Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Główny dział > Hyde Park > Dom forumowicza - wszystko do domu i o domu

Odpowiedz
 
Narzędzia wątku Wygląd
Stary 09.02.2020, 11:42   #501
consigliero
 
consigliero's Avatar


Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Rataje Słupskie
Posty: 2,469
Motocykl: Dacia Dokker STEPWAY
Przebieg: 236000
Galeria: Zdjęcia
consigliero jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 miesiące 3 tygodni 6 dni 6 godz 22 min 6 s
Domyślnie

Obecnie zaczyna mi spędzać sen z powiek problem ogrodzenia. Nie to żebym się specjalnie bał, ale może jakieś zwięrzęta będą z nami żyć i dobrze aby czuły się bezpiecznie. Miejscowi grodzą takimi metalowymi elementami z dzidami na górze, jakby były takie ale bez dzid to byłoby lepiej. Myślę o takiej siatce na sztywno, gotowe elementy do składania, jako ogrodzenie plus jakaś brama
__________________
BMW Club Praha 001
1.Nigdy nie polemizuj z idiotą. Sprowadzi cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem.
2.Czasami lepiej milczeć i sprawić wrażenie idioty, niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości.
consigliero jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 09.02.2020, 11:59   #502
aadamuss


Zarejestrowany: Dec 2017
Miasto: Poznań
Posty: 196
Motocykl: nie mam AT jeszcze
aadamuss jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 tydzień 4 dni 32 min 44 s
Domyślnie

Sztywne panele z siatki i podmurówka.

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka
aadamuss jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 09.02.2020, 13:30   #503
consigliero
 
consigliero's Avatar


Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Rataje Słupskie
Posty: 2,469
Motocykl: Dacia Dokker STEPWAY
Przebieg: 236000
Galeria: Zdjęcia
consigliero jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 miesiące 3 tygodni 6 dni 6 godz 22 min 6 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał aadamuss Zobacz post
Sztywne panele z siatki i podmurówka.

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka
O chyba właśnie o takie coś mi chodzi.
__________________
BMW Club Praha 001
1.Nigdy nie polemizuj z idiotą. Sprowadzi cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem.
2.Czasami lepiej milczeć i sprawić wrażenie idioty, niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości.
consigliero jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 09.02.2020, 14:00   #504
ŁukaszBIA
blink
 
ŁukaszBIA's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: Aug 2008
Miasto: Białystok
Posty: 1,094
Motocykl: RC36
ŁukaszBIA jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 miesiące 1 tydzień 1 godz 7 min 43 s
Domyślnie

Robiłem takie panele tylko z podmurówką prefabrykowaną. Jest taniej niż szalowanie wszystkiego a gdy jakiś element ulegnie uszkodzeniu to go tanim kosztem wymienisz. Przy wyborze samego panela warto zwrócić uwagę na grubość drutu. Wiadomo, im grubszy tym lepiej.
__________________
Jedynka do dołu!
ŁukaszBIA jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 14.02.2020, 09:10   #505
consigliero
 
consigliero's Avatar


Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Rataje Słupskie
Posty: 2,469
Motocykl: Dacia Dokker STEPWAY
Przebieg: 236000
Galeria: Zdjęcia
consigliero jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 miesiące 3 tygodni 6 dni 6 godz 22 min 6 s
Domyślnie

Dziś ma wpaść elektryk. Poprosiłem znajomego aby rzucił okiem i udało mu się wczoraj wysłać mi sugestie. Przyznam że trochę mnie to przerosło bo miało być w miarę nowocześnie ale bez przesady. To co dostałem to chyba wersja full a na to raczej nie ma czasu, nie chcę w tym momencie myśleć o kosztach. Wszystko zaczęło się od prośby w jaki sposób mam pociągnąć kable internetowe i jaki zastosować router, tu padła szybka odpowiedź AmpliFi ALIEN Router, lub unifi Dream machine i mocny kabel. No ale ta rozpiska spowodowała mój ból głowy.

