Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Warsztat AfricaTwin > Regularne czynności serwisowe

Regularne czynności serwisowe Wymiany: płynu hamulcowego, chłodniczego, oleju silnikowego i w zawieszeniu, filtrów, opon, zębatek i łańcuchów, świec. Regulacje: zaworów, gaźników, łańcuchów, łożysk główki ramy, świateł. Kontrola: opon, linek, akumulatora, łożysk, przygotowanie do sezonu i do zimy, smarowanie elementów.

Odpowiedz
 
Narzędzia wątku Wygląd
Stary 01.12.2008, 20:50   #1
podos
 
podos's Avatar


Zarejestrowany: Jan 2005
Miasto: Kraków
Posty: 4,029
Motocykl: RD07a
Galeria: Zdjęcia
podos jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 tygodni 6 dni 14 godz 1 min 3 s
Domyślnie [FAQ] Modyfikacje i ulepszenia by Kazmir

Artykuł naszego kolegi Kazmira od modyfikacjach jego RD03

http://faq.africatwin.com.pl/Napisali_o_Afryce...

skrót o czym to jest niech sam napisze
__________________
pozdrawiam, podos
AT2003, RD07A
------------------
Moje dogmaty
0. O chorobach Afryki: (klik)
1. O Mikuni: Wywal to.
2. O zębatce: Wypustem na zewnątrz!!!
3. O goretexie: Tylko GORE-TEX
4. O podróżach: Jak solo to bez kufrów
5. O łańcuszkach rozrządu: nie zabieram głosu.
6. Lista im. podoska Załącznik 10655
7. O BMW: nie miałem, nie znam się, nie interesuję się, zarobiony jestem.
8. O KN: Wywal to.
9. O nowej Afripedii: (klik)

Ostatnio edytowane przez podos : 02.12.2008 o 08:24
podos jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 01.12.2008, 23:29   #2
Kazmir
 
Kazmir's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: Warszawa
Posty: 2,102
Motocykl: RD03
Kazmir jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 6 dni 21 godz 17 min 9 s
Domyślnie

Co tu pisać wszystko jasne Chodzi mi po głowie druga część tego artykułu, ale musiałbym mieć jakiś silnik do remontu. Korci mnie porwać się na klekoczące sprzęgło i mam pewien patent .........i nie tylko inne gaźniki trochę więcej mocy.......no cóż poczekajmy może się uda

Dzięki Podos

Ostatnio edytowane przez podos : 02.12.2008 o 08:25
Kazmir jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 02.12.2008, 08:26   #3
podos
 
podos's Avatar


Zarejestrowany: Jan 2005
Miasto: Kraków
Posty: 4,029
Motocykl: RD07a
Galeria: Zdjęcia
podos jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 tygodni 6 dni 14 godz 1 min 3 s
Domyślnie

no chodzi o to, ze wyszukiwanie w jpg nie działa. A jak wpiszesz tutaj przynajmniej naglówki to bedzie mozna wyszukać po tekscie.
__________________
pozdrawiam, podos
AT2003, RD07A
------------------
Moje dogmaty
0. O chorobach Afryki: (klik)
1. O Mikuni: Wywal to.
2. O zębatce: Wypustem na zewnątrz!!!
3. O goretexie: Tylko GORE-TEX
4. O podróżach: Jak solo to bez kufrów
5. O łańcuszkach rozrządu: nie zabieram głosu.
6. Lista im. podoska Załącznik 10655
7. O BMW: nie miałem, nie znam się, nie interesuję się, zarobiony jestem.
8. O KN: Wywal to.
9. O nowej Afripedii: (klik)
podos jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 02.12.2008, 08:43   #4
Babel
 
Babel's Avatar


Zarejestrowany: Mar 2008
Posty: 2,020
Motocykl: FREERIDE 250R
Babel jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 1 tydzień 1 godz 42 min 49 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał Kazmir Zobacz post
Co tu pisać wszystko jasne Chodzi mi po głowie druga część tego artykułu, ale musiałbym mieć jakiś silnik do remontu. Korci mnie porwać się na klekoczące sprzęgło i mam pewien patent .........i nie tylko inne gaźniki trochę więcej mocy.......no cóż poczekajmy może się uda

Dzięki Podos
Klekoczace sprzegło juz ci pożyczyłem efekty mozemy potestowac na moim moto jak nie masz nic przeciwko
__________________
FREERIDE 250R


Babel jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 02.12.2008, 12:40   #5
Pastor
Gość


Posty: n/a
Online: 0
Domyślnie

O jaki ładny artykuł! Dobra robota

Tylko jedna rzecz mi jakoś spokoju nie daje:
Cytat:
Napisał Kazmir Zobacz post
obalić mit jakoby fabryczny elektroniczny przekaźnik zmniejszał wypalanie styków
W RD04 się tym bawiłem kiedyś i było tak:
- odpinam pompę paliwa, załączam piec i mierzę napięcie: wychodzi jakieś 0,2 V o ile pamiętam
- se myśle: do dupy jest. Dzwonie do Iziego. Mówi: "tak ma być" i jeszcze coś mówił ale to nie nadaje się do przepisania
- Ide dalej tym tropem - podpinam obciążenie, w postaci żarówy 21W. Patrzem sie a łona ŚWIECI! a napiecie się robi pełne 12V.
- odpinam żarówe i nazad spada do tego 0,2-0,3 V. Podpinam - zaś wraca 12V!
- To samo z pompą zamiast żarówy.
Wniosek - jakaś elektronika wypuszcza testowo te małe napięcie do czasu az nie wykryje obiążenia zwartymi stykami pompy, a dopiero potem załącza pełne napięcie robocze.
Fakt że to zabezpieczenie niezbyt doskonałe, bo styki najgorzej dostają po dupie w momencie rozłączania, a ono odbywa się pod pełnym napięciem.

