PDA

View Full Version : Skąd wziąć IGO?


Fausto
23.04.2013, 20:02
Witam,
Kupiłem Larka 35 i automapę z Europą do niego. Wszystko było super, nawigacja śmiagała bez zastrzeżeń. Niestety, do czasu. Jakiś czas temu wgrałem aktualizację automapy i wszystko się posypało. Trudno tu mówić i jakiś konkretnych dolegliwościach, bo Lark właściwie przestał działać. Nie odnajduje satelitów, ciągle się wiesza. ciągle komunikat, że nie może wczytać mapy itd, itd..
Pomysł mam taki, że po prostu wgram od nowa automapę ale już bez tej aktualizacji, a oprócz tego chciałbym jeszcze dograć IGO z Polską i Europą. Z tego, co czytałem, IGO ma bardzo dobrą opinię.
Rzecz w tym, że nie wiem skąd wziąć IGO. Czy to się gdzieś kupuje? Jeśli tak, to gdzie to można dostać?

robertG7
23.04.2013, 22:24
Tego się chyba nie kupuje (a szukałem), w necie masz sporo wersji iGo. Próbowałem na Larku 35 uruchomić iGo, ale z marnym skutkiem. Słaby procesorek.
W Kątach Wrocławskich, przy bazie GS, jest taki Ktoś, kto zna się na iGo jak nikt inny, o ile masz niedaleko :)

Fausto
24.04.2013, 00:10
robertG7, dziękuję bardzo za odpowiedź. Mam nadzieję, że może IGO okaże się niepotrzebny bo chyba zaświtało światełko w tunelu. Przeczytałem gdzieś w necie, że jak nie chce chodzi automapa to trzeba próbować z róznymi kombinacjami portów i szybkości. I właśnie u mnie na Auto (COM7) i przy prędkości 9600 wygląda na to, że jest szansa na pozbycie się problemu. Jutro przetestuję to jeszcze już na trasie.
A do Kątów Wrocławskich mam parę km bo jestem z Lublina :) ale w Kątach nocuję zawsze w takim zajeździe przy głównej drodze od Zgorzelca, kiedy wracam z za zachodniej granicy..

ofca234
24.04.2013, 01:08
ja tam sie nie znam, ale jak stalem w kolejce po mieso to dwie baby mowily cos o jakis torrentach i filestubach.

robertG7
24.04.2013, 01:57
To mogły pleść głupoty, bo iGO trzeba skonfigurowane zaaplikować pod dane urządzenie. Jest sporo wiedzy na mynavia.pl

Kąty Wrocławskie polecam, tam fachowiec wie co robić z nawigacjami.

Misza
24.04.2013, 08:21
Ja Kąty polecam ogólnie :Thumbs_Up: nie tylko z powodu fachowca od GPS :D

tomekpe
24.04.2013, 09:38
Mam Larka z IgoPrimo. Świetny program i doskonale działa. To jest inny program, znacznie lepszy, niż Igo w wersji na Androida.

Procesorek Larka może i jest wolny, ale poza wyznaczaniem trasy nie widać tego w działaniu programu. Przejechałem spory kawał kraju i poza krajem i jestem BARDZO zadowolony z działania Igo.

Szukałem informacji o zakupie .. ale wstyd mówić jak to się skończyło :(. Wtedy znalazłem informacje, że nikt tego oficjalnie nie sprzedaje. Do firmy podanej jako kontakt nie udało mi się dodzwonić.

Istnieje strona dystrybutora, bodajże węgierskiego, ale to niewiele pomaga. Zakup chyba będzie najprościej w Niemczech zrobić, o ile ktoś ma okazję tam bywać.

czosnek
24.04.2013, 11:08
Wg mnie na moto najlepsza jest wersja IGO "zwykła" (ver 8.coś tam). Wersja na androida jest porażką choćby ze względu na możliwość wyznaczenia tylko jednego punktu pośredniego. Primo mi osobiście nie podeszło w ogóle jesli chodzi o motocykl (czasem używałem w samochodzie choć też bez entuzjazmu).
Natomiast IGO "zwykłe" jest cholernie intuicyjne, przejżyste i bez problemu można obsłużyć w rękawiczkach w czasie jazdy.

Jeśli chodzi o androida to bardzo fajną nawigacją jest Sygic (mapy chyba tomtoma). Wersja próbna do ściągnięca za free z Google Play

sowizdrzal
24.04.2013, 11:30
robertG7, dziękuję bardzo za odpowiedź. Mam nadzieję, że może IGO okaże się niepotrzebny bo chyba zaświtało światełko w tunelu. Przeczytałem gdzieś w necie, że jak nie chce chodzi automapa to trzeba próbować z róznymi kombinacjami portów i szybkości. I właśnie u mnie na Auto (COM7) i przy prędkości 9600 wygląda na to, że jest szansa na pozbycie się problemu. Jutro przetestuję to jeszcze już na trasie.



iGo może chodzić równolegle do AM (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=10112) Do tego na południu i wschodzie Europy iGo ma dużo więcej dostępnych map z relatywnie dobrym pokryciem.

Predkość 9600 na porcie COM7 to jest to, czego Lark potrzebuje.

Przy sciąganiu iGo, pamiętaj o odpowiednim pakiecie data.zip, którego są różne wersje w zależności od rozdzielczości ekranu. Niejaki kłopot może różnież sprawić konwersja tracków .TRK pomiędzy wersjami 8.x i 9.x (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=11926)

Wegrzyn
24.04.2013, 11:31
Ja się z Automapy przesiadłem na Igo8 i na Igo Primo. Jak dla mnie Primo najlepsze, wiadomo trzeba się przestawić, ale dokładność i możliwość konfiguracji trasy jest super. W temacie to dodam, że jest jeszcze u nas gryzoń, co się chomik nazywa ;)

Fausto
30.04.2013, 11:31
Chyba problem się rozwiązał. Z automapą dałem ciała na własne życzenie. Było tak, że ściągnąłem tę ostatnią aktualizację ale myślałem, że to jest tylko łata i wgrałem ją na wcześniejszą wersję. No i przestało to chodzić. Teraz nie miałem już nic do stracenia, najwyżej musiałbym zainstalować starą wersję, ale sformatowałem kartę, wgrałem aktualizację, która okazała się po prostu nową instalką i wszystko chodzi jak trzeba. Port jest auto (com7) i prędkość 9600.
Ale, oczywiście IGO, w dalszym ciągu mnie interesuje bo z tego co piszecie, to jedna z lepszych map.

kyller
30.04.2013, 11:59
z "nawigacji" co działaja na winCE to IGO jest IMVHO najlepsze
polecam 8.3 z nakładka gurjon

Fausto
01.05.2013, 12:32
Obejrzałem screen'y i filmiki na youtube o IGO z gurionem, znalazłem nawet linki skąd to można pobrać, ale...hm, instalacja chyba przekracza moje umiejętności..A taka piękna mapa..