Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Układ elektryczny i zapłonowy (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=10)
-   -   Woltomierz od chińczyka, gdzie podłączyć? (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=32522)

CzarnyCzarownik 26.07.2018 22:30

Woltomierz od chińczyka, gdzie podłączyć?
 
Kupiłem prosty woltomierz z aliexpres. Wygląda całkiem zgrabnie tylko zastanawiam się gdzie to najlepiej podłączyć? 12V od zapalniczki mam wyprowadzone prosto z akumulatora, więc tam się nie podepnę. Najlepiej byłoby za stacyjną... jest jakaś łatwo dostępna kostka czy inny punkt gdzie mógłbym się łatwo podpiąć kabelkiem? Czy może wpiąć się do żarówki pozycyjnej? Może i jest gdzieś na forum ale chwilę szukałem i nie znalazłem, a mam jeszcze trochę do przygotowania na wyjazd sierpniowy i czas ściga. A jakby się dało to fajnie byłoby mieć ten wynalazek :)

7Greg 26.07.2018 22:32

Najlepiej właśnie do aku. Nie będziesz miał żadnych przekłamań.
Pociągnij cienkie przewody i już ;)

CzarnyCzarownik 26.07.2018 22:59

No ale wtedy będzie pokazywać napięcie 24h na dobę? :D

pałeł 26.07.2018 23:07

to po przekaźniku ze stacyjki
ale punkt pomiarowy na klemach

szynszyll 27.07.2018 15:30

ja bym wpial w pozycje. mniej kabli i pobor pradu rzedu setek ampera. ciagnac kable przez przekaznik do woltomierza? przerost formy nad trescia. nie niszcz tylko instalacji ale zrob sobie wpiecie przy uzyciu wtyczek.

luźno kieta 28.07.2018 11:34

1 Załącznik(ów)
Prawda, że najdokładniejszy pomiar na akumulatorze, a najprościej wpiąć się w pozycję. Ja się wpiąłem w takie miejsce, że po przekręceniu stacyjki mam 12v po włączeniu silnika 14,4v ale po włączeniu świateł 12,9V :D, mimo iż na akumulatorze jest wtedy 13,9-14,1. Nie zmieniam, jeżdżę tak przyzwyczaiłem się.

CzarnyCzarownik 29.07.2018 00:45

Znalazłem jeszcze podpowiedź aby wpiąć się pod zasilanie tripmastera. Ktoś testował? Jakaś szansa, że idzie tam osobne zasilanie?

szynszyll 29.07.2018 01:51

zerknij na schemat. po stacyjce ktora jest z przodu caly prad idzie do puszki bezpiecznikow ktora jest z tylu i potem wraca na poszczegolne sekcje. tak samo na pozycje jak i trip czy wiatrak. idzie to to wszystko przez bezpieczniki. im wiecej polaczen i kabla - tym wieksze spadki.

CzarnyCzarownik 30.07.2018 11:42

Ok. Wczoraj podłączyłem. Mam oliwiarkę ładnie podłączoną przez stacyjkę z wtyczką w okolicy główki ramy. Rozebrałem wtyczkę, wlutowałem 2 kable, kable za wtyczką zalałem żywicą. Troche taśmy izolacyjnej i wygląda całkiem ok i powinno być w 100% odporne na wodę.

To jeszcze normalne: po odpaleniu silnika i na zgaszonych światłach 14,1V, przy zapalonych światlach robi się 13,5V. Ale dziwne jest to, że jak zwiększam obroty silnika to napięcie spada do około 12,8V? Myślałem że przy zwiększaniu obrotów napięcie rośnie do 14,4 max? Woltomierz mi się rozładował, więc nie wiem ile jest na akumulatorze...

luźno kieta 30.07.2018 23:54

Sprawdź na akumulatorze jak będziesz miał sprawny miernik. Jeżeli będzie różnica rzędu 0,5-0,8 volta pomiędzy miernikiem a zamontowanym voltomierzem to ja bym się już nie przejmował. jeżeli przy zwiększaniu obrotów prąd ładowania minimalnie spada to jest objaw działania sprawnego regulatora :D (ale niech mnie ktoś poprawi jeżeli się mylę)


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 20:02.

Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.