Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Warsztat AfricaTwin > Układ elektryczny i zapłonowy

Układ elektryczny i zapłonowy Montaż, demontaż oraz kontrola elementów jak: alternator, akumulator, regulator napięcia, CDI, okablowanie, światła, bezpieczniki, przełączniki, światła stopu, czujnik nóżki bocznej, wiatraki, klaksony, tripmastery, kontrolki, rozruszniki i kierunkowskazy.

Odpowiedz
 
Narzędzia wątku Wygląd
Stary 17.06.2013, 11:26   #1
Grucha
 
Grucha's Avatar


Zarejestrowany: Oct 2011
Miasto: Tychy
Posty: 1,099
Motocykl: 990 R, 520 EXC
Przebieg: w km ;)
Grucha jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 9 godz 29 min 22 s
Domyślnie napięcie międzyfazowe na regulatorze napiecia

Witam.

Badał ktoś ten temat ?

Ile ma być ?
Grucha jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 17.06.2013, 12:45   #2
matjas
Moderator
 
matjas's Avatar

Zapłaciłem składkę :) Dział PiD

Zarejestrowany: May 2008
Miasto: Brzezia Łąka
Posty: 4,381
Motocykl: R1100GS, K1100LT, XS850, KTM200EXC, WSK125 '70, Vespa PK70, Vespa PK125
matjas will become famous soon enough
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 6 dni 11 godz 19 min 58 s
Domyślnie

kole 120V zmiennego. oczywiście między którąkolwiek z par faz.
__________________
K1100LT, R1100GS, XS850, CB650, KTM200EXC, Vespa K70, Vespa PK125, WSK125 '70

Experience is what you get when you don't get what you want.

Wszystkie swoje troski powierz Bogu - on i tak nie śpi całą noc.
matjas jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 17.06.2013, 12:54   #3
piotr_3miasto
 
piotr_3miasto's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Gdańsk Olszynka
Posty: 310
Motocykl: RD07
piotr_3miasto jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 2 tygodni 4 dni 23 godz 1 min 26 s
Domyślnie

Dawno temu, zanim zlutowałem połączenie, dokonałem pomiaru.
Na wolnych obrotach ~20V, przy 5 tyś ~80V.
piotr_3miasto jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 17.06.2013, 13:16   #4
Grucha
 
Grucha's Avatar


Zarejestrowany: Oct 2011
Miasto: Tychy
Posty: 1,099
Motocykl: 990 R, 520 EXC
Przebieg: w km ;)
Grucha jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 9 godz 29 min 22 s
Domyślnie

padło mi ładowanie, po wymianie regulatora ładowanie ok

spaliło Tripmaster

napięcie międzyfazowe 11V na wolnych obrotach, na 3 000 rośnie do 12V.

Dzisiaj sprawdzę innym miernikiem.

Na starym regulatorze napięcie międzyfazowe 11, 11 i 9.

na odłączonym wyjściu starego regulatora przewody fazowe zaczęły się grzać.

Czyżby stojan do naprawy ?
Grucha jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 17.06.2013, 23:30   #5
next22


Zarejestrowany: Aug 2009
Miasto: Polichno
Posty: 572
Motocykl: TA
next22 jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 1 dzień 21 godz 36 min 4 s
Domyślnie

łączysz w gwiazdę trzy żarówki h4 takie około 55w i nimi obciążasz stojan zapalasz motka i obserwujesz czy równo świecą
mierzysz oporność pomiędzy żółtymi ma być jednakowo i brak przebicia do masy
Raczej mało prawdopodobne aby padło uzwojenie może kostka nie styka .

