Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Warsztat AfricaTwin > Układ elektryczny i zapłonowy

Układ elektryczny i zapłonowy Montaż, demontaż oraz kontrola elementów jak: alternator, akumulator, regulator napięcia, CDI, okablowanie, światła, bezpieczniki, przełączniki, światła stopu, czujnik nóżki bocznej, wiatraki, klaksony, tripmastery, kontrolki, rozruszniki i kierunkowskazy.

Odpowiedz
 
Narzędzia wątku Wygląd
Stary 23.04.2016, 15:08   #11
slafo
Are we truly alone? The Truth is Out There
 
slafo's Avatar


Zarejestrowany: Jul 2011
Miasto: Urzut
Posty: 782
Motocykl: obecnie brak
slafo jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 5 dni 15 godz 26 min 36 s
Domyślnie

...punkty masowe !!!!
czyszczenie ich zawsze będzie dobrym działaniem początkowym.
slafo jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 11.05.2016, 17:59   #12
Wójcik
 
Wójcik's Avatar

Zapłaciłem składkę :) Dział PiD

Zarejestrowany: Mar 2010
Miasto: Gdynia/Warszawa
Posty: 129
Motocykl: RD04
Przebieg: 70000
Wójcik jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 dni 13 godz 57 min 15 s
Domyślnie

Dzieki za propozycje uzyczenka akumulatora czy regulatora. Sprawdzone na innym akumulatorze i regulatorze. Dokladnie to samo... kostki raczej tez wszystkie czyste bo rozbieralem wszystko do malowania ramy i przy okazji czyscilem. Czego to moze byc wina? Jesli to problem z masa to gdzie i czego szukac? Jeszcze jakies pomysly?
__________________
;-)
Wójcik jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 11.05.2016, 21:02   #13
Kazmir
 
Kazmir's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: Warszawa
Posty: 2,193
Motocykl: RD03
Kazmir jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 6 dni 15 godz 23 min 36 s
Domyślnie

Cytat:
Jeszcze jakies pomysly?
Robi się ciekawie, coś jakby kumulacja w totku. Lubie to! Adres znasz......
__________________
Ale tu nie Politechnika, tu trzeba myśleć, jak mawiał pewien bosman ;-)
Przestań naprawiać jak zaczynasz psuć!
Ludzie, którzy twierdzą, że czegoś nie da się zrobić, nie powinni przeszkadzać tym, którzy właśnie to robią.
Kazmir jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 11.05.2016, 21:53   #14
dawid8210
 
dawid8210's Avatar


Zarejestrowany: Oct 2011
Miasto: Kiełczygłów
Posty: 468
Motocykl: RD07a
Przebieg: 00000
dawid8210 jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 1 dzień 22 godz 54 min 59 s
Domyślnie

Dwa lata temu miałem sytuacje taką:
Bez włączonych świateł mijania prąd na voltomierzu ok. 14 volt.
Włączam światła i na nowym aku podskakuje grubo ponad 14.5v. Na drogowych leci pod 15, czasem przeskakując delikatnie ponad 15. Voltomierz nie pokazywał tego (wpięty do wentylatora).
Kilka podmian regulatorów (od cbr954 i 1100xx), bateria od kumpla. Bez zmian.
Podążyłem ścieżką wytyczoną przez kolegę Klanol. Czyli puściłem osobną wiązkę na konkretnym kablu od baterii do przekaźników świateł mijania i drogowych.
I skończyły się problemy z prądem.
Zapewne to było przyczyną śmierci aku w Bieszczadach. Voltomierz wpięty w kostkę wentylatora pokazywał prawidłowe prądy, a bateria miała dużo za dużo i kaput.
Być może to jedna z Twoich przyczyn...
dawid8210 jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 13.05.2016, 22:48   #15
klanol
:O
 
klanol's Avatar


Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: warszawa
Posty: 555
Motocykl: RD07
Przebieg: 38000
Galeria: Zdjęcia
klanol jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 dni 13 godz 29 min 11 s
Domyślnie

Niestety ale zabrudzone czy zaśniedziale styki potrafią na prawdę narobić szkody. Pamiętajcie że to tylko instalacja na 14 v i straty potrafią być duże.
__________________
:O
klanol jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 13.05.2016, 23:04   #16
dawid8210
 
dawid8210's Avatar


Zarejestrowany: Oct 2011
Miasto: Kiełczygłów
Posty: 468
Motocykl: RD07a
Przebieg: 00000
dawid8210 jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 1 dzień 22 godz 54 min 59 s
Domyślnie

Wszystkie styki u mnie zawsze zadbane. Za to wiązka do świateł pod izolacją zamiast miedzianego koloru zrobila się lekko szara
dawid8210 jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 21.10.2017, 12:27   #17
Wójcik
 
Wójcik's Avatar

Zapłaciłem składkę :) Dział PiD

Zarejestrowany: Mar 2010
Miasto: Gdynia/Warszawa
Posty: 129
Motocykl: RD04
Przebieg: 70000
Wójcik jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 dni 13 godz 57 min 15 s
Domyślnie

