Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Warsztat AfricaTwin > Układ elektryczny i zapłonowy

Układ elektryczny i zapłonowy Montaż, demontaż oraz kontrola elementów jak: alternator, akumulator, regulator napięcia, CDI, okablowanie, światła, bezpieczniki, przełączniki, światła stopu, czujnik nóżki bocznej, wiatraki, klaksony, tripmastery, kontrolki, rozruszniki i kierunkowskazy.

Odpowiedz
 
Narzędzia wątku Wygląd
Stary 12.06.2018, 17:49   #71
Widmo80
 
Widmo80's Avatar


Zarejestrowany: Mar 2015
Miasto: Dzierżoniów
Posty: 405
Motocykl: RD03
Przebieg: 12 000
Widmo80 jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 tygodni 20 godz 55 min 13 s
Domyślnie

I czy w ogóle takie są.. Bo wygląda mi na to że ich po prostu nie ma.
Podłączyłem lampy na krótko z aku , odpaliłem i światła swieca a mam 13,5 V - można ogłosić sukces ?
Dalej to kwestia przekaźników i wysterowania ich kablem który pierwotnie szedł do lamp..
Jadę szukać przekaźników..
Z ciekawości zapiąłem z powrotem lampy tak jak fabryka wypusciła i znowu pełne 15V..czyli normalnie być nie może.

Taka ciekawostka- oba mierzą napięcie w tym samym punkcie. https://photos.app.goo.gl/h9BBRhQpjZcYYu549

Ostatnio edytowane przez Widmo80 : 12.06.2018 o 18:22
Widmo80 jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 12.06.2018, 18:08   #72
dawid8210
 
dawid8210's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: Oct 2011
Miasto: Kiełczygłów
Posty: 488
Motocykl: RD07a
Przebieg: 00000
dawid8210 jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 4 dni 21 godz 11 min 6 s
Domyślnie

To już musisz sam obadać macając po przewodach od lamp
dawid8210 jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 12.06.2018, 19:18   #73
Adampio


Zarejestrowany: Mar 2013
Miasto: Warszawa
Posty: 225
Motocykl: Trampek XL600V
Adampio jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 tydzień 5 godz 30 min 24 s
Domyślnie

Mi kiedyś na spocie warszawskim kol.@Bienias mierzył napiecie oscyloskopem i wyszlo mu że mam jakies szpillki ale realne srednie jest poniżej 15 tylko moj woltomierz jakoś inaczej całkuje.
Może u Ciebie jest to samo?
Adampio jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 12.06.2018, 20:28   #74
dawid8210
 
dawid8210's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: Oct 2011
Miasto: Kiełczygłów
Posty: 488
Motocykl: RD07a
Przebieg: 00000
dawid8210 jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 4 dni 21 godz 11 min 6 s
Domyślnie

To masz rozwiązany problem. Teraz czeka Cię przyjemna robótka z nowymi kabelkami, konektorami, termokurczami itp.
ps. Nawet jakby uśrednić wyniki z tych dwóch mierników, to i tak za dużo jest.
dawid8210 jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 13.06.2018, 21:56   #75
Widmo80
 
Widmo80's Avatar


Zarejestrowany: Mar 2015
Miasto: Dzierżoniów
Posty: 405
Motocykl: RD03
Przebieg: 12 000
Widmo80 jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 tygodni 20 godz 55 min 13 s
Domyślnie

Zrobione . https://photos.app.goo.gl/ovnmBiL48B3aKT12A
Światła świecą teraz jakby mocniej i zmiana krótkie /długie na przekaźnikach się odbywa - fajnie to działa. Dzięki wszystkim . Teraz napięcie nawet na drogowych nie chce 14v przekroczyć .
Widmo80 jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 13.06.2018, 22:29   #76
Mallory
 
Mallory's Avatar


Zarejestrowany: May 2013
Miasto: Poznan
Posty: 970
Motocykl: RD04
Przebieg: kto wie
Galeria: Zdjęcia
Mallory jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 15 godz 4 min 34 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał Widmo80 Zobacz post
Zrobione . https://photos.app.goo.gl/ovnmBiL48B3aKT12A
Światła świecą teraz jakby mocniej i zmiana krótkie /długie na przekaźnikach się odbywa - fajnie to działa. Dzięki wszystkim . Teraz napięcie nawet na drogowych nie chce 14v przekroczyć .
Super.
Widziałem Twoja AT na tukanie i izim ale Ciebie mimo poszukiwania - niet, szkoda.
__________________
Marcin
FB: FACEBOOK
Mallory jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 15.06.2018, 06:43   #77
Widmo80
 
Widmo80's Avatar


Zarejestrowany: Mar 2015
Miasto: Dzierżoniów
Posty: 405
Motocykl: RD03
Przebieg: 12 000
Widmo80 jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 tygodni 20 godz 55 min 13 s
Domyślnie

Mallory- Pewnie zapijaczony gdzieś siedziałem
Będzie jeszcze okazja- może Stiven coś zakupi i przyjedziecie na kotlinę
Widmo80 jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 26.06.2018, 16:13   #78
Adampio


Zarejestrowany: Mar 2013
Miasto: Warszawa
Posty: 225
Motocykl: Trampek XL600V
Adampio jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 tydzień 5 godz 30 min 24 s
Domyślnie

@Widmo80: mogłbyś w skrocie napisać o tenjprzerobce? Zasilanie swiatel wprost z aku czy po stacyjce i co z bezpiecznikami od świateł? Nie znam instalacji Afryki ale domniemywam, że podobna do Trampkowej.
Adampio jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 26.06.2018, 16:22   #79
dubel
 
dubel's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: Mar 2009
Miasto: Krzyż Wielkopolski / Hjørungavåg (norwegia)
Posty: 2,668
Motocykl: Była Africa,KAT990,GS1200Adv, jest 1190 Adv. R
Przebieg: rosnący
dubel jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 3 tygodni 1 dzień 14 godz 26 min 38 s
Domyślnie

Robisz dodatkowe zasilanie wprost od akumulatora do przekaźnika świateł
__________________
Nie boj sie jutra, niech jutro obawia sie Ciebie!!!
dubel jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 26.06.2018, 16:38   #80
dawid8210
 
dawid8210's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: Oct 2011
Miasto: Kiełczygłów
Posty: 488
Motocykl: RD07a
Przebieg: 00000
dawid8210 jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 4 dni 21 godz 11 min 6 s
Domyślnie

Weź na próbę choćby przewód rozruchowy zapnij do plusa akumulatora a drugi koniec do przewodu świateł mijania przy przekaźniku i obserwuj co się dzieje
dawid8210 jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.

Skocz do forum

Podobne wątki
Wątek Autor wątku Forum Odpowiedzi Ostatni Post / Autor
Wydolność alternatora/układu ładowania. CzarnyEZG Układ elektryczny i zapłonowy 7 22.04.2014 20:37
gniazdko ładowania - z przekaźnikiem czy bez? Evvil Układ elektryczny i zapłonowy 8 01.08.2013 00:44
napięcie międzyfazowe na regulatorze napiecia Grucha Układ elektryczny i zapłonowy 12 21.06.2013 12:25
Zbyt Duże Zużycie Oleju WiesiekM Silnik, sprzęgło, skrzynia 51 26.07.2012 14:12
Znika napięcie w tripmasterze ToSt Układ elektryczny i zapłonowy 5 18.06.2011 23:06


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 16:12.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.