PDA

View Full Version : Lancuch napedu pompy oleju - zamienniki


wuja
30.05.2008, 16:05
Panowie,

Temat przewinal sie w watku o stukach pukach w RD03. Pytanie jest o zamienniki albo lancuchy ktore da sie dopasowac skracajac zamiast oryginalnego (podobno okolo 350 pln). Znalazlem w www.motobot.pl ale cena tez wysoka - 311pln.

Swoja droga nie mam pewnosci czy halas ktory mnie wk..wia to wlasnie ten lancuch. Na zimnym cisza dopiero po dobrym rozgrzaniu zaczyna sie odzywac na wolnych lekkim , metalicznym cykaniem/stukaniem cos jakby zawor ze zbyt duzym luzem (ale zawory to na 100% nie sa). Halas dochodzi mniej wiecej z okolicy sprzegla (wciskanie sprzegla nie zmienia jego natezenia / glosnosci ). Jakies doswiadczeniam, refleksje ;) ?

Pozdr
wuja

R2D2
30.05.2008, 18:30
hehe mnie to samo ..... i tez nie wiem co to jest
ostatnio rozbebeszylem moto zeby sprawdzic zawory i jest git a cykanie jest nadal i tylko na goracym silniku.
Osobiscie nie sadze jednak ze to lancuszek napedu pompy oleju , chyba ze o cos napiernicza.

aaa i to cykanie mam juz w 2 afryce.


wlasnie sprawdzilem cene lancuszka :
4 15136MV1003 76,98€
wiec jeszcze nie taka tragedia , tylko czy to napewno to stuka ?

wuja
30.05.2008, 19:13
Elo,

Pewnosci nie mam, ale tez zauwazylem to juz w kilku moto. Moze lancuchy rozrzadu? - ale raczej nie, sprawdzalem nie sa wyciagniete. Jestem sklonny byc krolikiem doswiadczalnym i wymienic ten lancuch chocby tylko po to zeby wiedziec ze to na 100 % nie on:)

Skad masz oznaczenia tego lancucha? Masz moze podzialke i liczbe ogniw?

Pozdr
wuja

Mecia
30.05.2008, 21:46
ja obstawiam łąncuchy rozrządu, mi tez na wolnych obrotach cykają , zawory są git. Dałem do mechanika i zdiagnozował to tak samo. do wymiany. Ale tragedii nie ma, jeszcze polata.

R2D2
31.05.2008, 00:48
Elo,

Pewnosci nie mam, ale tez zauwazylem to juz w kilku moto. Moze lancuchy rozrzadu? - ale raczej nie, sprawdzalem nie sa wyciagniete. Jestem sklonny byc krolikiem doswiadczalnym i wymienic ten lancuch chocby tylko po to zeby wiedziec ze to na 100 % nie on:)

Skad masz oznaczenia tego lancucha? Masz moze podzialke i liczbe ogniw?

Pozdr
wuja


oznaczenia sa z www.zsf.de (http://www.zsf.de) podzialow nie poddaja

Gregor
01.06.2008, 14:30
A może mi ktoś powiedzieć jaki powinien być naciąg tego łańcuszka bo w mojej staruszce Rd03 lata jak diabli.
Zastanawiam się czy nie powinien być sztywno naciągnięty z delikatnym luzem.:dizzy:

Dostałem właśnie łańcuch:) , DID płaci się za ilość ogniw cena wyszła 103 zeta

wuja
03.06.2008, 19:35
Gregor jaki to lancuch (podzialka albo model wg DID), ile ogniw?

Daj znac jak juz zmienisz czy halasy ustaly. Powodzenia :)

Gregor
03.06.2008, 22:59
Oznaczenie na pudełku to " DID SCA-0409A sdh 70 L" To 70 to chyba liczba ogniw bo jest dopisane ręcznie , jest to łańcuch od rozrządu, jutro dowiem się dokładnieczy to oznaczenie jest prawdziwe.

Mat
03.06.2008, 23:30
A może mi ktoś powiedzieć jaki powinien być naciąg tego łańcuszka bo w mojej staruszce Rd03 lata jak diabli.
Zastanawiam się czy nie powinien być sztywno naciągnięty z delikatnym luzem.:dizzy:

Nasz wspólny machanik, którego zapytałem o to samo podczas modłów nad moim koszem powiedział, że ma być luz, i jak nie spada to jest dobrze :haha2: