Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Dom / garaż / inne sprawy z życia forumowicza > Dom forumowicza - wszystko do domu i o domu

Odpowiedz
 
Narzędzia wątku Wygląd
Stary 15.10.2021, 11:38   #1131
Qter
 
Qter's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: Jun 2011
Miasto: Reguły
Posty: 659
Motocykl: Husqvarna FE 350
Qter jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 1 tydzień 8 godz 19 min 20 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał lukasz_vip Zobacz post
Wyłącznie zazwyczaj trwa sporo dłużej niż skoki napięcia ponad limit. Idzie to po wykresie rozpoznać.

Tak wygląda wykres zazwyczaj jak w szczycie powstaje za duże napięcie w sieci. Falownik się włącza i wyłącza:
Dziwny masz ten wykres. Co to za falownik? U mnie jak jest za duża moc to normalnie pracuje. Jak słońce zajdzie za chmury to moc spada ale chyba nigdy do zera... może masz jakieś parametry durnie ustawione?

PZDR

Qter
__________________
Pije bro i palę sziszę...
Qter jest online   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 15.10.2021, 12:10   #1132
garbaty


Zarejestrowany: May 2010
Miasto: P-ń
Posty: 341
Motocykl: nie mam AT jeszcze
garbaty jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 tydzień 3 dni 1 godz 14 min 33 s
Domyślnie

Może być że masz ustawione zbyt nisko napięcie maksymalne w stosunku do możliwości paneli, miałem tak w SAJu. Parametr podniesiony o 1V (239V) i problem rozwiązany. Od tamtej pory jedzie ciurkiem.
garbaty jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 15.10.2021, 12:33   #1133
lukasz_vip
 
lukasz_vip's Avatar

Zapłaciłem składkę :) Dział PiD

Zarejestrowany: May 2009
Miasto: Lubliniec
Posty: 1,484
Motocykl: KTM LC8 950 ADVENTURE
lukasz_vip jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 4 dni 23 godz 33 min 40 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał Qter Zobacz post
Dziwny masz ten wykres. Co to za falownik? U mnie jak jest za duża moc to normalnie pracuje. Jak słońce zajdzie za chmury to moc spada ale chyba nigdy do zera... może masz jakieś parametry durnie ustawione?

PZDR

Qter
To przykładowy wykres z sieci. Ja nie mam problemów z napięciem. Jestem na starej sieci TT ale w centrum miasta także ma kto konsumować moją produkcję.
lukasz_vip jest online   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 15.10.2021, 14:08   #1134
radiolog
 
radiolog's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: May 2015
Miasto: Kraków
Posty: 2,839
Przebieg: 1000
radiolog is an unknown quantity at this point
Online: 1 miesiąc 16 godz 22 min 46 s
Domyślnie

Są falowniki które jak się wyłączają to restartuje od razu inne z niewielkim opóźnieniem przez co są bardziej odporne na krótkie wyłączenia.
U mnie po stronie AC napięcie nigdy nie przekroczyło 238 V, jak przekracza 250 i więcej to czasami winny transformator i ponoć można wzywać pogotowie elektryczne , które założy miernik na pare dni.
Założeniem PV jest zużywanie u siebie, a tylko uboczny cel to wypychanie do sieci. Jak wszyscy chcą wypchnąć, a nikt nie korzysta to będą się falowniki wyłączać żeby zabezpieczyć przed psuciem prądu w sieci. W dużym skupisku P G dlatego lepiej mieć baterie, ale to pieśni przyszłości, bo obecnie to strasznie drogie rozwiązanie
radiolog jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 15.10.2021, 14:36   #1135
lukasz_vip
 
lukasz_vip's Avatar

Zapłaciłem składkę :) Dział PiD

Zarejestrowany: May 2009
Miasto: Lubliniec
Posty: 1,484
Motocykl: KTM LC8 950 ADVENTURE
lukasz_vip jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 4 dni 23 godz 33 min 40 s
Domyślnie

Ty nie psujesz sieci, ale wysokie napięcie niszczy twoje urządzenia AGD w domu i mógłbyś pozwać dostawcę prądu o zwrot kasy za sprzęt z powodu wysokiego napięcia.

Jak zgłosisz za wysokie napięcie w sieci to przyjadą (o ile uda ci się przebić z prośbą o pomiar), zamontują miernik i jeżeli będzie za wysokie to obniżą napięcie na stacji trafo.
lukasz_vip jest online   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 15.10.2021, 18:17   #1136
tomekt


Zarejestrowany: May 2012
Posty: 211
Motocykl: RD03
tomekt jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 tygodni 1 dzień 2 godz 19 min 3 s
Domyślnie

(o ile uda ci się przebić z prośbą o pomiar),
są zawaleni prośbami w mojej okolicy
tomekt jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 15.10.2021, 20:22   #1137
Kazmir
 
Kazmir's Avatar


Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: Warszawa
Posty: 2,412
Motocykl: RD03
Kazmir jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 1 dzień 7 godz 36 min 45 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał lukasz_vip Zobacz post
Ty nie psujesz sieci, ale wysokie napięcie niszczy twoje urządzenia AGD w domu.
Nie tylko. Urządzenia przy wysokim napięciu pobierają więcej prądu, a to się przekłada na większe opłaty
__________________
Ale tu nie Politechnika, tu trzeba myśleć, jak mawiał pewien bosman ;-)
Przestań naprawiać jak zaczynasz psuć!
Ludzie, którzy twierdzą, że czegoś nie da się zrobić, nie powinni przeszkadzać tym, którzy właśnie to robią.
Kazmir jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 15.10.2021, 21:06   #1138
trzykawki


Zarejestrowany: Oct 2010
Miasto: Warszawa
Posty: 370
Motocykl: Suzuki DR 650 SE
trzykawki jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 1 tydzień 21 godz 6 min 44 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał pattryk Zobacz post
Pokaż Panu to zdjęcie i powiedz: B25.



Miałem już PV na G11, dziś od stycznia mam na G12W - zweryfikuję pod koniec roku.
Danke wielkie
trzykawki jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 15.10.2021, 21:52   #1139
aadamuss


Zarejestrowany: Dec 2017
Miasto: Poznań
Posty: 755
Motocykl: nie mam AT jeszcze
aadamuss jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 tygodni 3 dni 18 godz 28 min 41 s
Domyślnie

Mam od 10 lat dwie taryfy - bez pilnowania co kiedy działa caly czas jestem na lekkim plusie. Przy pilnowaniu godzin myślę, że mozna na tym zyskać wiecej.

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka
aadamuss jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.

Skocz do forum

Podobne wątki
Wątek Autor wątku Forum Odpowiedzi Ostatni Post / Autor
Jest ktoś z Nysy? mygosia Hyde Park 5 14.07.2013 20:04
Jest ktoś z Garwolina? tomekv4 Inne tematy 2 06.11.2009 22:34
Czy jest ktos z Norwegii? sambor1965 Inne tematy 13 03.10.2009 13:45


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 13:53.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.