Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Wszystko dla Afryki (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=11)
-   -   Halogeny led (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=19889)

igi 16.04.2014 14:55

Cytat:

Napisał spider2you (Post 374513)
No OK, ale kurczę, jak czytam te wpisy, że paczka nie doszła i jakieś cła walą, to mnie jakoś odrzuca.

Tu jest mocniejsza http://www.expedycja.pl/sklep/3950,l...-sm-40w-flood/


jak sie obawiasz to mam pochopnie kupiony taki

http://allegro.pl/dalekosiezny-mini-...+przednie-4138

reszta na priv ;)

lortprodisz 18.04.2014 16:25

a moze by tak zrobic jakis grupowy zakup tych lampek skoro takie zajefajne ?:)

mishieck 18.04.2014 16:27

Jakby się dało to by już było to dawno zrobione - poczytaj uważnie od str. 7.

Sub 26.04.2014 11:40

Zamontowałem wczoraj... nie dość, że dodały +10 do lansu, to w nocy robią dzień :D Nie spodziewałem się takiego efektu...

http://i158.photobucket.com/albums/t...psc0915ee3.jpg

Scorpi 26.04.2014 11:58

moja dróa lampka juz czeka na poczcie. odbiore w poniedziałek a tym czasem moze pochwalcie sie jakimis zdjeciami za pomoca czego zamontowaliscie to do swoich motungów....

mishieck 26.04.2014 12:27

Rekord świata w dostawie. Lampa zamówiona 16.04, odebrana 25.04 :D

Scorpi 26.04.2014 12:32

i ja tak samo 16 zamawiałem a wczoraj dostałem awizo :D
Jak spojzałem kto kupował lampki to co drógi polak :D

Scorpi 02.05.2014 00:24

Lampy co prawda jeszcze musze ustawić ale róznice widac gołym okiem.


http://images64.fotosik.pl/934/3c48daa915795dda.jpg
http://images65.fotosik.pl/934/d009c651768234dd.jpg
http://images63.fotosik.pl/932/99fc073b42eecc6d.jpg
http://images61.fotosik.pl/932/87f87c0d95397199.jpg

mishieck 02.05.2014 00:54

Scorpi, co to za uchwyty wykombinowałeś?

dawid8210 02.05.2014 00:55

To masz teraz na moto wypalacze policyjnych suszarek i fotoradarów:D. Masakra:Thumbs_Up:

Scorpi 02.05.2014 01:27

Znalazłęm w garazu uchwyty fotela od gokarta. dotoczyłem tulejki z gwintami pod sróbke 6mm i przykreciłem do gmoli. takie jak to mówią druciarstwo.... myslałem tez zeby zrobic to z mostków kierownicy rowerowej. to bardzo podobne elementy.

http://images62.fotosik.pl/934/1db4b2410fba07c2.jpg
http://images65.fotosik.pl/934/f832bd9ed12e1177.jpg
http://images63.fotosik.pl/932/f38171f678776acd.jpg

mishieck 02.05.2014 09:01

Sprytne. Moje ledy na gmolach są trochę za nisko - tym sposobem trochę bym je podniósł i nie świeciłyby poziomo.

torak 03.05.2014 12:44

Miałem tak zamontowane halogeny, to wiecznie zachlapane błotem były. Teraz mam wysoko.

Scorpi 03.05.2014 14:04

pojezdzimy zobaczymy.... jeszcze małem pomysł zeby je wstawic zamiast tej wiatki pod lampa....

Borewicz 05.05.2014 13:29

Scorpi podłączałeś się pod wyjścia ACC czy inaczej?

torak 07.05.2014 23:24

3 Załącznik(ów)
A tak wyszło u mnie.

Pils 27.05.2014 01:35

jaki wyłącznik macie do halogenów? Czy ten z allegro do awaryjnych?

http://allegro.pl/shineray-atv-150-u...247146391.html

Czy jakiś inny.

Jak zamocowaliście ledy od Chińczyka do Afri?

robertG7 27.05.2014 02:12

Cytat:

Napisał Pils (Post 381259)

Jak zamocowaliście ledy od Chińczyka do Afri?


Tez bym chętnie zobaczył. Wg mnie na gmolach za nisko.

Miras Sc 27.05.2014 15:27

2 Załącznik(ów)
Ja swoje (chocież inny typ) zamontowałem tak:

mishieck 27.05.2014 16:22

Cytat:

Napisał Pils (Post 381259)
jaki wyłącznik macie do halogenów? Czy ten z allegro do awaryjnych?

Ja dałem taki: http://allegro.pl/uniwersalny-przela...253629793.html
http://img05.allegroimg.pl/photos/or.../97/4253629793

Kamyk 27.05.2014 18:44

Ja chcialem montowac jak Scorpi. Ale w koncu zamontowalem pod polka. Sa blisko siebie, ale rozchylilem je i daja niesamowicie!

