Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Warsztat AfricaTwin > Układ elektryczny i zapłonowy

Układ elektryczny i zapłonowy Montaż, demontaż oraz kontrola elementów jak: alternator, akumulator, regulator napięcia, CDI, okablowanie, światła, bezpieczniki, przełączniki, światła stopu, czujnik nóżki bocznej, wiatraki, klaksony, tripmastery, kontrolki, rozruszniki i kierunkowskazy.

Odpowiedz
 
Narzędzia wątku Wygląd
Stary 07.05.2018, 12:56   #41
szynszyll
 
szynszyll's Avatar

Zapłaciłem składkę :) Dział PiD

Zarejestrowany: Jul 2008
Miasto: Popapracie!
Posty: 4,271
Motocykl: RD04
szynszyll jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 miesiące 1 tydzień 1 dzień 1 godz 47 min 56 s
Domyślnie

jest ok kolego
__________________
buziaki
szynszyll jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 07.06.2018, 07:32   #42
Widmo80
 
Widmo80's Avatar


Zarejestrowany: Mar 2015
Miasto: Dzierżoniów
Posty: 383
Motocykl: RD03
Przebieg: 12 000
Widmo80 jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 tygodni 39 min 18 s
Domyślnie

Ten sam problem w trójce ( 15,2 V na światłach) . Regler nowy , aku , nowe - gdzie trójka ma te punkty masowe? zaczęło palić żarówki a boję się o inne ważniejsze urządzenia.
Widmo80 jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 07.06.2018, 09:32   #43
dawid8210
 
dawid8210's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: Oct 2011
Miasto: Kiełczygłów
Posty: 459
Motocykl: RD07a
Przebieg: 00000
dawid8210 jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 2 dni 22 godz 44 min 47 s
Domyślnie

Bez świateł wartosci ładowania w normie masz?
dawid8210 jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 07.06.2018, 09:56   #44
Mallory
 
Mallory's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: May 2013
Miasto: Poznan
Posty: 957
Motocykl: RD04
Przebieg: kto wie
Galeria: Zdjęcia
Mallory jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 5 dni 14 godz 34 min 52 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał Widmo80 Zobacz post
Ten sam problem w trójce ( 15,2 V na światłach) . Regler nowy , aku , nowe - gdzie trójka ma te punkty masowe? zaczęło palić żarówki a boję się o inne ważniejsze urządzenia.
Widmo... kabel masowy od akumulatora sprawdź, jest dość krótki ok. 25-30 cm i łatwo po nim dojdziesz. W czwórce jest b. blisko akumulatora do silnika przykręcony.
__________________
Marcin
FB: FACEBOOK
Mallory jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 07.06.2018, 11:38   #45
szynszyll
 
szynszyll's Avatar

Zapłaciłem składkę :) Dział PiD

Zarejestrowany: Jul 2008
Miasto: Popapracie!
Posty: 4,271
Motocykl: RD04
szynszyll jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 miesiące 1 tydzień 1 dzień 1 godz 47 min 56 s
Domyślnie

Widmo pyta o przewody masowe instalacji. zielone schodzace sie do oczka. powinny byc tam gdzie w TA i RD03 - na gorze ramy pod airboxem przy stezeniu z blachy. regler jakiej marki?
Załączone Grafiki
Typ pliku: jpg rrr.jpg (86.5 KB, 161 wyświetleń)
__________________
buziaki
szynszyll jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 07.06.2018, 14:31   #46
Widmo80
 
Widmo80's Avatar


Zarejestrowany: Mar 2015
Miasto: Dzierżoniów
Posty: 383
Motocykl: RD03
Przebieg: 12 000
Widmo80 jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 tygodni 39 min 18 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał dawid8210 Zobacz post
Bez świateł wartosci ładowania w normie masz?
W normie bez świateł 14,3v

Regler hondowski , zaadoptowany z trampka- było ok ale juz nie jest.
Widmo80 jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 07.06.2018, 15:24   #47
Artek
 
