Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Warsztat AfricaTwin > Układ elektryczny i zapłonowy

Układ elektryczny i zapłonowy Montaż, demontaż oraz kontrola elementów jak: alternator, akumulator, regulator napięcia, CDI, okablowanie, światła, bezpieczniki, przełączniki, światła stopu, czujnik nóżki bocznej, wiatraki, klaksony, tripmastery, kontrolki, rozruszniki i kierunkowskazy.

Odpowiedz
 
Narzędzia wątku Wygląd
Stary 27.11.2020, 14:10   #141
bukowski
sneer
 
bukowski's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: Sep 2009
Miasto: Cro-magnon
Posty: 2,390
Motocykl: CRF1000L
Przebieg: 28000
bukowski jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 20 godz 20 min 15 s
Domyślnie

Polutowałem mój stary prostownik (ładowarka dobijała max do 12,6 V) i okazało się, że on dopiero po obciążeniu akumulatorem pokazuje 15V. Nie podpięty na wyjściu z transformatora daje 12,6, za mostkiem Graetza 11,8. Chyba nie rozumiem tego, w układzie jest tylko mostek, kondensator i wychylowy amperomierz, ale jest jak jest.
Spróbuję więc ta yuase jeszcze pomęczyć.

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka
bukowski jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 02.12.2020, 08:19   #142
Dzieju
Administrator

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Warszawa
Posty: 6,863
Motocykl: RD03
Dzieju jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 miesiące 4 tygodni 14 godz 52 min 9 s
Domyślnie

Pytanie do użytkowników automatów , jakim prądem ( nie napięciem) ładuje ładowarka 10A przy podłączeniu np akumulatora motocyklowego powiedzmy lekko rozładowanego dajmy na to ok 50% ?
To samo pytanie przy ładowarce 5A.
Chodzi o ustalenie czy prąd ładowania jest redukowany ze względu na małą pojemność czyli do ok 10% czy pompuje więcej.
Konkretne pomiary mile widziane.
Wiadomo że akumulator motocyklowy potrzebuje prądu 0.5-1A a tak małego ładowarka np 10 A może nie dać stąd pytanie o pomiary.
Transformatorowym mogę sobie zredukować prąd pokrętłem lub żarówką ale automat zrobi co mu tam fabryka wymyśliła.
__________________
AT03
Dzieju jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 02.12.2020, 12:31   #143
jabolos

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: Jul 2020
Miasto: Olsztyn
Posty: 90
Motocykl: ATAS DCT 2018
jabolos jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 tydzień 3 dni 17 godz 19 min 9 s
Domyślnie

Dzieju to zależy od konkretnego modelu ładowarki. Producent z reguły podaje do jakich pojemności akumulatorów przewidziana jest ładowarka. Mam np. Waeco, którą ładuję akumulatory żelowe (250 Ah) i samochodowe i ona nie nadaje się do ładowania małych akumulatorów motocyklowych.
jabolos jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 02.12.2020, 12:54   #144
pałeł
gsm: 512242193
 
pałeł's Avatar


Zarejestrowany: Jul 2006
Miasto: racibórz
Posty: 4,069
Motocykl: RD11a
Przebieg: rośnie
Galeria: Zdjęcia
pałeł jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 miesiące 2 tygodni 6 dni 12 godz 56 min 50 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał Dzieju Zobacz post
Pytanie do użytkowników automatów , jakim prądem ( nie napięciem) ładuje ładowarka 10A przy podłączeniu np akumulatora motocyklowego powiedzmy lekko rozładowanego dajmy na to ok 50% ?
To samo pytanie przy ładowarce 5A.
Chodzi o ustalenie czy prąd ładowania jest redukowany ze względu na małą pojemność czyli do ok 10% czy pompuje więcej.
Konkretne pomiary mile widziane.
Wiadomo że akumulator motocyklowy potrzebuje prądu 0.5-1A a tak małego ładowarka np 10 A może nie dać stąd pytanie o pomiary.
Transformatorowym mogę sobie zredukować prąd pokrętłem lub żarówką ale automat zrobi co mu tam fabryka wymyśliła.
Błąd logiczny! To akumulator poprzez stopień naładowania decyduje o maksymalnym prądzie jak pobierze z ładowarki czyli im bardziej rozładowany tym większy prąd ale nie większy niż maksymalny prąd ładowania np noco 3500 http://africatwin.com.pl/showpost.ph...8&postcount=73
ma specjalny tryb dla akumulatora motocyklowego 0,9A max i potem maleje, zasilacz laboratoryjny ma limiter prądu płynnie regulowany mozna bez przeszkód ustawić co chcemy bez żarówek bez kombinacji z bieżącym odczytem prądu i napięcia na wyjściu. Dane o które pytasz są w tym wątku chyba wcześniej podane to wykresy z urządzeń alfa bat miedzy innymi gdzie wspomina m o ładowaniu akumulatora Lifepo4 jest tam filmik i wykres. takich danych jest cała masa na tej podstawie w pierwszym poście masz krzywe ładowania CC/CV.
pałeł jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 03.12.2020, 06:46   #145
Dzieju
Administrator

