Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Główny dział > Hyde Park

Hyde Park Poza dwoma kółkami

Odpowiedz
 
Narzędzia wątku Wygląd
Stary 23.02.2013, 10:05   #1
PARYS
Mam przerąbane :)
 
PARYS's Avatar


Zarejestrowany: Oct 2008
Miasto: WTA
Posty: 1,682
Motocykl: RD07a
Przebieg: stoi
Galeria: Zdjęcia
PARYS jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 9 godz 52 min 15 s
Domyślnie Automat i blokujący się kluczyk - (help)

Siema,

Taki upierdliwy problem mam od niedawna w swojej puszce (A6/2000), że po wyłączeniu silnika i przełożeniu dźwigni automatu na P kluczyk się nie przekręca do końca w stacyjce i nie mogę go wyjąć. Tak jakby coś tam nie przeskakiwało, nie wiem.

Ktoś coś może naświetlić? Na komputerze wszystko ok wychodzi bo już sprawdzałem. Efekt jest taki, że żona jak jedzie po zakupy to nie może ich zrobić bo przecież nie zostawi samochodu pod realem z kluczykiem w środku. Aha - no i to nie jest zawsze tylko jakoś tak losowo, że czasami się przekręca, a czasami nie.

Help
__________________
Motto nr 1: Uważać na mokre pieńki i siekiery
PARYS jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 23.02.2013, 11:33   #2
bukowski
sneer
 
bukowski's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: Sep 2009
Miasto: Cro-magnon
Posty: 1,677
Motocykl: CRF1000L
Przebieg: 28000
bukowski jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 1 tydzień 1 dzień 11 godz 9 min 7 s
Domyślnie

Nie wiem, jak jest w Audi, ale w wiekszosci aut nie da sie wyjac kluczyka, jesli dzwignia nie jest na P. To jest elektrycznie sterowana zapadka w stacyjce. Wiec obstawialbym problem elektryczny.
bukowski jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 23.02.2013, 11:54   #3
Tomasa
Zrośnięty.
 
Tomasa's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: May 2010
Miasto: Warszawa
Posty: 367
Motocykl: RD07a
Tomasa jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 1 tydzień 5 godz 52 min 18 s
Domyślnie

Pierwsze co mi przyszlo do glowy to kolejność dzialan. Zatrzymujesz woz, wrzucasz P albo N i dopiero wtedy wylaczasz silnik.

Cytat:
Napisał PARYS Zobacz post
Siema,

Taki upierdliwy problem mam od niedawna w swojej puszce (A6/2000), że po wyłączeniu silnika i przełożeniu dźwigni automatu na P kluczyk się nie przekręca do końca w stacyjce i nie mogę go wyjąć. Tak jakby coś tam nie przeskakiwało, nie wiem.

Ktoś coś może naświetlić? Na komputerze wszystko ok wychodzi bo już sprawdzałem. Efekt jest taki, że żona jak jedzie po zakupy to nie może ich zrobić bo przecież nie zostawi samochodu pod realem z kluczykiem w środku. Aha - no i to nie jest zawsze tylko jakoś tak losowo, że czasami się przekręca, a czasami nie.

Help
__________________
"To jest Afryka. Muszą być straty."
XRV 750 '96 | AJP PR5 '16
Tomasa jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 23.02.2013, 14:48   #4
bliźniak
droga jest celem
 
bliźniak's Avatar


Zarejestrowany: Oct 2010
Miasto: Wrocław
Posty: 1,034
Motocykl: RD07, LC8
Przebieg: X30.000
Galeria: Zdjęcia
bliźniak jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 1 dzień 13 godz 47 min 0
Domyślnie

W starszych Audi, sterowanie tą zapadką było na lince, a nie elektryczne - sprawdź przy dźwigni zmiany biegów, może coś się poluzowało. trzeba tylko osłonę z gały ściągnąć.
Ps:
Kluczyk da się wyciągnąć wyłącznie w pozycji P
__________________
RideNow!
bliźniak jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 23.02.2013, 14:55   #5
Scorpi
 
Scorpi's Avatar


Zarejestrowany: Oct 2011
Miasto: Koszalin
Posty: 1,047
Motocykl: LC8 ADV była rd07
Przebieg: do uzgo
Scorpi is an unknown quantity at this point
Online: 2 tygodni 2 dni 15 godz 24 min 17 s
Domyślnie

w mercach to samo. linka od lewara biegów do stacyjki.
Scorpi jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 23.02.2013, 17:50   #6
PARYS
Mam przerąbane :)
 
PARYS's Avatar


Zarejestrowany: Oct 2008
Miasto: WTA
Posty: 1,682
Motocykl: RD07a
Przebieg: stoi
Galeria: Zdjęcia
PARYS jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 9 godz 52 min 15 s
Domyślnie

