Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Główny dział > Wszystko dla Afryki

Wszystko dla Afryki Wszystkie nieoryginalne rozwiązania, które można zapakować do Twojego motocykla. Gmole, stelaże, kufry, sakwy, bagażniki, uchwyty, kanapy, modyfikacje zawieszeń, kierownic, gniazdka, GPSy, dynojety, bagstery i inne scottoilery...

Odpowiedz
 
Narzędzia wątku Wygląd
Stary 18.05.2017, 20:43   #1
teddy-boy
 
teddy-boy's Avatar


Zarejestrowany: May 2014
Miasto: Warszawa
Posty: 384
Motocykl: RD07a
teddy-boy jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 tygodni 2 dni 22 godz 31 min 38 s
Domyślnie Garmin 62st - dziwne zachowanie

Zamontowalem garmina na motocykl i jakos dziwnie sie zachowuje. W czasie jazdy jest wszystko OK. Natomiast gdy sie zatrzymam, to mapa kreci sie ciagle wkolo, tak, jakby to ja z urzadzeniem w reku obracal sie w miejscu. Gdy tylko rusze znowu blyskawicznie lapie kierunek i wskazania sa dobre. Kazdy postoj, nawet na swiatlach - znowu mapa sie kreci w kolo. Dziwne. Ktos cos?
teddy-boy jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 18.05.2017, 20:50   #2
Powolniak
Dawniej Neo, w realu Paweł
 
Powolniak's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: May 2012
Miasto: Łódź
Posty: 441
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Powolniak jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 tygodni 6 dni 48 min 32 s
Domyślnie

Jak masz ustawioną mapę? Północ zawsze na górze czy kierunek zawsze na górze? Na pierwszy rzut oka coś "kręci" wbudowanym kompasem. Poza motocyklem masz tak samo? Jeśli nie, to szukałbym źródła pola magnetycznego w okolicy zamontowania nawigacji. Nie wiem czy może paść sam kompas, to chyba jest złożony układ wielozadaniowy, a nie tylko sam kompas.

Garmin wskazuje kierunek na podstawie kompasu ale w czasie ruchu priorytet mają wyliczenia na bazie sygnałów z nieba.
__________________
Zanim nadejdzie AT mam "lekko" zmodyfikowanego Junaka 123TR czyli 125ccm turystycznej radości:
http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=27491
Powolniak jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 18.05.2017, 20:58   #3
teddy-boy
 
teddy-boy's Avatar


Zarejestrowany: May 2014
Miasto: Warszawa
Posty: 384
Motocykl: RD07a
teddy-boy jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 tygodni 2 dni 22 godz 31 min 38 s
Domyślnie

Ustawione jest: Kierunek u gory. Z Poza motoyklem zachowuje sie normalnie i to mnie dziwi najbardziej. Na motocyklu nawigacja jest zamontowana na uchwycie nad zegarami w XT660Z - tam jest juz taki fabryczny pałąk.

Analogicznie jak tutaj:
http://i2.photobucket.com/albums/y32...ps018dcdc7.jpg
teddy-boy jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 18.05.2017, 22:52   #4
fxrider
Niepoprawny ideologicznie - XTZ/GS/LC4 ;)


Zarejestrowany: Jul 2008
Miasto: Józefów
Posty: 683
Motocykl: R1100GS, LC4
fxrider jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 tygodni 1 dzień 15 godz 5 min 20 s
Domyślnie

To zupełnie normalne, przynajmniej w tym trybie (kierunek do góry). Po prostu GPS nie jest idealnie dokładny i kolejne pomiary trochę "pływają". Gdy stoisz w miejscu odbiornik nie jest w stanie wyliczyć poprawnie kierunku ruchu i stąd takie objawy.
Prawdopodobnie masz też włączony kompas - wtedy poniżej pewnej prędkości (bodajże 8km/h? - do wygooglania dla dociekliwych) kierunek jest brany z elektronicznego kompasu.
On z czasem też się rozjeżdża (Garmin ma procedurę kalibracji), ale główny problem to to, że potrafi totalnie świrować od zakłóceń od zapłonu (zobacz, czy na wyłączonym silniku problem też występuje w takim nasileniu).

