_moje_mapy.jpg (138.9 KB, 28 wyświetleń)
cheniek jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 30.04.2015, 09:27   #6
Poncki
 
Poncki's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: Warszawa
Posty: 1,800
Motocykl: RD03
Przebieg: ły
Poncki jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 4 tygodni 1 dzień 7 min 51 s
Domyślnie

Cheniek, ja mam właśnie taką mapę jak wkleiłeś.
Problem polega na tym, że zbieram tam punkty z całego świata, mam tego sporo.
Teraz planuję wyjazd w określony region i chciałbym skorzystać z części punktów.
Niestety nie znalazłem sposobu na kopiowanie punktów między warstwami.
A już największą zagadką jest dla mnie jak udało ci się w "my maps" wytyczyć trasę po drogach.
Ja umiem tylko zaznaczać punkty i linie proste...
Poziom podstawówki

EDIT:

Hahahahah
Zmotywowałeś mnie i znalazłem, trudne nie było
Żyłem w nieświadomości, teraz będzie dużo łatwiej.
Pozostaje kwestia kopiowania punktów...

Ostatnio edytowane przez Poncki : 30.04.2015 o 09:31
Poncki jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 30.04.2015, 10:06   #7
Maurosso
 
Maurosso's Avatar


Zarejestrowany: Jan 2014
Miasto: Rz-ów
Posty: 663
Motocykl: RD07
Maurosso jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 tygodni 8 godz 12 min 53 s
Domyślnie

Z mniej rozbudowanych i prostych systemów, można zrobić tak:
Nakreślić trasę w google maps, a potem link przekonwertować do *.gpx, korzystając z GSPvisualizer.

Dzięki temu nie trzeba nic instalować, eksportować, ani przegrywać. Wystarczy linka z google wkleić do: http://www.gpsvisualizer.com/convert...ert_format=gpx

Testowałem wczoraj. Wczytałem do OSM+ i pięknie poprowadził nawigacją głosową przez dość skomplikowaną trasę.

EDIT: Jeszcze jedno: jak kogoś denerwują nowe google mapy (np. mnie), można wejść w klasyczne. Wystarczy kliknąć w pytajnik w prawym dolnym roku google.maps i wybrać: klasyczne mapy google.

EDIT2: Widzę że google coś namieszało...i chyba wyłączyło klasyczne mapy...co za świniaki...

Ostatnio edytowane przez Maurosso : 30.04.2015 o 10:10
Maurosso jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 30.04.2015, 10:12   #8
fassi
Fazi przez Zet
 
fassi's Avatar


Zarejestrowany: Mar 2009
Miasto: Berlin
Posty: 2,376
Motocykl: RD07
Przebieg:
Galeria: Zdjęcia
fassi will become famous soon enough
Online: 5 miesiące 1 tydzień 6 dni 8 godz 57 min 30 s
Domyślnie

tutaj jest odpowiedz...

https://support.google.com/maps/answer/6166252?hl=pl

nie namieszali tylko update zrobili.

A umiecie w tych nowych przeciagnac trase przez Jakis punkty? U mnie nie nada...
__________________
Za dwadzieścia lat
bardziej będziesz żałował
tego czego nie zrobiłeś,
niż tego co zrobiłeś.
fassi jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 02.05.2015, 19:51   #9
Poncki
 
Poncki's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: Warszawa
Posty: 1,800
Motocykl: RD03
Przebieg: ły
Poncki jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 4 tygodni 1 dzień 7 min 51 s
Domyślnie

Maurosso
Teraz to jest inna jakość planowania

Mam jeszcze pytanie czy na Widows Phone jest jakaś sprytna aplikacja w stylu Locusa?

Fassi, u mnie da radę przeciągnąć tylko trochę się gubię które są nowe, a które stare.
Odpalam moje mapy i potem klikam otwórz oryginalna mapę.

Ostatnio edytowane przez Poncki : 02.05.2015 o 19:55
Poncki jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 08.07.2015, 11:55   #10
PszemekADV
 
PszemekADV's Avatar

Zapłaciłem składkę :) Dział PiD

Zarejestrowany: Apr 2014
Miasto: Zabrze
Posty: 473
Motocykl: nie mam AT jeszcze
PszemekADV jest na dystyngowanej drodze
Online: 5 dni 7 godz 5 min 25 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał cheniek Zobacz post
Joł

Jest coś takiego jak "google moje mapy"

https://www.google.com/maps/d

Jak dla mnie działa bez problemu. To prawda, że mapy pomieniały się i wg mnie te standardowe są do dupy aczkolwiek "my maps" jest lepsze (ma obsługę warstw i parę innych dodatków).

Sprawdźcie
nie ogarniam jak tam się trasy zaznacza?
__________________
jak latać to z głową...
PszemekADV jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.

Skocz do forum

Podobne wątki
Wątek Autor wątku Forum Odpowiedzi Ostatni Post / Autor
Google maps i afryczka Rychu72 Inne tematy 14 05.01.2017 17:59
track z Garmina na google maps sebol Zastosowanie praktyczne 23 03.06.2015 21:20
Planowanie wycieczki w Google Maps lorsol Kwestie różne, ale podróżne. 20 12.03.2014 22:45
Google maps offline Ronin Mapy 2 11.09.2012 15:30


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 15:07.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.