Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Warsztat AfricaTwin > Owiewki, osłony, szyby, kanapy, zegary i linki

Owiewki, osłony, szyby, kanapy, zegary i linki Montaż i demontaż elementów jak: panele boczne, czacha, owiewki, szyby, kanapy, deflektory, lusterka, osłony goleni, błotniki, naklejki, zegary i linki– tylko oryginalne rozwiązania!

Odpowiedz
 
Narzędzia wątku Wygląd
Stary 24.01.2013, 12:45   #11
spider2you
 
spider2you's Avatar


Zarejestrowany: Sep 2012
Miasto: Krasne koło Rzeszowa
Posty: 859
Motocykl: RD04
Przebieg: 99 999
spider2you jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 tygodni 6 dni 19 godz 22 min 4 s
Domyślnie

Sytuacja wygląda z zegarami tak, że rozdarłem wszystko na funty i zeskanowałem.
Obrotomierz od BLOB-a jest super, ale mi się zachciało białych zegarów i napisałem do jednego kolesia, co robi takie tarcze, wysłałem mu skan i może oczywiście dorobić nowe.
Muszę się jeszcze zapytań czy te nowe, to przepadkiem nie nakłada się na stare?
Dowiem się dziś, ale nie oto biega.
Mogę mieć te tarcze, w cenie 50% mniejszej (1 komplet), więc może ktoś chciałby sobie takie zakupić. Cena wychodzi 30 zł + dostawa. Podświetlenie czerwone, niebieskie, zielone i białe.
Może zamówić sobie grafikę na obrotomierzu.

Z tych indiglo zrezygnowałem, bo drogie.

Czekam na info, to będę zamawiał dla siebie, jak ktoś się dołączy.


Aha, tarcze są od RD04, ale chyba wszystkie są takie same, jak nie, to niech mnie ktoś oświeci.
__________________
Chory na off-road - Discovery I
Africa Twin RD04
spider2you jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 24.01.2013, 14:53   #12
kraft90


Zarejestrowany: Dec 2009
Miasto: Skalmierzyce
Posty: 253
kraft90 jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 1 tydzień 2 godz 59 min 48 s
Domyślnie

RD07 ma mniejsze zegary
kraft90 jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 24.01.2013, 15:22   #13
spider2you
 
spider2you's Avatar


Zarejestrowany: Sep 2012
Miasto: Krasne koło Rzeszowa
Posty: 859
Motocykl: RD04
Przebieg: 99 999
spider2you jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 tygodni 6 dni 19 godz 22 min 4 s
Domyślnie

No to już jasne - tarcze do RD04.
Dzięki kraft90
__________________
Chory na off-road - Discovery I
Africa Twin RD04
spider2you jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 20.02.2013, 23:44   #14
Balugass
 
Balugass's Avatar


Zarejestrowany: May 2012
Miasto: Giżycko
Posty: 77
Motocykl: RD04
Przebieg: 71377
Balugass jest na dystyngowanej drodze
Online: 5 dni 14 godz 32 min 3 s
Domyślnie

Panowie chciałbym wyczyścić szybkę obrotomierza od środka czy ona jest wklejana czy wkręcana próbowałem się dobrać ale odpusciłem
Balugass jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 21.02.2013, 00:32   #15
spider2you
 
spider2you's Avatar


Zarejestrowany: Sep 2012
Miasto: Krasne koło Rzeszowa
Posty: 859
Motocykl: RD04
Przebieg: 99 999
spider2you jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 tygodni 6 dni 19 godz 22 min 4 s
Domyślnie

Niestety, ale musisz rozbebeszyć zegar.
__________________
Chory na off-road - Discovery I
Africa Twin RD04
spider2you jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 15.11.2017, 20:56   #16
Moto-Bandit
 
Moto-Bandit's Avatar


Zarejestrowany: Jul 2010
Miasto: Zbiczno
Posty: 156
Motocykl: RD04
Moto-Bandit jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 tygodni 1 dzień 17 godz 52 min 28 s
Domyślnie