1. Przewód do gniazd komputerowych.
Gniazda komputerowe 2xRJ45 kat. 6, przewód UTP kat. 6
2. Kamery.
Do każdej kamery doprowadzić 1xFTP KAT 5e lub tez kat.6. Zainstalować szafkę teleinformatyczna ok. 12-15U w PG 450x600
3. Rolety.
Każdy silnik rolety lub żaluzji fasadowej sprowadzić bezpośredni do rozdzielni przewodem 5x1 żo . Jeśli teraz nie będzie zakładany system, to przewodem przejechać przez puszkę z kieszonką i dalej do rozdzielni.
4. Ułożyć magistrale systemową - pętla od rozdzielni przez każdy włącznik oświetlenia - do rozdzielni przewodem E-bus 2x2x0,8, a także do skrzynki alarmowej i teleinformatycznej oraz stacji gramofonowej ( bramki). Do bramki najlepiej ułożyć rurę Arot 50. Posłuży także w przyszłości do przyłącza światłowodowego.
5. Jeśli któreś gniazda mają być sterowane np. Taras sypialnia, salon to te obwody równie bezpośrednio ułożyć do rozdzielni.
6. Każdy obwód świetlny ( lub grupę) lamp sprowadzić do rozdzielni. Sugeruje się przewód 4x1,5. Obwody zewnętrzne również. Rozważyć okablowanie od punktu świetlnego poprzez punkt włącznika i dalej do rozdzielni..można stosować puszki w kieszonka.
7. Tv - sat. - koncentryk.w jednym gnieździe RTV+SAT+radio
8. Alarm.
Obowiązkowo kontaktrony we wszystkich oknach i drzwiach, wlazach, etc..
Wykonać okablowanie dla czujek Ppoz ( kuchnia, komunikacja). Integracja z roletami i oświetleniem. Przewiduje się system min. Perfecta lub Integra firmy Satel z modułem GSM.

Może to prosta sprawa ale boję się to pokazać elektrykowi, a mój znajomy myśli że moja wioska znajduje się w mieście
__________________
BMW Club Praha 001
1.Nigdy nie polemizuj z idiotą. Sprowadzi cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem.
2.Czasami lepiej milczeć i sprawić wrażenie idioty, niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości.
consigliero jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 14.02.2020, 10:42   #506
Emek
 
Emek's Avatar

Zapłaciłem składkę :) Dział PiD

Zarejestrowany: Aug 2015
Miasto: Scyzortown
Posty: 5,428
Motocykl: CRF1000L+CRF450X+DR650+SR500
Przebieg: rosnący
Emek jest na dystyngowanej drodze
Online: 7 miesiące 3 tygodni 2 dni 10 godz 43 min 25 s
Domyślnie

Z góry uprzedzam że nie znam się na elektryce ale też mam chałupę drewnianą. U mnie to jest tak zrobione że nie ma żadnych puszek. Wszystko idzie jednym kablem np. od gniazda czy lampy do rozdzielni (ponoc ze względów bezpieczeństwa). Mam też tak jakoś zrobione że jak się spali żarówka to od razu wywala bezpiecznik od tego obwodu. Co do TV to tam gdzie będziesz miał w planach lokalizację TV warto od razu rzucić kabelek jak do netu bo za jakis czas pojawi się światłowód i będziesz musiał ciągnąć. U mnie nie dało się już oglądac TV z anteny SAT bo drzewa urosły i miałem stałe zakłócenia a drzewa wyciąć nie mogę i nie chcę. Teraz mam TV po światłowodzie.
__________________
CRF 450X/ Yamaha SR 500/DR 650 - Dziadek
Emek jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 14.02.2020, 10:54   #507
consigliero
 
consigliero's Avatar


Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Rataje Słupskie
Posty: 2,469
Motocykl: Dacia Dokker STEPWAY
Przebieg: 236000
Galeria: Zdjęcia
consigliero jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 miesiące 3 tygodni 6 dni 6 godz 22 min 6 s
Domyślnie