Oczywiście jeśli jest walnięte uzwojenie stojana i napięcie fazowe jest nie symetryczne to szybko uwali regler
next22 jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 18.06.2013, 07:29   #6
ArturS
 
ArturS's Avatar

Zapłaciłem składkę :) Dział PiD

Zarejestrowany: Jul 2010
Miasto: Zabrze
Posty: 845
Motocykl: Yama XT600Z, Husq. TE610ie
Przebieg: x14tys
Galeria: Zdjęcia
ArturS jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 6 dni 11 godz 46 min 6 s
Domyślnie

Różnie może być. W zeszłym tygodniu miałem pacjenta (1000rr) z uwalonym uzwojeniem

przebicie na masę full, ale reglera nie spaliło. Zanim zdechł akuś, na kokpicie ponoć działy się niebywałe rzeczy Na szczęście nic poza statorem nie ucierpiało.
ArturS jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 18.06.2013, 08:21   #7
Grucha
 
Grucha's Avatar


Zarejestrowany: Oct 2011
Miasto: Tychy
Posty: 1,099
Motocykl: 990 R, 520 EXC
Przebieg: w km ;)
Grucha jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 9 godz 29 min 22 s
Domyślnie

to jakie napięcie ma być na wejściu do regulatora ?
Grucha jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 18.06.2013, 09:02   #8
Zet Johny
 
Zet Johny's Avatar

Zapłaciłem składkę :) Dział PiD

Zarejestrowany: May 2008
Miasto: Limanowa
Posty: 1,333
Motocykl: RD 07 HRC
Galeria: Zdjęcia
Zet Johny jest na dystyngowanej drodze
Online: 5 miesiące 1 tydzień 6 dni 8 godz 13 min 41 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał Grucha Zobacz post
to jakie napięcie ma być na wejściu do regulatora ?
Polecam Ci kolegę RAFWRO.
__________________
LISTA
Zet Johny jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 18.06.2013, 13:11   #9
matjas
Moderator
 
matjas's Avatar

Zapłaciłem składkę :) Dział PiD

Zarejestrowany: May 2008
Miasto: Brzezia Łąka
Posty: 4,381
Motocykl: R1100GS, K1100LT, XS850, KTM200EXC, WSK125 '70, Vespa PK70, Vespa PK125
matjas will become famous soon enough
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 6 dni 11 godz 19 min 58 s
Domyślnie

Kolego - jak napisałem wcześniej - około 120V przy 3-4krpm między każdą z faz mierzone 1-2, 1-3, 2-1, 2-3, 3-1, 3-2.

Wartości napięcia są podawane różnie bo od 90-120V AC zmiennego /ja miałem w Caponordzie 120V i było OK - tylko po reglerze było 12,4 / - pewnie ma znaczenie marka i typ motocykla, niemniej co ważne, to to, że nie może być różnicy w pomiarze pomiędzy fazami większej niż 20% jak głosi pismo, ale IMO różnica 10% we wskazaniach mówi wyraźnie, że coś jest niehalo.

matjas
__________________
K1100LT, R1100GS, XS850, CB650, KTM200EXC, Vespa K70, Vespa PK125, WSK125 '70

Experience is what you get when you don't get what you want.

Wszystkie swoje troski powierz Bogu - on i tak nie śpi całą noc.
matjas jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 18.06.2013, 14:10   #10
krzysiek_m
HONDZIARZ
 
krzysiek_m's Avatar


Zarejestrowany: Apr 2012
Miasto: Gdynia
Posty: 284
Motocykl: RD04 / NAT
Przebieg: 50000km
krzysiek_m jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 tygodni 2 dni 14 godz 20 min 16 s
Domyślnie

To ja jeszcze wtrącę, że nie ma sensu nic naprawiać, ani wymieniać jak instalacja nie jest sprawna.
Kostka fazowa alternatora oraz ta przy styczniku rozrusznika musi być w stanie przenieść te 0,5kW... A jeżeli to jest sprawne to wtedy dopiero mierzyć i szukać dalej.

Jak mierzyć dobrze pisze matjas :-).
krzysiek_m jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.

Skocz do forum

Podobne wątki
Wątek Autor wątku Forum Odpowiedzi Ostatni Post / Autor
Regulator Napięcia Jaki?? darkier Układ elektryczny i zapłonowy 21 29.06.2017 21:35
regulator napięcia vinc18 Układ elektryczny i zapłonowy 28 17.06.2014 20:16
Znika napięcie w tripmasterze ToSt Układ elektryczny i zapłonowy 5 18.06.2011 23:06
Regulacja napięcia sprężyny graphia Wszystko dla Afryki 31 19.01.2011 14:25


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 07:57.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.