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Warszawa
Posty: 6,863
Motocykl: RD03
Dzieju jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 miesiące 4 tygodni 14 godz 52 min 9 s
Domyślnie

To nie błąd logiczny , oczywiście że to akumulator swoją opornością wewnętrzną decyduje ile prądu będzie pobierał.
Zgadza się też że niektóre ładowarki mają tryb motocyklowy i tu można by przyjąć że prąd będzie ograniczany.
Ale mi chodzi konkretnie o ładowarkę bez trybu motocyklowego np 10A.
Oraz o pomiary rzeczywiste a nie wykresy reklamujące tryby pracy elektroniki.
Czyli ktoś wziął miernik i zmierzył ile jest naprawdę.
W urządzeniach z możliwością ręcznego ustawiania napięcia i prądu nie ma problemu , jak np w tym laboratoryjnym, ale w automacie żadnego wpływu nie mamy.
Stąd proste pytanie czy ktoś to pomierzył?
__________________
AT03
Dzieju jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 03.12.2020, 17:14   #146
Neno
 
Neno's Avatar


Zarejestrowany: Mar 2010
Miasto: Zambrów
Posty: 1,219
Motocykl: CRF1000L
Przebieg: 64321
Neno jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 3 dni 11 godz 45 s
Domyślnie

Dzieju, specjalnie dla Ciebie (sam też jestem ciekawy) - idę się pobawić
Musze tylko odszukać akumulator motocyklowy (zakłada jednak, że będzie w dobrej kondycji, choć to tylko Chińczyk, natomiast nieużywany od 7 m-cy), no i mam dwie ładowarki automatyczne, 5A o którą pytasz, następna w kolejności to aż 30A. Wyniki za jakiś czas Tą 30A ustawię na innym akumulatorze (samochodowym) na 10A (płynna regulacja) i zobaczymy jak to wyjdzie.
Neno jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 03.12.2020, 21:12   #147
CzarnyCzarownik
 
CzarnyCzarownik's Avatar

Zapłaciłem składkę :) Dział PiD

Zarejestrowany: Feb 2015
Miasto: Wrocław
Posty: 980
Motocykl: XRV750->XR400
Galeria: Zdjęcia
CzarnyCzarownik jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 tygodni 11 godz 48 min 51 s
Domyślnie

Mi dziś przyszedł taki Kozak do Fabiny, bo stary Bosch z 2016 po 2 dniach postoju przy -4C ledwo kręcił.

Aku jest mocno zimne ale napiecie 12,76V. Chyba nie ma sensu podpinać do prostownika tylko jutro z rana poleci pod maskę



Aku na wadze ma 17.5kg, więc w srodku powinien być ołów (lub piasek)

Sent from my Redmi Note 8T using Tapatalk
__________________
Zapraszam na YouTube , Instagram oraz Stronkę.
Pozdrawaim, Dawid z DMMotoAdventures
CzarnyCzarownik jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 04.12.2020, 07:21   #148
Dzieju
Administrator

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Warszawa
Posty: 6,863
Motocykl: RD03
Dzieju jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 miesiące 4 tygodni 14 godz 52 min 9 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał Neno Zobacz post
Dzieju, specjalnie dla Ciebie (sam też jestem ciekawy) - idę się pobawić
Musze tylko odszukać akumulator motocyklowy (zakłada jednak, że będzie w dobrej kondycji, choć to tylko Chińczyk, natomiast nieużywany od 7 m-cy), no i mam dwie ładowarki automatyczne, 5A o którą pytasz, następna w kolejności to aż 30A. Wyniki za jakiś czas Tą 30A ustawię na innym akumulatorze (samochodowym) na 10A (płynna regulacja) i zobaczymy jak to wyjdzie.
Sprawdź mu napięcie przed ładowaniem , a najlepiej jak by miał z 11V . Naładowany nie będzie podsysał za dużo prądu i wynik nie będzie miarodajny. Jako badanie naukowe wymaga zadbania o szczegóły.
Jak byś robił test wszystkich trzech to podłączenie kontrolne każdej ( zacznij od małych) rób na kilka sekund/do ustabilizowania poboru by kolejne pomiary nie były zakłócone pierwszymi.
Fajnie że ci się chce .... co nie bywa oczywiste

Cytat:
Napisał CzarnyCzarownik Zobacz post
Mi dziś przyszedł taki Kozak do Fabiny, bo stary Bosch z 2016 po 2 dniach postoju przy -4C ledwo kręcił.

Aku jest mocno zimne ale napiecie 12,76V. Chyba nie ma sensu podpinać do prostownika tylko jutro z rana poleci pod maskę



Aku na wadze ma 17.5kg, więc w srodku powinien być ołów (lub piasek)
Stary akumulator postaw pod prostownik , ale normalny , możesz na prądzie 5% i poczekaj aż załapie 15V , tylko nie gazuj za długo góra parę minut. Po godzinie sprawdź napięcie. Wstaw go do samochodu podłącz miernik , i odpal wychłodzony silnik sprawdzając ile spadnie napięcia.
Obecnie 4 lata to dużo na akumulator ale bywa że są niedoładowane przy pozornie sprawnym ładowaniu. Dlatego trzeba kontrolować ręcznie ile tak naprawdę ładuje alternator. Bywa że kontrolka nie świeci a prądu bardzo mało. W ten sposób padł mi akumulator w poprzednim autku po 4 latach , winę ponosił regulator , a kontrolki mimo to nie świeciły.
Dlatego nie ma co wierzyć automatyce tylko manualnie spraw doglądać.
Możliwe że postawisz na nogi akumulator i będzie mógł dalej jeździć.
Elektronika w obecnych autkach szybko spompowuje akumulator w stojącym samochodzie.