Zasadniczo tak ma być, ale mój znajomy proponuje iść krok dalej i wszystko sprowadzać do skrzynki, po rozmowie z elektrykiem wiem że się da tylko wielkość szafy będzie spora i nie wiem jak z kosztami. Druga sprawa ten znajomy robi nam też rzeczy na Szewskiej i mam bardzo inteligentne rozwiązania którym steruję ręcznie.
Zobaczymy jak przyjadą i co powiedzą na te pomysły
__________________
BMW Club Praha 001
1.Nigdy nie polemizuj z idiotą. Sprowadzi cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem.
2.Czasami lepiej milczeć i sprawić wrażenie idioty, niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości.
consigliero jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 14.02.2020, 11:04   #508
Emek
 
Emek's Avatar

Zapłaciłem składkę :) Dział PiD

Zarejestrowany: Aug 2015
Miasto: Scyzortown
Posty: 5,428
Motocykl: CRF1000L+CRF450X+DR650+SR500
Przebieg: rosnący
Emek jest na dystyngowanej drodze
Online: 7 miesiące 3 tygodni 2 dni 10 godz 43 min 25 s
Domyślnie

Taki system wymaga wielkiej skrzyni i ogromnej ilości kabli. Mogę ci pyknąć fotkę ale to naprawde spore. Do tego dojdzie kupa pracy więc kosztowo tanio nie będzie.
__________________
CRF 450X/ Yamaha SR 500/DR 650 - Dziadek
Emek jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 14.02.2020, 12:57   #509
voytas
 
voytas's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: Jan 2010
Miasto: depresja Gdańska
Posty: 432
Motocykl: XL600V
voytas jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 2 tygodni 4 dni 21 min 22 s
Domyślnie

W elektryce to co teraz jest przyszłościowe za 15 lat (szybko przeleci) będzie przestarzałe . Niedawno ciągnąlem wszystko do skrzyni, bez puszek. Okropne ilości przewodów i robocizny , ale fajnie działa(18 bezpieczników na 50mkw)
__________________
jak nie teraz to kiedy?
voytas jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 14.02.2020, 13:18   #510
consigliero
 
consigliero's Avatar


Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Rataje Słupskie
Posty: 2,469
Motocykl: Dacia Dokker STEPWAY
Przebieg: 236000
Galeria: Zdjęcia
consigliero jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 miesiące 3 tygodni 6 dni 6 godz 22 min 6 s
Domyślnie

To że kable będą sprowadzone do szafy jest jasne dla elektryka któŸy za niedługo będzie. Problemem dla mnie jest skala zaproponowana przez znajomego, na przykład telewizja to dla mnie głównie internet i naziemna.
Już po wizycie, pierwsze to zauważył fajnie poprowadzony kabel od rolet, który powinien wchodzić według sztuki elektrycznej na wysokości sterowania a panowie budowlańcy przewiercali się tam gdzie jest kaseta i nie bardzo wiadomo co z tym kablem zrobić na tej wysokości. Generalnie nie jest prosto z kablami bo tej części projektowania domu poświęciliśmy zero czasu, jednym słowem będzie porządnie ale bez wodotrysków. Padło pytanie o uziemienie i pan się zdziwił jak zostało zrobione, bo jest przy słupie energetycznym . Pan pytał o bednarkę której nie ma, jest tylko ta do instalacji odgromowej. Nie zostało też przemyślane gdzie będzie jakiś kontakt na zewnątrz, a chciałbym ładować auto, na szczęście w pomieszczeniu gospodarczym mam zapasowe przejścia pod fundamentem, które miałem zaślepić to je wykorzystam teraz do wyprowadzenia kabla. Poleciałem też trochę w nieskrępowaną konsumpcję, słuchawki, motocykl a kredytu jeszcze nie ma , kupka też się kończy. Może ktoś potrzebuje CHF?
__________________
BMW Club Praha 001
1.Nigdy nie polemizuj z idiotą. Sprowadzi cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem.
2.Czasami lepiej milczeć i sprawić wrażenie idioty, niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości.

Ostatnio edytowane przez consigliero : 14.02.2020 o 20:10
consigliero jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.

Skocz do forum

Podobne wątki
Wątek Autor wątku Forum Odpowiedzi Ostatni Post / Autor
KLR idzie na emeryturę Boldun Inne tematy 10 25.10.2018 18:21


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 02:01.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.