Pozwolę sobie odkopać stary wątek, w mojej RD04 z racji wieku na obrotomierzu po zmroku więcej już białego niż czarnego, będę się brał za rozebranie zegara.
Czy możecie doradzić od czego zacząć i jak to zrobić?
Moto-Bandit jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 15.11.2017, 22:10   #17
R2D2
ReGeNeRaToR
 
R2D2's Avatar


Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Olsztyn
Posty: 460
Motocykl: RD07
R2D2 jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 tygodni 2 dni 6 godz 56 min 55 s
Domyślnie

Największy problem to wskazówka którą trzeba zdjąć aby wyjąć tarczę.
Ze względu na to że napęd wskazówki jest elektromagnetyczny i ma sprężynę , jest ona wstępnie napięta coby wskazówka wracała i opierała się o kołek.
Zdjęcie wskazówki spowoduje cofniecie się ośki i utratę nastawów fabrycznych.
Dodam że w niektórych zegarach zdejmowanie i zakładnie wskazówek do lekkich nie należy , wymaga dużo precyzji i wyczucia.
W warunkach domowych najlepiej chyba zrobić w ten sposób :
- ustawić w moto 1500 obrotów na wolnych (na nagrzanym silniku) żeby wskazówka była na białej kresce.
- Zdemontować i rozebrać zegar
- zdjąć wskazówkę i wymienić tarczę
- podłączyć zegar do instalacji bez wskazówki ( odpalić moto)
- jak silnik się nagrzeje i będzie pracował założyć wskazówkę w pozycji 1500 obrotów


.... i gotowe.
Na pewno dojdzie do minimalnego przeskalowania obrotomierza ale to raczej pomijalny błąd niż przeskalowanie o np. +/- 1000 rpm.
__________________
END of TRANSMISSION
R2D2 jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 17.11.2017, 15:12   #18
Dzieju

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Warszawa
Posty: 6,290
Motocykl: RD03
Dzieju jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 miesiące 2 tygodni 13 godz 11 min 15 s
Domyślnie

Czy na pewno nie istnieje możliwość mechanicznego blokowania mechanizmu ?
Jakoś w fabryce muszą to składać bez chybił trafił.
__________________
AT03
Dzieju jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 17.11.2017, 22:51   #19
R2D2
ReGeNeRaToR
 
R2D2's Avatar


Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Olsztyn
Posty: 460
Motocykl: RD07
R2D2 jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 tygodni 2 dni 6 godz 56 min 55 s
Domyślnie

W fabryce mają generator impulsów i wskazówka zakładana jest pewnie w połowie skali co daje najmniejszy błąd.

Mechanizm można blokować mechanicznie ale jest on delikatny , użycie za dużych sił może spowodować jego uszkodzenie.
__________________
END of TRANSMISSION
R2D2 jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 20.11.2017, 20:53   #20
Moto-Bandit
 
Moto-Bandit's Avatar


Zarejestrowany: Jul 2010
Miasto: Zbiczno
Posty: 156
Motocykl: RD04
Moto-Bandit jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 tygodni 1 dzień 17 godz 52 min 28 s
Domyślnie

Coś tam wykombinowałem bez wymiany tarczy, w dzień wygląda ok, gorzej wieczorem, ale jest lepiej niż było.

Przed.jpg

IMG_20171120_153527.jpg

Po.jpg
Moto-Bandit jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.

Skocz do forum

Podobne wątki
Wątek Autor wątku Forum Odpowiedzi Ostatni Post / Autor
Acewell 3971 - problem zw wskazaniami obrotomierza hans Układ elektryczny i zapłonowy 20 10.12.2012 10:27
Zacisk do tarczy 320 mm Rychu72 Hamulce, kola, opony 4 14.05.2012 07:58


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 02:09.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.