Kamyk

Scorpi 27.05.2014 22:27

kamyk poka foty

Kamyk 28.05.2014 00:04

Slabe zdjecie ale wyglada to tak u mnie - http://postimg.org/image/4j2i5zc5b/

Pozdrawiam,
Kamyk

robertG7 28.05.2014 00:23

Super, to może jeszcze raz zapytam:) montowal Ktoś na Afryczce? Zdjęcia prosimy:)

Ten sposób na kierunkowskazach nie sprawdzi sie. Ledy z Chin sa cholernie ciężkie, by na jednej takiej blaszce montować.

Kamyk 28.05.2014 01:07

W kacie sa dziury pod montaz wysokiego blotnika. Polka jest dosc odporna i nie dobije na pewno do tego miejsca amor ;) a wiec sie nie boje. Dalem srube 8 (z tego co pamietam) i dzialaja wysmienicie. Do tego podpiale wylacznik pod pozycyjne swiatla + przekaznik i smiga jak nic :)

Pozdrawiam,
Kamyk

Miras Sc 28.05.2014 02:31

Sposób montażu to jedno, a ja chciałbym poruszyć inną kwestię, a mianowicie - sposób ich uźytkowania w kontekście BEZPIECZEŃSTWA na drodze.

Wypadek Bliźniaka (jak i wiele innych, podobnych wypadków) oraz moje własne doświadczenia skłaniają mnie do podzielenia się z wami moimi spostrzeżeniami.

Światła LED bezspornie poprawiją bezpieczeństwo motocyklisty, są lepiej widoczne z daleka.
Lecz żeby tę funkcję spełniały muszą być zawsze załączone i co najwaźniejsze NIE MOGĄ OŚLEPIAĆ innych uźytkowników drogi.

A tu pojawia się problem z tymi chińskimi lampami. W Kłodzku mieli je zamontowane Igi - 1 szt, i Misiek - 2szt. I testy wykazały źe, owszem, dają mnóstwo światła, ale też te lampy POTĘŻNIE OŚLEPIAJĄ, co praktycznie ogranicza ich zastosowanie i wymusza używanie ich jako świateł drogowych.

Jeźeli jeszcze w słoneczny dzień takie oślepianie można przeboleć, to o zmroku czy w nocy, to co powinno zapewniać bezpieczeństwo może doprowadzić do tragedii.

Ciekawy jestem waszych przemyśleń w tej kwestii

Kamyk 28.05.2014 03:01

Montujac je wiedzialem i nadal wiem, ze bede je uzywal po zmroku jak nic nie bedzie jechalo z przeciwka. Tak samo jak dlugie swiatla. Nigdy nie bede ich uzywal non stop zeby wlasnie kogos oslepiac. Ostatnio jechalem do kumpla i od Wrzesni do Kalisza i w zasadzie przez 70km mijaly mnie z dwa samochody. A wiec gdybym wtedy mial te ledy to na pewno w lesie bym je uzyl.

Kamyk

mishieck 28.05.2014 08:20

Miras, uzywam swoich po zmroku. Jak jedziesz w nocy to z daleka widzisz że coś jedzie z naprzeciw.

To nie jest lampa do jazdy non-stop. To jest lampa do konkretnych celow (bezpieczeństwo w nocy) i sprawdza sie w tym znakomicie.

torak 28.05.2014 08:29

Cytat:

Napisał Kamyk (Post 381469)
W kacie sa dziury pod montaz wysokiego blotnika. Polka jest dosc odporna i nie dobije na pewno do tego miejsca amor ;) a wiec sie nie boje. Dalem srube 8 (z tego co pamietam) i dzialaja wysmienicie. Do tego podpiale wylacznik pod pozycyjne swiatla + przekaznik i smiga jak nic :)

Pozdrawiam,
Kamyk

Jeśli jeździsz w offie to się niedługo zdziwisz. Połamiesz je albo błotnik.

dubel 28.05.2014 09:03

A jak je podlanczacie? Czy nie najlepszym i najprostszym sposobem byl by przekaznik sterowany dlugimi? Przy wlaczeniu dlugich zapalaja sie LED.
Pozdro

redrobo 28.05.2014 09:13

Cytat:

Napisał dubel (Post 381492)
A jak je podlanczacie? Czy nie najlepszym i najprostszym sposobem byl by przekaznik sterowany dlugimi? Przy wlaczeniu dlugich zapalaja sie LED.
Pozdro

Ja mam wlasnie tak zrobione. Tyle ze zarowke w dlugich wogole wylaczylem, jakos nie mogla sie przebic, tylko prad brala.:) Zaleta jest taka ze nie masz dodatkowych przyciskow i mozesz mrygnac w razie potrzeby... wiem ze to malo legalne ale niech tam... po szosie nie jezdze.