Artek's Avatar


Zarejestrowany: Nov 2012
Miasto: Ze wsi jestem w ZMY
Posty: 588
Motocykl: RD03
Artek jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 3 tygodni 4 godz 53 min 40 s
Domyślnie

Z jakiego trampka? Daj fotę jak podłączyłeś i gdzie.
__________________
http://www.transalpclub.pl/danetcp/ListaKlubowa/foto/Artek.jpg

Ostatnio edytowane przez Artek : 07.06.2018 o 19:21
Artek jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 08.06.2018, 09:58   #48
dawid8210
 
dawid8210's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: Oct 2011
Miasto: Kiełczygłów
Posty: 459
Motocykl: RD07a
Przebieg: 00000
dawid8210 jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 2 dni 22 godz 44 min 47 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał Widmo80 Zobacz post
W normie bez świateł 14,3v.
Miałem to samo. Bez świateł lekko powyżej 14v, na światłach pod 15. Fabryczną zmęczoną wiązkę do swiateł mijania zastąpiłem nowym grubszym przewodem. Pusciłem go od baterii przez nowy bezpiecznik do przekaźnika świateł mijania i mam spokój.
dawid8210 jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 10.06.2018, 22:43   #49
Widmo80
 
Widmo80's Avatar


Zarejestrowany: Mar 2015
Miasto: Dzierżoniów
Posty: 383
Motocykl: RD03
Przebieg: 12 000
Widmo80 jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 tygodni 39 min 18 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał Artek Zobacz post
Z jakiego trampka? Daj fotę jak podłączyłeś i gdzie.
Nie pamiętam dokładnie z którego , ale przewody się zgadzały - kwestia przelutowania kostki . Jest 2 czerwone = + , 2 zielone = - , i jeden cieńki czarny czyli jak Szynszyl pisał, to do kompensacji .

https://photos.app.goo.gl/5BPm9Av77UsFJUw7A
Podawanie chwilowe dodatkowej masy, podczas pracy i pomiarów, na zielone przewody nie dało nic , punkty masowe posprawdzane , dokręcone , tez dalej to samo , czyli 15,3V nawet na światłach i stopie zapalonym. Nie mam pomysłów już . Bez świateł jest wzorowe . 14,2 przy obrotach silnika około 4 tyś .
spróbuję zrobić jeszcze tak jak Dawid82 zrobił , czyli podciągnąć niezależne porządne przewody bezpośrednio do przekaźnika świateł i wzmocnić tym samym instalację Przypomne że sprawa się tyczy trójki. Gdzie ona ma ten/te przekaźniki ?
Widmo80 jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 10.06.2018, 23:00   #50
Artek
 
Artek's Avatar


Zarejestrowany: Nov 2012
Miasto: Ze wsi jestem w ZMY
Posty: 588
Motocykl: RD03
Artek jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 3 tygodni 4 godz 53 min 40 s
Domyślnie

Pokaż zdjęcie reglera to powiem Ci od czego masz...trampki 600(taki prawdopodobnie masz)-zdarzało się, że padają. 650 i 700 już na mosfetach(od 100-150 złotych na allegroszu, niestety dużo pojawiło się ostatnio chinoli)ale! regler zwykle pada przez zaniedbanie instalacji elektrycznej...
__________________
http://www.transalpclub.pl/danetcp/ListaKlubowa/foto/Artek.jpg
Artek jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.

Skocz do forum

Podobne wątki
Wątek Autor wątku Forum Odpowiedzi Ostatni Post / Autor
Wydolność alternatora/układu ładowania. CzarnyEZG Układ elektryczny i zapłonowy 7 22.04.2014 20:37
gniazdko ładowania - z przekaźnikiem czy bez? Evvil Układ elektryczny i zapłonowy 8 01.08.2013 00:44
napięcie międzyfazowe na regulatorze napiecia Grucha Układ elektryczny i zapłonowy 12 21.06.2013 12:25
Zbyt Duże Zużycie Oleju WiesiekM Silnik, sprzęgło, skrzynia 51 26.07.2012 14:12
Znika napięcie w tripmasterze ToSt Układ elektryczny i zapłonowy 5 18.06.2011 23:06


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 06:35.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.