W nowym dobrze ci trzyma zakładając że ileś czasu temu ktoś go ładował, tyle mi trzymają 15 letnie akumulatory po 3-4 miesiącach nie używania a może dlatego że mają 15 lat i robione w innych czasach.

Jeszcze pewna uwaga , jak możecie kupujcie akumulatory z korkami, tak wiem że większość ma zaklejone na stałe ( choć czasem się da...) ale są jeszcze takie co mają tylko naklejkę i w razie potrzeby można zrobić dolewkę.
Producenci celowo uniemożliwiają dolewanie by akumulator padał szybciej.
Odpowietrzenie jest drożne to i przeładowany akumulator będzie miał ubytki elektrolitu ale dolać już nie ma jak i to go załatwia czasem w 2-4 lata . Możliwość dolania destylowanej wydłuży życie nawet kiepskiego akumulatora.
Czarownik słusznie zwrócił uwagę na wagę, ilość ołowiu ma znaczenie.
Pilnujcie też oznaczeń prądu rozruchowego na akumulatorze , producenci lubią wersję amerykańską bo pokazuje największe wartości.
https://www.farmer.pl/multimedia/gal...8805,3107.html
__________________
AT03
Dzieju jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 04.12.2020, 11:16   #149
CzarnyCzarownik
 
CzarnyCzarownik's Avatar

Zapłaciłem składkę :) Dział PiD

Zarejestrowany: Feb 2015
Miasto: Wrocław
Posty: 980
Motocykl: XRV750->XR400
Galeria: Zdjęcia
CzarnyCzarownik jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 tygodni 11 godz 48 min 51 s
Domyślnie

Stary aku już odjechał. Sprawdzałem i po 2ch dniach miał coś koło 12,2V. Kilka dni wcześniej robiłem większą trasę, więc powinno go dobić na maksa. Sprawdzałem jeszcze napięcie ładowania tydzień temu i było ponad 14, ale już nie pamiętam ile dokładnie.

Jak musiałem jechać rano, a wieczorem auto było na chodzie to odpalało trochę lepiej, ale po kilku obrotach i tak było widać że słabnie.

W Celicy miałem podobnie, aku po kilku latach w zimie ledwo kręcił a w lecie dawał radę. Jak był już rozładowany do zera to ładując ładowarką z licznikiem Ah pokazało mi chyba z 4x mniejszą pojemność niż deklarowaną

W Afryce 7letni aku był w stanie pokręcić tylko 20s i padał Jak nie było benzyny w gaźniku to już nie udało się odpalić.

Do tego kozaka znalazłem jakąś recencję w necie (pytanie czy opłaconą czy nie) i niby zmierzyli 700A pradu zamiast 720A i pojemnosć była o dosłownie kilka Ah mniejsza niż deklarowana. Inne tanie aku z tamtej recenzji potrafiły mieć prawie połowę Ah mniej Z tego co jeszcze czytałem ten aku jest ponoć zrobiony w PL.

Aku 220zł + wysyłka 10zł do wybranych miast lub 50zł na wiochę. U mnie we wiosce najtanszy aku noł nejm za 330zł, a jakieś Varty czy Bosch po 400-550zł Na samym alledrogo ten kozak ma strasznie dużo sprzedanych sztuk i całkiem fajną ocenę.

Potestuję i sam zobaczę.

Sent from my Redmi Note 8T using Tapatalk
__________________
Zapraszam na YouTube , Instagram oraz Stronkę.
Pozdrawaim, Dawid z DMMotoAdventures
CzarnyCzarownik jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 04.12.2020, 12:19   #150
dubel
 
dubel's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: Mar 2009
Miasto: Krzyż Wielkopolski / Hjørungavåg (norwegia)
Posty: 3,418
Motocykl: Była Africa,KAT990,GS1200Adv, jest 1190 Adv. R
Przebieg: rosnący
dubel jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 miesiące 1 tydzień 6 dni 21 godz 54 min 19 s
Domyślnie

Fajne polskie aku to Autopart
__________________
Nie boj sie jutra, niech jutro obawia sie Ciebie!!!
dubel jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.

Skocz do forum

Podobne wątki
Wątek Autor wątku Forum Odpowiedzi Ostatni Post / Autor
1 kask - kilka nazw bouli Kaski 3 30.04.2015 18:47
Kilka wskazówek - kilka dni w Alpach flippy Przygotowania do wyjazdów 4 23.08.2014 00:28
kilka fotek deptul Inne tematy 3 01.03.2009 15:37


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 14:01.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.