PDA

View Full Version : Wymiar łożyska przy zębatce


0gruby0
24.04.2016, 14:23
Mam problem z łożyskiem 6204 w części do której przykręcona jest zębatka w rd04. Ma taki luz że łożysko mogę wyjąć palcem. Oryginalny wymiar simeringu to 47,2 mm więc i łożysko powinno mieć ten sam rozmiar,nie mam oryginalnego łożyska, a te które kupiłem 6204-c-2hrs-c3 ma równo 47 i może stąd ten luz. Chyba że mam wygamgane już łoże? Albo robią mniejsze łożyska? Nie wiem jaki patent teraz zrobić bo za wiele tam amelinium się nie zbierze. Może mam jakieş lipne łożysko.
Dziękuję za mądre pomysły

dubel
24.04.2016, 14:35
Zamocować na klej Loctite 660 lub Loctite 638 i zapomnieć o problemie.
Pozdro

0gruby0
24.04.2016, 14:42
Zamocować na klej Loctite 660 lub Loctite 638 i zapomnieć o problemie.
Pozdro
Jak zakleję to już nie wyjmę go raczej przy następnej wymianie

dubel
24.04.2016, 14:48
/wyjmiesz bez problemu po podgrzaniu powyżej 150 stopni

Dzieju
25.04.2016, 09:00
Jak zakleję to już nie wyjmę go raczej przy następnej wymianie

Loctite to nie klej na zawsze , da się to "rozklejać".

0gruby0
25.04.2016, 10:03
Dzięki Pany może i tak zrobię bardziej zastanawia mnie fakt skąd wziął się ten luz

pincet
25.04.2016, 12:48
Mam podobny problem. Tam zdaje się jest podtoczenie pod simer a pod lozysko 47 mm. Mylę się?

Zmyler
26.04.2016, 13:25
Z własnego doświadczenia wydaje mi się że klej nie rozwiąże problemu luzu łożysko-gniazdo 0,2 mm.Po mimo tego że w opisie loctite 660 jest podana szczelina do 0,5mm a 638 0.25mm to praktyka pokazuje że to nie daje rady. Miałem ściuchane gniazda łożysk t koła i mimo że luz był praktycznie niezmierzalny ,po prostu nowe łożyska wchodziły prawie palcami, po wklejeniu na te kleje po 500m jazdy już się ruszały w piaście (odstawiałem na dobę żeby klej "stężał"). O ile loctite do gwintów jest ok to do wklejania łożysk ...... nie .Szukałbym innego powodu i innej metody naprawy - nie zaglądałem tam Afryce więc się nie znam.

dubel
26.04.2016, 14:27
Z własnego doświadczenia wydaje mi się że klej nie rozwiąże problemu luzu łożysko-gniazdo 0,2 mm.Po mimo tego że w opisie loctite 660 jest podana szczelina do 0,5mm a 638 0.25mm to praktyka pokazuje że to nie daje rady. Miałem ściuchane gniazda łożysk t koła i mimo że luz był praktycznie niezmierzalny ,po prostu nowe łożyska wchodziły prawie palcami, po wklejeniu na te kleje po 500m jazdy już się ruszały w piaście (odstawiałem na dobę żeby klej "stężał"). O ile loctite do gwintów jest ok to do wklejania łożysk ...... nie .Szukałbym innego powodu i innej metody naprawy - nie zaglądałem tam Afryce więc się nie znam.


Ciekawe masz doswiadczenia. W ciezkim przemysle kleje te sprawdzaja sie znakomicie, wielu forumowiczow wklejalo zebatki zdawcze na wytarty walek i trzyma jak nalezy a jako wypelniacz pomiedzy lozyskiem a piasta nie daje rady :dizzy::dizzy::dizzy:
Nie wiem czego uzywales i jak przygotowales powierzchnie ale to co napisales w glowie mi sie nie miesci. :dizzy::dizzy::dizzy: Uzywam duzo rozwiazan Loctite i CRC od paru lat i nie raz te specyfiki ratowaly w przypadku braku nowych czesci na magazynach.

Zawsze mozna napawac, przetoczyc i bedzie orginal?