Kilka patentów:
- ustawić mapę w tryb "północ do góry" (trzeba się mocno przestawić)
- wyłączyć kompas (do jazdy jest totalnie zbędny + zżera baterie (mało)), wtedy kierunek będzie brany tylko z GPS, który nie powinien aż tak wariować.
- włączyć wyświetlanie śladu na mapie - będzie punkt odniesienia i łatwiej będzie się zorientować co i jak
- przed zatrzymaniem, zanim mapa zacznie "skakać", ruszyć delikatnie kursor (tak aby się pokazał) - mapa będzie wtedy w trybie przeglądania, co zablokuje jej obracanie (do momentu naciśnięcia exit).

pzdr, Adam
__________________
lc4.pl - nowa strona pomarańczy
fxrider jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 18.05.2017, 23:21   #5
teddy-boy
 
teddy-boy's Avatar


Zarejestrowany: May 2014
Miasto: Warszawa
Posty: 384
Motocykl: RD07a
teddy-boy jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 tygodni 2 dni 22 godz 31 min 38 s
Domyślnie

Dzieki za pomoc!
Tak, kompas mialem wlaczony, kalibrowalem go tez po kupnie i wgraniu map. Wyswietlanie sladu na mapie mam wlaczone.

Wylaczylem kompas i zobacze jutro jak bedzie.
Dziekuje za pomoc.
A przy okazji pytanie, na ktore nie potrafil mi odpowiedziec nawet dlugi uzytkownik tego sprzetu. Wgralem kilka map. W tym dwie mapy Polski. Powiedzmy ze w menu wlaczylem wszystkie mapy. Wiec obie polski sa wlaczone. Ktorej bedzie uzywal i dlaczego? I czy ma to sens i w jakikolwiek sposob wplywa na dzialanie?
teddy-boy jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 18.05.2017, 23:41   #6
Powolniak
Dawniej Neo, w realu Paweł
 
Powolniak's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: May 2012
Miasto: Łódź
Posty: 441
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Powolniak jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 tygodni 6 dni 48 min 32 s
Domyślnie

Sens jest jeśli mapy zawierają uzupełniające się dane. Na przykład typową mapę sieci dróg w jednym pliku, a szlaki turystyczne w drugim. Tak jest to rozwiązane w przypadku map OSM - pobierasz i włączasz to co potrzebujesz: http://garmin.osmapa.pl/sciagnij-mape/

Natomiast załadowanie i włączenie dwóch podobnych map, na przykład Polski z OSM i UMPpl spowoduje na pewno większe zamulenie procesora Natomiast nie wiem która mapa ma priorytet. Można spróbować znaleźć coś co jest tylko na jednej mapie i wyszukać ten punkt czy miejsce przy włączonych obu mapach, spróbować tak wyznaczać trasę aby przebiegała przez ten punkt. Chociaż nie, zły pomysł. Przecież na ekranie będą pokazywane dane z obu map, więc i tak punkt pojawi się tylko nie będzie wiadomo która mapa go pokazuje. Temat do przemyślenia raz jeszcze

Aktualizacja:
Tutaj trochę w temacie priorytetów map. Poszukam jeszcze info.
http://www.mapwel.net/manual/0975layers.htm
__________________
Zanim nadejdzie AT mam "lekko" zmodyfikowanego Junaka 123TR czyli 125ccm turystycznej radości:
http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=27491

Ostatnio edytowane przez Powolniak : 18.05.2017 o 23:45 Powód: Dodanie linku na końcu
Powolniak jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 19.05.2017, 01:12   #7
fxrider
Niepoprawny ideologicznie - XTZ/GS/LC4 ;)


