Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Układ elektryczny i zapłonowy (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=10)
-   -   Czy to padnięty przekaźnik rozrusznika? (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=653)

wojtekm72 17.05.2008 22:59

Czy to padnięty przekaźnik rozrusznika?
 
dzisiaj po przejechaniu 150 km moja afri -99 rok , 55 tyś padła. A dokładnie to po właczeniu stacyjki i naciśnięciu startera słychać klekotanie pod lewą pokrywą .Proszę o pomoc .

R2D2 17.05.2008 23:31

jak klekocze to aku slaby , albo nie masz ladowania ( uszkodzony regler ) albo gdzies styki slabe.
podladuj aku i sprawdz ladowanie .

wojtekm72 18.05.2008 11:57

Cytat:

Napisał R2D2 (Post 7878)
jak klekocze to aku slaby , albo nie masz ladowania ( uszkodzony regler ) albo gdzies styki slabe.
podladuj aku i sprawdz ladowanie .

Między biegunami akumutatora są trwałe znaki :090997LC.- czy to oznaczenie roku produkcji aku , jesli tak to dla mnie jest on cholernie stary . Rok 1997 , lub 1999 . Czy to mozliwe aby aku tak długo pracował :confused:
Własnie się ładuje , potem zobacze czy afri odpali jesli tak to zamawiam nowy akumulator .
Dzięki .

szwedzkikucharz 18.05.2008 13:22

Cytat:

Napisał wojtekm72 (Post 7887)
Własnie się ładuje , potem zobacze czy afri odpali jesli tak to zamawiam nowy akumulator .

Jeśli uda Ci się naładować aku tzn. z nim jest wszystko oki i w motocyklu także powinien się ładować. Czyli, że bardziej - tak jak sugerował R2D2 - chodzi o regler. Trza prawdzić jakie jest napięcie przy pracującym silniku, światełka też można włączyć sobie na te pomiary

wojtekm72 18.05.2008 15:39

Cytat:

Napisał szwedzkikucharz (Post 7892)
Jeśli uda Ci się naładować aku tzn. z nim jest wszystko oki i w motocyklu także powinien się ładować. Czyli, że bardziej - tak jak sugerował R2D2 - chodzi o regler. Trza prawdzić jakie jest napięcie przy pracującym silniku, światełka też można włączyć sobie na te pomiary

Co to ten regler i w jak prosty sposób czy mozna samemu sprawdzić czy ładowanie jest OK .

Zapaliła bez problemu po naładowaniu aku . czyli problem z ładowaniem , jak to sprawdzić w domowy sposób ? czy lepiej odwiedziny u mechanika - elektryka ?

szwedzkikucharz 18.05.2008 18:45

Cytat:

Napisał wojtekm72 (Post 7898)
Zapaliła bez problemu po naładowaniu aku . czyli problem z ładowaniem , jak to sprawdzić w domowy sposób ? czy lepiej odwiedziny u mechanika - elektryka ?

Regler - w narzeczu afrykańskim (ale chyba nie tylko) to regulator napięcia.
Na początek wystarczy woltomierz. Podepnij się pod klemy akumulatora, zapal sprzęta, włącz światła. Jeśli napiecie przy różnych obrotach silnika będzie w przedziale normalnego ładowania akumulatora (13,5-14,5V) tzn. to małe urządzonko jest w porzo. Wygląda mniej więcej tak:
http://allegro.pl/item364778054_regu...rica_twin.html

Tak myślę sobie, że gdyby ładowanie było prawidłowe, to trzeba by jednak przyjrzeć się bliżej akumulatorowi. W moim Nissanie jeśli sprzęta używałem, wszystko grało, ale jak odstawiłem na 2 tygodnie to już był problem z zapaleniem. Akumulator słabo magazynował energię, cóż po 9 latach miał do tego pełne prawo

Ropuch 18.05.2008 20:14

Obstawiam na padniety regulator bez mała na 100% !!!
Ma za duze ladowanie przez co elektrolit sie gotuje i paruje - stad brak siły na krecenie (rozładowanie). Jesli laduje za duzo slychac wyraznie bulgotanie w aku !!!!!!!!
Mysle ze nie masz zelowki bo w tej powyginaly by sie cele i niebyloby szansy na naladowanie (zwarcie).
Po tym naladowaniu posmigasz znowu ok 100-300km i padnie ponownie.
Sprawdz ladowanie jw. normalnym voltomierzem na klemach !!!!! sprawdz wtyczke z trzema żółtymi kablami (czy nie jest zapieczona/zweglona).
Powodzonka....w razie W Wal jak w dym :)

wojtekm72 18.05.2008 23:34

Ale ze mnie dupa mogłem się domyślić że chodzi o reulator napięcia , co za wstyd.
We wtorek sprawdzę ładowanie , bo jutro muszę na cału dzień do roboty .
Nurtuje mnie jeszcze jeden problem - w samochodzie kiedy włączy się kontrolka ładowania to na światłach pojadę kilka , może kilkanaście kilometrów , a dzisiaj zrobiłem 200 i nic , To jak to jest gdy aku nie jest ładowany ?????

deptul 19.05.2008 00:09

Wojtekm72,
miałem dokładnie takie same objawy. Przyczyną był regler, który dawał za małe napięcie - zawsze to lepiej niż za duże :) Sprawdź napięcie woltomierzem, jak radzi Szwedzki, i jeśli klemy masz dobrze dokręcone a napięcie niskie to kupuj nowy. 5 minut roboty i wszystko wróci do normy.

podos 19.05.2008 12:24

Cytat:

Napisał Ropuch (Post 7924)
Obstawiam na padniety regulator bez mała na 100% !!!
Ma za duze ladowanie przez co elektrolit sie gotuje i paruje - stad brak siły na krecenie (rozładowanie). Jesli laduje za duzo slychac wyraznie bulgotanie w aku !!!!!!!!
Mysle ze nie masz zelowki bo w tej powyginaly by sie cele i niebyloby szansy na naladowanie (zwarcie).

A nie odwrotnie Ropuszku?

Raczej za male ładowanie, naladowanym aku mozna i z 500 km przejechac bez ladowania, Jedzie dopoki nie zgasisz. potem nie zapalisz bo za malo prundu... Ladowanie za duzym pradem konczy sie bardziej ekstremalnie...

Takie stukanie to tez zasniedziale styki i klemy aku. Albo poluzowana sruba klemy. tak jak wspomnieliscie.


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 05:29.

Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.