Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Warsztat AfricaTwin > Układ elektryczny i zapłonowy

Układ elektryczny i zapłonowy Montaż, demontaż oraz kontrola elementów jak: alternator, akumulator, regulator napięcia, CDI, okablowanie, światła, bezpieczniki, przełączniki, światła stopu, czujnik nóżki bocznej, wiatraki, klaksony, tripmastery, kontrolki, rozruszniki i kierunkowskazy.

Odpowiedz
 
Narzędzia wątku Wygląd
Stary 17.02.2019, 16:41   #1
Vladimir P
 
Vladimir P's Avatar


Zarejestrowany: Dec 2018
Miasto: Ostrów lubelski
Posty: 63
Motocykl: RD07
Przebieg: 55445
Vladimir P jest na dystyngowanej drodze
Online: 5 dni 12 godz 38 min 41 s
Domyślnie Prawidłowe napięcie ładowania

Cześć,
pojeździłem dzisiaj pierwszy raz dalej, moją Rd07 z zainstalowanym wskaźnikiem ładowania akumulatora.
Akumulator był naładowany przed jazdą.
Cały czas był załączony scottoiler.
Podczas jazdy bez świateł wskaźnik przy 5 tyś obrotów pokazywał 14,1 volta.
Gdy włączyłem światła ( mam założone ksenony) i halogeny oraz 2 stopień grzania manetek ładowanie spadło do 13.5 volta przy 5 tyś.
Jak włączyłem 1 stopień rozgrzewania manetek i wszystkie swiatła, halogeny oraz ładowanie spadło do 13 Voltów.
Wszystkie dane podczas jazdy przy prędkości 110 km/h.
Wiem że poprzedni właściciel wymieniał regulator na mocniejszy.
Czy podane przeze mnie napięcia mieszczą się w normalnych wartościach?
Vladimir P jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 17.02.2019, 17:34   #2
KORNIK
 
KORNIK's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: May 2010
Miasto: Piwniczna-Zdrój
Posty: 794
Motocykl: RD04
Przebieg: 50000
KORNIK jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 2 tygodni 3 dni 5 godz 1 min 48 s
Domyślnie

13 to trochę mało, zacząłbym od sprawdzenia wszystkich połączeń/kostek a szczególnie masy.
KORNIK jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 17.02.2019, 19:29   #3
Mallory
 
Mallory's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: May 2013
Miasto: Poznan
Posty: 1,299
Motocykl: RD04
Przebieg: kto wie
Galeria: Zdjęcia
Mallory jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 3 dni 6 godz 36 min 51 s
Domyślnie

Haynes manual:
XRV750 models 14.0 to 15.0 V @ 5000 rpm
Sprawdzenie łądowania na stronie 259:
http://150.254.222.97/serwisowki/Ser...t_font_fin.pdf Tabela wartości ładowania jest na początku rozdziału.
W 7 mam prawie cały czas 14,3 - manetki wyłączone, światła na mijania - podłączyłem multimetr do klem akumulatora a sam miernik taśmą do kierownicy:)) i tak jechałem kilka tyś do domu - mały voltomierz z aliexpress podłączony do kostki świateł pokazywał inne wartości.. . U Ciebie jednak są motane światła mocno więc... cholera wie.
__________________
Marcin
FB: FACEBOOK
Mallory jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 17.02.2019, 21:49   #4
kudlacz
 
kudlacz's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: Mar 2008
Posty: 673
Motocykl: Africa twin 07a, i Versys 650
kudlacz jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 6 dni 21 godz 43 min 56 s
Domyślnie

nie potrzebnie instalowałeś teraz będziesz się stresował.
__________________
dakar noir
kudlacz jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 17.02.2019, 21:55   #5
R2D2
ReGeNeRaToR
 
R2D2's Avatar


Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Olsztyn
Posty: 472
Motocykl: RD07
R2D2 jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 tygodni 3 dni 2 godz 27 min 10 s
Domyślnie

Podstawowe pytanie jest takie gdzie podłączony jest miernik napięcia
czy bezpośrednio do klem aku czy gdzieś dalej w instalacji ?

Spadki napięcia w instalacji w afryce przy pełnym obciążeniu mogą wynosić
nawet 2V.
__________________
END of TRANSMISSION
R2D2 jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 17.02.2019, 21:57   #6
bigboykr
 
bigboykr's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: Mar 2014
Miasto: Kraków
Posty: 482
Motocykl: nie mam AT jeszcze
bigboykr jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 1 dzień 9 godz 34 min 26 s
Domyślnie

W moich starych XTZ, XT, KLR napięcie potrafi spaść, jak podajesz. W BMW niezależnie od włączonych urządzeń nie spada poniżej 14.1
Zanim zaczniesz wymieniać połowę rzeczy to zmierz jeszcze innym multimetrem.
A potem to standard: pomiar alternatora, regler, kostki, masa silnika itp itd.
Pół netu jest o tym.
__________________
http://bigboykr.blogspot.com/ się powoli uzupełnia...
Cierpliwości
bigboykr jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 17.02.2019, 23:04   #7
Vladimir P
 
Vladimir P's Avatar


Zarejestrowany: Dec 2018
Miasto: Ostrów lubelski
Posty: 63
Motocykl: RD07
Przebieg: 55445
Vladimir P jest na dystyngowanej drodze
Online: 5 dni 12 godz 38 min 41 s
Domyślnie

Nie jest podłączony do klem, gdzieś zapewne w instalacji.
Vladimir P jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 18.02.2019, 08:59   #8
luźno kieta
Odi Profanum Vulgus
 
luźno kieta's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: Jun 2017
Miasto: FZG/SRB
Posty: 306
Motocykl: RD04
Przebieg: 60 +
luźno kieta jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 tydzień 5 dni 14 godz 49 min 35 s
Domyślnie

Podłącz miernik pod zaciski akumulatora i zmierz przy wszystkich włączonych odbiornikach, ja mam miernik wpięty pod czaszą i pokazuje mi 12,9 przy włączonych swiatlach, ale na zaciskach mam wtedy 13,9-14,2
__________________
luźno kieta jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.

Skocz do forum

Podobne wątki
Wątek Autor wątku Forum Odpowiedzi Ostatni Post / Autor
Zbyt duże napięcie ładowania. Wójcik Układ elektryczny i zapłonowy 89 13.08.2018 20:22
Kontrolka ładowania w chińczyku flisak Inne tematy 3 04.08.2017 08:33
gniazdko ładowania - z przekaźnikiem czy bez? Evvil Układ elektryczny i zapłonowy 8 01.08.2013 00:44
napięcie międzyfazowe na regulatorze napiecia Grucha Układ elektryczny i zapłonowy 12 21.06.2013 12:25
Znika napięcie w tripmasterze ToSt Układ elektryczny i zapłonowy 5 18.06.2011 23:06


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 15:32.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.