Zarejestrowany: Jul 2008
Miasto: Józefów
Posty: 683
Motocykl: R1100GS, LC4
fxrider jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 tygodni 1 dzień 15 godz 5 min 20 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał teddy-boy Zobacz post
Wgralem kilka map. W tym dwie mapy Polski. Powiedzmy ze w menu wlaczylem wszystkie mapy. Wiec obie polski sa wlaczone. Ktorej bedzie uzywal i dlaczego? I czy ma to sens i w jakikolwiek sposob wplywa na dzialanie?
Na pewno tak jak pisał poprzednik bardzo mocno to spowalnia urządzenie - wyszukiwanie i przewijanie mapy. Samego wyliczania trasy raczej nie.
Dawno już nie babrałem się w tych tematach, ale z tego co pamiętam, to trasa zawsze jest liczona dla mapy "na wierzchu", a na wierzchu jest mapa o niższym Map ID (nie mylić z ProductID i FamilyID). W każdym razie nie da się tego w prosty sposób przestawiać, trzeba rekonfigurować mapy przed wgraniem i to za pomocą dodatkowego softu. Jeśli chcesz pownikać w temat to na początek poogoglaj informacji o narzędziu gmaptool.
Mapy mogą mieć przezroczyste tło (bodajże jest to layer 0) - rzadki temat, raczej nie dot. typowych map komercyjnych - wtedy wierzchnia mapa może być nakładką na niższe. Mocno spowalnia.
Z tym, że zaznaczę, że to nie jest to samo co przezroczystość map wektorowych dla podkładów rastrowych - tam działa to trochę inaczej i po prostu nakłada drogi (i ew. elementy o określonych zakresach ID typu - zależnie od zoomu i ustawionej szczegółowości wyświetlania mapy) na mapę rastrową, niezależnie od ustawień tła mapy wektorowej.

W wyszukiwarce ma się też wtedy POI z obu map (ale ich wyszukiwanie trwa dłużej). Bodajże nawet ikonki POI z obu map są wyświetlane na tej wierzchniej.

IMO nie ma sensu trzymać włączonych 2 map tego samego obszaru na raz. Routing tras jest liczony zawsze po jednej mapie, nawet jeśli się nie pokrywają ze sobą (tzn. jeśli spodnia "wystaje" tam, gdzie nie jest przykryta wierzchnią) - trasa zostanie wyliczona max. do linii rozgraniczającej mapy. Dlatego często "międzynarodowy" routing nie będzie działał, jeśli poszczególne kraje są na innych mapach (chyba, że mają na granicach regionów zdefiniowane specjalne węzły łączące/synchronizujące, ale to raczej można spotkać tylko w mapach dostarczanych w ramach jednego dostawcy).

Sporo info na te tematy można znaleźć n.p. tutaj: http://gps.astronet.pl/
Strona stara, miejscami cokolwiek hermetyczna i trzeba trochę powertować, ale można się sporo nauczyć n.t. tego, jak działają bebechy garminów, bo zasadniczo nadal jest to aktualne - wiele rzeczy, ograniczeń i dziwnych zachowań odbiornika staje się wtedy zrozumiałych.

pozdrawiam, Adam
__________________
lc4.pl - nowa strona pomarańczy
fxrider jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 19.05.2017, 09:32   #8
teddy-boy
 
teddy-boy's Avatar


Zarejestrowany: May 2014
Miasto: Warszawa
Posty: 384
Motocykl: RD07a
teddy-boy jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 tygodni 2 dni 22 godz 31 min 38 s
Domyślnie

dzieki Panowie
teddy-boy jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.

Skocz do forum

Podobne wątki
Wątek Autor wątku Forum Odpowiedzi Ostatni Post / Autor
nietypowe zachowanie regulatora napiecia gerard36856 Układ elektryczny i zapłonowy 79 06.06.2017 12:18
Uchwyt RAM MOUNT do Garmin 62st - PORAŻKA! podos Hardware 45 11.05.2014 22:31
Dziwne sprzegło R2D2 Silnik, sprzęgło, skrzynia 11 20.08.2008 19:57


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 00:53.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.