PDA

View Full Version : Ciśnienie w lagach cd...


LegacySVX
14.03.2011, 22:32
Witam
Po przestudiowaniu starego i nowego Forum w kwestii ciśnienia w lagach nadal nie mam jasnej odpowiedzi na kilka pytan a mianowicie:
1. jakie to ciśnienie powinno w końcu byc i jak je uzyskac
(metoda postaw na centrala docisnij tyl i wcisnij zaworki daje tyle ze jest miekki nurkuje i w łukach buja kierownicą)
2. jak sprobowalem dopompowac kompresorem delikatnie to sie cały przód podnosi i usztywnia ale zaraz spuscilem to cisnienie bo sie balem ze cos nie tak czy moglem jakos uszkodzic lagi pompujac kompresorem?
(zrobilem to delikatnie ale jak poczytalem ze to mialo byc max 0,4bar to sie boje bo szczeze nie wiem ile weszlo :( :mur:

olej nowy 10W, elementy: 2,5,9,13,15 i 17 z fiszki nowe made in honda
a jakos tak miekko jest (waze cale 65kg wiec to chyba nie od tego nurkuje :)
jak to zgrac zeby bylo ok

Pozdrawiam

Misza
15.03.2011, 19:24
Może sprężyny masz sklapciałe, a pompować możesz spokojnie pompką ręczną do kół licząc ilość "wpompnięć". Ja miałem zazwyczaj ze 15 pompnięć na każdą lagę... różnie bywało bo różne pompki. Testowałem na takim jednym odcinku testowym i byłem zadowolony. Żaden uszczelniacz mi nie poleciał, nawet się nie spocił. Izi miał połączone oba zaworki jednym wężykiem żeby wtłaczać to samo ciśnienie w obydwie lagi

rambo
15.03.2011, 23:12
Może masz za mało tego oleju, liczyłeś poziom lustra oleju od końca lagi..?
Dziś sprawdziłem mój stary patent w uzupełnianiem cisnienia na centralce przy maksymalnie wysuniętym przednim zawieszeniu. Przód usztywnia się bardziej niż tylny amor skręcony na full czyli dość sztywno się robi, nawet lekko tłucze jakbbyśmy jechali nakedem a nie enduro.

Mat
15.03.2011, 23:47
Polecam rowerowe pompki do amortyzatorów (Rambo, nie masz czasem mojej??).
To jedyne rozwiązanie do amortyzatorów, bo zwykłe pompki odpuszczają trochę ciśnienia przy odłączaniu. Amortyzatorowe najpierw zamykaja wentyl a dopiero potem rozszczelniają się z zaworem - czyli pozostaje takie ciśnienie jak wskazuje manometr :D

rambo
16.03.2011, 01:17
Mam Ci :D

LegacySVX
16.03.2011, 09:16
a jesli zupelnie przez pomylke :) wpompuje sie ciut za duzo powietrza to nic sie nie uszkodzi
poziom oleju wg serwisowki
napompowalem pompka rowerowa zobaczymy jak bedzie
Dziekuje za odpowiedz

gumpinoga
14.11.2018, 19:35
a jesli zupelnie przez pomylke :) wpompuje sie ciut za duzo powietrza to nic sie nie uszkodzi
poziom oleju wg serwisowki
napompowalem pompka rowerowa zobaczymy jak bedzie
Dziekuje za odpowiedz

u mnie na zbiorniku jest naklejka ze ma byc 0,4 bara, czyli wcale nie tak duzo