Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Warsztat AfricaTwin > Układ elektryczny i zapłonowy

Układ elektryczny i zapłonowy Montaż, demontaż oraz kontrola elementów jak: alternator, akumulator, regulator napięcia, CDI, okablowanie, światła, bezpieczniki, przełączniki, światła stopu, czujnik nóżki bocznej, wiatraki, klaksony, tripmastery, kontrolki, rozruszniki i kierunkowskazy.

Odpowiedz
 
Narzędzia wątku Wygląd
Stary 11.04.2016, 22:58   #1
Wójcik
 
Wójcik's Avatar

Zapłaciłem składkę :) Dział PiD

Zarejestrowany: Mar 2010
Miasto: Gdynia/Warszawa
Posty: 129
Motocykl: RD04
Przebieg: 70000
Wójcik jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 dni 13 godz 57 min 15 s
Domyślnie Zbyt duże napięcie ładowania.

Hej!
Mam taki problem: na woltomierzu na małych obrotach pokazuje się około 14V ale jak tylko włączę światła to dochodzi do 15V a jak jeszcze zwiększę obroty to ponad 15V a jak jeszcze na dodatek włączę kierunkowskaz albo światła stop to jeszcze więcej... myślałem, że to regulator. wymieniłem i to samo. jakiś elektryk mi powiedział, że to alternator, dałem do przezwojenia i to samo... pomyślałem może, że to problem z tym woltomierzem ale inne pokazują tak samo... Może nowy regulator też ma jakąś wadę? Albo coś psuje regulatory?
Macie jakieś pomysły? Z góry dziękuję :-)
__________________
;-)
Wójcik jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 11.04.2016, 23:56   #2
slafo
Are we truly alone? The Truth is Out There
 
slafo's Avatar


Zarejestrowany: Jul 2011
Miasto: Urzut
Posty: 782
Motocykl: obecnie brak
slafo jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 5 dni 15 godz 26 min 36 s
Domyślnie

Miałem podobnie. Po włączeniu kierunku i naciśnięciu stop prąd ładowania skakał ponad 15V. Sprawdź punkty masowe. Wsadź sprawny regulator, np od Rafro.

Ostatnio edytowane przez slafo : 12.04.2016 o 00:21
slafo jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 12.04.2016, 07:30   #3
Lepi


Zarejestrowany: Jun 2008
Miasto: Poznań
Posty: 5,834
Motocykl: 690 Enduro
Lepi jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 miesiące 1 tydzień 2 dni 3 godz 54 min 35 s
Domyślnie

I koniecznie zmien elektryka.
__________________
"A jeśli nie znajde w swej głowie rozumu to paszport odnajde w szufladzie..."
Lepi jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 12.04.2016, 07:59   #4
Miras Sc
SOmalijczyk
 
Miras Sc's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: Oct 2011
Miasto: SOsnowiec
Posty: 814
Motocykl: RD07a
Przebieg: rośnie
Miras Sc jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 4 tygodni 1 dzień 21 godz 30 min 23 s
Domyślnie

A nie prościej wrzucić na podmiankę nowy/pewny akumulator i zacząć zabawę z pomiarami od początku


I zawsze pamiętać o sprawdzeniu połączeń MASOWYCH.
Miras Sc jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 12.04.2016, 09:34   #5
klanol
:O
 
klanol's Avatar


Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: warszawa
Posty: 554
Motocykl: RD07
Przebieg: 38000
Galeria: Zdjęcia
klanol jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 dni 13 godz 17 min 43 s
Domyślnie

Zanim wpędzisz się w koszty i to nie małe to:
Sprawdź i wyczyść wszystkie kostki i styki
W szczególności kostkę alternator regulator, stycznik rozrusznika, klemy i masy, kostka pod bakiem prawa.
Pożycz i podłącz akumulator.
Pożycz i podłącz regulator.
Daj w ryj elektrykowi.
Większość niedomagań elektryki wynika z zabrudzenia połączeń. U mnie po zimie nie działała jedna lampa i stop. Czyszczenie pomogło.
__________________
:O
klanol jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 12.04.2016, 09:57   #6
Wójcik
 
Wójcik's Avatar

Zapłaciłem składkę :) Dział PiD

Zarejestrowany: Mar 2010
Miasto: Gdynia/Warszawa
Posty: 129
Motocykl: RD04
Przebieg: 70000
Wójcik jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 dni 13 godz 57 min 15 s
Domyślnie

Tak tez mysle po tych wszystkich akcjach ze to moze wina akumulatora bo ma juz swoje lata i jest slaby... Kostki poczyszczone ale przeczyszcze jeszcze raz. Dzieki :-)
__________________
;-)
Wójcik jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 12.04.2016, 11:42   #7
marekw
 
marekw's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: Jan 2014
Miasto: Gdynia
Posty: 702
Motocykl: RD07
marekw jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 tygodni 5 dni 2 godz 18 min 59 s
Domyślnie

mogę pozyczyc aku,
__________________
marekw jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 12.04.2016, 11:58   #8
jorge
Sprzątacz.
 
jorge's Avatar

Zapłaciłem składkę :) Dział PiD

Zarejestrowany: Feb 2009
Miasto: Wawa
Posty: 4,990
Motocykl: Tesco
Przebieg: 42 222
jorge jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 4 dni 2 godz 17 min 33 s
Domyślnie

Ja mam regler, oryginał jakby co - na półce do pożyczenia.
__________________
This is your life and it's ending one minute at a time.

Chromolę Afrykę wolę ...Hobbysta Afrykański.

]
jorge jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 12.04.2016, 14:40   #9
marekw
 
marekw's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: Jan 2014
Miasto: Gdynia
Posty: 702
Motocykl: RD07
marekw jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 tygodni 5 dni 2 godz 18 min 59 s
Domyślnie

Mam tez regler nowke oraz aku.podjedz sprawdzimy
__________________
marekw jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 23.04.2016, 15:00   #10
Zet Johny
 
Zet Johny's Avatar

Zapłaciłem składkę :) Dział PiD

Zarejestrowany: May 2008
Miasto: Limanowa
Posty: 1,414
Motocykl: RD 07 HRC
Galeria: Zdjęcia
Zet Johny jest na dystyngowanej drodze
Online: 5 miesiące 1 tydzień 3 dni 15 godz 7 min 43 s
Domyślnie

I co z tym ładowaniem.
Uruchomiłem po zimie Afre i na światłach mam ładowanie powyżej 14 V a nawet ponad 15 jak mam większe obroty.
Dodam że regulator od Rafwro. W poprzednim sezonie było gites wszystko. Czyżby aku siadł? Był systematycznie ładowany w zimie a ma może 2 latka.
Podpowiedzcie co to może być.
__________________
LISTA
Zet Johny jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.

Skocz do forum

Podobne wątki
Wątek Autor wątku Forum Odpowiedzi Ostatni Post / Autor
Wydolność alternatora/układu ładowania. CzarnyEZG Układ elektryczny i zapłonowy 7 22.04.2014 20:37
gniazdko ładowania - z przekaźnikiem czy bez? Evvil Układ elektryczny i zapłonowy 8 01.08.2013 00:44
napięcie międzyfazowe na regulatorze napiecia Grucha Układ elektryczny i zapłonowy 12 21.06.2013 12:25
Zbyt Duże Zużycie Oleju WiesiekM Silnik, sprzęgło, skrzynia 51 26.07.2012 14:12
Znika napięcie w tripmasterze ToSt Układ elektryczny i zapłonowy 5 18.06.2011 23:06


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:41.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.