Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Hyde Park (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=144)
-   -   Mikser do mocy (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=11464)

bliźniak 30.11.2011 22:27

Mikser do mocy
 
Hej!
Zdeklarowałem się w tym roku nagłośnić imprezkę Sylwestrowo-Noworoczną i wszystko jest pięknie, bo
A: mam kolumny, które zdjąłem spod sufitu sklepu, gdzie kiedyś wcześniej odbywało się więcej imprez niż handlu... te czasy minęły, więc pudła się tylko kurzyły.
B: mam też końcówkę mocy - starszą od węgla, ale daje 320 na stronę :D - a zważywszy, że strony ma dwie zapas powinien zostać ;)
C: mam też jakiegoś decka i lapka
.. więc prawie komplet...
Okazało się, że brakuje mi części, co by to wszystko połączyć, żeby jakoś grało i co najważniejsze, żeby można było używać funkcji: głośniej / ciszej. Do tego właśnie potrzebuje mikserek który był gdzieś, kiedyś taki mały... leżał w pudełku na półce w szafie... Jednak szafa została.... Nie ważne, nie ma szafy i mikserka razem z nią. Strata mała, bo to żaden cud techniki był, ale potrzebny. Moje pytanie do Was natomiast:
Czy ma ktoś może takie ustrojstwo w takiej podobnej szafie, co by mi użyczyć za obopólną korzyścią alkoholową lub podobną ;)
Lub też, bo zakładam, że nie koniecznie musi to zalegać w Waszych szafach, ma ktoś pojęcie co kupić: nie za drogo, ale takiego, żeby plomby zostały gdzie ich miejsce gdy się całość w kupę zepnie?
Zdrowia!

szynszyll 01.12.2011 10:00

no a po co Ci mikser? jak bedziesz gral z lapka to sciagnij program do miksowania obslugujacy wejscie mikrofonowe - jesli chcesz go uzywac do toastow ;] jak chcesz uzywac jakiegos cywilizowanego mikrofonu to bedziesz potrzebowal przejsciowki z xlr-a na malego jacka. ot i wsjo. laptop do koncowki - koncowka do paczek.

na przyklad - w sieci sa jakies polamane wersjie i triale - ale jest takich programow cala masa za free:

http://www.djtechtools.com/2011/02/1...ry-of-traktor/

poszukaj tego traktora w pierwszej najprostszej wersji i zupelnie Ci wystarczy

consigliero 01.12.2011 11:45

Na samej końcówce mocy raczej nic się nie zdziała, bo do niej musisz podłączyć mikser a do niego wpinasz , komputer , cd player i inne.
Nawet gdy są do dyspozycji głośniki z własną końcówką mocy które mają wejście line/mic i potrafią nim zasterować , to będziemy mieli tylko mono.
http://www.mackie.com/products/srm45...fications.html
Moim zdaniem mikser jest koniecznie niezbędny.
PozdrawiaM
P.S. mogę się mylić w szczegółach bo dawno już się nie bawiłem.

szynszyll 01.12.2011 12:32

jesli ma byc kilka zrodel to mikser jest potrzebny - jesli ma byc grane z komputera plus mikrofon to mikser jest zbedny. na komputerze dzieki odpowiednim programom mozna spobie stworzyc kilka 'odtwarzaczy' i na nich przygotowac playlisty - nastepnie dowolnie je ze soba miksowac. osobny kanal przeznaczyc dla mikrofonu rowniez regulowanego programowo.

to, ze glosniki sa aktywne czy tez nie, nie ma nic do tego czy bedzie stereo czy mono. do kazdego stereo potrzebne sa dwie koncowki mocy - czy beda zabudowane w jedna czy w dwie obudowy nie ma to znaczenia. sygnal z laptopa podlaczamy dla kazdego kanalu oddzielnie. bywaja zestawy aktywne takie i takie - te monofoniczne maja po prostu tzw. gniazdo 'podaj dalej' i graja z jednej koncowki.

jesli ktos bedzie chcial odtworzyc sobie plyte cd to tez nie bedzie z tym problemu - w programie miksujacym osobny 'player' podporzadkuje sie napedowi cd-rom

bliźniak 01.12.2011 12:36

Cytat:

Napisał consigliero (Post 208985)
Na samej końcówce mocy raczej nic się nie zdziała, bo do niej musisz podłączyć mikser a do niego wpinasz , komputer , cd player i inne.
Nawet gdy są do dyspozycji głośniki z własną końcówką mocy które mają wejście line/mic i potrafią nim zasterować , to będziemy mieli tylko mono.
http://www.mackie.com/products/srm45...fications.html
Moim zdaniem mikser jest koniecznie niezbędny.
PozdrawiaM
P.S. mogę się mylić w szczegółach bo dawno już się nie bawiłem.


I tak i nie - można bez miksera, ale wtedy nie masz fizycznej regulacji mocy tylko softową na kompie, a to - wiem z autopsji - może zaowocować niekontrolowanym przyrostem głośności i spaleniem paczek, które niestety w szczycie mają mniej niż końcówka. To raz, a dwa: da się podłączyć tylko jeden sprzęcik do końcówki.
Pomysł z traktorkiem bardzo fajny - dzięki, będę próbował go ogarnąć, ale i tak wolałbym mieć mikserka 'pomiędzy' z powodu dwóch w/w powodów.

szynszyll 01.12.2011 12:41

to po prostu nie rozkrecasz koncowek na max. dajesz na tyle ile w szczycie moga wytrzymac paczki - dzieki komputerowej korekcji mozesz sobie tez bardzo sprawnie powycinac sprzegi z mikrofonu - prostym mikserem nie masz na to szans.

bliźniak 01.12.2011 12:49

te końcówki nie mają skrótu, jedyna regulacja to: on/off

szynszyll 01.12.2011 12:56

oooooook. no to faktycznie warto je jakos 'okiełznać' ;)

bliźniak 01.12.2011 12:59

tak więc pytanie o jakiś mikserek nadal aktualne :)

szynszyll 01.12.2011 13:02

chcesz to dla siebie na stale? to raz a dwa ma to byc stol typowo DJ czy stol do realizacji audio?

tak na szybko to moze byc to:

http://allegro.pl/hit-mixer-behringe...955005269.html

masz dwa wejscia stereo ( wlasciwie to trzy ale...), wysylke, powrot stereo, odsluch, dwa wejscia mikrofonowe i 3 punktowa korekcje. za ta kase spelni zadanie. radze Ci jednak miksowac na komputerze bo szkoda potencjometrow w stole. z pewnoscia sa gowniane ;)

a no i masz fantoma! wypas!

panoramy panie, gainy... gdyby w moich czasach... ehhhh... za 200 złotych... ehhhh... czlowiek katowal na jakis vermonach i innych regentach ;)

jakbys mial jeszcze peefele to panie...


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 07:49.

Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.