Zmyler
26.04.2016, 15:03
Piastę odtłuściłem ,łożysko też .Też obiecywałem sobie wiele po tym kleju jednak nie pomogło w przypadku piasty LC4 (przejażdżka dookoła osiedla i znów łożyska chodzą w piaście). Kupiłem całe koło od exc (co nie było wcale pożądanym wydatkiem w połowie sezonu). Na forum lc4 ktoś mnie ostrzegał żebym zbyt wiele sobie nie obiecywał po tym. Próbować można, opisałem swoje doświadczenia bo klej nie należy do tanich. Jak Tobie się udało to super mi nie i już raczej będę szukał innych rozwiązań (obym nie musiał) Pozdrawiam.

dubel
26.04.2016, 16:27
Mi się nie udało, ja pracuje z tym na codzień.
Jakiego Loctite uzywales?

Lepi
26.04.2016, 17:09
Też wklejałem łożyska i to w full crosie. Trzymało co najmniej sezon. A kto wie czy nadal nie trzyma.

Tymon
26.04.2016, 17:45
Ja mialem podobny problem - kupilem od kogos na allegro ta czesc od zebatki i lozysko latalo - ciekawe czy to ktos od nas sprzedaje takie "miny"...

Wzialem punktak i porobilem na okolo zardy - lozysko weszlo z oporem i sie swietnie trzyma... (mam nadzieje)

Zmyler
26.04.2016, 19:06
z tego co pamiętam to chyba 638,pamiętam że był jeden mocniejszy.To było w zeszłym roku.Musiałbym sprawdzić w pracy ale jestem na zwolnieniu.2 razy wklejałem bo myślałem że coś poszło nie tak i było to samo.Mam jeszcze to koło zostawiłem dla obręczy ,w palcach nie czuć luzu ale jak zamontujesz w wahacz widać i czuć ruch-luz.

Lepi
26.04.2016, 19:58
To może być luz w innym miejscu, na ośce?

dubel
26.04.2016, 21:05
Zgadzam się z Lepim . Może to luz na osce lub też drugie łożysko? A moze szczelina byla duzo wieksza niz 0.25 mm? Powyzej 0.25 juz tylko 660 Przy większych szczelina warto użyć aktywator.

Zmyler
26.04.2016, 21:30
Szczelina była ... niezauważalna -łożysko wybijało się z piasty jednym stuknięciem (nie za mocnym) a osadzało się jedno ciężej drugie lżej (prawie do połowy palcami) do końca jedno uderzenie przez stare łożysko .Nie był to luz na ośce (tulejach) -sprawdzane.Piasta mogła być osłabiona przez wcześniejsze spawanie pęknięć pomiędzy prawym a lewym kołnierzem (już od tego momentu szukałem alternatywy -zamiennika).

dubel
26.04.2016, 21:53
W takim wypadku użył bym 603 i nie ma możliwości by nie trzymało.

Zmyler
26.04.2016, 22:08
Może tak ,ja opisałem swoje doświadczenia (chyba po to jest forum). Myślałem że ogarnę temat po łatwości,niestety nie dało rady.Jakbyśmy mieszkali bliżej dałbym Ci to koło do testów (kleju). Ja kupiłem drugie (od exc-gdzie piasta jest pancerna w porównaniu do lc4). Ta piasta była już nadwerężona więc nie było sensu więcej w niej rzeźbić .Zdrówka -a kolega 0gruby0 napisze jak rozwiązał problem ?

0gruby0
27.04.2016, 17:32
Problemu jeszcze nie rozwiązałem, ale raczej napunktuję i wezmę na klej. Jak się rozpadnie to trudno. Będę później myślał. U mnie problem nie tkwi w ułożyskowaniu koła lecz w łożysku części która trzyma dużą zębatkę. Ciekaw jestem czy nie rozwaliło mi się łoże przez zużyte gumki zabieraka. A może ktoś wie czy łożysko 6204 w panu hondzie ma zewnętrzny wymiar większy niż 47 jeśli nie to znaczy że na bank mam wygamgane w amelinium. Wymieniam te łożysko trzeci raz od 7 lat i wcześniej nie zwracałem na to uwagi. Może ten luz był zawsze sam już nie wiem.:dizzy:

KORNIK
27.04.2016, 21:11
Łożysko 6204 wszędzie ma ten sam rozmiar.

Kazmir
27.04.2016, 21:27
A może ktoś wie czy łożysko 6204 w panu hondzie ma zewnętrzny wymiar większy niż 47
Jeśli jest to łożysko 6204 to innych wymiarów nie ma. Poczytaj sobie o normach typoszeregach.
Jeśli są inne wymiary (łożysko z grupy specjalnej/samochodowej) to na pewno oznaczenie będzie inne niż 6204.