Alleeee... jeśli to nie jest zabezpieczenie przed wypalaniem styków, to ja siem pytam co to jest , bom już zdurniał do reszty...

Zdrowia!
  Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 02.12.2008, 13:34   #6
klanol
:O
 
klanol's Avatar


Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: warszawa
Posty: 571
Motocykl: RD07
Przebieg: 38000
Galeria: Zdjęcia
klanol jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 dni 22 godz 45 min 2 s
Domyślnie

fabryczny jest to tylko przekaźnik, zwykły tylko taki elektroniczny. tylko zastosowanie przekaźnika w obwodzie cewki pompy zmniejsza wypalanie styków. nie ma inszej drogi i sposoba. najlepiej, jak nie mamy płytki r2d2 zastosować przekaźnik z wbudowaną diodą w celu ochrony instalacji przed przepięciami. wszelkie inne kombinacje są zbędne i nieskuteczne a zamontowanie przekaźnikopłytki jest banalnie proste. :P
klanol jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 03.12.2008, 00:39   #7
Kazmir
 
Kazmir's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: Warszawa
Posty: 2,102
Motocykl: RD03
Kazmir jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 6 dni 21 godz 17 min 9 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał Pastor Zobacz post
O jaki ładny artykuł! Dobra robota


Alleeee... jeśli to nie jest zabezpieczenie przed wypalaniem styków, to ja siem pytam co to jest , bom już zdurniał do reszty...

Zdrowia!
O...usłyszeć ciepłe słowa i to od kogo samego Pastora to rzecz bezcenna.
Z wielką uwagą i przyjemnością czytam twoje posty są jak strzały snajpera
ale dosyć wazeliny (jak byś to napisał) i do roboty

Na schemacie widać trzy przewody dochodzące do przekaźnika
1.Zasilanie zaznaczony jako plus,
2.Zaznaczone - cewka przewód który idzie do cewki i odchodzi do obrotomierza i modułu zapłonowego w zależności jaka to AT rd03 /04 czy rd07
3.przewód wychodzący z przekaźnika zasilanie pompy (nie zaznaczony)

Jeśli tak to jest na schemacie to wydaje mi się, że jest to rodzaj elektronicznego przekaźnika który czeka na impulsy (pracujący silnik) żeby podać napięcie na pompę.
Może miałeś do czynienia z afrykami które miały zwarte te przekaźniki i efekt jest taki, że po przekręceniu stacyjki zaczyna pracować pompa a to ze względów bezpieczeństwa nie jest wskazane

Mój patent o ręcznym sterowaniu pompy to nic innego jak wyprowadzone dwa przewody które zwierają plus i wyjście na pompę.
Kiedyś ktoś zadał mi pytanie a po się jeba....eś wystarczy zewrzeć spinaczem i też pod pompuje Można i tak (gorzej jak się nie tak wsadzi ten spinacz w kostkę i dymek poleci) ja wolałem zadać sobie trochę trudu i zrobić to w cywilizowany sposób.
Jak myślisz ma to sens? eeee idę
Załączone Grafiki
Typ pliku: jpg Pompa.jpg (74.3 KB, 19 wyświetleń)
Kazmir jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 03.12.2008, 09:25   #8
Pastor
Gość


Posty: n/a
Online: 0
Domyślnie

Oj nie kadzimy, nie kadzimy, bo łezki ciekną

Patent z włącznikiem do podpompowania paliwka po postoju jest po mojemu całkiem słuszny, ale ja nie o tym - zastanawiam się ciągle co japończyk miał na myśli robiąc patent z tym niskim napięciem kontrolnym na wyjściu z przkaźnika na pompę. Jakieś pomysły?

Zdrowia!
  Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 03.12.2008, 09:49   #9
klanol
:O
 
klanol's Avatar


Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: warszawa
Posty: 571
Motocykl: RD07
Przebieg: 38000
Galeria: Zdjęcia
klanol jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 dni 22 godz 45 min 2 s
Domyślnie

to napięcie raczej kontrolnym nie jest gdyż układ ten jest dość prymitywnym rozwiązaniem i w miejsce tego możnaby wstawić przekaźnik mechaniczny. elektroniczny jest o tyle lepszy, że nie powoduje przepięć (ochrona modułu i elektroniki) i nie niszczy się mechanicznie tak szybko. niski prąd na wyjściu może skutkować po prostu zbyt małym oporem przekaźnika w pozycji "zamkniętej". zwróć uwagę, że konstrucja pompy pozwala na ciągłę pozostawienie jej pod zasilaniem. sama się wyłącza kiedy potrzeba i jakiekolwiek dodatkowe bajeranckie sterowanie raczej byłoby zbędne. jedynym bajerem w zasilaniu jest synchronizacja z układem zpłonowym ale to ze względu bezpieczeństwa bardziej. to nie beemwu i mamy doczynienia z prostymi i niezawodnymi (bo to pompa się psuje a nie afryka) rozwiązaniami
klanol jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 03.12.2008, 10:32   #10
Pastor
Gość


Posty: n/a
Online: 0
Domyślnie

U Kolegi Klanola wystąpiło niezrozumienie przedstawionego przez mła zagadnienia
Nikt mnie nie rooozzuuuumieee.... buuuu... ide na kawe.
Zdrv
  Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.

Skocz do forum

Podobne wątki
Wątek Autor wątku Forum Odpowiedzi Ostatni Post / Autor
Ubezpieczenie - modyfikacje Pawel Hyde Park 13 18.01.2013 18:38


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 20:29.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.