dubel 28.05.2014 09:16

:Thumbs_Up: uwazam to za najrozsadniejsze rozwiazanie :Thumbs_Up:
Pozdro

Scorpi 28.05.2014 16:50

KAmyk rozwazałem montaz swoich w to miejsce co u ciebie ale jak pomierzyłem skok zawieszenia to wyszło mi ze błotnik je połamie przy pełnym dobiciu a juz pare razy mi sie udało. zaznaczam ze mam skok zawieszenia 20mm wiecej niz u ciebie. Moj 230mm twój 210mm

Kamyk 28.05.2014 17:44

Sprawdzalem czy dobija i nie dobijaly. Ale ale :) Mam zapas kabla wiec spokojnie moge je podlaczyc i zamontowac na gmole.

Ja mam podlaczone przez swiatlo postojowe do wylacznika + przekaznik. Nikt mi ich w nocy nie wlaczy jak bede spal.

Kamyk

Scorpi 28.05.2014 23:13

u siebie rozwazałęm tez by je zamontowac nie co wyzej tam gdzie siatka. Gdzieś widziałem taki sposób ale tam chyba wywalony był ten plastik z siatką. Puki co moje jeszcze nie odpadły a furore robia swoim spawalniczym śiwatłęm. :D

Pils 16.06.2014 23:03

Czy płaciliście podatek VAT 23% od zakupionych halogenów?

robertG7 16.06.2014 23:17

Nie. Ale za to 4 przesyłki, wysłane w tym samym dniu przyszły w różnym czasie i różnymi krajami po drodze :)

motormaniak 16.06.2014 23:23

Mój prywatny rekord - dwa miesiące i 4 dni od wysłania - ale przyszły

Pils 17.06.2014 00:01

Dostałem polecony od poczty polskiej z prośbą Urzędu Celnego o przedstawienie:
1. paragonu; potwierdzenia zakupu internetowego
2. Specyfikacji towaru

Zadzwoniłem do Urzędu Celnego z prośbą o wyjaśnienie. Powiedzieli, że kurier przyniesie paczkę ale trzeba będzie VAT zapłacić 23% Przy tej kwocie cła nie powinno być

Zobaczymy co będzie dalej.

Scorpi 17.06.2014 00:19

zamawiałeś kurierem czy presyłka darmowa free shiping? Tak czy innaczej chinole sa cwaniaki i zanizaja cene towaru na paczce zebys za wiele nie zapłącił tylko ciekawe co bedzie jak na paczce bedzie 10 dolcó a na wyciagu z płatnosci 50 :D

Moje dwie lampki przyszły bez problemó i robia robote az nadto :D

Pils 17.06.2014 01:05

darmowa przesyłkę china post.
wysłałem screenprint z transakcji; potwierdzenie przelewu i info że jest to oświetlenie ogrodu :)

szynszyll 18.06.2014 12:09

3 Załącznik(ów)
w temacie halogenow to popelnilem przy pomocy kolegi Ravi Kinga czy tez Ra Vikinga - zawsze sie zastanawiam, ktora forma jest poprawna - takie cuś, co jest chamska podroba produktu znanej marki. w zalaczniku plik CAD. ja zrobilem z blachy 2mm - sadze, ze 3mm byloby optymalnie

cheniek 18.06.2014 13:14

Przy glebie nie zrobi to sieczki z owiewki ?

Rychu72 18.06.2014 13:23

Parę razy już prostowałem migacz po glebie. Zwykle wyginał się do góry

Lepi 18.06.2014 13:50

Widocznie walisz parkingówy ;)

africarun 17.07.2014 18:25

łuu, na szczęscie mnie się to jeszcze nie zdarzyło:)

Scorpi 18.07.2014 21:23

Apropo tych ledów. nie wiem jak w afri ale w dziku jeden halogen rozkrecił sie od wibracji podczas jazdy. Naszczescie zobaczyłem to i czesc robocza wisiała sobie na kabelkach. do tego urwał sie jakis kondensator ale działa i bez niego. Ludzie sprawdzcie czy wasze ledy sa dośc mocno skrecone...

redrobo 19.07.2014 11:05

Dzik nie ma zadnych wibracji, moze ktos ci podlozyl jakas niewylaczona zabawke... Wibracje to sa w lc4. ;)

Scorpi 19.07.2014 13:41

wiem wiem ale mimo wszystko lampka sie rozkreciła i zawisła na przewodach.

electro 19.07.2014 15:36

Pany, a montowal to juz ktos na lekki motocykl? Drugi raz poszedlem rozkminiac, gdzie to przyczepic na ktm exc i dalej nie wiem. Wychodzi mi, ze albo bede dorabial uchwyt pod sruby mocowania kierownicy albo dodatkowa blache wychodzaca w okolice kierunkowskazu od mocowania licznika do polki. Przerabial ktos z Was temat?


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 12:19.

Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.