Wracam do tematu...Pacjent AT RD04 Przy średnich i wyższych obrotach ładowanie około 14,5V jak tylko coś włączę: światła, kierunki, światło stop itd to ładowanie idzie ponad 15V (im więcej rzeczy włączę tym ładowanie jest większe). Regulator nowy- sprawdzany i jest ok, alternator też ok, akumulator nowy, kostki czyste, przekaźnik rozrusznika podmieniałem i też było tak samo... Przy podłączeniu bezpośrednio przewodu od akumulatora do bezpieczników wszystko wraca do normy, ładowanie nawet przy dużym obciążeniu nie przekracza 14,5. Podmieniałem kabel który idzie od przekaźnika rozrusznika do stacyjki i dalej od stacyjki do bezpieczników ale nic się nie zmieniało też było ładowanie powyżej 15V. Macie jakieś pomysły? Czego to może być wina?
__________________
;-)
Wójcik jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 21.10.2017, 12:52   #18
pajak65
 
pajak65's Avatar


Zarejestrowany: Feb 2015
Miasto: Rumia
Posty: 24
Motocykl: RD07a
Przebieg: > 70000
pajak65 jest na dystyngowanej drodze
Online: 5 dni 14 godz 45 min 50 s
Domyślnie

Chyba sam zdiagnozowałeś już usterkę. Napisałeś że po podłączeniu przewodu od akumulatora bezpośrednio do bezpieczników wszystko wraca do normy - a więc masz problem na drodze przewodu z akumulatora do przekaźnika rozrusznika z którego odchodzi następnie przewód do bezpieczników. Więc albo do wymiany pozostanie Ci przewód od aku do przekaźnika rozrusznika, bądź przewód od przekaźnika rozrusznika do bezpieczników.
Chyba że coś źle zrozumiałem w Twoim opisie.
__________________
170 cm. wzrostu, 65 kg. wagi oraz dobry stosunek mocy do masy
pajak65 jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 21.10.2017, 14:44   #19
szynszyll
 
szynszyll's Avatar

Zapłaciłem składkę :) Dział PiD

Zarejestrowany: Jul 2008
Miasto: Popapracie!
Posty: 4,411
Motocykl: RD04
szynszyll jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 miesiące 3 dni 18 godz 15 min 8 s
Domyślnie

bylby to pierwszy w historii przewod podnoszacy napiecie

patent wart miliardy

sprawdz wszystkie istotne masy
__________________
buziaki
szynszyll jest online   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 21.10.2017, 15:31   #20
pajak65
 
pajak65's Avatar


Zarejestrowany: Feb 2015
Miasto: Rumia
Posty: 24
Motocykl: RD07a
Przebieg: > 70000
pajak65 jest na dystyngowanej drodze
Online: 5 dni 14 godz 45 min 50 s
Domyślnie

Jeżeli zaraz za przekaźnikiem rozrusznika idzie przewód do regulatora napięcia i zaraz za regulatorem napięcia idzie on dalej na bezpieczniki, to ze względu na podwyższoną rezystancję starego oryginalnego przewodu (nie wnikam w to co się dzieje z tym przewodem) regulator może "dostawać" nieprawidłową wartość napięcia do "porównania" wartości napięcia na akumulatorze, a od tego chyba zależy wartość napięcia ładowania ? Spadek napięcia może być nieznaczny (na samej rezystancji przewodu) ale znaczący dla wartości napięcia wychodzącego z regulatora. O przepływie (kierunku prądu) tutaj rozważań nie będę pisał. Do takich wniosków doszedłem po opisie kolegi Wójcik'a : "Przy podłączeniu bezpośrednio przewodu od akumulatora do bezpieczników wszystko wraca do normy, ładowanie nawet przy dużym obciążeniu nie przekracza 14,5." Jeżeli się gdzieś pomyliłem to znaczy że wnioski wysnułem z tego opisu Poprostu na swój sposób staram się pomóc
__________________
170 cm. wzrostu, 65 kg. wagi oraz dobry stosunek mocy do masy
pajak65 jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.

Skocz do forum

Podobne wątki
Wątek Autor wątku Forum Odpowiedzi Ostatni Post / Autor
Wydolność alternatora/układu ładowania. CzarnyEZG Układ elektryczny i zapłonowy 7 22.04.2014 20:37
gniazdko ładowania - z przekaźnikiem czy bez? Evvil Układ elektryczny i zapłonowy 8 01.08.2013 00:44
napięcie międzyfazowe na regulatorze napiecia Grucha Układ elektryczny i zapłonowy 12 21.06.2013 12:25
Zbyt Duże Zużycie Oleju WiesiekM Silnik, sprzęgło, skrzynia 51 26.07.2012 14:12
Znika napięcie w tripmasterze ToSt Układ elektryczny i zapłonowy 5 18.06.2011 23:06


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 21:14.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.