Kombinacje wyłączania włącznie z alpejską już wszystkie próbowaliśmy. Squaw twierdzi i może słusznie, że jak się ostro jedzie z hamowaniem i przyspieszaniem nagłym to wtedy wychodzi... Teraz skądś wracaliśmy i akurat zadziałało. Przypadek?
Jeśli chodzi o sterowanie to u mnie raczej linki nie ma tylko elektryczne.
__________________
Motto nr 1: Uważać na mokre pieńki i siekiery
PARYS jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 23.02.2013, 19:50   #7
Mhv
Michał
 
Mhv's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: May 2009
Miasto: Siedlce-Warszawa
Posty: 1,484
Motocykl: RD07a
Przebieg: do neg.
Mhv jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 2 dni 20 godz 9 min 22 s
Domyślnie

Też mi się wydaje, że te elektromagnesy czy inne blokady mogą nie działać prawidłowo.....z drugiej strony..w swoim aucie miałem podobnie (ale skoda, manual i nowsza), mimo wszystko VAG, natomiast objawy były podobne, nie mogłem cofnąć i wyjąć kluczyka. Zacinał się coraz bardziej i w końcu za którymś razem nie mogłem zgasić auta (dobrze że pod domem). Podjechałem do serwisu i już mnie straszyli wymianą zamków/stacyjki itd, ale skończyło się na szczęście na przesmarowaniu stacyjki i działa już z pół roku bez problemu
Jedyne co mogę doradzić - załatw to jak najszybciej, bo gdzieś w wiosce w niedzielę lub święto w końcu się zablokuje i będzie problem..
__________________
Tszodownicy szos
Mhv jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 23.02.2013, 21:04   #8
PARYS
Mam przerąbane :)
 
PARYS's Avatar


Zarejestrowany: Oct 2008
Miasto: WTA
Posty: 1,682
Motocykl: RD07a
Przebieg: stoi
Galeria: Zdjęcia
PARYS jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 9 godz 52 min 15 s
Domyślnie

Ale że co? WD40 go prysnąć?
__________________
Motto nr 1: Uważać na mokre pieńki i siekiery
PARYS jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 23.02.2013, 21:11   #9
matjas
 
matjas's Avatar

Zapłaciłem składkę :) Dział PiD

Zarejestrowany: May 2008
Miasto: Brzezia Łąka
Posty: 6,579
Motocykl: NC750X, R1100GS, KTM200EXC, Vespa PK70, Vespa PK125
matjas will become famous soon enough
Online: 2 miesiące 1 tydzień 1 dzień 18 godz 13 min 28 s
Domyślnie

nie znam sie na skrzyniach automatycznych ale co do zamków i ich smarowania to uważaj z olejem itp. po posmarowaniu i jesli pomoże to spróbuj go dmuchnąć powietrzem, żeby usunąć ew. tłuste pozostałości.
z czasem klucz zawsze będzie tłusty i powoli będzie zasyfiał zamek paproszkami i drobinami piasku z kieszeni, torebki itd... kwestia czasu a przestanie pasować w ogóle.
zamki najlepiej smaruje się pyłem grafitowym z tego co wiem własnie dlatego, że nie jest tłusty i nie przyciąga syfu. ale może jest u nas na forum jakiś imć 'kluczyk' i przy okazji podzieli się wiedzą

matjas
__________________
NC750X, R1100GS, CB650, KTM200EXC, Vespa PK70, Vespa PK125

Experience is what you get when you don't get what you want.

Wszystkie swoje troski powierz Bogu - on i tak nie śpi całą noc.
matjas jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 24.02.2013, 16:46   #10
Mhv
Michał
 
Mhv's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: May 2009
Miasto: Siedlce-Warszawa
Posty: 1,484
Motocykl: RD07a
Przebieg: do neg.
Mhv jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 2 dni 20 godz 9 min 22 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał PARYS Zobacz post
Ale że co? WD40 go prysnąć?
Mi po prostu w serwisie przesmarowali tę stacyjkę, ale nie wiem jakim specyfikiem, natomiast smarowanie zamka ma niewiele wspólnego ze smarowaniem kluczyka (tak jak pisze Matjas). Chodzi o to żeby przesmarować te zapadki i ich okolice. Mi to zrobili w serwisie za jakieś 30-50 zł..
__________________
Tszodownicy szos
Mhv jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.

Skocz do forum

Podobne wątki
Wątek Autor wątku Forum Odpowiedzi Ostatni Post / Autor
Kluczyk do kufra Givi motorola Pomagamy - za free 6 25.04.2013 08:13


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 12:06.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.