PDA

View Full Version : Przerywanie


janeksok
31.08.2013, 23:25
Siema!
Mam ostatnio problemy z Afryką - silnik przerywa na 4 i 5 biegu. Szczególnie 5, pomiędzy 90-110 km/h, czyli około 4-5 tys rpm. Co ciekawe - na niższych biegach silnik ciągnie w miarę równo w całym zakresie obrotów. Przy mocniejszym przyspieszeniu (a raczej jego chęci), silnik szarpie na każdym biegu. Od czego zacząć poszukiwania przyczyny? Może to coś typowego?

hero
01.09.2013, 13:06
podstaw inny regler i sprawny akumulator

zimny
03.09.2013, 09:53
Pompa, filtr w baku, filtr za kranikiem, moduł zapłonowy, regler (choć wątpię).

W takiej własnie kolejności ;)

Pozdrawiam
Marcin

hero
03.09.2013, 09:55
u mnie o dziwo tak bylo

zimny
03.09.2013, 14:39
Nie mówię że nie - to też warto sprawdzić :Thumbs_Up:

janeksok
04.09.2013, 15:04
No więc tak - pompa została wykluczona z kręgu podejrzanych. Przyjrzałem się za to dokładniej modułowi. Czy to jest oryginalny afryczny moduł?

http://img22.imageshack.us/img22/2591/6su1.jpg

http://img12.imageshack.us/img12/8241/99jk.jpg

http://img62.imageshack.us/img62/3816/ekgo.jpg

janeksok
05.09.2013, 00:16
W tej chwili wątek już bardziej elektryczny niż silnikowy...

szparag
05.09.2013, 01:20
Srednio mi się on podoba. Nie lubię być teoretykiem i nie uczę się oznaczeń, ale to mi coś średnio pasi. Co to za model AT itp itd.
Pozdrawiam.
Ps: Umył byś ten motocykl.

janeksok
05.09.2013, 11:33
RD04 1992r.

next22
05.09.2013, 20:10
Tak jest to fabryczny moduł od tego modelu :)

janeksok
06.09.2013, 07:14
Dziękuję :-)

szparag
07.09.2013, 00:46
Mam u siebie ze dwie 4 to zerknę, ale jeśli to jest ten, jak kolega powyżej twierdzi, a myślę, że wie, to znaczy, że albo padł, albo gaźniki nie domagają. Ewentualnie pompa zdycha.albo tysiąc innych powodów, tak z czapki : sprawdź czy masz dokręcone klemy na akumulatorze.
Pozdrawiam

janeksok
07.09.2013, 22:06
Pompę wyłączyłem z obiegu i dalej to samo (wcześniej po ominięciu pompy jeździła normalnie). Oczywiście zbiornik pełny po korek.

dubel
08.09.2013, 17:09
Obstawiam modół
Pozdro

szparag
08.09.2013, 18:10
Wsadź swój moduł do cudzej afry i zobacz czy ją zepsułeś, będziesz miał odpowiedź, Nie wsadzaj natomiast modułu kolegi do swojego moto, bo możesz już nie mieć kolegi :). Jak nie masz innych pomysłów to wyślij ten moduł do mnie to ci go sprawdzę.
Pozdr.

janeksok
18.09.2013, 23:38
Afryka żyje. Moduł podmieniałem - zdrowy. Co się okazało - spalona wtyczka regulatora napięcia. Po zlutowaniu kabli, zupełnie inny sprzęt. Dziękuję za pomoc!